Στρες και Διατροφή

 

 

  

 

Το τι τρώμε σχετίζεται άμεσα με τα επίπεδα του στρες  που βιώνουμε.

 

Μια σοφότερη αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες, θα δράσει ευεργετικά στην αποσυμπίεση της  αρνητικής, εσωτερικής μας έντασης.

 

 

Αυτό που ονομάζουμε κατάσταση υγείας, αναμφισβήτητα,  χαρακτηρίζεται από αισθήματα δύναμης και ευεξίας που νοιώθουμε σε σωματικό, ψυχικό αλλά και πνευματικό επίπεδο. Η οξύτητα της σκέψης μας, η συναισθηματική μας ισορροπία, το υψηλό επίπεδο σωματικής ενέργειας και η ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε το στρες, είναι καταστάσεις που μας χαρακτηρίζουν ως άτομα υγιή. Αντίθετα, το να βιώνει κάποιος τα αποτελέσματα του στρες συνεχώς πάνω του, δεν είναι ένδειξη καλής προσαρμογής και, τελικά, και υγείας.

Είναι γνωστό ότι η φιλοσοφία ζωής μας,  δηλαδή, τα πιστεύω μας, οι πνευματικές μας ενασχολήσεις, οι οικογενειακοί δεσμοί, οι φιλίες μας, η εργασία μας και άλλοι παράγοντες, επηρεάζουν γενικά την υγεία μας ειδικότερα, δε, την ικανότητα και τον τρόπο αντίδρασής μας σε διάφορους στρεσογόνους παράγοντες.

Τα παραπάνω έχουν μεν αποδειχθεί από κλινικές παρατηρήσεις, οφείλονται όμως σε πραγματικά βιοχημικά γεγονότα, σε μια σειρά από ενεργειακές και σωματικές αντιδράσεις που αλληλεπιδρούν μέσα μας και που έχουν αποδειχθεί πειραματικά.

 

Το Στρες ως διαδικασία επιβίωσης

 

Οι έρευνες των τελευταίων ετών που πραγματοποιήθηκαν από την επιστήμη της ψυχο-νευρο-ανοσολογίας, παρουσιάζουν χειροπιαστά αποτελέσματα για τη σχέση ανάμεσα στο νου και το σώμα. Για την ακρίβεια, το σώμα και ο νους δεν σχετίζονται απλώς, αλλά είναι δύο εκδηλώσεις της ίδιας διαδικασίας την οποία ονομάζουμε άνθρωπο…

Το ψυχικό, διανοητικό στρες ξεκινά από το νου, αλλά η κάθε στρεσογόνος σκέψη που παράγουμε, τροποποιεί την βιοχημική ισορροπία του σώματός μας.

Στα πρώτα στάδια της εξέλιξης του ανθρώπου αυτή η αλληλεπίδραση νου και σώματος αποτέλεσε έναν θαυμάσιο μηχανισμό προστασίας και προσαρμογής, γιατί μας βοηθούσε να σκαρφαλώσουμε σε ένα δέντρο γρήγορα όταν ήμασταν το θήραμα, να τρέξουμε ταχύτερα όταν ήμασταν οι κυνηγοί και να κλείσουν οι πληγές μας συντομότερα μετά από κάποιο ατύχημα…

Σήμερα, βεβαίως,  για την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, οι συνθήκες διαβίωσης  έχουν αλλάξει, οι μηχανισμοί επιβίωσης σε βιοχημικό επίπεδο, όμως, παραμένουν οι ίδιοι.

Για παράδειγμα, η απελευθέρωση γλυκόζης στο αίμα των προγόνων μας λόγω των ορμονών του στρες, τους βοηθούσε στη φυσική δράση και αντίδραση και με τον τρόπο αυτόν, τελικά, ο κύκλος του στρες εκτονωνόταν, γιατί, τελικά, η γλυκόζη  καιγόταν προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αυξημένες ανάγκες του σώματος σε ενέργεια. 

Σήμερα, λόγω του ότι είναι πιο πιθανό να μας αγχώσει ένας πελάτης, ένας λογαριασμός ή κάτι αντίστοιχο αντί για κάποιο άγριο ζώο, δεν έχουμε την ικανότητα άμεσης εκτόνωσης της έντασης, σε φυσικό επίπεδο. Έτσι, οργανισμός μας χρειάζεται να υπερ-παράγει ινσουλίνη, η οποία απομακρύνει την περίσσια της γλυκόζης από το αίμα μας, που όμως αποθηκεύεται ως γλυκογόνο ή λίπος…

Αναμφισβήτητα, η συνεχόμενη έκθεσή μας στο στρες, «κλέβει» ενέργεια από τους μηχανισμούς αναδόμησης και διατήρησης της υγείας μας, όπως η διαδικασία της πέψης, της αποτοξίνωσης και άλλων. 

Η μείωση της ικανότητας του οργανισμού να αναδομείται και να προστατεύεται, έχει με τη σειρά της ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της διαδικασίας της γήρανσης.

 

Οι τονωτικές ουσίες αυξάνουν το στρες και τα αποτελέσματά του.

 

Σε βιοχημικό επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε το στρες  χρειαζόμαστε την κατάλληλη ισορροπία διαφόρων ουσιών που βρίσκονται μέσα στο σώμα μας. Ουσίες, που είτε ατόφιες είτε μετά από ενδογενή τροποποίηση τις παίρνουμε από την διατροφή μας.

Αν η διατροφή είναι ακατάλληλη, η λειτουργία του συστήματος γίνεται όλο και πιο δύσκολη και σε μερικές περιπτώσεις καταρρέει. Σήμερα, πέρα από τις πιέσεις και τα άγχη της καθημερινότητας, επιβαρυνόμαστε και  από τροφές ακατάλληλες για την καλή μας υγεία.

Η ευκολότερη δε λύση για την προσωρινή αναζήτηση ενέργειας και αντιμετώπισης των εξωτερικών αλλά και των εσωτερικών μας πιέσεων,  είναι η καταφυγή σε «τονωτικές» λεγόμενες ουσίες όπως ο καφές, το μαύρο τσάι, ο καπνός, η ζάχαρη κ.α.

Οι ουσίες αυτές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τελικά, αυξάνουν προσωρινά την ενέργειά μας και την «αντοχή» μας, με το να μιμούνται τη δράση των ορμονών του στρες ή να τις δραστηριοποιούν κι αυτές με τη σειρά τους ελευθερώνουν γλυκόζη στο αίμα μας.

Λόγω αυτής της «πίεσης» στις εσωτερικές μας λειτουργίες και της «κλεμμένης ενέργειας», η πιο κοινή αίσθηση κάποιες ώρες μετά από την κατανάλωση τέτοιων ουσιών είναι ένα αίσθημα κατάπτωσης και αδυναμίας συγκέντρωσης.

Ένας από τους πρώτους λοιπόν τρόπους για την μείωση των αποτελεσμάτων του στρες στον οργανισμό μας, είναι ο δραστικός περιορισμός ή και  η εξαφάνιση, αυτών των ψευτοτονωτικών τροφών, μέχρι την αποκατάσταση της ισορροπίας του οργανισμού μας και η ταυτόχρονη εισαγωγή στη διατροφή μας, τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά.

Εκτός όμως από τη ραφιναρισμένη ζάχαρη, κι άλλες τροφές που ελευθερώνουν τα ζάχαρά τους πολύ γρήγορα στο αίμα, επιδρούν ως στεσογόνοι παράγοντες για τον οργανισμό.

Σε γενικές γραμμές, αμυλώδεις τροφές με ελάχιστη επεξεργασία, όπως το βιολογικό προζυμένιο ψωμί σίκαλης ή κριθαριού,  είναι οι καλύτερες για την ομαλή διοχέτευση της γλυκόζης τους στο αίμα, ενώ τα ραφιναρισμένα άμυλα, όπως για παράδειγμα μια μπαγκέτα από άσπρο σταρένιο αλεύρι, ακόμη και βιολογικό, αντιμετωπίζεται από το σώμα μας σχεδόν όπως και η άσπρη ζάχαρη.

Αν λοιπόν φροντίζουμε να μην πλημμυρίζουμε το σώμα μας από ζάχαρη και ψευτοτονωτικές ουσίες είμαστε προστατευμένοι από τις αρνητικές συνέπειες του στρες;

Όχι ακριβώς, αν και είναι μια πάρα πολύ καλή αρχή! 

Οι χημικές λειτουργίες που ελέγχουν τις αντιδράσεις μας στο στρες και στην παραγωγή και διοχέτευση της ενέργειας μας, ελέγχονται από ένζυμα, τα οποία είναι ειδικές πρωτεΐνες και από μεταλλικά στοιχεία. Ολ’ αυτά βρίσκονται, επίσης, στην τροφή μας.

Μια διατροφή κατάλληλα προσαρμοσμένη στις ατομικές μας ανάγκες, με βάση την ηλικία, το φύλο, το ιατρικό ιστορικό, την κληρονομικότητα και άλλους παράγοντες, βασισμένη σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ακατέργαστους καρπούς, διατροφικά έλαια, καλής ποιότητας φυτική ή και ζωική πρωτεΐνη και κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του στρες στη ζωή μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτό το άρθρο είναι από DIODOS.info   http://diodos.info/mag
Η διεύθυνση αυτού του άρθρου είναι   http://diodos.info/mag/modules/tinycontent/index.php?id=474