SPINEWORKS

 

 

 

Ian Jarvis και Teresa Blunt

Ο Ian Jarvis είναι θεραπευτής της μεθόδου Spineworks, και ο μόνος εκπαιδευτής της τεχνικής στην Ευρώπη. Δουλεύει κυρίως στην Βρετανία και την Ελλάδα. Η Teresa Blunt επίσης είναι ειδικευμένη  θεραπεύτρια Spineworks και δουλεύει στην Αθήνα.

 

 

Το Spineworks είναι μία πλήρης και αποτελεσματική θεραπευτική τεχνική για όλο το σώμα, με επίκεντρο τη σπονδυλική στήλη. Χρησιμοποιεί ήπιες μεθόδους και χαλαρώνει αρχικά τους μύες και τους συνδετικούς ιστούς και κατόπιν ευθυγραμμίζει τους σπονδύλους, χωρίς βίαιες κινήσεις. Αφού επικοινωνεί βαθειά με το νευρολογικό σύστημα, τονώνει τους θεραπευτικούς μηχανισμούς του σώματος, εξαλείφοντας τον πόνο και λύνοντας τους μυϊκούς σπασμούς. Με αυτή τη διαδικασία πραγματοποιούνται δομικές ρυθμήσεις στο σώμα, που έχουν μόνιμο αποτέλεσμα, μειώνοντας την ανάγκη για επαναληπτικές συνεδρίες.

 

 Το Spineworks αναπτύχτηκε πριν περίπου 27 χρόνια από τον αυστραλό Tarpan Williams, ο οποίος ταξίδεψε σε πολλές διαφορετικές χώρες για να πλουτίσει τις γνώσεις του, και συνδύασε ό,τι καλύτερες θεραπευτικές τεχνικές βρήκε άπο τη δύση και την ανατολή. Γνώρισε ανθρώπους με καταπληκτικές ιδέες, οι οποίοι όμως δούλευαν απομονομένοι. Ο Tarpan συνδύασε ό,τι έμαθε από τις γνώσεις τους και από τη δική του πρακτική, δημιουργώντας μια πραγματική σύνθεση τεχνικών.

 

Τι ξεχωρίζει το Spineworks;

 

Το Spineworks βασίζεται στο γεγονός οτι τα περισσότερα χρόνια προβλήματα ενηλίκων προέρχονται από παιδικά τραύματα, τα οποία δημιουργούν αντισταθμιστικούς μηχανισμούς στο σώμα. Αυτά πολλαπλασιάζονται με τυχών τραύματα όσο μεγαλώνουμε, ώστε το σώμα σταδιακά να υποβάλλεται σε όλο και περισσότερη πίεση, μερικές φορές μέχρι και σωματική κατάπτωση. Το Spineworks σιγά σιγά επαναφέρει το σώμα στην φυσική του κατάσταση.

 

Το Spineworks αναγνωρίζει οτι σχεδόν κάθε μορφή πόνου, οπουδήποτε κι αν εκδηλώνεται στο σώμα, έχει κάποια σημαντική σχέση με τη σπονδυλική στήλη, άμεσα μεσ’από τους μυς, ή έμμεσα μέσ’από το νευρολογικό σύστημα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται διευκολύνουν την αντιμετώπηση αυτής της κατάστασης .

 

Το Spineworks συνεργάζεται με το σώμα (αντίθετα με τεχνικές που χρησιμοποιούν βίαιες κινήσεις, οι οποίες συχνά επιδρούν εναντίον του σώματος) και ο θεραπευτής προχωράει μόνο μέχρι εκεί που αισθάνεται άνετος ο κάθε «ασθενής». Αυτές ακριβώς οι ήπιες μέθοδοι αποδεικνύονται οι πιό αποτελεσματικές  στην αντιμετώπηση προβλημάτων της μέσης και σχετικών παθήσεων. Η αντιμετώπηση αυτή είναι κατάλληλη τόσο για χρόνια όσο και για οξεία προβλήματα.

 

Το Spineworks απευθύνεται κυρίως στους μαλακούς ιστούς, γιατί στους μυς αισθανόμαστε πόνο, και είναι οι μυς που κρατάνε τη δομή του σώματος στη λάθος θέση.  Αρα χαλαρώνοντας αρχικά τους μυς ανακουφίζουμε τη δομή από την ένταση και έτσι η ευθυγράμμηση που πραγματοποιήται διαρκεί. 

 

Επαφή με το νευρολογικό σύστημα

 

Ο Tarpan βρήκε «σημεία» στο σώμα τα οποία τώρα λέγονται “cellulomes”. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του, αυτά τα σημεία αποτελούν σημαντική σύνδεση με τη νευρολογική δομή του μύο-σκελετικού συστήματος. Επίσης και άλλοι θεραπευτές και οι πελάτες τους έχουν παρατηρήσει οτι τα “cellulomes” συγκρατούν πάρα πολλές σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες. Για παράδειγμα, για ένα παλαιό τραύμα, τα “cellulomes” μπορούν να αποκαλύπτουν πληροφορίες και για τους μυς που είχαν σχέση με το αρχικό τραύμα και με αυτούς που είχαν σχέση με τους επακόλουθους αντισταθμιστικούς μηχανισμούς. Ετσι δεν υπάρχει «χάρτης» για να μας δείξει που βρίσκονται τα σημεία αυτά, αφού είναι διαφορετικά στο κάθε άτομο ανάλογα με την μοναδική προσωπική του σωματική ιστορία. Γι’αυτό στο Spineworks ο θεραπευτής ξεκινάει από μερικές βασικές προϋποθέσεις και έπειτα χρησιμοποιεί την ικανότητά του να συνεργαστεί  με τον ασθενή για να πραγματοποιήσουν μαζί τη θεραπεία. Το κάθε άτομο είναι μοναδικό και οι εμπειρίες του σώματός του είναι εξ’ίσου μοναδικές. Αρα το κάθε σώμα έχει δικούς του αντισταθμιστικούς μηχανισμούς, και ο θεραπευτής πρέπει να μεταχειρίζεται το κάθε άτομο σαν μοναδικό.

 

Πως είναι μια συνεδρία Spineworks;

 

Για τον λόγο που αναφέρεται παραπάνω, κάθε συνεδρία Spineworks είναι μοναδική. Αφού ακόμη δεν ξέρουμε πραγματικά πως λειτουργεί το σώμα (παρόλες τις λεπτομερείς γνώσεις για το σώμα που έχουμε σήμερα) και γι’αυτό μια διάγνωση βασισμένη  στα συμπτώματα δεν μπορεί να είναι πλήρης, πολλές φορές ο θεραπευτής Spineworks δεν προσπαθεί να κάνει διάγνωση με τη συνηθισμένη έννοια.

 

 Στην πρώτη συνεδρία ο θεραπευτής εξετάζει πολύ λεπτομερώς τη σπονδυλική στήλη, δηλαδή πόσο ίσια είναι, πού είναι οι πιό σημαντικές καμπές, πού ένας σπόνδυλος είναι έξω από τη θέση του, η άρθρωση μεταξύ του πέμπτου οσφυϊκού και του ιερού οστούν, και οι μύες δίπλα στη σπονδυλική στήλη. Οι παρατηρήσεις του γίνονται οπτικά και κυρίως με τα δάκτυλα, καθώς ξεκινάει να έρχεται σε επαφή με το σώμα του ασθενούς και επιπλέον να χαλαρώνει και να λύνει τους μυϊκούς σπασμούς του.

 

Οταν οι μυϊκοί σπασμοί εχουν λυθεί, τότε ο θεραπευτής μπορεί απαλά να βοηθήσει τους σπονδύλους να ξαναβρούν τη σωστή τους θέση.  Παρόμοιες τεχνικές χρησιμοποιούνται για την ευθυγράμμιση και άλλων σημείων του σκελετού. Ετσι, αυτές οι απαλές και συνχρόνως δυνατές τεχνικές όχι μόνο επικοινωνούν πολύ συγκεκριμένα με το νευρολογικό σύστημα  αλλά επίσης κατευθύνονται στους συνδετικούς ιστούς και στη μυϊκή και σκελετική δομή.

 

Στη διάρκεια αυτής της θεραπείας  δεν κάνει ο ασθενής να αποκοιμηθεί, αφού ο θεραπευτής χρειάζεται συνέχεια ανάδραση από αυτόν, για σωστή επικοινωνία με το σώμα (μόνο ο ασθενής ξέρει τι αισθάνεται) και για να βεβαιωθεί οτι δεν υπερβαίνει τα όρια ανοχής του.

 

Περαιτέρω, αφού η διαδικασία της θεραπείας είναι μοναδική για κάθε άτομο, δεν μπορούμε να συστήσουμε πόσες συνεδρίες χρειάζεται κανείς. Πάντως δεδομένου οτι  ένα σώμα για να φτάσει στη σημερινή του κατάσταση συνήθως (εξαρτουμένου από την ηλικία του ανθρώπου) χρειάστηκαν πολλά χρόνια, σπάνια θα έχουμε μόνιμο αποτέλεσμα από μόνο μία συνεδρία, ακόμη κι αν αυτή εξαλείψει τον πόνο προσωρινά.

 

Μετά την αντιμετώπηση του κυρίου προβλήματος του ασθενή, υπάρχει η δυνατότητα να συνεχιστεί η θεραπεία, πηγαίνοντας όλο και πιό βαθειά σε παλαιές σωματικές εντάσεις ή συναισθηματικά τραύματα. Φυσικά, αυτό γίνεται μόνο με τη συναίνεση του πελάτη, μετά από συζήτηση. Η διαδικασία αυτή μπορεί να καταλήξει σε μεγάλη χαλάρωση των ιστών και της δομής του σώματος, λύνοντας και συναισθηματικές και σωματικές εντάσεις.  

 

Σε τι ωφελεί το Spineworks;

 

Επειδή επαναφέρει την ακεραιότητα της σπονδυλικής στήλης, το Spineworks μπορεί να ωφελεί σε πολλές περιπτώσεις. Φυσικά μπορεί να βοηθήσει σε πολλά είδη πόνων και προβλημάτων της πλάτης, συμπεριλαμβανομένης της σκολίωσης (ακόμη και σε παιδιά) και άλλων μορφών ανωμαλίας της σπονδυλικής στήλης. Επιπλέον, αφού η σπονδυλική στήλη λειτουργεί σαν πυρήνας του σώματος και περιέχει το κεντρικό νευρικό σύστημα του οργανισμού, τραύματα σ αυτήν συχνά συμβάλλουν σε φαινομενικά άσχετες παθήσεις όπως ημικρανίες, σφύριγμα στα αυτιά, πεπτικές διαταραχές, και προβλήματα του σαγονιού.

 

Στο Spineworks συγκεντρωνόμαστε επίσης στη λεκάνη και έτσι αντιμετωπίζονται και προβλήματα σαν τη διαφορά μήκους κάτω άκρων και τη μη ευθυγράμμιση της λεκάνης.

 

Προβλήματα αυχένα, συμπεριλαμβανομένων ειδικά αυτών που προέρχονται από τροχαία ατυχήματα, αντιμετωπίζονται με θετικά αποτελέσματα με τις μεθόδους Spineworks, διότι λύνονται οι σπασμοί βαθιά στους μυς γύρο στο λαιμό. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και για οξεία όσο και για χρόνια προβλήματα, και πολλές φορές λύνεται ο πόνος και αυξάνεται η ευκινησία σε μία και μόνο συνεδρία.

 

Άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζονται με επιτυχία από το Spineworks συμπεριλαμβάνουν ισχιαλγία, τενοντίτιδα και προβλήματα ώμων διάφορων ειδών.

 

Υπάρχει τίποτ’ άλλο;

 

Ναι. Το Spineworks δεν είναι μόνο μια θεραπεία για το σώμα. Εκτός από καλύτερη επίγνωση του σώματός μας, μαθαίνουμε επίσης τεντώματα και άλλες θεραπευτικές ασκήσεις και μαζί πως να χρησιμοποιούμε μπάλλες για την ανακούφιση από τον πόνο και να κρατάμε το σώμα μας εύκαμπτο. Επειδή είναι ευθύνη του κάθε ατόμου (θεραπευτή και πελάτη) να διατηρεί το σώμα του σε καλή κατάσταση, το Spineworks απαιτεί την πλήρη συνεργασία του ασθενούς με το θεραπευτή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτό το άρθρο είναι από DIODOS.info   http://diodos.info/mag
Η διεύθυνση αυτού του άρθρου είναι   http://diodos.info/mag/modules/tinycontent/index.php?id=533