DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

 

Πρώτες βοήθειες

και

Oμοιοπαθητική

 

 


του Γεωργίου Λουκά

Ψυχίατρου και Ομοιοπαθητικού

 

 

Η ομοιοπαθητική είναι πολύ χρήσιμη σε μικρά ατυχήματα που χρειάζονται πρώτες βοήθειες. Έτσι, στο άρθρο αυτό θα δοθούν πληροφορίες για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως δαγκώματα και τσιμπήματα, μωλωπισμοί, εγκαύματα, κοψίματα και εκδορές, διαστρέμματα, θλάσεις και εξαρθρώσεις, κατάγματα, τραυματισμοί κεφαλής και ματιών, ηλίαση και θερμοπληξία.

 

Βεβαίως, η παρουσίαση αυτού του άρθρου δεν απαλλάσσει από την ανάγκη εξέτασης από γιατρό. Δίνει όμως τη δυνατότητα ταχείας έναρξης της θεραπείας. Η ομοιοπαθητική θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία προτείνει ο γιατρός που θα επισκεφθείτε.


Δαγκώματα και τσιμπήματα


Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται το Ledum. Πρήξιμο, κοκκίνισμα, τσιμπιές και σουβλιές. Το σημείο βιώνεται κρύο. Τα συμπτώματα βελτιώνονται με τα κρύα επιθέματα.

Μια άλλη επιλογή είναι το Apis. Υπάρχει έντονο κοκκίνισμα, πρήξιμο, κάψιμο και πόνος. Οι πόνοι χειροτερεύουν με τη ζέστη.
Για δάγκωμα φιδιού χορηγείται το Vipera, για δάγκωμα σκορπιού το Scorpio.

 

Μωλωπισμοί


Η Arnica είναι ένα φάρμακο πολύ χρήσιμο για μωλωπισμούς και κακώσεις. Ο ασθενής αισθάνεται σα να έχει μωλωπιστεί. Αλλάζει θέση στο κρεβάτι γιατί το αισθάνεται σκληρό. Μεγάλη ευαισθησία στο άγγιγμα.

Η Arnica είναι σπουδαίο φάρμακο για την πρόληψη της εσωτερικής αιμορραγίας από ατύχημα. Όπου υπάρχει υποψία εσωτερικής αιμορραγίας από χτύπημα συνιστάται προληπτικά η λήψη της Arnica.

Για μωλωπισμούς στην κοιλιά το Bellis perenis έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Για μωλωπισμούς γύρω από το μάτι το Ledum έχει είναι περισσότερο αποτελεσματικό. Μώλωπες με αίσθημα κρύου και μούδιασμα. Αίσθηση κρύου. Καλυτέρευση με κρύα επιθέματα.

Άλλο φάρμακο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι το Hypericum. Βασανιστικοί πόνοι και ευαισθησία στο άγγιγμα. Σύνθλιψη των άκρων, πόνοι από πτώση στον κόκκυγα, διάσειση σπονδυλικής στήλης.

Σε τραυματισμούς του περιόστεου (αγκώνας, γόνατο) ενδείκνυται η Ruta. Πόνος και δυσκαμψία που καλυτερεύει με την κίνηση.

 

Εγκαύματα


Για εγκαύματα πρώτου βαθμού (κοκκίνισμα χωρίς φουσκάλες) χρησιμοποιείται το φάρμακο Calendula.

Για εγκαύματα δεύτερου βαθμού (με φουσκάλες) χρησιμοποιείται το φάρμακο Cantharis.

ια εγκαύματα τρίτου βαθμού, όπου έχει καταστραφεί το δέρμα χρησιμοποιείται το Causticum. Για την αντιμετώπιση βέβαια τέτοιου εγκαύματος απαιτούνται οι γνώσεις του ομοιοπαθητικού σας μετά από λήψη του ιστορικού.

 

Κοψίματα εκδορές και τρυπήματα


Hypericum: Για βαθιά κοψίματα με πολύ πόνο και υπερευαισθησία στο άγγιγμα. Χρησιμοποιείται για τραυματισμούς σε ευαίσθητα σημεία όπως δάκτυλα, παλάμες, σπονδυλική στήλη, πρωκτός, κόκκυγας, δόντια. Βασανιστικοί, αφόρητοι, εκτινασσόμενοι πόνοι.

Ledum: Τρυπήματα στα οποία υπάρχει κοκκίνισμα, πρήξιμο και πόνοι που χτυπούν. Ο ασθενής νοιώθει το τραύμα κρύο, αλλά είναι καλύτερα μετά από κρύα επιθέματα.

Staphysagria: Σε σαφή κοψίματα. Τραυματισμοί από κοφτερά όργανα με σουβλιές και τσούξιμο. Ο ασθενής αισθάνεται χειρότερα με κίνηση και καλύτερα με ζέστη ή πίεση.

Apis: Σε τρυπήματα που ο ασθενής νοιώθει ζέστη ή κάψιμο με σουβλιές και βελτιώνεται με κρύα επιθέματα. Μεγάλο πρήξιμο στο σημείο του τρυπήματος.

 

Διαστρέμματα, θλάσεις και εξαρθρώσεις


Arnica: Ενδείκνυται σε προβλήματα μυών συνδέσμων και αρθρώσεων. Τραβήγματα με πόνο και δυσκαμψία. Μετά από υπερκόπωση μυών.

Bellis perenis: για βαθιές κακώσεις μυών και αρθρώσεων όταν η Arnica δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Όταν σε προβλήματα συνδέσμων και αρθρώσεων υπάρχει μια χαρακτηριστική επιδείνωση με την παραμικρή κίνηση και βελτιώνεται με τη πίεση της πάσχουσας περιοχής τότε το φάρμακο είναι Bryonia.

Rhus toxicodendron: Όταν ενδείκνυται, υπάρχει το χαρακτηριστικό σύμπτωμα ο ασθενής να νοιώθει χειρότερα στην έναρξη της κίνησης και να νοιώθει καλύτερα με την συνέχισή της. Ο ασθενής νοιώθει καλύτερα με τη ζέστη και είναι ευαίσθητος στα ρεύματα και στις αλλαγές καιρού.

Το Ledum βοηθά για προβλήματα των αρθρώσεων κυρίως των αστραγάλων. Ο ασθενής αισθάνεται τα σημεία κρύα ή μουδιασμένα και υπάρχει βελτίωση με τα κρύα επιθέματα.

 

Κατάγματα


H Arnica είναι το πρώτο φάρμακο που δίνεται σε κατάγματα. Βοηθά στο σοκ, το μωλωπισμό και το πρήξιμο.

Σε κατάγματα πλευρών ο ασθενής εμφανίζει έντονους πόνους που χειροτερεύουν με κάθε κίνηση και καλυτερεύουν με την πίεση. Το φάρμακο που χορηγείται είναι η Bryonia alba.

To Symphytum είναι το κύριο φάρμακο για τη θεραπεία των καταγμάτων. Χρησιμοποιείται μόνο όταν τα οστά έχουν αναταχθεί. Βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση του κατάγματος.

 

Τραυματισμοί κεφαλής


Σε τραυματισμούς της κεφαλής το πρώτο φάρμακο που δίνεται είναι η Arnica.

Όταν το άτομο παρουσιάζει πονοκέφαλο, ζάλη και φωτοφοβία και καλυτέρευση με κρύο αέρα το ενδεικνυόμενο φάρμακο είναι ο Natrum sulfuricum.

Πολύ συχνά δίνεται σε τραυματισμούς κεφαλής εναλλάξ Arnica και Natrum sulfuricum.

 

Ηλίαση και θερμοπληξία


Belladonna: Πυρετός, σφύζων πονοκέφαλος, κόκκινο πρόσωπο, έντονο κάψιμο του δέρματος. Ο πονοκέφαλος καλυτερεύει με ανύψωση του κεφαλιού προς τα πίσω, με το κεφάλι σκεπασμένο, όταν κάθεται σιωπηλός.

Glonoin: Ηλίαση, πυρετός, σφύζων πονοκέφαλος, κόκκινο πρόσωπο. Το δέρμα καίει λιγότερο από τη Belladonna και ο ασθενής είναι χειρότερα γέρνοντας το κεφάλι πίσω ή με κρύα επιθέματα και καλύτερα ξεσκέπαστος στο ύπαιθρο ή με πίεση.

Οξείες συναισθηματικές αντιδράσεις


Aconitum: Έντονο άγχος θανάτου και ανησυχία. Ο ασθενής πιστεύει ότι σύντομα θα πεθάνει. Μετά από έκθεση του ατόμου σε κίνδυνο ή ατύχημα.

Gelsemium: Έντονο άγχος πως θα τα καταφέρει, αγωνία, τρακ σκηνής, συχνουρία. Για στρες εξετάσεων.

Ignatia: Συνεχής ανάμνηση ενός θλιβερού γεγονότος, αναστεναγμοί, θλίψη, αϋπνία, ο ασθενής αποσύρεται μόνος του. Για μετά από άκουσμα δυσάρεστων ειδήσεων, απώλεια αγαπημένων προσώπων, απογοητευμένο έρωτα.

 Είδαμε παραπάνω κάποιες επείγουσες καταστάσεις και κάποια ομοιοπαθητικά φάρμακα που χρησιμεύουν στην αντιμετώπισή τους. Τονίζουμε πάλι ότι αυτές οι πληροφορίες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το γιατρό σας. Αν θέλετε να έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε την ομοιοπαθητική για κάποιες οξείες καταστάσεις πρέπει εκ των προτέρων να έχετε δημιουργήσει το δικό σας προσωπικό φαρμακείο. Εκτός από τα φάρμακα που ήδη αναφέραμε είναι καλό να συμβουλευτείτε τον ομοιοπαθητικό γιατρό σας ποια φάρμακα χρειάζεστε ως ιδιοσυστασία και με βάση τα προβλήματα που παρουσιάζετε. Έτσι θα έχετε στη συλλογή σας όλα τα απαραίτητα φάρμακα.


Παρακάτω παρουσιάζουμε ενδεικτικά μια λίστα ομοιοπαθητικών φαρμάκων που πρέπει να ανευρίσκονται στο ομοιοπαθητικό μας φαρμακείο. Προμηθευτείτε τα φάρμακα αυτά στη 200η δυναμοποίηση. Στις οξείες καταστάσεις χορηγείτε το φάρμακο τρεις φορές την ημέρα αν δεν υπάρχει άλλη οδηγία από το γιατρό σας. Σε πολύ επείγουσες καταστάσεις μπορείτε να το δίνετε και πολύ συχνότερα.

 

·     ACONITUM

·     ANTIMONIUM TARTARICUM

·     APIS

·     ARNICA

·     ARSENICUM

·     BELLADONNA

·     BRYONIA

·     CALENDULA

·     CANTHARIS

·     CAUSTICUM

·     COLOCYNTHIS

·     GELSEMIUM

·     GLONOIN

·     HEPAR

·     HYPERICUM

·     IGNATIA

·     IPECACUANHA

·     KALI BICHROMICUM

·     LEDUM

·     LYCOPODIUM

·     MAGNESIA PHOSPHORICA

·     MERCURIUS

·     NATRUM MURIATICUM

·     NATRUM SULFURICUM

·     NITRIC ACID

·     NUX VOMICA

·     RHUS TOXICODENDRON

·     RUTA

·     STAPHYSAGRIA

·     SULFUR

·     SYMPHYTUM

·     VIPERA - SCORPIO (ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΦΙΔΙ Η ΣΚΟΡΠΙΟ).

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008