DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

 

Ανήκουμε όλοι στις νέες «χημικές γενιές»

 

 

 

Στο αίμα μας κυκλοφορούν δεκάδες επικίνδυνες χημικές ουσίες. Αυτό κατέδειξε μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα του WWF, που εξέτασε 13 γυναικείες οι­κογενειακές τριάδες (γιαγιά, μητέρα, κόρη) από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.

 

Το εντυπωσιακό δεν είναι μόνο ότι όλες οι γυναίκες βρέθηκαν να διαθέτουν ένα «κοκτέιλ» τουλάχι­στον 18 χημικών, αλλά ότι κάθε γενιά έχει και τα δικά της χημικά.  Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι η συγκέ­ντρωση χημικών δεν αυξάνεται με την ηλικία, αλλά ότι οι μικρές ηλικίες είναι ήδη «δηλητηριασμένες».

«Δούρειοι ίπποι των χημικών για την εί­σοδο στον οργανισμό από την περίοδο της κύησης ακόμη, δηλαδή, από τη μητέρα στο έμβρυο, μπορεί να είναι τα σαμπουάν, τα κραγιόν, τα κοσμήματα, τα αρώ­ματα, τα συντηρητικά και οι συσκευασίες τρο­φής, τα οιστρογόνα, οι κρέμες χεριών, οι λο­σιόν για το σώμα.

 

Παράλληλα, τα χημικά απόβλητα βλάπτουν το οι­κοσύστημα, όπως κατέδειξε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεάπολης, η μεγαλύτερη που έχει γίνει στις ΗΠΑ. Χημικά που περιέχονται σε καλλυντικά, επιβραδυντικά καύσης, ζι­ζανιοκτόνα, εντομοαπωθητικά, αλλά και αρκετά φάρμακα, καταλήγουν στα νερά των ποταμών, καθώς ακόμα και οι βιολογικοί καθαρισμοί δεν μπορούν να τα αποδομήσουν.  Οι εταιρείες αποκρύβουν επιμελώς τα στοιχεία για τα επικίνδυνα υπερφθοριωμένα  χημικά (ΡFCs), που χρησιμοποιούνται ευρέως εδώ και πολλές δεκαετίες, με τον ισχυρισμό ότι είναι αβλαβή. Η 3Μ, όμως, μία από τις μεγάλες πολυεθνικές που χρησιμοποι­ούν τα ΡFCs, γνωρίζει εδώ και πολλά χρόνια ότι υπάρχει πρόβλημα. Το 1981 υποχρεώθηκε να απομακρύνει από την παραγωγή τις γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης.

 

Το ίδιο έκανε και η Du Point. Είχαν προηγηθεί πειράματα σε ζώα με πολύ αρνητικά αποτελέσμα­τα, μέχρι και θανάτους. Σύμφωνα με το WWF, οι εταιρείες έκαναν επί 30 χρό­νια λεπτομερειακή έρευνα, αλλά ούτε μοιράστηκαν τα αποτελέσματα, ούτε πή­ραν τα αναγκαία μέτρα αντικατάστασης των επικίνδυνων ουσιών.

 

Αόρατοι εχθροί της καθημερινότητας μας.

 

ΟΝΟΜΑ: Επιβραδυντικά φλόγας (ΡΒSΕs, ΗΒCD, ΤΒΒΡ-Α). ΣΥΝΔΕ0ΝΤΑΙ ΜΕ: Αλλαγές στη συμπεριφορά, νοητικές δυσκολίες, ορμονικές διαταραχές. ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ: Κυκλώματα ηλε­κτρονικών υπολογιστών, τηλεορά­σεις, κινητά τηλέφωνα, έπιπλα, μο­κέτες, υλικά οικοδομών, ρούχα (κυ­ρίως συνθετικά και αδιάβροχα).

ΟΝΟΜΑ: Αντιμικροβιακοί παράγο­ντες (Τriclosan, Μethyl triclosan). ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ: Βλάβες στο συκώτι. ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ: Προϊόντα καθαρι­σμού, απολυμαντικά, λευκαντικά, οδοντόκρεμες, αποσμητικά.

ΟΝΟΜΑ: Δισφαινόλη Α. ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ: Ορμονικές διαταραχές. ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ: Κονσέρβες, συσκευασίες τροφίμων, πλαστικά από πολυανθρακικό (μπουκάλια, δοχεία αποθήκευσης).

ΟΝΟΜΑ: Φθαλικές ενώσεις. ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ: Ορμονικές διαταραχές, γενετικά προβλήματα, άσθμα. ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ: Ιατρικές συσκευές, οικοδομικά προϊόντα, καθίσματα αυτο­κινήτου, παιδικά προϊόντα, καλλυντικά, βερνίκια, μπογιές

ΟΝΟΜΑ: Υπερφθοριωμένα χημικά (ΡFCs). ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ: Βλάβες στο συκώτι. ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ: Δερμάτινα, συσκευ­ασίες τροφίμων, χάρτινες συσκευα­σίες, φωτογραφικά φιλμ, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, υλικά προστασίας από λεκέδες και υλικά προστασίας από νερό στα χαλιά και σε εσωτερι­κούς χώρους αυτοκινήτων.

ΟΝΟΜΑ: Συνθετικοί μόσχοι. (artificial musks). ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ: Καρκινικές επιδράσεις, ανάπτυξη αλλεργικών αντιδράσεων, καρκίνο της ουδορόχου. ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ: Αρώματα, καλλυντικά, είδη προσωπικής υγιεινής, προϊόντα καθαρισμού.

 

Τι πρέπει να προσέχουμε

 

1)      Αγοράζω βιολογικά προϊόντα, όταν είναι δυνατό.

2)      Πλένω και ξεφλουδίζω  φρούτα και λαχανικά.

3)  Αποφεύγω τη χρήση εντομοκτόνων.

4) Αποφεύγω κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Διαλέγω φρέσκα, κατεψυγμένα ή αφυ­δατωμένα προϊόντα αντί κον­σερβών.

5) Αποφεύγω τρόφιμα που ήρ­θαν σε επαφή με PVC.

6)Χρησιμοποιώ μη πολυανθρακικά μπιμπερό. Ο θηλα­σμός είναι η καλύτερη επιλογή.

7) Ανοίγω τα παράθυρα για  τον αερισμό του σπιτιού και αποφεύγω τα αποσμητικά χώρου.

8) Χρησιμοποιώ καθαριστικά  φιλικό προς το περιβάλλον

9)      Αγοράζω σαπούνια, σα­μπουάν και καλλυντικά που δεν περιέχουν συνθετικά αρώ­ματα και μόσχους

10)  Χρησιμοποιώ χρώματα,  βερνίκια και κόλλες με χαμηλή περιεκτικότητα σε πτη­τικές ενώσεις ή επιλέγω υδατο-διαλυτά υλικά.

 

Το άρθρο αποτελεί απόσπασμα από παλαιότερο άρθρο της Καθημερινής

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008