DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ: η γλώσσα των πελμάτων

 

  

Επιμελείται η Κίττυ Σιμίτα ρεφλεξολόγος- δασκάλα hatha yoga 

 Η  Ρεφλεξολογία είναι μια ευγενική τέχνη, μια συναρπαστική επιστήμη και μια εξαιρετικά αποτελεσματική μορφή θεραπευτικού μασάζ των ποδιών

 

Ως θεραπεία, κατατάσσεται στον τομέα της «συμπληρωματικής ιατρικής» - θεωρείται μια ολιστική θεραπευτική τεχνική, που αντιμετωπίζει το άτομο ως ολότητα, προκειμένου να επιφέρει μια κατάσταση ισορροπίας και αρμονίας στο σώμα, στο νου και στο πνεύμα.

Εμφανίστηκε, ή πιο σωστά, επανεμφανίστηκε περίπου στα μέσα του περασμένου αιώνα στη Δύση, παρόλο που οι ρίζες της χάνονται στα βάθη της Ιστορίας. Γεγονός είναι ότι υπάρχουν αρχαίες αιγυπτιακές και ινδικές παραστάσεις, που απεικονίζουν ανθρώπους που δέχονται ρεφλεξολογία. Αντίστοιχες εικόνες υπάρχουν και σε αρχαίες κινεζικές παραστάσεις. Το όνομά της το οφείλει στην Αγγλική λέξη reflex – ρεφλέξ, που σημαίνει μεταξύ άλλων και αντανακλαστικό, και στην ελληνική λέξη -λόγος, -λογία που θέλει να υποδηλώσει ειδικότητα.

 

Η συνδρομή της στο σύγχρονο άνθρωπο

 

Στη σύγχρονη κοινωνία, η ανισορροπία αποτελεί τον κανόνα. Οι ρυθμοί της ζωής είναι τόσο έντονοι που δεν μας επιτρέπουν να βιώσουμε το σήμερα. Με αυτό τον τρόπο το ευαίσθητο και πολύπλοκο ανθρώπινο σώμα πληρώνει τις απαιτήσεις της τεχνοκρατικής γενιάς του εικοστού αιώνα της ταχύτητας. Οι περισσότεροι άνθρωποι ακροβατούν στα όρια της υγείας με την ασθένεια -σε μια κατάσταση δυσφορίας και ανισορροπίας- και δυσκολεύονται ν’ αντιμετωπίσουν τις εντάσεις της καθημερινής ζωής.

Το στρες και το άγχος είναι βασικές αιτίες για μια σειρά ψυχοσωματικών παθήσεων του ανθρώπινου οργανισμού. Η αντιμετώπισή τους δεν απαλλάσσει απλά τον άνθρωπο από πλήθος προβλημάτων αλλά του δίνει και ώθηση για μια πιο δημιουργική, παραγωγική και πάνω από όλα ευτυχισμένη και ισορροπημένη ζωή. Δυστυχώς στις μέρες μας η ζωή στις μεγαλουπόλεις με τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς συμβάλλει στο να διέπονται από άγχος και στρες ακόμα και άτομα που ανήκουν στην κατηγορία των μη αγχωτικών. Άλλωστε ο άνθρωπος θα μπορούσε να παρομοιαστεί με το σφουγγάρι, που όπως αυτό συσσωρεύει το νερό, έτσι και ο άνθρωπος συσσωρεύει τις εντάσεις. Η συνεχής συσσώρευση εντάσεων στον οργανισμό του ανθρώπου είναι «μία βόμβα έτοιμη να εκραγεί» και αν οι εντάσεις αυτές δεν αποσυμπιεστούν, είναι θέμα χρόνου για το πότε θα επέλθει η κατάρρευση και όλες οι ακόλουθες συνέπειες.

Πολλές από τις ασθένειες του σύγχρονου ανθρώπου δεν θεραπεύονται με τεχνητά φάρμακα, φάρμακα που μάλλον τείνουν να προξενούν βλάβες ή να «μασκαρεύουν» την ασθένεια, παρά να τη θεραπεύουν. Το σώμα θεραπεύεται μόνο του, φτάνει να του δώσουμε την ευκαιρία. Κι αφού η θεραπευτική δύναμη βρίσκεται μέσα μας, θα πρέπει να μάθουμε να τη στηρίζουμε και να την τρέφουμε, αντί να την αναστέλλουμε. Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο μας βοηθά η ρεφλεξολογία, ενεργοποιώντας τις φυσικές θεραπευτικές δυνάμεις του σώματος, επιδιώκοντας την αποκατάσταση της ισορροπίας που είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του.

 

 

Τα βασικά της σημεία

 

Η Ρεφλεξολογία βασίζεται στην ύπαρξη αντανακλαστικών σημείων στα πέλματα και στις παλάμες, τα οποία αντιστοιχούν σε κάθε όργανο του σώματος. Επιτυγχάνει την ενεργοποίηση, χαλάρωση και εξισορρόπηση του οργανισμού, βοηθά την απελευθέρωση τοξινών, μειώνει το στρες και εφοδιάζοντας όλα τα κύτταρα με οξυγόνο, ενεργοποιεί με φυσικό τρόπο τις ενδορφίνες του σώματος που μας ανακουφίζουν από τους πόνους.

Καταρχήν η φιλοσοφία της Ρεφλεξολογίας -που πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού τη χαρακτηρίζουν επιστήμη- στηρίζεται στην έννοια του δέντρου. Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι το κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου ξεκινά από τον εγκέφαλο, του οποίου τα κλαδιά φτάνουν μέχρι τα άνω και κάτω άκρα και σε κάθε άκρο αντιστοιχούν 72.000 απολήξεις που με διάφορους χειρισμούς πιεσομάλαξης, αποσυμπιέζουν το αντίστοιχο όργανο αντανακλαστικά.   

Τα πόδια μάς συνδέουν με το έδαφος, συνεπώς αποτελούν το σύνδεσμο ανάμεσα στη γήινη και την πνευματική ζωή μας. Μας γειώνουν, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αποτελούν τη βάση, το θεμέλιο, καθώς επίσης και την επαφή μας με τη γη και τις ενέργειες που ρέουν μέσα από αυτή. Μπορούν επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο στην απόκτηση και διατήρηση καλύτερης υγείας και καλής φυσικής κατάστασης.

   Στόχος της ρεφλεξολογίας είναι η επιστροφή στην ομοιόσταση, μια κατάσταση ισορροπίας. Το σημαντικότερο βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η μείωση της έντασης και η πρόκληση χαλάρωσης. Η χαλάρωση αποτελεί το πρώτο βήμα για την εξισορρόπηση. Όταν το σώμα είναι χαλαρό, η κυκλοφορία μπορεί να ρέει ανεμπόδιστη, προμηθεύοντας με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο τα κύτταρα, έτσι ώστε τα όργανα του σώματος μπορούν να επιστρέψουν σε μια φυσιολογική κατάσταση και να λειτουργούν αποτελεσματικά.

 

Η επανάκτηση της εσωτερικής ισορροπίας

 

 Ο ρεφλεξολόγος δεν θεραπεύει συγκεκριμένες παθήσεις αλλά προκαλώντας τη χαλάρωση και την ενεργοποίηση του σώματος  δια μέσου της διέγερσης των αντανακλαστικών σημείων με ειδικές μαλάξεις και πιέσεις των άκρων απελευθερώνει τις απεριόριστες θεραπευτικές δυνάμεις του ανθρώπινου οργανισμού με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Έτσι η χαλάρωση, η ευεξία, το συναίσθημα της θετικής διάθεσης και χαράς μαζί με την αίσθηση της εσωτερικής ισορροπίας αρχίζουν να ξανακατακτούν τη φυσική τους θέση στο μέχρι πρόσφατα πολύπαθο άτομο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σελίδα για εκτύπωση Στείλτε το σε ένα φίλο
Προηγούμενο
T28 - Bodynamic Therapy Train.
Κορυφή Επόμενο


 
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008