DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

 

 

BEΛONIΣMOΣ, ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΪΑΣΗΣ

 

 

της Παπακωνσταντίνου, Ευφροσύνης ιατρού-βελονίστριας

 

 

O βελονισμός που αποτελεί μέρος της κινέζικης παραδοσιακής ιατρικής κίνησε το αρχικό ενδιαφέρον των Δυτικών ιατρών με την αποτελεσματικότητά του στην επίτευξη της αναλγησίας. Στην Κίνα η αναισθησία γίνεται με τη μέθοδο του βελονισμού, με τον ασθενή σε πλήρη συνείδηση, χωρίς νάρκωση, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ακόμα και επέμβαση ανοικτής καρδιάς με τον ασθενή ξύπνιο να συζητά με το γιατρό καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης.

 

Η ρύθμιση της ισορροπίας του  ανθρώπινου οργανισμού

 

Επομένως, στις αρχές του αιώνα μας ο βελονισμός γίνεται ευρύτερα γνωστός στο δυτικό κόσμο και σήμερα πάνω από 1.500.000 ιατροί τον εφαρμόζουν θεραπευτικά. Με την πρόοδο της επιστήμης, με τις έρευνες στον τομέα της Νευροφυσιολογίας και την ανακάλυψη των νευρομεταβιβαστικών ουσιών, την περιγραφή του ενδογενούς συστήματος ελέγχου του πόνου, έγινε δυνατόν να κατανοηθούν και να εξηγηθούν πολλά από τα αποτελέσματα του βελονισμού.

Ο βελονισμός ως θεραπευτικό σύστημα βασίζεται στην ενεργοποίηση των ενδογενών διαδικασιών αυτορρύθμισης και αυτοϊασης.

Ο ιατρός επιτυγχάνει τη ρύθμιση ή την επαναφορά της ισορροπίας στη λειτουργικότητα οργάνων ή συστημάτων.

Βασική αρχή της Κινέζικης Παραδοσιακής Ιατρικής είναι η ύπαρξη της ζωτικής ενέργειας «κι», της οποίας η κυκλοφορία έχει ορισμένη πορεία δια μέσου ειδικών καναλιών, που είναι ιδιαίτερα για κάθε όργανο και ονομάζονται μεσημβρινοί. Οι μεσημβρινοί είναι αμφοτερόπλευροι και δεν έχουν υλική ή ανατομική υπόσταση, είναι δηλαδή ενεργειακοί διάδρομοι.

Έτσι με την τοποθέτηση των βελονών, κάθε ερέθισμα κωδικοποιείται  στη γλώσσα του νευρώνα και μεταβιβάζεται μέσω διαφόρων κέντρων και επιπέδων σε σταθμούς επεξεργασίας, συνειδητοποιείται και αποκωδικοποιείται με αίσθηση στο φλοιό του εγκεφάλου. Η διέγερση μπορεί να γίνει με απλή βελόνα, με υποδόρια έγχυση φαρμακευτικών ουσιών, με ηλεκτρικό ερεθισμό, με θερμότητα, με laser.

 

Η ευεργετική δράση του βελονισμού

 

Μέσω του βελονισμού, η ενημέρωση για την κατάσταση του οργανισμού γίνεται τόσο γρήγορα, ώστε δύναται ο εγκέφαλος να εντοπίσει και να εκτιμήσει κάθε αισθητικό ερέθισμα και να χρησιμοποιήσει επιλεκτικά την πληροφόρηση ενημερώνονται όλα τα τμήματα του νευρικού συστήματος, έτσι ώστε να δραστηριοποιηθεί το σύστημα άμεσης παρέμβασης και να παραχθούν οι κατάλληλες ουσίες ενδογενώς για την αντιμετώπιση του εκάστοτε προβλήματος, είτε αυτό είναι πόνος, αλλεργία, κατάθλιψη, αϋπνία κ.λπ.

Η δράση του βελονισμού μπορεί να είναι:

αναλγητική

ευεργετική στη ρύθμιση της κυκλοφορίας τόσο περιφερικά όσο και κεντρικά,

ευεργετική στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης,

ευφορική, αγχολυτική, ενεργετική και αντικαταθλιπτική,

ηρεμιστική, χαλαρωτική, με ήπιο υπναγωγό αποτέλεσμα (σε περίπτωση αϋπνίας)

αντιεμετική, επιβοηθητική στην ανοσοβιολογική απάντηση του οργανισμού και γενικά στη ρύθμιση διαταραχών του αυτόνομου νευρικού συστήματος, όπως και στην επίτευξη ομοιόστασης του οργανισμού.

 

Κυριότερες ενδείξεις του βελονισμού σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας είναι:

Α)        Λειτουργικές παθήσεις

Β)        Αλλεργικό βρογχικό άσθμα

Γ)         Παιδικό άσθμα

Δ)        Αλλεργικές ρινίτιδες, ιγμορίτιδες

Ε)         Έλκος στομάχου και δωδεκαδάκτυλου

Στ)       Σπαστική κολίτιδα

Ζ)        Δυσκοιλιότητα

Η)        Κλημακτιριακές διαταραχές

Θ)        Παθήσεις του νευρικού συστήματος, κεφαλαλγίες – ημικρανίες, νευραλγία τριδύμου, πάρεση προσωπικού νεύρου, ίλιγγοι, εμβοές, μυοσκελετικά επώδυνα σύνδρομα, αυχεναλγίες, οσφυαλγία – ισχιαλγία, αρθρίτιδες – περιαθρίτιδες, μυϊκά άλγη, ψυχικές και ψυχοσωματικές διαταραχές, δερματικές παθήσεις, ψωρίαση, εκζέματα, εξανθήματα, ακμή.

 

Συνδυασμός βελονισμού-ομοιοπαθητικής

 

Σύμφωνα με το ιστορικό που ο ιατρός λαμβάνει από τον ασθενή, βγάζει ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο ακολουθώντας τις διαγνωστικές μεθόδους του βελονισμού αλλά και της κλασικής ιατρικής (μέσω επισκόπησης, ψηλάφισης, ακρόασης, παρατήρηση χροιάς προσώπου, επισκόπηση γλώσσας).

Κατόπιν, επιλέγει τις κατάλληλες ομοιοπαθητικές συνθέσεις από την ομοτοξικολογία (συνδυασμοί ομοιοπαθητικών φαρμάκων σε κατάλληλες δυναμοποιήσεις) σε ενέσιμη μορφή.

Έτσι, γίνεται έγχυση υποδόρια των ουσιών αυτών στα επιλεγέντα σημεία βελονισμού. Τα αποτελέσματα σε χέρια έμπειρου ιατρού (που συνδυάζει γνώση και των δύο θεραπευτικών συστημάτων ομοιοπαθητικής – βελονισμού) είναι άμεσα και θαυμαστά και επεκτείνονται σε μεγάλη γκάμα παθολογικών περιπτώσεων, όπως αναφέρθηκαν και στις ενδείξεις του βελονισμού. Έτσι θα δείτε τραύματα να επουλώνονται ταχύτατα, χωρίς επιπλοκές, λοιμώξεις να αντιμετωπίζονται άμεσα και δραστικά, μυοσκελετικά προβλήματα να αντιμετωπίζονται πιο γρήγορα από άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Κατ΄ αυτό τον τρόπο αποφεύγονται χρόνιες ταλαιπωρίες και παρενέργειες από τη χρήση ποσοτήτων χημικών ουσιών μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, και στόχος  είναι η βελτίωση της κατάστασης της υγείας και της ποιότητας ζωής ιδιαίτερα των χρόνια πασχόντων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008