DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

Focusing και η αξία του σώματος

 

 

του Παύλου Ζαρογιάννη                    

 

Το σώμα ξέρει...

Ναυτίλος, Ελύτης

 

Η αξία του σώματος

 

Μέχρι τα μέσα του 20oυ αιώνα στο κέντρο της ψυχολογικής σκέψης και έρευνας βρισκόταν η ψυχή, οι λειτουργίες της (κίνητρα, συναισθήματα, μνήμη κ.ά.), καθώς και οι εκφράσεις αυτών των λειτουργιών, όπως π.χ. η συμπεριφορά.  Το σώμα, θα μπορούσε να πει κανείς, ήταν παραγνωρισμένο.  Μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε ν’ αναγνωρίζεται η καθοριστική σημασία του σώματος στην ψυχική υγεία και ισορροπία.

 

Σιγά σιγά και μέσα στα πλαίσια μιας ολιστικής θεώρησης του ανθρώπου, σύμφωνα με την οποία σώμα, ψυχή και πνεύμα αποτελούν μία αδιαίρετη ενότητα, το σώμα έπαψε να θεωρείται μία βιολογική μηχανή, που, απλώς, διεκπεραιώνει κάποιες οργανικές, φυσικές λειτουργίες. Σ’ αυτή την τελευταία εξέλιξη συνέβαλαν αποφασιστικά και οι εργασίες του ψυχολόγου και φιλοσόφου Eugene Gendlin.

 

Ειδικότερα ο Gendlin, τη δεκαετία του ’60, μέσα από κλινικές έρευνες –εκτός των άλλων– διαπίστωσε πως κάθε ψυχολογική διαδικασία (λήψη απόφασης, επίλυση στόχων, σύγκρουση κ.ά.) συνοδεύεται από μια βαθύτερη, εσωτερική, σωματική διαδικασία την οποία είτε παραγνωρίζουμε, είτε δε συνειδητοποιούμε.

 

Focusing (Εστίαση)

 

Η αξία αυτής της σωματικής διαδικασίας είναι εξαιρετικά πολύτιμη, γιατί περιέχει πλήθος γνώσεων και πληροφοριών που, αν έρθουν στην επιφάνεια, μπορούν να μας βοηθήσουν σε οτιδήποτε μας αφορά.  Γι’ αυτό ο E. Gendlin, μαζί με τους συνεργάτες του, κατάφερε να συστηματοποιήσει και να διατυπώσει μία μέθοδο, μέσω της οποίας μπορούμε ν’ αξιοποιούμε αυτή τη σωματική γνώση, που όλοι διαθέτουμε.  Τη μέθοδο αυτή ονόμασε Focusing, που στα ελληνικά σημαίνει Εστίαση.

 

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από ορισμένα «βήματα» μαθαίνουμε να επικεντρωνόμαστε στο σώμα μας και να «ακούμε» όλα όσα έχει να μας πει.  Γιατί το σώμα μας μάς μιλάει συνεχώς  και με πολλούς τρόπους. Μόνο που το σώμα μιλάει ψιθυριστά, μέσα από ανεπαίσθητες σωματικές αισθήσεις (όπως ένα σφίξιμο, ένα κάψιμο, μία αόριστη δυσφορία, κάποιο τσίμπημα), τις οποίες πολλές φορές δεν ξέρουμε πού ν’ αποδώσουμε και γι’ αυτό τις προσπερνάμε. Τελικά, αναγκαζόμαστε ν’ ασχοληθούμε μ’ αυτό και να το «ακούσουμε», όταν αρχίζει να «φωνάζει» και να παραπονιέται μέσα από πόνους και συμπτώματα που φυσικά δεν μπορούμε πλέον να παραβλέψουμε….

 

Σωματική Ευφυΐα

 

Με το Focusing, λοιπόν, έχουμε ένα πολύτιμο εργαλείο, με τη βοήθεια του οποίου μπορούμε να «σκύψουμε» πάνω από το σώμα μας, ν’ αφουγκραστούμε τα μηνύματα που εκπέμπει και ν’ ανακαλύψουμε, έτσι έναν ολόκληρο θησαυρό κρυμμένης γνώσης που αυτό διαθέτει, όπως:

 

Τι χρειαζόμαστε σε μία δεδομένη χρονική στιγμή

Τι πραγματικά θέλουμε

Τι μας πονάει συναισθηματικά και πώς μπορούμε να το θεραπεύσουμε

Ποιοι άνθρωποι γύρω μας μάς βοηθούν στην εξέλιξή μας και ποιοι μας εμποδίζουν

Ποιες είναι οι πολύ δικές μας αξίες

Ποιο είναι το κατάλληλο επόμενο βήμα στη ζωή μας για ψυχολογική αλλαγή και βελτίωση των σχέσεών μας

Πώς μπορούμε ν’ αναπτυχθούμε καλύτερα και να επιτύχουμε τους στόχους μας

 

Αγάπησε το σώμα σου

 

Για να μπορέσουμε, όμως, ν’ αποκτήσουμε πρόσβαση βάσεων στη «σωματική ευφυία» χρειάζεται να δημιουργήσουμε με το σώμα μας μια σχέση φιλίας και εμπιστοσύνης. Μια σχέση σεβασμού, εκτίμησης και αποδοχής.  Μόνο έτσι το σώμα μας μπορεί να γίνει η πυξίδα που μας δείχνει τη σωστή κατεύθυνση και μας βοηθάει να:

 

Γνωρίζουμε καλύτερα τι αισθανόμαστε και τι πραγματικά θέλουμε

Ορίζουμε τα συναισθήματά μας, όταν αυτά μας πιέζουν

Ξεπερνάμε εσωτερικά εμπόδια και μπλοκαρίσματα

Επιλέγουμε αυτό που μας ταιριάζει και μας ικανοποιεί

Διαχειριζόμαστε σωματικούς πόνους

Συναλλασσόμαστε καλύτερα με τον εσωτερικό μας κριτή

Βελτιώνουμε την αυτοαποδοχή μας

Νιώθουμε καλύτερα μέσα στο ίδιο μας το σώμα

 

Σε ποιους απευθύνεται:

 

Το Focusing απευθύνεται τόσο σε ειδικούς του χώρου της ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, συμβούλους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές κ.ά.), ως μέθοδος συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας, όσο και σ’ ένα ευρύτερο κοινό, ως μέθοδος αυτογνωσίας και αυτοβοηθείας, αλλά και σε επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων (εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, managers) ως συμπληρωματική μέθοδος για τη βελτίωση της δραστηριότητάς τους (για καλύτερη κατανόηση του επαγγελματικού τους ρόλου, ορθότερη λήψη αποφάσεων, διαχείριση άγχους, κ.ά.).

 

Τέλος, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε πως το Focusing σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά ούτε τη νοητική ούτε τη συναισθηματική μας γνώση.  Η δύναμη του Focusing βρίσκεται, ακριβώς, στο ότι τις συμπληρώνει και τις υποστηρίζει, εφόσον η βάση του βρίσκεται στη σωματική γνώση, τη σοφία που όλοι κρύβουμε μέσα μας!

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008