DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

Δυσανεξία σε τροφές

Ένα πρόβλημα με σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις

 

«Αυτό που είναι τροφή για κάποιον άνθρωπο μπορεί να είναι ισχυρό δηλητήριο για κάποιον άλλον».

Titus Lucretius Carus ( 75 π. χ.)

 

 

 


Από τον Γιώργο Λεκάκη, Ψυχολόγος, Ορθομοριακός Διατροφολόγος, Ιατρός, μέλος επιστημονικού συμβουλίου Ινστιτούτου Διατροφολογίας & Ορθομοριακής Θεραπευτικής (Ι.Δ.Ο.ΘΕ.)

 

 

Η δυσανεξία σε τροφές και γενικά οι αλλεργίες είναι μία κατηγορία παθήσεων που αποτελούν  μάστιγα του 21ου αιώνα.Μάλιστα έχουν πάρει τη μορφή πραγματικής πανδημίας. Το γεγονός ότι δεν γίνεται πολύ συχνή αναφορά σ’ αυτές, όπως σε άλλες παθήσεις που ταλαιπωρούν σήμερα την ανθρώπότητα, οφείλεται μάλλον στο ότι, τουλάχιστον οι χρόνιες μορφές τους, δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο εναντίον της ζωής του πάσχοντα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική αλλά και την ψυχική του υγεία.

 

Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο το 20-25% των αλλεργιών αποτελούν την κλασική, άμεση εκρηκτική  αντίδραση του οργανισμού, που εμπλέκει την IgE ανοσοσφαιρίνη, ενώ το 75- 80% εμπλέκει την IgG και χαρακτηρίζεται ως καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση.

Η αντίδραση αυτή ονομάζεται στην Κλινική Ορθομοριακή Διατροφολογία «δυσανεξία τροφών» με αποτέλεσμα να περνά απαρατήρητη από το άτομο, που δεν μπορεί να υποψιαστεί ότι η χρόνια δερματοπάθεια, το έκζεμα, η δυσκοιλιότητα, οι ημικρανίες, οι ορμονικές διαταραχές και πολλά άλλα παθολογικά συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε αυτές τις καθυστερημένες αλλεργικές αντιδράσεις.

Κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι το 45% του γενικού πληθυσμού μπορεί να υποφέρει από κάποιας

μορφής τροφική δυσανεξία. Μέχρι σήμερα, ασθενείς ή άτομα που ήθελαν προληπτικά να κάνουν έλεγχο για τις προβληματικές γι’ αυτούς τροφές, περίμεναν εβδομάδες για να έρθουν από τα εργαστήρια τα αποτελέσματα του ελέγχου IgG (ανοσοσφαιρίνη G). Στις μέρες μας όμως τα πράγματα στον τομέα αυτόν της γρήγορης και έγκαιρης διάγνωσης έχουν αλλάξει εξαιρετικά, προς το καλύτερο.

 

Γιατί είναι δύσκολο να εντοπιστεί η δυσανεξία σε τροφές;

 

Κάθε αλλεργική αντίδραση είναι μία φλεγμονή-τραύμα, γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα εκκρίνει ουσίες που είναι πανίσχυρα χημικά-τοξικά, ώστε να μπορέσει να εξουδετερώσει τον υποτιθέμενο «εισβολέα» και πολλά κύτταρα του ανοσοποιητικού κολλούν κυριολεκτικά επάνω του για να τον «φάνε». Έτσι δημιουργούνται ανοσοσυμπλέγματα – ενώσεις ανοσοποιητικών κυττάρων και τροφικών ουσιών  -  που αποτελούν, επίσης, ισχυρά τοξικά. Επιπλέον, δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως κάθε φλεγμονή πάντα ακολουθείται από μια κινητοποίηση του οργανισμού ο οποίος προσπαθεί να προωθήσει ίαση του ιστού που έχει τραυματισθεί και να επαναφέρει την ομοιόσταση, δηλαδή την ισορροπία των συστημάτων του. Αυτό όμως έχει σημαντικό κόστος στη γενικότερη ισορροπία του οργανισμού γιατί εμπλέκει πολλά όργανα και συστήματά του. Κινητοποιούνται ο θυρεοειδής, τα επινεφρίδια, το πάγκρεας, το ήπαρ, το νευρικό, το ενδοκρινικό και φυσικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Έτσι, η συνεχής επανάληψη των φλεγμονών εξασθενίζει με την πάροδο του χρόνου όλο τον οργανισμό και αρχίζουν να εμφανίζονται πολλά παθολογικά συμπτώματα.

 

Τι είναι η δυσανεξία σε τροφές;

 

Η δυσανεξία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο αποτελεί την άμυνα του οργανισμού σε εισβολείς όπως τοξίνες, παθογόνα βακτήρια, ιούς, κ.α.

Όταν υπάρχει δυσανεξία σε κάποια τροφή, το σώμα μας δεν την αφομοιώνει πλήρως, επιτρέποντας στην ημιχωνεμένη τροφή να διεισδύσει στο αίμα, όπου αντιμετωπίζεται ως «εισβολέας» και γίνεται στόχος των αντισωμάτων IgG. Τα συμπτώματα της δυσανεξίας θεωρούνται, επομένως, αντιδράσεις που αφορούν στην ανοσοσφαιρίνη G (IgG).

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας δεν εμφανίζονται αμέσως μετά τη λήψη της τροφής όπως στις αλλεργίες, αλλά μετά από μερικές ώρες ή  και ημέρες, επομένως είναι δύσκολο να εντοπισθούν οι τροφές που μας ενοχλούν. Ακόμη και το σκόρδο ή τα φρούτα ή τα λαχανικά, που, γενικά, θεωρούνται ωφέλιμα για τους περισσότερους, είναι πιθανό να βλάπτουν ορισμένους, ασχέτως αν είναι συμβατικής ή βιολογικής καλλιέργειας.

Πρέπει εδώ να σημειώσουμε πως τα συμπτώματα της δυσανεξίας δεν είναι ανάλογα με την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε. Ακόμη και μικρές ποσότητες τροφής είναι ικανές να προκαλέσουν τα ίδια δυσάρεστα συμπτώματα. Αυτό μάλιστα που είναι αξιοσημείωτο είναι το ότι τα συμπτώματα της δυσανεξίας παραμένουν, ακόμη και όταν το άτομο καταναλώνει τροφές που ανήκουν στην ίδια οικογένεια τροφών (συγγενείς τροφές).

 

Συμπτώματα που η εμφάνισή τους σχετίζεται με δυσανεξία σε τροφές.

 

Ακμή / Αναφυλαξίες / Ανησυχία / Απώλεια βάρους / Αρθρίτιδα / Άσθμα / Γαστρικά έλκη / Δερματικά προβλήματα / Διάρροια / Δυσκοιλιότητα / Δυσκολία στην αναπνοή / Έκζεμα / Ένταση / Επιληψία / Ημικρανίες / Ιγμορίτιδα / Ίλιγγος / Ινομυαλγία / Κατάθλιψη / Κνίδωση / Κοιλιακή νόσος / Κοιλιακοί πόνοι / Κολικός και Κολίτιδα / Κούραση / Κράμπες στο στομάχι / Κρίσεις πανικού / Λήθαργος / Μειωμένη όρεξη / Ναυτία / Νόσος του Crohn / Πόνοι και άλγη / Πονοκέφαλος / Ρινίτιδα / Στοματικά έλκη / Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) / Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης / Ψυχολογικές διαταραχές / Τάση για εμετό / Τυμπανισμός / Υπερκινητικότητα / Ψωρίαση

 

Ως εκ τούτου, κάθε ένας από μας που επιθυμεί να υιοθετήσει μια πιο συνειδητή στάση απέναντι στον εαυτό του και πιο συγκεκριμένα απέναντι στην υγεία του, πριν καταφύγει σε πολυέξοδες εξετάσεις και «θεραπευτικά πρωτόκολλα» κάθε είδους, οφείλει να εξασφαλίσει πρώτα πως οι τροφές που τρώει δεν είναι στην πραγματικότητα ισχυρά δηλητήρια που τον οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε πολλές και σοβαρές παθήσεις. Το τεστ δυσανεξίας τροφών  είναι πραγματικά «η πρώτη γραμμή άμυνας» στην συνεχή μάχη για τη διατήρηση της ψυχοσωματικής μας υγείας.    

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008