DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

 

VASTU

 

O ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ TOY ΡΟΛΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

 


Επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου

Χημικός - Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α. (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εφαρμογής της Επιστήμης Ayurveda)

Πρόεδρος της Ayurveda Hellas ΑΕ

 

 

Σύμφωνα με το αγιουρβεδικό σύστημα το περιβάλλον αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία μας. Το Vastu Shastra είναι η ιδιαίτερη εκείνη ενότητα της ινδικής Παράδοσης που ασχολείται με το περιβάλλον. H αρχαία σανσκριτική λέξη Vastu σημαίνει τοποθεσία, κτίριο, σπίτι και η λέξη Shastra σημαίνει διδασκαλία, εκπαίδευση. Με άλλα λόγια το Vastu Shastra είναι για τους Ινδούς ότι το Feng Shui για τους Κινέζους.

 

Το Vastu Shastra είναι ένας από τους παραδοσιακούς ινδικούς κανόνες για το σχεδιασμό σπιτιών, πόλεων, χωροθέτησης και αρχιτεκτονικής και ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι να προσπαθεί να εναρμονίσει τη ροή της ενέργειας, του Prana, ή του Chi όπως αποκαλείται η ενέργεια στο Feng Shui.

Δίνει λοιπόν πρακτικές συμβουλές για το πώς να σχεδιάζουμε και να χτίζουμε τους χώρους και το γενικότερο περιβάλλον στο οποίο ζούμε, έτσι ώστε να εναρμονίζονται οι φυσικές και οι μεταφυσικές δυνάμεις που έτσι κι αλλιώς αλληλεπιδρούν.

Μέσα από την ισορροπία των 5 στοιχείων, των 7 χρωμάτων και των 12 καναλιών της βιοενέργειας, το Vastu μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη των ασθενειών και τη διατήρηση της καλής και φυσιολογικής υγείας.

Ο άνθρωπος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το περιβάλλον, μέσα στο οποίο κάποια πράγματα είναι ευεργετικά για την υγεία του ενώ κάποια άλλα όχι.  Κατά την αγιουρβέδα το κάθε άτομο χαρακτηρίζεται από την αύρα του, τα 12 κανάλια ενεργειακής ροής (Srotas), τα διάφορα συστήματα οργάνων (Dhatus) και τη ζωτική δύναμη (Prana).

            Ο Αϊνστάιν είχε πει για την ενέργεια: E=MC2. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ένα και όλα τα μόρια εκπέμπει ακτινοβολία αλλά  και απορροφά ακτινοβολία, ή, πιο απλά, η ενέργεια ισοδυναμεί με ύλη και η ύλη με ενέργεια. Κατά συνέπεια, η ύλη επηρεάζει τα κύτταρα, τους ιστούς, τα συστήματα των οργάνων, τη ροή της ενέργειας, την αύρα και τέλος, ολόκληρο το ανθρώπινο σύστημα. Τα πάντα στο σύμπαν αλληλοεπηρεάζονται τόσο σε σωματικό όσο και ενεργειακό επίπεδο.

            Στη φύση υπάρχουν πέντε θεραπευτικά κλειδιά(Panch Tatve) τα οποία είναι υπεύθυνα για την υγεία και για την ασθένεια.

            Η χρωματοθεραπεία, η ηλιοθεραπεία, η διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας, η ισορροπία της βιοενέργειας και τα πέντε στοιχεία. Όλα, είναι ζωτικής σημασίας στο Vastu για τη διατήρηση της ενεργειακής ισορροπίας στο περιβάλλον και τη θεραπεία των ατόμων.

 

Η Γη

 

Το ίδιο το στοιχείο της γης είναι σημαντικό για την τελλουρική ενέργεια και τη γείωση, δηλαδή, για την ηλεκτρομαγνητική και αιθερική ενέργεια που ρέει μέσα από συγκεκριμένα κανάλια στον πλανήτη μας. Λόγω της συνεχούς χρήσης των διάφορων τεχνητών υλικών, η επίδραση της ενέργειας αυτής διαταράσσεται και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίον υποφέρουμε συχνά από νευρολογικές ασθένειες όπως ρίγη, ασθένεια του Πάρκινσον, κ.ά.  Εκτός αυτού, το στοιχείο της γης συχνά μολύνεται από τη βιομηχανοποίηση, το κόψιμο των φυτών, την υπερβολική χρήση πλαστικών και τις ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής. Συνεπώς, το ίδιο το στοιχείο της γης δεν έχει πλέον τόσο ισορροπημένη επίδραση στην ανθρώπινη ύπαρξη, όσο είχε παλαιότερα.

 

Το Νερό

 

Ο ανθρώπινος οργανισμός περιέχει 80% νερό και η γη περιέχει 79% νερό.  Όπως είναι γνωστό το νερό είναι χρησιμότατο θεραπευτικό μέσον. Παραθέτουμε ενδεικτικά κάποιες μόνο από τις πολλές θεραπευτικές χρήσεις του:

 - Τέσσερα ποτήρια νερό κάθε πρωί σαν αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

 - Άφθονο νερό για την πρόληψη και θεραπεία των λίθων στα νεφρά.

 - Μπάνιο για την προστασία του σώματος από μολύνσεις.

 - Κολύμβηση για τις περιπτώσεις δισκοπάθειας (πρόπτωση δίσκου) και παχυσαρκίας.

 - Ρύθμιση του Pitta, της οξύτητας και της θερμοκρασίας.

 Γενικά, μπορούμε να ζήσουμε αρκετούς μήνες χωρίς φαγητό αλλά δεν μπορούμε να ζήσουμε πολλές μέρες χωρίς νερό.

Σήμερα όμως η λήψη νερού δεν έχει τις ωφέλειες που είχε παλαιότερα και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να έχει και βλαβερές συνέπειες. Η κατανάλωση νερού που έχει αποθηκευτεί σε πλαστικά μπουκάλια είναι ίσως περισσότερο επικίνδυνη για τον οργανισμό από την κατανάλωση του κανονικού, μη εμφιαλωμένου νερού. Στα περισσότερα εργοστάσια εμφιάλωσης, πριν γεμίσουν τις πλαστικές φιάλες με νερό το αναμιγνύουν με διάφορες συντηρητικές ουσίες, πράγμα που του προσδίδει πικρή γεύση και το καθιστά επιβλαβές για ζωτικά όργανα όπως το συκώτι, οι νεφροί, κ.ά.  Είναι καθήκον μας να προστατεύουμε το νερό από τη ρύπανση.  Το νερό που φυλάσσεται σε χάλκινα δοχεία είναι υπεύθυνο για την πρόκληση οξύτητας ενώ αυτό που φυλάσσεται σε ασημένια ή πήλινα δοχεία είναι χρήσιμο στην αντιμετώπιση του διαταραγμένου Pitta και της οξύτητας. (To Vata το Pitta και το Kapha σύμφωνα με την αγιουρβεδική Παράδοση είναι οι τρεις ενέργειες που υπάρχουν σε κάθε τι στο σύμπαν και που η ισορροπία τους βοηθά στη διατήρηση της υγείας ενώ διαταραχή τους προκαλεί τη βάση των ασθενειών).

 

Η Φωτιά

 

Αντιπροσωπεύει την καρδιά και τη θερμοκρασία.  Φυσικά, η μεγαλύτερη πηγή φωτιάς του πλανήτη μας είναι ο Ήλιος.  Από τον ήλιο παίρνουμε μια μορφή ενέργειας που ονομάζεται ηλιακή.  Στα παλιά χρόνια η πηγή φωτιάς που χρησιμοποιούσαμε στην κουζίνα μας προερχόταν από την καύση των ξύλων, σήμερα όμως έχει αντικατασταθεί από τις ηλεκτρικές κουζίνες.

Στο ανθρώπινο σώμα το στοιχείο της φωτιάς αντιπροσωπεύει το Pitta.  Όταν το στοιχείο της φωτιάς είναι ανεπαρκές στο περιβάλλον εκδηλώνουμε ασθένειες όπως άσθμα, αμυγδαλίτιδα, ιγμορίτιδα, αρθρίτιδα, παχυσαρκία, υποθυρεοειδισμό, αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα και λήθαργο (υπνηλία).  Από την άλλη, όταν το στοιχείο της φωτιάς είναι υπερβολικά υψηλό οδηγεί σε ίκτερο, οξύτητα, πεπτικό έλκος, άσπρισμα των μαλλιών και δερματικές ασθένειες.

 

Ο Αέρας

 

Το κάθε κύτταρο του σώματός μας χρειάζεται οξυγόνο για να μπορεί να αναπνέει.  Χωρίς αέρα κανένα ζώο ή άνθρωπος δεν θα μπορούσε να επιζήσει στη γη. Ωστόσο, παράλληλα με την τεχνολογική ανάπτυξη, δυστυχώς, αυξάνεται πολλές φορές και η ρύπανση του αέρα με δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία μας. 

 

Ο Χώρος

 

Η ικανότητά μας να ακούμε οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην ύπαρξη του χώρου. Οι επικοινωνίες, τα αεροπλάνα, οι δορυφόροι, όλα λειτουργούν λόγω του στοιχείου του χώρου.  Σήμερα, όμως, όλοι μας μολύνουμε ή ρυπαίνουμε το χώρο αυτό.

            Ο αέρας και ο χώρος συνδυάζονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν αυτό που στην αγιουρβέδα ονομάζουμε «ιδιοσυγκρασία Vata».  Η διαταραχή της ισορροπίας αυτής της ιδιοσυγκρασίας οδηγεί σε αρθρίτιδα, δυσκοιλιότητα, ερυγές, αϋπνία, ρίγη, πονοκέφαλο, ανησυχία, ανυπομονησία και πολλές νευρικές διαταραχές.

 

Τα Χρώματα

 

Υπάρχουν επτά χρώματα.  Από αυτά, το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο είναι τα θερμά χρώματα, ενώ το λευκό, το λουλακί, το μπλε και το μωβ είναι τα ψυχρά χρώματα.  Μπορούμε να συμβάλλουμε στη διατήρηση της ισορροπημένης υγείας μέσα από μια τεχνική που εξασφαλίζει την ισορροπία των χρωμάτων.

 

Η Βιοενέργεια

 

Η διατήρηση της ισορροπίας της βιοενέργειας στο σώμα μας ισοδυναμεί με την υγεία, ενώ η διατάραξή είναι συνώνυμο της ασθένειας.  Βασική αρχή του Vastu είναι η διατήρηση της ισορροπίας της βιοενέργειας η οποία ρέει μέσα στα 12 κανάλια του σώματος.  Στα υγιή άτομα, η ενέργεια στα 12 κανάλια βρίσκεται σε απόλυτη ισορροπία.

 

Η γενικότερη και συνολική ισορροπία των πέντε στοιχείων, των χρωμάτων και της βιοενέργειας των 12 καναλιών μας, είναι εξαιρετικής σημασίας γιατί μπορεί να προλάβει τις διάφορες ασθένειες αλλά και να θεραπεύσει τις ήδη υπάρχουσες.

            Το περιβαλλοντικό στρες και οι διάφορες ενεργειακές ανισορροπίες, οι διάφορες γενετικές αιτίες, οι υπερβολικές έγνοιες και ανησυχίες όταν γίνουν χρόνια κατάσταση μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία της ενεργειακής ροής μπλοκάροντας έτσι τα κανάλια και οδηγώντας τελικά στη διαταραχή της ενέργειας και στην ασθένεια.  Το Vastu ως θεραπευτική μέθοδος μπορεί να αποτρέψει τη περιβαλλοντική διατάραξη της ισορροπίας.  Επιπλέον, μέσα από την αποτροπή των αιτιών της ανησυχίας και των παραγόντων που τη συντηρούν, βοηθά τελικά στην επαναφορά της ενεργειακής ισορροπίας στα 12 κανάλια και κατά συνέπεια στην καλή, φυσιολογική υγεία.

            Συμπερασματικά, μέσα από την ισορροπία των 5 στοιχείων, των 7 χρωμάτων και των 12 καναλιών της βιο-ενέργειας, το Vastu μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη της ασθένειας και στη διατήρηση της φυσιολογικής υγείας.

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008