DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

«Κίνηση, Λόγος & Ρυθμός»

 

Όταν η Τέχνη φροντίζει τη ζωή.

 


Του Θωμά Κινδύνη, δημιουργού του «Κίνηση, Λόγος & Ρυθμός».

 

 

Σε όλους τους πολιτισμούς ιδιαίτερα όμως στον Δυτικό έχουν αναπτυχθεί πολλές απόψεις και θεωρήσεις για τη φύση και τη λειτουργία των εννοιών της Κίνησης, του Λόγου και του Ρυθμού. Και δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί αλλιώς, αφού οι τρεις αυτές έννοιες παίζουν στη ζωή μας πολύ σπουδαιότερο ρόλο απ’ όσο συνήθως φανταζόμαστε. 

 

Ο Ρυθμός

 

Ο ρυθμός βρίσκεται παντού και σε όλα και είναι εξαιρετικά ζωτικός για τη ζωή… Είναι η ισορροπία και η αρμονία της  ζωής,  ή καλύτερα θα λέγαμε πως είναι η ίδια η ζωή. Ο ρυθμός είναι  « ο συντονιστής της κίνησης» (κίνηση, τάξη) λέει ο Πλάτωνας. Για  τον Άγιο Αυγουστίνο «ο ρυθμός είναι μια ωραία κίνηση» και για τον Vicent dIndy  «ο ρυθμός είναι η τάξη και η διάταξη στο χώρο και το χρόνο».

Οι απόψεις  τελικά διίστανται ή αλληλοσυμπληρώνονται, μα τελικά υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής: τάξη, οργάνωση, δομή… Ο ρυθμός, αποτελεί το πιο απαραίτητο στοιχείο της μουσικής και της ζωής.

 

Η Κίνηση

 

Πρόκειται για ροή σωματιδίων από ένα σημείο σ’ ένα άλλο. «Τα πάντα ρει» λέει ο Ηράκλειτος. Η κίνηση αποτελεί σημάδι ζωής. Η αναπνοή, η ανταλλαγή ιδεών, η κίνηση του ματιού που αντικρίζει κάποιον άλλον, όλα είναι κίνηση. Η κίνηση μας ωθεί προς τα εμπρός σαν μια γέφυρα που ενώνει το παρόν με το μέλλον, την πραγματικότητα με το όνειρο. Η κίνηση ξεκινάει στο σήμερα και τελειώνει στο αύριο, προωθεί την ύπαρξή μας εμπρός ή την τραβάει πίσω εγκλωβίζοντας την στα δίχτυα του χρόνου.

Αλήθεια, θα μπορούσε να υπάρξει χρόνος χωρίς κίνηση; Ο ήλιος κινείται, και μας δίνει την αίσθηση του χρόνου, του ρυθμού.

Με την κίνηση σμιλεύουμε τον χώρο με το σώμα μας, εκφράζουμε την ύπαρξή μας μέσα σε μια συμπαντική διάσταση και ανιχνεύουμε με τις αισθήσεις μας τους χυμούς της ζωής, την κίνηση των αισθήσεών μας, τα συναισθήματά μας.

 

Ο Λόγος

 

«Εν αρχήν είν’ ο Λόγος» ισχυρίζονται τα ιερά κείμενα. Ο λόγος είναι η αιτία, εκείνο το στοιχείο που μας κινεί σε δράση, δράση που μπορεί να εκδηλωθεί με κίνηση ή ακινησία, ήχο ή σιωπή, χαρά ή λύπη. Ο λόγος είναι το κίνητρο, μεταφέρεται και αποκαλύπτεται μέσα από λέξεις ή άλλους δρόμους, αλλά πάντα αποτελεί την αρχή. Ο λόγος έχει ως κέντρο τη νοημοσύνη, τη σκέψη, τη διάνοια, θα λέγαμε ότι είναι εκείνο το στοιχείο που ρυθμίζει τη κίνηση, το ρυθμό. Σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή το σώμα μας υπακούει στο λόγο, η ύπαρξή μας χρωματίζεται και ο ρόλος μας σε κάθε παιχνίδι της ζωής καθορίζεται από το λόγο.

  

…Και ένα Παιχνίδι!

 

Ας παίξουμε τώρα ένα παιχνίδι. Ας πάρουμε έναν λόγο που μας ωθεί στο να κάνουμε κάτι,  ας πραγματοποιήσουμε αυτό το κάτι και ας  το ολοκληρώσουμε. Ας το επαναλάβουμε ξανά και ξανά. Τελικά ποιος κάνει αυτό το κάτι; Μήπως το σώμα μου, η σκέψη μου, τα συναισθήματά μου; Προφανώς εγώ. Αλλά εγώ τι είμαι; Που βρίσκομαι σε όλ’ αυτά; Πώς μπορώ να είμαι και να νιώθω ότι υπάρχω; Και αν μπορέσω να εξασκηθώ στο να υπάρχω σε αυτό το παιχνίδι, μήπως αυτό θα μου άνοιγε την πόρτα και θα με διευκόλυνε στο να υπάρχω σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής;

Η ουσία της Τέχνης είναι να μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να ανυψωθεί. Να τον βοηθά να βγει από τις παγίδες που έχει πέσει, να τον κάνει πιο ικανό να αντιμετωπίζει τα απλά καθημερινά προβλήματα, να του δίνει φως και ελπίδα και να αποτελεί ένα φάρο ζωής, στον σημερινό κόσμο που το μόνο που έχει να προσφέρει είναι αδιέξοδα, προβλήματα, ανησυχίες και ταραχή.

Το «Κίνηση, Λόγος και Ρυθμός» είναι στην πραγματικότητα ένα παιχνίδι, ένα παιχνίδι που έχει ως στόχο τη γνώση και την ανύψωση του εαυτού, την απόλαυση και την ομορφιά  μέσα από το κύμα της αισθητικής, την επικοινωνία και την ελευθερία μέσα από το μονοπάτι της Τέχνης. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια επανάσταση, ως ένα μεγάλο όχι στην ισοπέδωση του πνεύματος, στην αποχαύνωση των αισθήσεων, στην πλαδαρή αίσθηση που σου αφήνει μια ανούσια ζωή. Στ’ αλήθεια δεν χρειαζόμαστε όπλα για να μπορούμε να υπάρχουμε, χρειάζεται μόνο να το θέλουμε, κι αυτό είναι το μόνο που αληθινά έχουμε να κάνουμε, να είμαστε εδώ, σε κίνηση για έναν λόγο, με το δικό μας ρυθμό. 

Στο «Κίνηση, Λόγος & Ρυθμός» δεν παίζουμε θέατρο για να παίξουμε θέατρο, δεν τραγουδάμε για να τραγουδήσουμε, δεν χορεύουμε για να χορέψουμε, ζούμε, μαθαίνουμε, ακτινοβολούμε γιατί θέλουμε να είμαστε εδώ, ζωντανοί φλογεροί και όμορφοι όπως αξίζει σε κάθε ανθρώπινο ον.

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008