DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

 

 

Ηλεκτρισμός, η αόρατη απειλή

 

 

            Μετά από πολλές και σοβαρές επιστημονικές μελέτες που εκπονούνται,  από επιστημονικούς φορείς (πανεπιστήμια, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), αλλά και πολιτικούς φορείς (Εθνική Υπηρεσία Προστασίας από την Ακτινοβολία της Μεγάλης Βρετανίας, εμπειρογνώμονες του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας) και μη κυβερνητικές οργανώσεις, έχουμε πια τη βεβαιότητα ότι, εκτός από τις πολλές άλλες πηγές μόλυνσης στις οποίες είμαστε εκτεθειμένοι, απειλούμαστε και από ένα «ηλεκτρονικό», όπως ονομάστηκε, νέφος που, επειδή δεν είναι ορατό, όπως για παράδειγμα το νέφος από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, είναι ίσως ακόμα πιο ύπουλο και επικίνδυνο.

 

 

            Οι περισσότεροι ήδη γνωρίζουμε, ότι τυχόν έκθεσή μας σε ηλεκτρικά πεδία, που δημιουργούνται από καλώδια υψηλής τάσης, εγκυμονεί κινδύνους. Αυτή είναι μια πηγή κινδύνου που είναι γνωστή. Όπως είναι γνωστές και οι πιθανές συνέπειες της έκθεσης σε μια τέτοια ακτινοβολία. Η Εθνική Υπηρεσία Προστασίας από την Ακτινοβολία της Μεγάλης Βρετανίας έχει εκπονήσει μελέτη που δείχνει ότι τα παιδιά που ζουν κοντά σε τέτοια καλώδια ρεύματος είναι πιθανό να παρουσιάσουν λευχαιμία. Ο αόρατος όμως εχθρός από τον ηλεκτρισμό βρίσκεται αλλού, παντού γύρω μας.

            Το «ηλεκτρονικό νέφος» σχηματίζεται από τις αμέτρητες ηλεκτρικές συσκευές που μας περιβάλλουν, στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας μας (τηλεοράσεις, υπολογιστές, φαξ, φωτοτυπικά μηχανήματα, ανεμιστήρες οροφής, φούρνοι μικροκυμάτων, ηλεκτρικές σκούπες, ψυγεία, πλυντήρια ρούχων και πιάτων, κλπ). Αυτό συμβαίνει ακόμα κι όταν δεν είναι σε λειτουργία, γιατί μόνες οι καλωδιώσεις δημιουργούν ηλεκτρικά πεδία. Στη δημιουργία αυτού του νέφους συμμετέχουν και κάθε είδους «πομποί», όπως οι ραδιοφωνικοί και οι πυλώνες κινητής τηλεφωνίας.

            Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει τις περιβαλλοντικές επιδράσεις που μπορεί να έχει το ηλεκτρονικό νέφος που αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς και τα επίπεδά του ανεβαίνουν όσο αναπτύσσεται και η τεχνολογία καθώς και το γεγονός ότι είμαστε «όλοι στον κόσμο» εκτεθειμένοι σ’ αυτό. Επισημαίνει ακόμα και κάτι πολύ σοβαρό! Ότι, το νέφος αυτό, πιθανόν να επηρεάζει ακόμα και τα ηλεκτρικά κύματα που είναι το μέσο που ο ανθρώπινος οργανισμός χρησιμοποιεί σε ορισμένες λειτουργίες του (πχ. τα νεύρα μεταφέρουν τα ερεθίσματα μέσω ηλεκτρικών κυμάτων).

            Και η επιστημονική κοινότητα καταλήγει πως οι κίνδυνοι από την έκθεσή μας στο ηλεκτρονικό νέφος είναι ορατοί και μεγάλοι. Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο, το θεωρεί «εν δυνάμει καρκινογόνο». Έρευνες στην Αμερική καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ενδέχεται να ευθύνεται για καρκίνους του εγκεφάλου ή του μαστού. Μπορεί να προκαλέσει ακόμα και κατάθλιψη, όπως εκτιμά μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Τέλος, συμπτώματα όπως ζαλάδα, δυσκολίες στον ύπνο και στη συγκέντρωση μπορεί να οφείλονται σε ένα είδος «αλλεργίας» στον ηλεκτρισμό που ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν λόγω της καθημερινής έκθεσής τους στο ηλεκτρονικό νέφος.

            Παράλληλα με την επισήμανση όμως του κινδύνου, οι επιστήμονες επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους και στην κατεύθυνση της έρευνας για τους τρόπους προστασίας μας από την αόρατη αυτή απειλή.

            Μια σημαντική πρόοδος στον τομέα αυτό της προστασίας μας, έχει γίνει από την γερμανική εταιρεία Bauer Biotec που ιδρύθηκε το 1996 με σκοπό τόσο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από εκτεταμένη και μακροχρόνια έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όσο και η κατασκευή και εμπορία συστημάτων βιοπροστασίας. Βασικός στόχος της έρευνας είναι η ελάφρυνση της γήινης ατμόσφαιρας από το αυξημένο ηλεκτρομαγνητικό φορτίο και η ουδετεροποίηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

            Η έρευνα αυτή κατέληξε στη δημιουργία ενός προϊόντος που κυκλοφορεί ήδη από το 1997 στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία, στην Ευρώπη και που σήμερα είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα μέσω της Itec SystemsGreen Eight, εταιρεία που το αντιπροσωπεύει και το διαθέτει στο εμπόριο. Το προϊόν αυτό είναι ένα συμπαγές έλασμα σε σχήμα από δύο δακτυλίους σε σχήμα 8 και διατίθεται σε τρία διαφορετικά μεγέθη προκειμένου να καλυφθεί διαφορετική πηγή ακτινοβολίας και διαφορετικές αποστάσεις απ’ αυτήν (ακτίνα αποτελεσματικότητας από 2 έως και 66 μέτρα).

            Η μοναδικότητα του προϊόντος βρίσκεται στον τρόπο προφύλαξης από την ακτινοβολία. Αντί να δημιουργήσει ένα είδος προστατευτικής ασπίδας γύρω από το ανθρώπινο σώμα, μετασχηματίζει και εναρμονίζει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που προέρχεται από τόσες πολλές διαφορετικές πηγές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ουδετεροποίησή της και τελικά την εξουδετέρωσή της.

            Η ανάπτυξη του τεχνολογικού πολιτισμού, εκτός από τις «ευκολίες» που πρόσφερε στον άνθρωπο, προκάλεσε και πολλά δεινά. Είναι ελπιδοφόρο ότι γίνονται και προσπάθειες να προστατευθεί ο άνθρωπος από τους κινδύνους που αυτή προκαλεί. Κάθε βήμα προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να αντιμετωπίζεται όχι με επιφυλακτικότητα, αλλά θετικά.

 

 

 

 

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008