DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

H θεραπευτική τέχνη

 με τις θαυματουργές ιδιότητες των αρωμάτων

 

 

Οι παραδοσιακές θεραπείες είναι κραδασμικές, ή ενεργειακές. Χρησιμοποιούν δηλαδή τις δονήσεις, ή την ενέργεια που εκπέμπουν κάποια υλικά όπως τα αρώματα ή τα χρώματα, για να επιδράσουν στο ενεργειακό σώμα του ανθρώπου και στα τσάκρα, επαναφέροντας τη σωστή λειτουργία τους.Μια από τις αντιφάσεις του πολιτισμού μας είναι η αποτυχία της τεχνολογίας και της επιστήμης να απαντήσουν σε κάποια θεμελιώδη ερωτήματα του ανθρώπου που τον απασχολούν στην καθημερινότητά του σε επίπεδο τόσο φιλοσοφικό όσο και πρακτικό. Η μοντέρνα ιατρική επιστήμη έχει πραγματικά να μας δείξει θαύματα σε στατιστικό επίπεδο, αλλά αδυνατεί να πλησιάσει τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, να τον θεραπεύσει ατομικά και να τον απαλλάξει μια για πάντα από την ασθένεια.

Ένα από τα πιο σημαντικά όμως πράγματα για κάθε ανθρώπινη ύπαρξη είναι η υγεία και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο καθένας είναι έτοιμος να δώσει πολλά από όσα έχει, έστω και για μια ελπίδα ότι η υγεία του θα καλυτερεύσει.

 Η ιατρική συχνά απογοητεύει τον άνθρωπο και αυτός, ολοένα και περισσότερο, προσπαθεί να βρει λύση σε εναλλακτικές θεραπείες. Όμως οι θεραπείες αυτές δεν έχουν την επίσημη επιστημονική εγκυρότητα της κλασικής ιατρικής. Αν και η γέννησή τους ανάγεται σε χιλιάδες χρόνια πριν, ωστόσο, δεν προσφέρουν την τυπική έστω εγγύηση  επιτυχίας, γιατί δεν έχουν την ταμπέλα της επιστημονικότητας έτσι όπως μας την κληροδότησε ο ορθολογισμός, αφού άλλωστε η επιστημονικότητα αυτή είναι κάτι που τους λείπει σε σημαντικό βαθμό.

 Τελευταία όμως οι εναλλακτικές θεραπείες αποκτούν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον και ήδη πολλοί γιατροί επιστρέφουν σ' αυτές. Σιγά-σιγά αποκτούν την επιστημονική μεθοδικότητα που τους έλειπε και όλο και περισσότεροι ασθενείς καταφεύγουν σ’ αυτές, απογοητευμένοι από την ορθόδοξη ιατρική.Ο άνθρωπος και η ασθένεια μέσα από τις εναλλακτικές θεραπείες.

 

Οι εναλλακτικές θεραπείες βασίζονται σε μια άλλη θεώρηση του ανθρώπου και του κόσμου. Η αποτελεσματικότητά τους μας κάνει έτοιμους να απορρίψουμε κάποια απ’ όσα μας διδάσκει η επίσημη επιστήμη και να ανατρέξουμε χωρίς ενδοιασμούς στην πολύ πιο πλούσια και πολύ πιο σοφή παράδοση, αυτήν που μας κληροδότησε η ιστορία και το παρελθόν της ανθρωπότητας μέσα από μεγάλους πολιτισμούς, από παραδόσεις, μύθους, θρησκείες και τρόπους ζωής.

Η θεραπεία σε όλα τα είδη εναλλακτικής ιατρικής είναι ατομική. Η αντιμετώπιση και η θεραπεία δηλαδή κάθε ανθρώπου είναι ιδιαίτερη περίπτωση.

Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστό ον με τις δικές του ιδιαιτερότητες σε όλα τα σώματά του και αυτό σημαίνει ότι η υγεία και η ασθένεια πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερο τρόπο σε κάθε άτομο. Δεν υπάρχει μία θεραπεία για κάθε είδος ασθένειας, αλλά η θεραπεία εξαρτάται από το άτομο που ασθενεί. Αυτή είναι η βάση της παραδοσιακής ιατρικής και η μεγάλη διαφορά της από την ιατρική επιστήμη, που προσπαθεί να γιατρέψει ασθένειες και όχι ανθρώπους. Μόνο η σύγχρονη γενετική επιστήμη (που ακόμα βρίσκεται στην αρχή της) υπόσχεται να αντιμετωπίσει κάθε άνθρωπο χωριστά, επειδή διαφορετικό είναι το γενετικό υλικό σε κάθε άνθρωπο.

Η αρωματοθεραπεία και η χρωματοθεραπεία είναι δύο από αυτές τις παραδοσιακές θεραπευτικές μεθόδους. Οι βάσεις τους είναι πολύ απλές, όσο απλή είναι και η κοσμοθεωρία τους.
Σύμφωνα με την παράδοση αυτή, πέρα από το φυσικό σώμα υπάρχουν και άλλα λεπτότερα σώματα που διαφεύγουν γενικά των αισθήσεών μας. Το φυσικό σώμα του ανθρώπου περιβάλλει το λεγόμενο αιθερικό, σώμα ηλεκτρομαγνητικής φύσης, με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο του φυσικού. Ακόμη λεπτότερα είναι το ενεργειακό σώμα (ή πρανικό, από τη λέξη πράνα=ενέργεια), υπεύθυνο για τη λήψη και την αποβολή ενέργειας από τον οργανισμό, το συγκινησιακό ή αστρικό σώμα όπου βρίσκονται τα συναισθήματα, θετικά ή αρνητικά, το κατώτερο και το ανώτερο νοητικό σώμα που αναλαμβάνουν την ανθρώπινη νόηση, από τις κατώτερες εγωιστικές σκέψεις μέχρι τα ιδεώδη και τις αξίες και τέλος το διαισθητικό ή βουδικό σώμα (βούδι=φως, διαίσθηση) και το άτμα. Τα δύο τελευταία σώματα δεν είναι ενεργοποιημένα στον άνθρωπο, αλλά από ό,τι λένε οι παραδόσεις, θα ενεργοποιηθούν στο μέλλον.

Τα πρώτα σώματα πέραν του φυσικού είναι δυνατόν να γίνουν ορατά στο μάτι, είτε μέσω της εξάσκησης του παρατηρητή, είτε μέσω ειδικών τεχνικών και συσκευών που χρησιμοποιεί και η χρωματοθεραπεία.
Ο αιθέρας, το πρανικό σώμα και ακόμα το αστρικό και το νοητικό αποκαλύπτουν, ανάλογα με την κατάσταση, το χρώμα και τις αποχρώσεις τους, την κατάσταση της υγείας του ανθρώπου από το φυσικό μέχρι το νοητικό του σώμα.

Αν ονομάζαμε όλο αυτό το περίβλημα του ανθρώπινου οργανισμού αύρα, τότε, για τον διορατικό που μπορεί να τη δει, αυτή διαφέρει σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πέρα από τα 7 συστήματα και όργανα του φυσικού σώματος που γνωρίζει και μελετά η ιατρική επιστήμη, υπάρχουν άλλα 7 όργανα που ανήκουν στο πρανικό σώμα και βρίσκονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, από τη βάση της (κόκκυγας) μέχρι την κορυφή του κρανίου. Αυτά ονομάζονται τσάκρα και είναι πολύ σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σε όλα τα επίπεδα, γιατί απορροφούν την ενέργεια από το περιβάλλον και την κατανέμουν στον οργανισμό. Η σωστή λειτουργία τους είναι η βάση για την ισορροπία του οργανισμού και την καλή υγεία. Εκτός από τα επτά κύρια τσάκρα υπάρχουν και άλλα δευτερεύοντα ο αριθμός των οποίων φτάνει τις πολλές εκατοντάδες, με πιο σημαντικά αυτά που βρίσκονται στα χέρια, στα πέλματα και στα γόνατα.

Τόσο τα αρώματα όσο και τα χρώματα επιδρούν σε αυτά τα πιο λεπτά σώματα του ανθρώπου και στα Τσάκρα. Σύμφωνα με την παραδοσιακή θεώρηση (αυτή είναι η πρώτη διαφορά με την ορθόδοξη ιατρική), οι ασθένειες προδιαγράφονται στα εξωτερικά στρώματα της αύρας πριν εμφανιστούν στα πιο πυκνά σώματα και εν τέλει στο φυσικό σώμα. Κατά συνέπεια, η θεραπεία της αύρας μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση της ασθένειας στο υλικό επίπεδο.

Η άλλη σημαντική διαφορά των παραδοσιακών μορφών θεραπείας είναι η σημασία του θεραπευτή.
Ο θεραπευτής δεν χειρίζεται απλώς τεχνικές, όπως στη σύγχρονη ιατρική, αλλά έχει ενεργό ρόλο στη θεραπεία του ατόμου. Το ποιόν του θεραπευτή, οι ηθικές του βάσεις, οι προθέσεις του και οι ψυχικές του δυνάμεις είναι πολύ σημαντικές για τη θεραπεία. Μια αρνητική σκέψη διαταράσσει τις ενέργειες και προκαλεί βλάβη στο ενεργειακό σώμα του ασθενή. Μια θετική σκέψη αντίθετα συντονίζεται και βοηθά τη θεραπευτική δράση των μέσων που χρησιμοποιεί. Ο θεραπευτής μπορεί να μην αγγίξει καθόλου το σώμα του ασθενούς ή μπορεί να συμπεριλάβει στοιχεία παραδοσιακής θεραπείας σε μία σωματικού τύπου θεραπεία, όπως είναι το μασάζ.Το άρωμα στη θεραπεία

 

Η αρωματοθεραπεία είναι  μια ήπια (όχι από την πλευρά της αποτελεσματικότητας αλλά από την πλευρά των παρενεργειών) θεραπευτική μέθοδος που επενεργεί στο σώμα και στο πνεύμα, χωριστά ή μαζί, και βασίζεται στις ιαματικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων, δηλαδή των αρωματικών αποσταγμάτων από λουλούδια, φρούτα, φλοιούς και σπόρους.

Η ζωτική ενέργεια των φυτών είναι κάτι αόρατο και άπιαστο. Αυτήν την ενέργεια μπορούμε να απομονώσουμε σ' εκείνο που ονομάζουμε αιθέριο έλαιο του φυτού. Τα αιθέρια αυτά έλαια, όταν εξαχθούν με την κατάλληλη διαδικασία από το φυτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην αρωματοθεραπεία.
Κάθε αιθέριο έλαιο ανάλογα με την αιθερική του ιδιαιτερότητα, μπορεί να επιδράσει με συγκεκριμένο τρόπο και θεραπευτικό αποτέλεσμα στα διάφορα μέρη ή λειτουργίες του σώματος.
Η ενεργειακή αρωματοθεραπεία κάνει χρήση των αιθέριων ελαίων για να επενεργήσει στο αιθερικό και ενεργειακό μας σώμα. Για να το πετύχει αυτό, χρησιμοποιεί τις λεπτές κραδασμικές ενέργειες των αιθέριων ελαίων και όχι τις κοινά αποδεκτές φυσικές τους ιδιότητες (χημική σύνθεση). Επιδρά λοιπόν στο αιθερικό ή στο ενεργειακό σώμα, με σκοπό να θεραπεύσει το φυσικό.

Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τα τεχνητά αρώματα δεν μπορούν να έχουν ιαματικές ιδιότητες. Η αρωματοθεραπεία απαιτεί τη χρήση φυσικών αιθέριων ελαίων γιατί αυτά μόνο μπορούν να επιδράσουν μέσω των χημικών συστατικών τους (με κυριότερα από αυτά τις αλδεΰδες, τις κουμαρίνες και τις αλκοόλες) στον οργανισμό. Η αρωματοθεραπεία αξιοποιεί τόσο το κυρίαρχο χαρακτηριστικό κάθε αιθέριου ελαίου όσο και την ομαδική δράση που ασκούν σε ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό τα περίπου 100 χημικά συστατικά που περιέχονται σε κάθε αιθέριο έλαιο.

Τα μεγάλα πλεονεκτήματα της αρωματοθεραπείας είναι η εύκολη πρόσληψη των αιθέριων ελαίων από τον οργανισμό, η δράση τους σε όλο το σώμα και στο πνεύμα και η αποβολή τους χωρίς να αφήνουν πίσω τους τοξίνες.

 

 

 Η ιστορία της σύγχρονης αρωματοθεραπείας

 

Η ενέργεια των αρωμάτων στη φυσική μας κατάσταση είναι γνωστή σε όλους μας. Η εικόνα του ανθρώπου που συνέρχεται από λιποθυμία μετά από την εισπνοή κάποιου αρώματος, μας είναι πολύ οικεία,  όπως επίσης και η τοποθέτηση κάποιου φυτικού καταπλάσματος πάνω σε μια πληγή ή σε ένα έγκαυμα.

Από ένα έγκαυμα λοιπόν λέγεται και ότι ξεκίνησε η ιστορία της σύγχρονης αρωματοθεραπείας. Βέβαια η θεραπευτική χρήση των αιθερίων ελαίων ήταν γνωστή στους αρχαίους Αιγύπτιους και Έλληνες, αλλά όπως πολλές αρχαίες δοκιμασμένες ιατρικές μέθοδοι είχε σχεδόν ξεχαστεί στη σύγχρονη εποχή. Στη δεκαετία του ’30 όμως, κατά τη διάρκεια ενός πειράματος, ο Γάλλος χημικός Ρενέ Μορίς Γκατφοσέ έκαψε τα χέρια του και ενστικτωδώς τα βούτηξε σε έλαιο λεβάντας που έτυχε να βρίσκεται δίπλα του. Η γρήγορη θεραπεία των χεριών του χωρίς να μολυνθούν καθόλου και χωρίς να μείνουν ίχνη από το έγκαυμα, τον ώθησαν να καταπιαστεί με τις θεραπευτικές δυνατότητες των αιθερίων ελαίων.

Χρειάστηκαν αρκετοί επιστήμονες (ανάμεσά τους εξέχουσα θέση κατέχουν ο χειρουργός Ζαν Βαλνέτ που χρησιμοποίησε την αρωματοθεραπεία σε τραυματίες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και η Μαργκερίτ Μορί που της έδωσε τη σημερινή της ταυτότητα ως ολιστική θεραπευτική αγωγή), ώστε η αρωματοθεραπεία να γίνει το ολοκληρωμένο και ιατρικώς αποδεκτό σύστημα που είναι σήμερα.

Χάρη στις έρευνες των τελευταίων δεκαετιών, γνωρίζουμε τις φυσικές ιδιότητες και τη δράση των αιθέριων ελαίων, τη σύστασή τους, τη δράση τους εναντίον συγκεκριμένων βακτηριδίων και ιών, το πώς εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και με ποιο μηχανισμό δρουν στο φυσικό επίπεδο. Ακόμα, αποκτήσαμε μερικά στοιχεία για την επίδρασή τους στον εγκέφαλο. Τα αιθέρια έλαια ήταν άλλωστε η βάση των σκευασμάτων για ιατρικούς και θεραπευτικούς σκοπούς σε όλους τους μεγάλους πολιτισμούς. Μπορούμε να μελετήσουμε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν τα φυτά στο παρελθόν σε διάφορους λαούς, στις σαμανικές παραδόσεις, την τέχνη, τη θρησκεία και στους μύθους. Μπορούμε ακόμη να μελετήσουμε τα ίδια τα φυτά και να μάθουμε πολλά από τις ιδιότητές τους.

Υπάρχει μια τολμηρή θεωρία του Marcel Lavabre, σύμφωνα με την οποία τα φυτά έχουν ένα είδος συλλογικής μνήμης και θυμούνται με ποιους τρόπους χρησιμοποιήθηκαν από τον άνθρωπο στο παρελθόν και αυτή η μνήμη ενδυναμώνεται κάθε φορά που τα χρησιμοποιούμε για τον ίδιο σκοπό. Η θεωρία αυτή συμβαδίζει με τη θεωρία των μορφογενετικών πεδίων.

Στο δυτικό κόσμο, από τον 19ο αιώνα οι φαρμακοποιοί άρχισαν να παράγουν χημικά σκευάσματα, απομιμήσεις των αιθέριων ελαίων μόνο ως προς την υλική σύσταση, που δεν μπορούσαν όμως να μιμηθούν τις αιθερικές και ενεργειακές τους ιδιότητες. Τα σκευάσματα αυτά είναι βέβαια πιο φθηνά στην παραγωγή, αλλά αποτελεσματικά μόνο σαν αρώματα και όχι στη θεραπεία.

 

Δουλεύοντας με τα αιθέρια έλαια.

 

Ενώ στη σωματική θεραπεία τα αιθέρια έλαια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και έχουν εμφανή αποτελέσματα στο φυσικό σώμα, στην ενεργειακή αρωματοθεραπεία χειριζόμαστε τα έλαια με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

 Ο παραδοσιακός αρωματοθεραπευτής εργάζεται με πολύ αραιά διαλύματα αιθέριων ελαίων, περίπου 3% ή ακόμη αραιότερα μέχρι 0,5%.

Θεωρητικά λοιπόν δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία επίδραση στο σώμα. Η δράση όμως των αιθέριων ελαίων δεν στηρίζεται στη φυσική και τη χημική τους σύσταση, αλλά στις ενεργειακές τους ιδιότητες, οι οποίες δεν ελαττώνονται με την αραίωση. Όπως συμβαίνει και στην ομοιοπαθητική, τα αιθέρια έλαια μεταφέρουν τους κραδασμούς των φυτών από τα οποία προέρχονται και αυτήν την ενέργεια είναι που χρησιμοποιούμε. Η δράση των αιθέριων ελαίων είναι ποιοτική και όχι ποσοτική. Είναι βέβαια σημαντικό να χρησιμοποιούμε τη σωστή διάλυση αρώματος και να γνωρίζουμε ότι υπερβολική δόση ή συμπύκνωση μπορεί αντί για θετικό, να έχει αρνητικό αποτέλεσμα.

Η εργασία με τα αιθέρια έλαια ακολουθεί μερικούς βασικούς κανόνες:

 - Ο θεραπευτής πρέπει να γνωρίζει τους κανόνες ασφάλειας για τη χρήση των ελαίων, γιατί υπάρχουν αιθέρια έλαια που είναι επικίνδυνα, ειδικά όταν χρησιμοποιηθούν σε ευαίσθητα άτομα.

 - Τα διαλύματα πρέπει να είναι πολύ αραιά, γιατί έτσι αυξάνεται η ενεργειακή δράση του ελαίου.

 - Πρέπει να δοθεί προσοχή στην καλή ποιότητα των αιθέριων ελαίων, να είναι καθαρά και παρασκευασμένα με όλες τις προφυλάξεις, ώστε να μην καταστραφεί η ενεργειακή τους σύσταση.
Τέταρτον, απαιτούνται αγνές προθέσεις και υγιής ηθική από τον θεραπευτή.

 

Οι οδοί, μέσω των οποίων τα αιθέρια έλαια διοχετεύονται στον οργανισμό, είναι τρεις: η μύτη, το δέρμα και το στόμα.

Η μύτη.

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό ως εξής:

1.      Εισπνοές. Μερικές σταγόνες σε ένα μαντίλι ή στο μαξιλάρι σας και τα ιαματικά συστατικά των αιθέριων ελαίων έχουν βρει το δρόμο τους για τον οργανισμό σας συνολικά, αλλά και για την «καρδιά» του ειδικού προβλήματος που σας απασχολεί.

2.      Ατμοί. Μέσα σε καυτό νερό ρίχνετε τη δοσολογία του αιθέριου ελαίου που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας και κάνετε εισπνοές.

3.      Ψεκασμός. Με έναν απλό ψεκαστήρα ψεκάζετε το χώρο σας.

 

Το δέρμα.

Τα μικροσκοπικά μόρια των αιθέριων ελαίων απορροφώνται εύκολα από το δέρμα και μέσω της οδού αυτής διοχετεύονται στο αίμα, σε ολόκληρο το σώμα και στον εγκέφαλο. Η μέση χρονική διάρκεια απορρόφησής τους είναι 90 λεπτά ενώ η χρονική διάρκεια αποβολής τους υπολογίζεται από 6 ώρες (το περισσότερο για υγιείς οργανισμούς) έως 14 ώρες (για εξασθενημένους οργανισμούς). Το θερμό περιβάλλον ευνοεί την ταχύτερη και καλύτερη απορρόφηση των αιθέριων ελαίων από το δέρμα. Οι μέθοδοι πρόσληψης αιθέριων ελαίων από το δέρμα είναι:

1.      Μασάζ. Ίσως η πιο ευεργετική μέθοδος αρωματοθεραπείας αφού συνδυάζει τη χαλαρωτική, θεραπευτική ενέργεια του μασάζ με την ιαματική δράση των αιθέριων ελαίων.

2.      Μπάνιο. Ρίξτε τα έλαια μέσα στο νερό του μπάνιου ή στο σφουγγάρι σας όταν κάνετε ντους.

3.      Κομπρέσες. Κάνετε κομπρέσες με νερό και μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων.

4.      Άμεση επαφή. Τοποθέτηση του αιθέριου ελαίου αδιάλυτου πάνω στο δέρμα, στο σημείο που υπάρχει το πρόβλημα. Δραστική μέθοδος, κατάλληλη συνήθως σε πιο σοβαρές περιπτώσεις όπως οιδήματα, εγκαύματα, τραυματισμοί κ.λπ.

 

Το στόμα.

Αυτή η δίοδος της λήψεως του αιθέριου ελαίου έχει το πλεονέκτημα ότι επενεργεί ταχύτερα και εντονότερα από τις άλλες διόδους. Το μειονέκτημα είναι ότι οι ελάχιστες παρενέργειες που έχουν καταγραφεί στην ιατρική μέθοδο της αρωματοθεραπείας έχουν παρατηρηθεί στη λήψη από το στόμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για μια μη ασφαλή δίοδο, αλλά ότι χρειάζεται να γίνεται μόνο με τη στενή παρακολούθηση του γιατρού αρωματοθεραπευτή σας. Ούτως ή άλλως, θα πρέπει, ανεξάρτητα από τη μέθοδο που θα υιοθετήσουμε, να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του γιατρού μας για τη μέθοδο και για τη δοσολογία αρωματοθεραπείας που θα εφαρμόσουμε.

 

Η αρωματοθεραπεία, παρά την πανάρχαια προέλευσή της, είναι μια θεραπευτική μέθοδος που ταιριάζει πολύ με τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής και την εν γένει κοσμοαντίληψη του σημερινού ανθρώπου. Μπορεί να συνδυαστεί θαυμάσια με ποικίλες δραστηριότητες, είτε στο σπίτι, είτε στο χώρο εργασίας, είτε στο δρόμο, καθώς δεν δίνει στον ασθενή τη δυσάρεστη εντύπωση ότι «τώρα παίρνω το φάρμακό μου» και κινείται τόσο σε θεραπευτικό επίπεδο, όσο και σε αναζωογονητικό.

 

Κατηγορίες αιθέριων ελαίων – η επίδραση τους στα Τσάκρα.

Τα αιθέρια έλαια είναι ουσίες πολύ πτητικές. Εξατμίζονται πολύ γρήγορα. Με βάση το δείκτη πτητικότητάς τους, διακρίνουμε τα αιθέρια έλαια σε τρεις κατηγορίες: τις υψηλές νότες, που είναι τα πλέον πτητικά έλαια και ενεργούν σχεδόν άμεσα με αναζωογονητικό τρόπο, τις μεσαίες νότες, με μέτρια πτητικότητα, που επιδρούν στις λειτουργίες του σώματος (π.χ. χώνεψη) και τις χαμηλές νότες, που είναι τα λιγότερο πτητικά έλαια και έχουν δράση χαλάρωσης και ηρεμίας. Η διάκριση σε "νότες" ακολουθεί τη θεωρία περί κραδασμών, συχνοτήτων και ενέργειας.

 

Μία άλλη ταξινόμηση των αιθέριων ελαίων είναι με βάση το τσάκρα στο οποίο επιδρούν, με το οποίο δηλαδή συντονίζεται η συχνότητα της ενέργειάς τους.

 

v      Τα αιθέρια έλαια που επιδρούν στο πρώτο τσάκρα (Μουλαντάρα) είναι αυτά που προσγειώνουν και ενδυναμώνουν. Τα περισσότερα έχουν κοκκινωπό χρώμα και ανάμεσά τους βρίσκουμε το μύρο, το πατσουλί, το βετιβέρ, το λιβάνι, το ροδόξυλο και το ελεμί.

v      Στο δεύτερο τσάκρα (Σβαδιστάνα) επιδρούν αρώματα με πιο αραιό χαρακτήρα και ιδιότητες αναπαραγωγικές και δημιουργικές. Ανάμεσά τους είναι το γιασεμί, το τριαντάφυλλο, το σάνταλο.

v      Από αυτά που ενεργούν στο τρίτο τσάκρα, του ηλιακού πλέγματος (Μανιπούρα), τα πιο σημαντικά είναι το κυπαρίσσι και το βετιβέρ, που αφορούν τον ψυχολογικό κόσμο.

v      Στο τέταρτο τσάκρα της καρδιάς (Αναχάτα) επιδρά το τριαντάφυλλο, το περγαμόντο, η ινούλα και το μελισσόχορτο. Επίσης το γιασεμί. Τα αρώματα αυτά έχουν σχέση με ελεγμένα συναισθήματα και με το νοητικό.

v      Στο πέμπτο τσάκρα του λαιμού (Βισούδι) ανήκουν αρώματα με μπλε χρώμα, που σχετίζονται με τον ανώτερο νου, το λόγο. Το γερμανικό άκι, το αγγλικό χαμομήλι ανήκουν εδώ. Ακόμα επιδρά και το μύρο.

v      Στο έκτο τσάκρα του μετώπου (Αγνα) έχουμε να κάνουμε με την ενόραση και τη διαίσθηση. Εδώ επιδρά το δεντρολίβανο, το κυπαρίσσι, το ελίχρυσο και το θυμάρι.

v     Στο έβδομο τσάκρα της κορυφής (Σαχασράρα) έχουμε αρώματα που αντιστοιχούν και σε άλλα τσάκρα, το γιασεμί και το τριαντάφυλλο, όπως επίσης και το σανταλόξυλο και η λεβάντα. Επίσης αναφέρεται και το λιβάνι με την ιδιότητά του να μας συνδέει με το θείο. Ακόμα το ροδόξυλο και το ελεμί.

 

Τα κυριότερα αιθέρια σε σχέση με διάφορες ασθένειες.

 

Βασιλικός: Βαρυστομαχιά, Ωτίτιδες, Ημικρανία, Σπασμοί, Άσθμα, Κρυολόγημα, Τόνωση.
Δεντρολίβανο: Δυσκοιλιότητα, Διάρροια, Τυμπανισμός, Πέτρες της χολής, Αρθρίτιδες, Ρευματισμοί, Παχυσαρκία, Άσθμα, Βρογχίτιδα, Πληγές.

Γαρίφαλο: Διάρροια, Δυσπεψία, Ιγμορίτιδα, Πονόδοντος, Άσθμα, Νευραλγίες, Βρογχίτιδα, Πλευρίτιδα, Ιλαρά.
Ευκάλυπτος: Διάρροια, Κρυολόγημα, Αρθρίτιδα, Νευραλγίες, Άσθμα, Βρογχίτιδα, Έρπης, Πληγές.

Αγριοκυπαρίσι: Τόνωση Κυκλοφορικού, Τυμπανισμός, Δυσπεψία, Αιμορροΐδες, Ρευματισμοί, Ακμή,   Έκζεμα, Δερματίτιδες.
Γιασεμί: Γέννα, Αναπνευστική Δυσκολία, Βήχας, Βραχνάδα, Δερματίτιδα.

Ιεροβότανο: Υπέρταση, Βράχνιασμα, Γυναικολογικά προβλήματα, Μολύνσεις δέρματος.
Καμφορά: Τυμπανισμός, Δυσκοιλιότητα, Αναπνευστικά, Ακμή, Εγκαύματα, Πληγές.
Κανέλα: Τυμπανισμός, Κολικοί, Βήχας, Τόνωση Δέρματος.
Λεμόνι: Αναιμία, Κιρσοί, Υπέρταση, Λαρυγγίτιδα, Αρθρίτιδα, Ρευματισμοί, Παχυσαρκία, Άσθμα, Έρπης, Ρυτίδες.
Λεβάντα: Υψηλή Πίεση, Ταχυπαλμία, Ωτίτιδες, Ημικρανία, Ρευματισμοί, Κυτταρίτιδα, Ακμή, Έκζεμα, Δερματίτιδα.
Σάνταλο: Κολικοί, Διάρροια, Γαστρίτιδα, Ναυτία, Μολύνσεις Δέρματος, Συνάχι, Βήχας, Λαρυγγίτιδα.
Περγαμόντο: Κολικοί Στομάχου, Τυμπανισμός, Δυσπεψία, Αναπνευστικά, Αμυγδαλίτιδα, Βρογχίτιδα, Ακμή, Έρπης.
Μαντζουράνα: Υψηλή Πίεση, Δυσκοιλιότητα, Εντερικοί Σπασμοί, Πονοκέφαλος, Μυϊκοί Πόνοι, Σπασμοί, Άσθμα, Συνάχι.
Μύρο: Διάρροια, Τυμπανισμός, Ανορεξία, Αιμορροΐδες, Άφθα, Στοματίτιδες, Φλεγμονές, Πληγές.
Πτιγκρέιν: (Φύλλα Νεραντζιάς) Ακμή, Οίδημα.
Μέντα: Κρυολόγημα, Πονοκέφαλος, Ημικρανία, Ιγμορίτιδα, Βρογχίτιδα, Συνάχι, Βήχας.

Νερόλι: (Άνθη Νεραντζιάς) Διάρροια, Τυμπανισμός, Τόνωση Δέρματος, Ταχυπαλμία.
Φασκόμηλο: Διουρητικό, Πόνοι Αρθρώσεων, Ρευματισμοί, Παχυσαρκία, Πληγές, Τόνωση Δέρματος.
Πεύκο: (βελόνες) Πέτρες στη Χολή, Κυστίτιδα, Νεφρά, Μολύνσεις του Αναπνευστικού, Άσθμα, Βρογχίτιδα, Γρίπη.
Κέδρος: Κυστίτιδα, Ακμή, Πιτυρίδα, Συνάχι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σελίδα για εκτύπωση Στείλτε το σε ένα φίλο
Προηγούμενο
Κορυφή Επόμενο


 
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008