DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

  

ΚΑΠΝΙΣΜΑ: Πώς να αντιμετωπίσετε έναν ισχυρό αντίπαλο

 

 

 

 

της Άννας Πετράκη, ψυχολόγου- συστημικής ψυχοθεραπεύτριας

 

 

 

Γιατί ξεκινάμε το κάπνισμα;

 

Γιατί είμαστε εξαρτημένοι από ένα τόσο επικίνδυνο προϊόν όσο το τσιγάρο; Γιατί το ξεκινάμε και γιατί το συνεχίζουμε; Γιατί δυ­σκολευόμαστε τόσο να το «κόψουμε»;

Διότι ο καπνός μάς υποβάλλει σε μια διπλή εξάρτηση:

μια ψυχολογική εξάρτηση που ονομάζεται συμπεριφορική: ανάβω τσιγάρο σε κάποια συγκεκριμένη περίσταση, μου αρέ­σει η κίνηση του καπνίσματος.

μια σωματική εξάρτηση σχεδόν όμοια με την εξάρτηση από κάποιο σκληρό ναρκωτικό, η οποία οφείλε­ται στη νικοτίνη: καπνίζουμε τακτικά για να διατηρήσουμε σταθε­ρό το ποσοστό νικοτίνης στον οργανισμό μας.

Όλα αυτά όμως δεν γίνονται μέσα σε μια μέρα. Είναι λοιπόν χρήσιμο να κατανοήσουμε πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο εξάρ­τησης..

Γιατί ανάβουμε το πρώτο τσιγάρο; Γιατί κάποια μέρα αποφασί­ζουμε να «βάλουμε στο στόμα μας χόρτο που καίγεται», όπως έλε­γε κάποιος μεγάλος ψυχίατρος;

Η ανάγκη του καπνίσματος, την οποία δημιουργούμε εμείς ή μας τη δημιουργούν, είναι απολύτως τεχνητή. Αντιστοιχεί σε μια τριπλή συμπεριφορά:

- ατομική συμπεριφορά,

- συμπεριφορά απέναντι στην ομάδα,

- συμπεριφορά του κοινωνικού περιβάλλοντος.

Μπορούμε όμως να πούμε ότι εκείνο που αρχικά δεν αποτε­λούσε παρά μια απλή συμπεριφορά, τώρα γίνεται συνήθεια και, τέλος, υποτέλεια. Η συνύπαρξη των δύο αυτών τύπων εξάρτησης στο ίδιο άτομο εξηγεί:

Α) τα τρία βασικά κίνητρα του καπνιστή, που έχουν ως
κοινό σημείο το «στόμα»:

 ευχαρίστηση: με τα σχήματα που διαγράφει ο καπνός

 κίνηση κατά του στρες: προστατευτικό προπέτασμα καπνού

 νικοτίνη κατά της έλλειψης: ένεση νικοτίνης

Β) την ύπαρξη διαφόρων τύπων τσιγάρων μέσα στην
ημέρα:

 Τα αγαπημένα: όσα καπνίζουμε «για ευχαρίστηση»

 Τα απαραίτητα: που αντιστοιχούν σε σωματική και / ή συμπεριφορική εξάρτηση

 Τα αυτόματα: όσα ο ασυνείδητος καπνιστής καταναλώνει χω­ρίς να το καταλαβαίνει.

 

Όλες οι εξαρτήσεις έχουν διαμορφωθεί οριστικά και συμπλη­ρώνουν η μία την άλλη. Η συμπεριφορική εξάρτηση προκαλεί σωματική εξάρτηση που, με τη σειρά της, εδραιώνει τη συμπερι­φορική εξάρτηση από το κάπνισμα. Ο καπνός έχει εισβάλει στην ύπαρξή μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο εξαρτήσεις δεν εμφανίζονται ταυτόχρονα, αλλά η μία μετά την άλλη, με καθορισμένη σειρά: αρ­χικά η συμπεριφορική εξάρτηση και στη συνέχεια η σωματική, πράγμα απολύτως λογικό, αφού η νικοτίνη συνδέεται με το τσιγά­ρο και το τσιγάρο συνδέεται με τη χειρονομία του καπνίσματος.

Είναι λοιπόν ευνόητο ότι, για να κόψουμε το τσιγάρο, θα πρέ­πει να εξαλείψουμε αυτές τις εξαρτήσεις.

 

H απελευθέρωση από το κάπνισμα

 

Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η φαρμακευτική αγωγή μαζί με τη χρήση υποκατάστατων νικοτίνης σε συνδυασμό με υποστηρικτική ψυχοθεραπεία έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα στη διακοπή του καπνίσματος.

Η αναπλήρωση της νικοτίνης με τη χρήση υποκατάστατων προσφέρει σημαντική βοήθεια στην απεξάρτηση από το κάπνισμα. Καταπραΰνει τα συμπτώματα από τη διακοπή καπνίσματος και μειώνει τις δυσκολίες από την έλλειψη νικοτίνης αλλά και από τους κινδύνους υποτροπής που ελλοχεύουν. Η φαρμακευτική αγωγή μειώνει την επιθυμία για κάπνισμα και βοηθά στη σταδιακή και ομαλότερη διαδικασία της απεξάρτησης.

Η ομαδική υποστηρικτική συμβουλευτική προσφέρει μια προστατευτική μήτρα, όπου όλες οι δυσκολίες σε σχέση με την εξάρτηση δουλεύονται και τους δίνεται χώρος και χρόνος. Πρόκειται για συναντήσεις που σκοπό έχουν να προσδιορίσουν τα αίτια του καπνίσματος και να βοηθήσουν στην ανεύρεση διεξόδων κατά τις περιόδους του στρες που οδηγούν στο τσιγάρο. Στηρίζουν επίσης την αποφασιστικότητα ή συντηρούν τα κίνητρα, ενώ, σε περίπτωση αποτυχίας, βοηθούν στην ομαλότερη συνέχιση της προσπάθειας.

 

Δίνεται έτσι μια ευκαιρία, μέσω της διεργασίας της ομάδας, να συνειδητοποιήσουν οι συμμετέχοντες τι τους ωθεί στο κάπνισμα, ποια συναισθήματά τους βρίσκουν διέξοδο μέσα από αυτό, πώς να μοιραστούν τα δυσάρεστα συναισθήματα που προκαλεί η διακοπή και πώς να αντιληφθούν το ρόλο τους μέσα στο οικογενειακό και στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο που τους εγκλωβίζει στην καταστροφική αυτή συνήθεια.

Παράλληλα, η εκμάθηση κάποιων συγκεκριμένων αναπνοών μέσα στην ομάδα επιφέρει σημαντικά και μόνιμα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της εξάρτησης, αφενός συμβάλλοντας στην αναπνευστική ελευθερία που αποτοξινώνει το σώμα, αφετέρου συντελώντας στη δημιουργία προστατευτικής ασπίδας του οργανισμού από τον ολέθριο πειρασμό του τσιγάρου.

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008