DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

“HOT STONES” Massage Therapy

«ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΛΙΘΑΡΙ»

 

 

της Ελένης Πεζά, εκπαιδευτικού, εναλλακτικής θεραπεύτριας

 

Η θεραπευτική εφαρμογή του μασάζ με τους  θερμούς λίθους αποτελεί μια μέθοδο υποστήριξης της οποίας η αποτελεσματικότητα βασίζεται στη σύζευξη αρχαίων παραδόσεων και σύγχρονων επιστημονικών προσεγγίσεων.

  Η φιλοσοφία του μασάζ με την πέτρα βασίζεται στη θεωρία και επίδραση στα τσάκρας - δηλαδή των  κέντρων ενέργειας, αντίληψης, αφομοίωσης και μεταφοράς ζωτικής ενέργειας τα οποία βρίσκονται στο σώμα μας – και  υποστηρίζει την ύπαρξη συγκεκριμένων σημείων,  τα οποία καθορίζουν τη ροή της ενέργειας μέσα σε αυτό. Κάθε διαταραχή της ροής εκδηλώνεται ως δυσλειτουργία του οργανισμού η/και δυσμορφία της  αντίστοιχης περιοχής. Η συγκεκριμένη εφαρμογή αποτελεί πανάρχαια θεραπεία που βασίζεται στην ευεργετική επίδραση της μητέρας γης - αιώνιο σύμβολο γονιμότητας και τροφού που θρέφει και θάλπει τα  παιδιά της - έχοντας τις ρίζες της στη σοφία των παραδόσεων της  φυσικής θεραπευτικής διαφόρων φυλών:  των Ινδιάνων της Βορείου Αμερικής, των Μάγιας, των Αζτέκων,  των Χαβανέζων Καχούνα,  των Κινέζων, των Ιρανών, των Ινδών, των Αιγυπτίων και φυσικά των Ελλήνων.

Oι τεχνικές του hot stone massage therapy

Η πιο οργανωμένη σχολή  παρουσίασης της τεχνικής ονομάστηκε “La Stone Massage, ξεκίνησε στην Αριζόνα της Αμερικής  από την Mary NelsonHannigan το 1993 και από τότε μέχρι σήμερα γνωρίζει  ραγδαία ανάπτυξη τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα η τεχνική διαδίδεται  με διάφορες παραλλαγές επηρεαζόμενες από διάφορες φιλοσοφίες  και κουλτούρες.

 Το τυπικό μέρος εμπεριέχει τη χρήση μαύρων ηφαιστειογενών   πετρών  οι οποίες αφού zεσταθούν ή ψυχθούν αντίστοιχα χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό  με ειδικές τεχνικές μάλαξης. Η τεχνική μπορεί να συνδυαστεί με διάφορα είδη μασάζ ενώ προσωπικά εφαρμόζω αυτήν με το ινδικό μασάζ Αγιουρβέδας γνωστό  ως «Aμπιάνγκα», το οποίο προάγει την ενεργοποίηση του αυτοθεραπευτικού συστήματος του ατόμου ανανεώνοντας   σώμα και  νου.

Η ενέργεια συμπληρωματικών στοιχείων που ενυπάρχουν στην πέτρα όπως αυτά της φωτιάς και του νερού (ηφαίστειο-ωκεανός) σε συνδυασμό με τη χρήση ενεργειακών  αιθέριων ελαίων   χαλαρώνουν τον οργανισμό διευκολύνοντας τη ροή ενέργειας στο σώμα. Η τεχνική αφορά τη μεταφορά θερμότητας στο σώμα μέσω των  ισχυρών ενεργειακών πετρών βασάλτη, τις οποίες χαρακτηρίζουν οι γεωμαγνητικές ιδιότητες του χαλκού και του σιδήρου.  Η εναλλαγή θερμού-ψυχρού βασίζεται  στις αρχές της θερμοθεραπείας και συντελεί στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου, την ανακούφιση από χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους, την ισχιαλγία, την οσφυαλγία, το αυχενικό σύνδρομο, την ανακούφιση των αρθρώσεων, τη  χαλάρωση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Το σώμα μας αποτελεί ένα μικρόκοσμο του σύμπαντος  στον οποίο σύμφωνα με την κινεζική φιλοσοφία εμπεριέχονται και τα  πέντε στοιχεία (γη, νερό, φωτιά, ξύλο, μέταλλο). Η ισορροπία  των στοιχείων στο σώμα μας είναι σημαντική και κάθε μέθοδος η οποία την προάγει είναι ωφέλιμη. Η ισορροπία του γήινου  στοιχείου μέσα από το μασάζ με την πέτρα γεννά  όλες τις θετικές ιδιότητες της γης δηλαδή σταθερότητα, δύναμη, σιγουριά, ισορροπία, δεκτικότητα, ευλυγισία, αυτοπεποίθηση.

Η διαδικασία του μασάζ με την πέτρα μπορεί να εφαρμοστεί με επάρκεια μόνη της ως μια μέθοδος πρόληψης, γενικής χαλάρωσης, φροντίδας και ενίσχυσης του συστήματος ανθρώπων ή και ζώων.

Μπορεί όμως να συνδυαστεί εξαιρετικά και με  άλλες θεραπευτικές τεχνικές ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευόμενου οπού ο αποδέκτης διανύοντας μια διαλογιστική διαδρομή θα  καταλήξει σ’ ένα βίωμα   εσωτερικής ενότητας και ψυχικής ανάτασης. Μια τέτοια διαδρομή χαράζει η εφαρμογή της ινδικής τεχνικής «Σιροντάρα» κατά την οποία ειδικά θεραπευτικά έλαια και βότανα ενσταλάζονται στο κέντρο του μετώπου προάγοντας νοητική διαύγεια και ηρεμία.

Ή αντίστοιχη είναι και η διαδρομή μέσω  της ενεργοποίησης και ενδυνάμωσης του αυρικού σώματος του αποδέκτη με ημιπολύτιμους λίθους, οι οποίοι μπορούν να συντελέσουν στην εξισορρόπηση των ενεργειακών  κέντρων και σωμάτων βάσει των αρχών της ενεργειακής χρωματοθεραπείας και  κρυσταλλοθεραπείας,  ενώ ταυτόχρονα μπορεί να θυμίζει παιδικό παιχνίδι εξερεύνησης  αισθήσεων.

Η ενέργεια της καρδιάς και της πέτρας σε συνδυασμό με τη σύνθεση των παραπάνω τεχνικών προσεγγίζει και μαλακώνει την ψυχή μέσα από  το σώμα βοηθώντας στην καταπολέμηση του στρες, της αϋπνίας, του άγχους,  των συσσωρευμένων ψυχοσωματικών εντάσεων, της κατάθλιψης και της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Ενώ παρουσιάζεται  ιδιαίτερα επιβοηθητική σε βουλιμικά άτομα καθώς προάγει τη θρέψη του αποδέκτη σε άλλα επίπεδα.

H σημασία της θεραπευτικής σχέσης

Οι σημαντικότερες παράμετροι για την ποιότητα κάθε συνεδρίας stone massage, πέραν των δεξιοτήτων του θεραπευτή- πομπού, είναι τόσο η ειδική προετοιμασία του ιδίου (η οποία βασίζεται σε σαμάνικες τεχνικές) όσο και η στάση του αποδέκτη- θεραπευόμενου,  καθώς η εμβάθυνση στη θεραπεία εξαρτάται κυρίως από τη διεύρυνση του πεδίου δεκτικότητας  (ενεργητική αυτοθεραπεία) του  αποδέκτη και τη ροή στην εναλλαγή  προσφοράς <-> αποδοχής. Λαμβάνοντας πάντα υπόψη μας τα παραπάνω, καλό θα είναι να μη λησμονούμε πως σε κάθε θεραπεία ο θεραπευτής είναι ταυτόχρονα και θεραπευόμενος  και ο είναι θεραπευόμενος  ταυτόχρονα και θεραπευτής.

Η άντληση ενέργειας από την άμμο, το χώμα, τον πηλό και την πέτρα αποτελούν μια απόπειρα αποκατάστασης της σχέσης μας με το σώμα – την ψυχή – τη μητέρα – τα σπλάχνα της γής - το συμπαντικό όλον και τα στοιχεία του - δηλ. τα στοιχεία μας! 

 «Αβάσταχτη είναι η ευτυχία και η δυστυχία μου,  γιομάτος άναρθρες φωνές  και σκοτάδι είμαι, ... δεν είμαι το φως, είμαι η νύχτα, ή νύχτα που την τρώει το φως. Συντηρώ σαν άλογο το σώμα μου και το σπλαχνίζομαι. Άλλο  άλογο δεν έχω. Άλλο εργαστήρι να κάνω το σκοτάδι φως δεν έχω... Φύλο είμαι στο μέγα της ράτσας δέντρο. Να νιώθω το χώμα ν’ ανεβαίνει απ’ τις σκοτεινές ρίζες και να απλοκαμένω στα κλαριά και στα φύλλα. Ποιος είναι ο σκοπός μου;  Να μάχομαι να πιαστώ στέρεα απ’ το κλαρί, κι είτε σα φύλο, είτε σαν ανθός, είτε σα καρπός να σαλεύει μέσα μου, ν’ ανανεώνεται και ν’ αναπνέει ολάκερο το δέντρο.»                                                    

Ν. Καζαντζάκης

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008