DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΡΑΪΧΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΩΣ ΜΕΣΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

 

 

  

Της Κλορίντα Λουμπράνο-Κωτούλα*, Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας

Διευθύντριας του Ινστιτούτου Ράιχ                    

 

 

Μία από τις βασικές σκέψεις του Βίλχελμ Ράϊχ ήταν η αναζήτηση θεραπευτικών εργαλείων και μεθόδων πρόληψης της νεύρωσης για μια πιο υγιή και ικανοποιητική ζωή.

Στα πλαίσια αυτής της αντίληψης οργανώσαμε από την αρχή σχεδόν της λειτουργίας του Κέντρου Βίλχελμ Ράϊχ στην Αθήνα που ιδρύθηκε το 1980 δύο ομάδες οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν και σήμερα με πολύ καλά αποτελέσματα. Η μία είναι η ομάδα για έγκυες και η άλλη η ομάδα για εφήβους την οποία δημιούργησα και οργάνωσα για πρώτη φορά αφού δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία στο χώρο μας. Μια τέτοια ομάδα οδήγησα επί χρόνια.

            Θέλαμε να διερευνήσουμε τις δυνατότητες προληπτικής παρέμβασης στη νεύρωση.

            Θα παρουσιάσουμε πολύ συνοπτικά τους σκοπούς και το σχήμα μιας ομάδας για εφήβους.

 

Η λειτουργία της ομάδας

 

Η ψυχοθεραπευτική τεχνική έχει προσαρμοστεί κατάλληλα στην ευαίσθητη κατάσταση της εφηβείας. Σκοπός της ομάδας είναι να βοηθήσει τον έφηβο να συνειδητοποιήσει ποια είναι η σωματική και συγκινησιακή του κατάσταση και πώς σχετίζεται με τους άλλους και το περιβάλλον.

            Προσέχουμε ιδιαίτερα να μη βάλουμε τον έφηβο σε κρίση με τους γονείς και το σχολείο του, καθώς η επιδίωξή μας είναι να κατανοήσει καλύτερα τις δυνατότητες ανάπτυξης που διαθέτει και να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο, ενεργά κι όχι παθητικά.

Σχήμα της ομάδας

-Δουλειά με το σώμα:  1. Στάση του σώματος

                                      2. Συνειδητοποίηση των σωματικών εντάσεων

                                      3. Χαλάρωση των εντάσεων

                                      4. Εκφόρτιση των εντάσεων

                                      5. Επαφή με τον εαυτό, τους άλλους, το περιβάλλον

                                      6. Ανακάλυψη των εκφραστικών δυνατοτήτων του σώματος

-Δουλειά με τα συναισθήματα: φόβους, επιθετικότητα, αποδοχή ή απόρριψη του εαυτού, ανασφάλεια, κατάθλιψη, τάσεις φυγής από την πραγματικότητα.

-Δουλειά πάνω στις διαπροσωπικές σχέσεις: δυναμική της ομάδας, σχέση με την οικογένεια, σχέση με το σχολείο.

Θα ήταν ενδιαφέρον να εξετάσουμε αναλυτικά τη δουλειά που γίνεται σε κάθε τομέα, αλλά ο χώρος δεν το επιτρέπει. Αυτή η διαδικασία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και μπορεί να βοηθήσει  τον έφηβο να αποφύγει κρίσεις και συγκρούσεις που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν στην εύκολη λύση των ναρκωτικών ουσιών και στην επακόλουθη εξάρτησή του απ’ αυτές ή, αν είναι ήδη χρήστης, να τον βοηθήσει να βρει το κουράγιο να σταματήσει.

 

 

       Η δουλειά με το σώμα βασίζεται στην αρχή κατά την οποία η σωματική και συγκινησιακή κατάσταση ενός ατόμου επηρεάζει και αποτυπώνεται στο σώμα του, δηλ. στη σωματική στάση, στην αίσθηση και εικόνα του σώματος, στη λειτουργία των αισθητήριων οργάνων.

            Ανάμεσα στις σωματικές ασκήσεις που χρησιμοποιούμε είναι και το «grounding», μια άσκηση πάνω στη στάση του σώματος που βοηθάει το άτομο να αποκτήσει καλύτερη ψυχοκινητική στάση απέναντι στο περιβάλλον – και, συμβολικά απέναντι στη ζωή – διαμέσου της σωστής επαφής των ποδιών του με τη γη και της σωστής τοποθέτησης του άξονα του σώματός του.

            Οι ασκήσεις νευροφυτοθεραπείας, π.χ. με τα μάτια, βοηθούν το άτομο να έχει πιο άμεση επαφή με τους άλλους και την πραγματικότητα –μία επαφή που συχνά λείπει από τις σχέσεις του– ώστε να αποφεύγει να χρησιμοποιεί τις φαντασίες για να ξεφύγει από τους φόβους του.

            Η εκφόρτιση των εντάσεων, με τις ασκήσεις βιοενέργειας, τη χαλάρωση ή το μασάζ, λειτουργούν ανασχετικά  στη χρήση φαρμακευτικών ουσιών σαν υποκατάστατο μιας τεχνητής χαλάρωσης και απαλλαγής από αφόρητες ψυχοσωματικές εντάσεις.

            Η δουλειά πάνω στα συναισθήματα επιτρέπει στον έφηβο ν’ αντιμετωπίσει σταδιακά, μέσα από το ψυχόδραμα, την καθοδηγημένη φαντασία και τις τεχνικές της gestalt, τις συνειδητές ή ασυνείδητες συναισθηματικές εντάσεις, οι οποίες όταν γινονται ανυπόφορες ωθούν στη χρήση φαρμάκων ή ναρκωτικών.

            Η δουλειά πάνω στις διαπροσωπικές σχέσεις φέρνει επίσης στην επιφάνεια τα αίτια των προβλημάτων που μπορούν να ωθήσουν τον έφηβο σε λύσεις απόγνωσης ή φυγής από την πραγματικότητα

 

Εφηβεία: η ολοκλήρωση του χαρακτήρα

 

            Μαζί με τον Βίλχελμ Ράιχ, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει ψυχική δυσφορία που να μην έχει τις ρίζες της στην κοινωνική κατάσταση και τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Αυτός είναι ο λόγος που στις ομάδες γίνεται προσπάθεια να ξεπεράσει ή τουλάχιστον να καταλάβει ο έφηβος τι τον ενοχλεί στους ανθρώπους γύρω του (γονείς αδέλφια, καθηγητές, φίλοι) και τι στις κοινωνικές συνθήκες της ζωής του (σχολείο, οικογένεια, παρέες). Φυσικά, αυτό δεν γίνεται μόνο μέσα από συζητήσεις, σε λογικό επίπεδο, που δεν έχουν και μεγάλη επίδραση στους εφήβους.

             Μπορούμε όμως βάσιμα να καταλήξουμε ότι στην εφηβεία, οι χαρακτήρες έχουν ήδη διαμορφωθεί. Κάθε νέος έχει τις δικές του άμυνες που τον κάνουν να αντιδρά κατά τρόπο στερεότυπο. Είναι όπως είναι κι όχι διαφορετικά, γιατί έτσι τον θέλει η οικογένεια και η κοινωνία στην οποία ζει. 

Η τελευταία οδός που παραμένει ακόμα ανοιχτή, και στην οποία μπορούμε να παρέμβουμε με μεγαλύτερη επιτυχία είναι εκείνη του σώματος, καθώς αυτό βρίσκεται ακόμα σε ανάπτυξη.

            Γι αυτό θεωρώ, ότι μία ευέλικτη Ραϊχική Συμβουλευτική, ανοιχτή σε όλες τις μεθοδολογίες που προσφέρουν μέσα έκφρασης, ιδίως σωματικά, μπορεί να βοηθήσει τον έφηβο ν’ αναπτυχθεί λιγότερο νευρωσικά, ν’ αναπτύξει περισσότερες άμυνες στον εθισμό των ναρκωτικών ουσιών και να συνειδητοποιήσει τους πραγματικούς περιορισμούς που ήδη χαρακτηρίζουν τη ζωή του στα διάφορα επίπεδα για τα οποία έχουμε μιλήσει. 

     

  Το παρόν αποτελεί μια  σύνοψη μιας εργασίας που παρουσιάστηκε στο 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θεραπευτικών Κοινοτήτων που έγινε  το 1990 στην Ελλάδα. Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό άρθρο απευθυνθείτε στο e-mail clubrano@otenet.gr.

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008