DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

 

Καρποί  GOJI

 

Το αρχαίο μυστικό ελιξίριο – υπερτροφή από τα Ιμαλάια

 

 

 


Από τον Dr. Ιωάννη Αδαμίχο ND, DO, DSc.

 

« Κάποτε σε ένα Βουδιστικό ναό του Θιβέτ υπήρχε ένα πηγάδι γεμάτο από αναρριχόμενα κλωνάρια Goji. Οι κατακόκκινοι καρποί του φυτού πέφτοντας στο πηγάδι εμπλούτιζαν το νερό του με τα πολύτιμα και πολυάριθμα ζωογόνα συστατικά τους.

Οι μέρες περνούσαν γαλήνια, οι ασκητεύοντες Λάμα τελούσαν τις πνευματικές τους πρακτικές και έπιναν νερό από το ευλογημένο πηγάδι. Όλοι τους έχαιραν τέλειας υγείας και ζωτικότητας και πολλοί από αυτούς παρά τα ογδόντα, ενενήντα ή εκατό τους χρόνια έθαλλαν από ακτινοβόλο σθένος και νεανικότητα. Τα μαλλιά τους παρέμεναν κατάμαυρα και τα δόντια τους διατηρούνταν υγιή και γερά. Οι Λάμα που έπιναν από το ευλογημένο πηγάδι ζούσαν ασυνήθιστα περισσότερα χρόνια αναζωογονημένοι και θαλεροί. Έτσι αποκαλύφθηκε το μυστικό των πανίσχυρων ευεργετικών δυνάμεων που μετέφερε ο ευλογημένος καρπός Goji στην ανθρώπινη υγεία».

 

Θιβετανικός θρύλος

 

Το Goji (Lycium Barbarum, Barbary wolfberry fruit), είναι ένας πολυετής φυλλοβόλος θάμνος που μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα σε ύψος και ανήκει στην οικογένεια των Solanaceae. Είναι αναρριχόμενος με έντονα κόκκινους καρποους ελλειψοειδούς σχήματος, που φύεται σε περιοχές ανάμεσα στο Θιβέτ και τη Μογγολία.  Οι καρποί του φυτού περιέχουν πολυάριθμους μικρούς κίτρινους σπόρους, ανάλογα με το μέγεθος και την ποικιλία του.

 

Οι καρποί του φυτού είναι πολύ ευαίσθητοι και κατά τη διάρκεια της συγκομιδής τους πρέπει να συλλέγονται με προσοχή γιατί εύκολα οξειδώνονται και το χρώμα τους σκουραίνει. Συλλέγονται σε ειδικά κομμάτια υφάσματος και απο-ξηραίνονται σε σκιερό μέρος.

 

Έχουν ιδιαίτερη γεύση, ένα συνδυασμό κερασιού, κράνου και φραγκοστάφυλου. Οι καρποί του φυτού καταναλώνονται ωμοί, αποξηραμένοι ή σε μορφή χυμού. Μάλιστα ονομάζονται και «φρούτα της χαράς» επειδή  επιφέρουν ευεξία και ευκρασία.

 

Η θεραπευτική Παράδοση

 

Το φυτό Goji είναι γνωστό στην περιοχή του Θιβέτ εδώ και 3000 χρόνια.  Οι καρποί του χρησιμοποιούνται στην κινέζικη ιατρική για τις ευεργετικές ιδιότητες τους στην τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών (τόνωση του Yin των νεφρών και του ήπατος). Επιπρόσθετα υποστηρίζεται ότι εμπλουτίζουν το αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγουν την κυκλοφορία του (blood tonic) ενώ θεωρείται ότι αποτελούν εξαιρετικό βοήθημα στη διατήρηση της καλής όρασης καθώς και στη βελτίωση της. Επιπλέον ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ αναζωογονούν και δίνουν ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό.

 

Οι καρποί του Goji θεωρούνται εκ παραδόσεως ως Υπέρ-Τροφή. Πιστεύεται πως ενδυναμώνουν τον οργανισμό και τον  προμηθεύουν με την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές του ανάγκες, ακόμη και σε πιεστικές συνθήκες ζωής.

 

Οι λαοί της κεντρικής Ασίας τιμούν με ειδικές γιορτές και τελετές τη Ζωογόνο Δύναμη των καρπών του ευλο-γημένου αυτού φυτού.

 

Οι σύγχρονες επιστημονικές αποδείξεις

 

Ο χυμός από τους καρπούς Goji θεωρήθηκε από τη σύγχρονη διατροφική έρευνα ως μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με την τόνωση, ενδυνάμωση και επανάκτηση της ανθρώπινης υγείας και ζωτικότητας.

Ο εξέχων για τις διατροφικές έρευνες του σε σχέση με την μακροζωϊα Dr. Earl Mindell, R.Ph.,Ph.D. εξαίρει με ενθουσιώδη τρόπο την πανίσχυρη ευεργητική δράση των φρούτων Goji πάνω στο ανθρώπινο σώμα.

 

Σε εργαστηριακές δοκιμές σε χυμούς καρπών, που χρησι-μοποιήθηκε η μέθοδος ORAC (μέθοδος μέτρησης ικανότη-τας απορρόφησης ελευθέρων ριζών), αναδείχθηκε η υπεροχή του χυμού Goji σε αντιοξειδωτική δράση και κατά συνέπεια στην καταπολέμηση των βλαπτικών ελευθέρων ριζών. Η ανωτέρω δράση βοηθά στη μείωση της κυτταρικής γήρανσης και στην αναχαίτιση της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης.

Ο χυμός του φυτού περιέχει πολυάριθμα φυτοχημικά στοιχεία  γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες πάνω στις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Ειδικότερα, τα πολυσακχαρίδια LBPs (Lycium Barbarum Poly-saccharides) που αποτελούν το 30% του πολτού των καρπών, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία πιστοποιείται ότι ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ δρουν ως ισχυρά πρασαρμογενή, προστατεύοντας το σώμα σε περιόδους πιεστικών καταστάσεων.

 

Η παρουσία στερολών και ουσιωδών λιπαρών οξέων μπορεί να συνεισφέρει στη φυσιολογική μείωση των αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης. Η βεταΐνη που περιέχεται στο χυμό Goji, ως δότης ομάδων μεθυλίου, διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην αποτοξίνωση του ήπατος. Επιπλέον παίζει κάποιο ρόλο στην παραγωγή της καρνιτίνης και φαίνεται ότι εμφανίζει προστατευτική δράση στους νεφρούς. Επιπρόσθετα ως δότης ομάδων μεθυλίου, συνεισφέρει στην μετατροπή της ομοκυστεϊνής  σε μεθειονίνη,  γεγονός που την καθιστά χρήσιμη στον έλεγχο των αυξημένων επιπέδων ομοκυστεϊνής στο αίμα η οποία θεωρείται ότι επιβαρύνει την καρδιαγγειακή υγεία).

Ακόμη η βεταϊνη ως δότης μεθυλικών ομάδων συμμετέχει στην παραγωγή του SAM (S-Αδενοσύλμεθειονίνη) το οποίο ασκεί προστατευτική δράση στο νευρικό σύστημα.

 

Οι καρποί Goji  περιέχουν επίσης φλαβονοειδή, τα απαραίτητα και μη αμινοξέα (συνολικά 18 αμινοξέα), καροτενοειδή όπως β-καροτίνη, ζεαξανθίνη, λουτεΐνη, λυκοπένιο,  βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C, E καθώς και πολυάριθμα οργανικά  μεταλικά στοιχεία συμπερι-λαμβανόμενου του σεληνίου και του γερμανίου.

 

Ο Barry Halliwell και ο John M.C. Gutteridge στο εξαιρετικό βιβλίο τους «Ελεύθερες Ρίζες στη Βιολογία και την Ιατρική» εκδόσεις Oxford University Press 2007, επαληθεύουν ότι οι καρποί  Goji είναι πλούσιοι στο αντιοξειδωτικό καροτενοειδές ζεαξανθίνη, στοιχείο που ενισχύει την παραδοσιακή άποψη ότι προστατεύουν και προάγουν την όραση.

Είναι γνωστό ότι η φυσική ζεαξανθίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε ηλικιωμένους.

 

Πάνω από 50 επιστημονικές έρευνες σημαντικών Πανεπιστημίων ανά τον κόσμο, έχουν ήδη δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά υγείας όπως τα British Journal of Nutrition, International Immunopharmacology, Journal of Chinese Herbal Medicine, Journal of Ethno pharmacology China Pharmacology and Toxicology, Chinese Herb News Magazine Research Communications Molecular Pathology and Pharmacology Chinese Patent Herbs, Chinese Herbs, Nature Reviews Drug Discovery Chinese Oncology Magazine, Hygiene Research, Physiology Academic Journal, από τις οποίες αναφαίνονται οι εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες των καρπών του φυτού για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008