DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

 

ΦΥΣΙΚΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

Μια θεμελιώδης θεραπευτική μέθοδος

 

 

 

του Ανδρέα Νικολάου

Dr. Science Homeopauncture & Naturopathy

 

 

 

 

 

Δεν θα ήταν υπερβολή αν κάποιος ισχυριζόταν πως η Φυσικοπαθητική είναι η ίδια η  παραδοσιακή Ιπποκράτεια ιατρική.  Γεννήτορας της είναι ο Ιπποκράτης, ο οποίος πρώτος  δίδαξε και εφήρμοσε φυσικοπαθητική θεραπευτική αγωγή, μέσα από τις μεθόδους της Νηστειοθεραπείας και Υδροθεραπείας, της Θεραπευτικής Μάλαξης και του Θεραπευτικού Αγγίγματος, της Ασκησιοθεραπείας, της Διατροφολογίας και Βοτανολογίας, της Ψυχοδυναμικής, της Aεροθεραπείας και  της Ηλιοθεραπείας.

 

Η Φυσικοπαθητική έχει λοιπόν τις ρίζες της στον πατέρα της ιατρικής ο οποίος πρώτος περιέγραψε τον ανθρώπινο οργανισμό σαν ένα ολιστικό συνδυασμό σώματος, πνεύματος και νου, σε αρμονία με τα τέσσερα στοιχεία του φυσικού κόσμου. Ο ρόλος του Φυσικοπαθητικού απέναντι σ’ αυτόν τον οργανισμό, ο οποίος κατέχει τις δυνατότητες της ομοιόστασης και της αυτοθεραπείας, είναι να διευκολύνει τη διαδικασία aυτών των λειτουργιών. Το επιτυγχάνει με τη χρήση των μέσων εκείνων που διατηρούν και συντηρούν τη ζωή, την ανάπτυξη και την αύξηση, δηλαδή με τα υλικά και τις επιρροές εκείνες που η φύση χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει και να συντηρήσει όλα τα ζώα και τα φυτά. Αυτά τα υλικά και οι επιρροές, σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, είναι τα αρχέγονα, τα προαιώνια μέσα, οι πρωταρχικές προϋποθέσεις της ομαλής ζωής.

Με την παρακμή του αρχαιοελληνικού κόσμου τα θαυμάσια φυσικοπαθητικά θεραπευτικά και προληπτικά μέσα του Ιπποκράτη ξεχάστηκαν  και αντικαταστάθηκαν στους μεν υγιείς από χλιδή και υπερβολές στον τρόπο ζωής, στους δε πάσχοντες κατ’ ανάγκη από μια σειρά εξοντωτικά φάρμακα. 

Η ιδέα  πως η ίδια η φύση θεραπεύει, για πολλούς αιώνες έπεσε σε παρακμή και μόνο κατά τον 17ον αιώνα κάποιος Γερμανός φιλόσοφος ονόματι Σταχλ ανέπτυξε πάλι την άποψη της ύπαρξης ιαματικών δυνάμεων εντός του οργανισμού, κάτι που συνοψίστηκε στη λατινική διατύπωση «VIS-MEDICATRIX- NATURAE». Η άποψη αυτή ενισχύθηκε στο πέρασμα των χρόνων από  πολλούς ακόμη ερευνητές και θεραπευτές, ιατρούς και μη.

 Έτσι όμως δημιουργήθηκαν σταδιακά δύο θεραπευτικές τάσεις, η συμβατική ιατρική από τη μία με αποτελέσματα περισσότερο κατασταλτικά και η εναλλακτική θεραπευτική από την άλλη που στηρίζεται στις αρχαίες αρχές της Φυσικοπαθητικής.

Στη σύγχρονη ιστορία αναμορφωτής και πατέρας της σύγχρονης Φυσικοπαθητικής μπορεί να θεωρηθεί ο ιερέας Sebastian Kneipp που γεννήθηκε το 1821 σε ένα μικρό χωριό της Βαυαρίας. Γιος ενός απλού υφαντή, αποφοίτησε από το γυμνάσιο και γράφτηκε στη Θεολογική Σχολή για να χειροτονηθεί αργότερα  ιερέας στο Μόναχο, το 1852. Παράλληλα, μελέτησε και έμαθε καλά την τέχνη της θεραπείας με το ύδωρ, τα βότανα, τη θεραπευτική δίαιτα και την αποτοξίνωση.

Ο ίδιος αρρώστησε βαριά και με την Υδροθεραπεία ανέκτησε τη χαμένη υγεία του. Χτίζοντας και συστηματοποιώντας τη σύγχρονη επιστημονική υδροθεραπεία και Φυσικοπαθητική στη Γερμανία, απέκτησε διεθνή φήμη και προβολή από το θεραπευτικό του σύστημα, αφού θεράπευσε χιλιάδες ανίατους ασθενείς.

Το 1891 ο Kneipp θεράπευσε έναν εξέχοντα Αμερικανό Γιατρό τον Δρa Lust, o οποίος πήγε για τον λόγο αυτόν από την Αμερική στη Βαυαρία, αφού βασανιζόταν από μια ανίατη ασθένεια. Στη συνέχεια, ο Lust, εντυπωσιασμένος, παρέμεινε κοντά στον Kneipp, μελέτησε όλο το θεραπευτικό του σύστημα , και επέστρεψε στην Αμερική όπου και το εφάρμοσε με εξαιρετική  επιτυχία. Ο Δρ. Lust ίδρυσε ένα τεράστιο  θεραπευτικό συγκρότημα και εξέδωσε πολλά περιοδικά  που σχετίζονταν με τη Φυσικοπαθητική Αγωγή και Υδροθεραπεία.   Το 1902 δημιούργησε την πρώτη Αμερικανική Σχολή Φυσικοπαθητικής. Έκτοτε, η μια πολιτεία μετά την άλλη αναγνώρισαν επίσημα το Φυσικοπαθητικό θεραπευτικό σύστημα και σήμερα υπάρχουν στις Η. Π. Α. και λειτουργούν με επιτυχία πολλές σχολές, επιστημονικά κέντρα και κλινικές Φυσικοπαθητικής. Παράλληλα, η θεμελιώδης αυτή θεραπευτική μέθοδος εξαπλώθηκε και συνεχίζει να εξαπλώνεται από τη Γερμανία σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρόλο που για 40 περίπου χρόνια γνώρισε μια κάμψη, λόγω της ανεξέλεγκτης και αχαλίνωτης επικράτησης της χημείας και της συμβατικής ιατρικής που στηρίζεται σ’ αυτήν. 

Το γεγονός είναι ότι οι αρχές της Φυσικοπαθητικής που για αιώνες είχαν παραγκωνιστεί έρχονται σταδιακά και πάλι στην επιφάνεια εμποτίζοντας με την αλήθεια τους τη σύγχρονη θεραπευτική.

Σύμφωνα με την ιατρό Άννα Κατσίγρα, όλες οι σύγχρονες Σχολές Φυσικοπαθητικής  ξεκίνησαν, κυρίως, από τα διδάγματα των Γερμανών φυσικοπαθητικών γιατρών και θεραπευτών οι οποίοι μελέτησαν επισταμένα τις αρχές του Ιπποκράτη.

Τα κύρια όπλα της Φυσικοπαθητικής στη μάχη της με την ασθένεια είναι:

 - Η Φυσική Βιολογική Θεραπευτική Αγωγή  ή Νηστειοθεραπευτική Αγωγή. Πρόκειται για τη λεγόμενη «αναίμακτο εγχείρηση» με τα εκπληκτικά, σχεδόν θαυματουργά αποτελέσματα. Μια μέθοδος ιδιαίτερα προσφιλής και στους συνεχιστές του έργου του Ιπποκράτη. Ο μεγάλος Άραβας γιατρός του 11ου αιώνα Αbicenna συνιστούσε νηστειοθεραπεία διάρκειας 7 ημερών στους περισσότερους ασθενείς του.  Ο δε μέγας γιατρός Bartholow αναφερόμενος στη Νηστεοθεραπεία παραδέχτηκε ότι ασφαλώς είναι εξόχως λογική αγωγή, εφόσον με αυτή μπορούσε να θεραπεύσει ακόμα και τα πιο σοβαρά μιάσματα.

 - Η Φυσική Θεραπευτική  Αποτοξινωτική Δίαιτα. Στοχεύει στην αποβολή των τοξικών ουσιών όπως πτωμαΐνη, άλατα, τοξικά μέταλλα, νικοτίνη, αλκοόλ, καφεΐνη, χοληστερίνη, ξανθίνη, ελεύθεροι οξειδωτικοί παράγοντες. Όλ’ αυτά έχουν συσσωρευτεί στο σώμα και παρεμποδίζουν τις φυσιολογικές λειτουργίες του.   

 - Φυσικοπαθητικοί Θεραπευτικοί Χειρισμοί του Ιερο-Κρανιακού και Οστεομυικού συστήματος. Έχουν θεσπισθεί από τη Νευρομυϊκή Φυσιολογία και υπακούουν στους   κανόνες προσαρμογής των ιστών στην κίνηση. Στόχος τους είναι η αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας της νευρικής ενέργειας και των υγρών του σώματος (αίματος, λέμφου) μια διαδικασία που έχει σαν επακόλουθο την Φυσική Ανοσοποίηση και Ομοιόσταση.

            Επιπλέον, η σύγχρονη Φυσικοπαθητική συμπεριλαμβάνει στο οπλοστάσιό της και πολλές ακόμη σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους τις οποίες χρησιμοποιεί κατά περίπτωση, μια και όλες υπακούουν στις αρχές της. 

Για πολλούς η Φυσικοπαθητική είναι η μεγαλύτερη  υγιεινολογική ανακάλυψη των αιώνων που αφορά την πρόληψη και τη θεραπεία των ασθενειών. Βασικό αξίωμα της είναι η τελειότητα της φύσης, η τάξη, ο ρυθμός, η αρμονία. Πιστεύει και διδάσκει ότι η θεραπεία και η ίαση δεν είναι απλά τέχνη αλλά μια βιολογική διαδικασία όπως η κυκλοφορία, η αναπνοή, η πέψη κλπ. που έρχεται να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, το κλειδί εκείνο που ανοίγει και κλείνει τις πόρτες στις αρρώστιες και στον εκφυλισμό.

  

 

 

 

 

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008