DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

Μη σταματάς...να σταματάς το κάπνισμα. Παρατήρησέ το!

 

 

Του Ιάσονα Κοτρίδη

 

 

Ίσως να έχουμε αναλύσει ως τώρα σε μάκρος και να έχουμε επίσης αναλωθεί πολύ περιγράφοντας πάντα τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει στην υγεία το κάπνισμα. Κανένας δεν τις αμφισβητεί και ούτε θα μπορούσε εξάλλου. Θα μπορούσε όμως κανείς να επικεντρωθεί ιδιαίτερα -και να βοηθηθεί από αυτό- στα οφέλη που έχει όταν κατορθώσει να απαλλαγεί από αυτή τη συνήθεια.

Οφέλη τα οποία συστηματικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι αρχίζουν από τα πρώτα κιόλας λεπτά.

Είκοσι λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο η πίεση του αίματος και ο σφυγμός επανέρχονται σε κανονικά επίπεδα. Έπειτα από οχτώ ώρες, οι ποσότητες νικοτίνης και μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα περιορίζονται στο μισό, ενώ τα επίπεδα οξυγόνου επιστρέφουν στο φυσιολογικό. Εντός δύο ημερών, ο οργανισμός έχει αποβάλει τη νικοτίνη και οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης βελτιώνονται. Μέσα σε δύο εβδομάδες  το κυκλοφορικό σύστημα παρουσιάζει αισθητή ανάκαμψη. Έπειτα από πέντε χρόνια, κάποιος που έχει κόψει το τσιγάρο έχει περίπου τις μισές πιθανότητες να πάθει έμφραγμα  απ’ ό,τι ένας καπνιστής. Δέκα χρόνια μετά, ο κίνδυνος για καρκίνο των πνευμόνων επίσης μειώνεται στο μισό, σε σύγκριση  με κάποιον που συνεχίζει να καπνίζει και οι πιθανότητες να πάθει έμφραγμα ό ίδιος δέκα ετών πρώην καπνιστής είναι ίδιες με κάποιον που δεν κάπνισε ποτέ.

Για όσους θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα η λέξη-κλειδί είναι «θέλω» ανεξάρτητα από τον τρόπο που έχουν επιλέξει. Κάποιοι καπνιστές δεν δυσκολεύονται. Ενεργοποιούν τη δύναμη της θέλησης και απλώς πετούν το τελευταίο πακέτο τσιγάρων. Για κάποιους άλλους ωστόσο η απόσταση που χωρίζει τον καπνιστή από τον πρώην καπνιστή μπορεί να είναι τεράστια και επίπονη. Ίσως χρειαστούν δύο και τρεις προσπάθειες ή  δοκιμές διαφορετικών μεθόδων.

 

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ

 

Μία από αυτές τις μεθόδους είναι η θεραπεία με υποκατάστατο νικοτίνης, με την οποία διπλασιάζονται οι πιθανότητες να εγκαταλείψει το κάπνισμα. Διατίθεται στη μορφή τσιρότου, τσίχλας, εισπνοών ή ρινικών σπρέι. Με τη μέθοδο αυτή η νικοτίνη διοχετεύεται στον οργανισμό χωρίς όμως τα δηλητηριώδη συστατικά (π.χ. της πίσσας) που υπάρχουν στο τσιγάρο. Η ίδια η νικοτίνη δεν προκαλεί παρά μικρά προβλήματα στην  υγεία, αποτελεί όμως το εθιστικό υλικό των τσιγάρων. Όταν στη συνήθεια του καπνίσματος παρεμβληθεί η θεραπεία με το υποκατάστατο της νικοτίνης, η συχνότητά της μπορεί να ελαττωθεί. Τα τσιρότα – με ποικιλία στην ποσότητα νικοτίνης κολλούν στο χέρι και δεν εμποδίζουν τις κινήσεις. Απελευθερώνουν τη νικοτίνη σταδιακά και είναι εύκολα στη χρήση, όμως δεν ανταποκρίνονται σε όλα τα επίπεδα καπνιστών. Η τσίχλα, σε επίσης διάφορες συγκεντρώσεις νικοτίνης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν η επιθυμία για τσιγάρο είναι έντονη. Κάποιοι βρίσκουν τη γεύση δυσάρεστη, ενώ άλλοι εθίζονται σε αυτήν παρά τις προειδοποιήσεις στα πακέτα. Οι εισπνοές νικοτίνης γίνονται από ένα πλαστικό τσιγάρο όπου έχουν διοχετευτεί ποσότητες νικοτίνης. Η ταχύτερη μέθοδος απορρόφησης νικοτίνης γίνεται από τη μύτη με τη χρήση ρινικού σπρέι, όμως αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στοις ρινικές διόδους.

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

 

Εκτός από τα υποκατάστατα, υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι όπως ο βελονισμός, η ύπνωση και η θεραπεία με λέιζερ. Σε γενικές γραμμές το κόστος τους – για τρεις επισκέψεις – είναι περίπου το ίδιο με τα χρήματα που ξοδεύει μηνιαίως ένας καπνιστής που καταναλώνει ένα πακέτο τσιγάρων τη μέρα. Όσο εντονότερη είναι η επιθυμία του να κόψει το τσιγάρο, τόσο μαγαλύτερες πιθανότητες επτυχίας υπάρχουν. Ο λιγότερο ίσως ικανοποιητικός τρόπος να σταματήσει κανείς το κάπνισμα είναι μέσω της μείωσης του αριθμού των τσιγάρων ή μέσω της επιλογής περισσότερο «ελαφρών» τσιγάρων. Υπάρχουν άνθρωποι που με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν πράγματι να απομακρυνθούν από τη βλαβερή συνήθεια, όμως οι περισσότεροι... ξανακυλάνε. Κυρίως αυτοί που δεν έχουν θέσει εξαρχής ημερομηνία τελευταίου τσιγάρου. Κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου, κατά την οποία ο εθισμένος στη νικοτίνη κάνει προσπάθειες να σταματήσει το κάπνισμα, μπορεί να αντιμετωπίσει συμπτώματα στέρησης, όπως πείνα, διαταραγμένο ύπνο, κατάθλιψη, πονοκεφάλους, μειωμένη δυνατότητα συγκέντρωσης και επιθετικότητα. Είναι σπάνιο φαινόμενο η λαχτάρα για τσιγάρο να διαρκέσει περισσότερο από τρεις μήνες.

 

ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

 

Κι όμως το κάπνισμα και η διακοπή του μπορεί να γίνει μια δυνατή αφορμή και μια πολύ καλή αρχή για εσωτερική εργασία. Από την εμπειρία ανθρώπων που διέκοψαν το κάπνισμα με αυτόν τον τρόπο, έχουμε στοιχεία που μας λένε ότι κάποια στιγμή άρχισαν να «παρατηρούν» το κάπνισμα και να συνειδητοποιούν έτσι την μηχανικότητά του. Δηλαδή ποια στιγμή ακριβώς έκαναν την κίνηση ν’ ανάψουν τσιγάρο. Για άλλους ήταν η στιγμή που ήθελαν «να καταπιούν» κάτι, δηλαδή να μην εκφραστούν, και για άλλους η στιγμή της πρώτης επαφής με άλλους ανθρώπους, με ένα καινούριο περιβάλλον ή κατάσταση.

Όλα αυτά δείχνουν ότι εκτός από το θέμα του εθισμού στη νικοτίνη, υπάρχει και το θέμα «μηχανικότητα». Μέσα από την υπόθεση «τσιγάρο» μπορούμε πραγματικά να γίνουμε περισσότερο συνειδητοί ανακαλύπτοντας τη μηχανικότητά μας ως οντότητες.

Στην «Περιπέτεια της Σιωπής» ο παγκόσμια γνωστός δάσκαλος Όσο βαπτίζει τη διακοπή από τη συνήθεια του καπνίσματος, διαλογισμό: «Χρειάζεται κατανόηση. Το κάπνισμα τώρα πια δεν είναι ζήτημα δικής σου απόφασης. Έχει απλώσει ρίζες. Έχει απλωθεί παντού. Δεν είναι ζήτημα του τι αποφασίζει το κεφάλι σου. Το κεφάλι σου είναι ανίσχυρο. Μπορεί να αρχίζει διάφορα πράγματα αλλά δεν μπορεί να σταματήσει τόσο εύκολα. Πρέπει απλά να σταματήσεις να το κάνεις μηχανικά. Αυτός είναι ο διαλογισμός. Μην κάνεις τίποτε μηχανικά. Όταν θα βγάζεις το πακέτο με τα τσιγάρα από την τσέπη σου, κινήσου αργά. Απόλαυσέ το, δεν υπάρχει καμιά βιασύνη. Να είσαι συνειδητός, με πλήρη επίγνωση. Έπειτα βγάλε το τσιγάρο από το πακέτο με πλήρη επίγνωση, αργά, όχι με τον παλιό βιαστικό τρόπο, τον ασυνείδητο τρόπο, το μηχανικό τρόπο.

Έπειτα άρχισε να χτυπάς ελαφρά το τσιγάρο στο πακέτο. Άκουγε τον ήχο, όπως ακριβώς κάνουν οι άνθρωποι του Ζεν, όταν το σαμοβάρι αρχίζει να τραγουδάει και το τσάι αρχίζει να βράζει και το άρωμα χύνεται στον αέρα. Έπειτα βάλτο στο στόμα σου, με πλήρη επίγνωση, άναψέ το με πλήρη επίγνωση. Απόλαυσε καθεμιά πράξη, κάθε μικρή πράξη και διαίρεσέ την σε όσο περισσότερες πράξεις γίνεται, ώστε να αποκτήσεις όλο και πιο πολύ επίγνωση. Έπειτα τράβηξε την πρώτη ρουφηξιά:  Ο Θεός με τη μορφή καπνού. Η τροφή είναι Θεός. Γιατί όχι και ο καπνός; Όλα είναι Θεός. Γέμισε τελείως τα πνευμόνια σου. Έπειτα ελευθέρωσε τον καπνό, χαλάρωσε, άλλη μια ρουφηξιά και πήγαινε πάρα πολύ αργά. Αν το καταφέρεις αυτό, θα σου κάνει εντύπωση, σύντομα θα δεις τι ανόητο πράγμα που είναι. Όχι επειδή σου λένε οι άλλοι πως είναι ανόητο, όχι επειδή σου λένε οι άλλοι πως είναι κακό. Θα το δεις εσύ. Και δεν θα το δεις μόνο διανοητικά. Θα το δεις με όλη σου την ύπαρξη. Θα είναι το όραμα της ολικότητάς σου. Και έπειτα μια μέρα αν σταματήσει, σταμάτησε, αν συνεχίσει, συνέχισε. Δεν είναι ανάγκη να σε απασχολεί».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008