DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

TΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ Feng Shui

 

 

 

του Γρηγόρη Δαουτόπουλου

 

 

Ο άκρατος υλισμός κυριαρχεί στον κόσμο του σήμερα. Αυτός μας έχει κάνει δυστυχισμένους. Μπορούμε, όμως, και τώρα να αποκαλύψουμε ποια είναι η πραγματική ευτυχία!

 

Στο προηγούμενο τεύχος της ΔΙΟΔΟΥ μιλήσαμε για την απλή αλλα και τη διευρυμένη συνειδητότητα και είπαμε ότι το Φανγκ Σουέϊ (ή ΦΣ για συντομία), «παίζει» με ενέργειες, όχι όμως μόνο με αυτές που συλλαμβάνουν οι πέντε αισθήσεις μας. Περιγράψαμε τη φύση των ενεργειών αυτών και είδαμε ότι το ΦΣ επιστρατεύει τις  υψηλοκραδασμικές ενέργειες, αφενός μεν τις γήινες (Τελουρικές), αφετέρου δε αυτές που χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο ή τη ζωή γενικότερα, περιλαμβάνοντας και εκείνη που δίνει ζωή στα έμβια, Θεία Πνοή θα την ονόμαζε ο Χριστιανός, Prana ο Ινδουϊστής, Ζωτική ενέργεια συνηθίζουμε να την αποκαλούμε σήμερα. Το εξωτερικό ΦΣ όλες αυτές τις ενέργειες τις αποκαλεί Chi, σε εσώτερες όμως εκφράσεις του προσθέτει και μια ειδιοποιό λέξη.

 

Είπαμε ακόμη ότι η φύση των ενεργειών, και γενικότερα των ιδιοτήτων που χρησιμοποιεί, τοποθετεί το ΦΣ στην Εσωτερική πλευρά των Τεχνών, ή των Σχολών αν θέλετε. Σκοπός του πρακτικά (και όχι θεωρητικά) είναι να βοηθήσει τον άνθρωπο. Και αυτή ακριβώς η πρακτική διάσταση του ΦΣ το κάνει ευάλωτο σε κινδύνους όπως διαστρεβλώσεις, εμπορευματοποιήσεις, δεισιδαιμονίες, ημιμάθεια κ.λπ.

 

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το ΦΣ δεν έχει προβλέψεις άμυνας σε παρεισφύσεις τέτοιου είδους, όπως άλλες Εσωτερικές Σχολές. Δεν έχει π.χ Μυήσεις, ούτε όρκους μυστικότητας, ούτε βαθμούς ή έστω μια κάποια ιεραρχία που χαρακτηρίζει τις Σχολές αυτές. Όπως ίσως ξέρετε, οι διαδικασίες αυτές αποσκοπούν εκτός των άλλων στην πνευματική άμυνα ενάντια στην ύπουλη διείσδυση της «εντροπίας». Ο όρος εντροπία (δανεισμένος από τη θερμοδυναμική) χρησιμοποιείται από τις Πνευματικές Σχολές για να δείξει τη φθίση και διαστρέβλωση ιδεών και γνώσεων καθώς μεταδίδονται από γενεά σε γενεά. Κλασικό παράδειγμα ο Χριστιανισμός, που από Θρησκεία Αγάπης, κατέληξε κατά τον Μεσαίωνα να οδηγεί στην Ιερά εξέταση. Στο ΦΣ λοιπόν που οι γνώσεις είναι ελεύθερες για τον ιδεαλιστή αλλά και τον πονηρό, η εντροπία  έχει πρόσφορο έδαφος. Και σίγουρα αυτό που έχει φθάσει σ’ εμάς, μετά από χιλιάδες χρόνια, δεν είναι απαλλαγμένο από διαστρεβλώσεις και αυθαίρετες προσθέσεις, σαν το κουφό τηλέφωνο. Είναι εύκολο να το δει κανείς αυτό: Κάθε μέρα τίθενται καινούριοι κανόνες επι κανόνων (από ποιους;), ανελαστικές εντολές σχετικά με κάποια διακοσμητικά αντικείμενα, που πρέπει τάχα να είναι Κινέζικα αυθεντικά, αλλιώς δεν «πιάνουν», μυστηριώδη έλαια με μαγικές ιδιότητες, «διαβασμένα» φυλαχτά (από ποιους άραγε διαβάστηκαν;), κ.λπ, κ.λπ. Δεισιδαιμονίες, που αργά αλλά σταθερά θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση μιας Πανάρχαιης Εσωτερικής Τέχνης. Και ξεχνούν έξω, το κύριο στοιχείο του ανθρώπου προς το οποίο στοχεύει το ΦΣ: Τη Συνειδητότητα.

 

Παρενθετικά, αξίζει να τονισθεί ότι ένα αντίστοιχο ΦΣ ήταν σε πλήρη εφαρμογή από τα Ιερατεία των προγόνων μας, το οποίο όμως, για τους λόγους που περιγράψαμε προηγουμένως, ήταν τόσο καλά φυλαγμένο που δεν έφθασε καν στους μεταγενέστερους. Οι θέσεις, η Αρχιτεκτονική και χίλιες λεπτομέρειες των Ναών, Μαντείων, Ασκληπιείων κ.λπ. είναι μάρτυρες των γνώσεων αυτών.

 

Οι εμπορευματοποιήσεις, κερδοσκοπίες κ.λπ. είναι αναμενόμενες πια, σε κάθε  κίνηση της ζωής μας. Η ανθρωπότητα ως σύνολο διέρχεται μια περίοδο άκρατου υλισμού. Στην πραγματικότητα, δεν είναι ο υλισμός που  χαρακτηρίζει την κοινωνία μας, αλλά ο μηδενισμός των Ηθικών Αξιών που πάντοτε αποτελούσαν το φάρο της πορείας ατόμων και εθνών. Ο υλισμός είναι μια από τις συνέπειες. Έχει δείξει τα νύχια του σε Μυστηριακές Σχολές με παράδοση αιώνων. Το απροστάτευτο ΦΣ δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Κι αν ο δαίμονας δεν έχει εισδύσει ακόμα, είναι απλά θέμα χρόνου.

 

 

Ειλικρινά, ας ξεχάσουμε για λίγο τα προηγούμενα και ας δούμε το ΦΣ λίγο περισσότερο συναισθηματικά: Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό  όσων ζητούν τη βοήθεια του ΦΣ; Μα αναμφίβολα ο  ΠΟΝΟΣ. Ο πόνος που δημιουργεί η αίσθηση της ύπαρξης και η αδυναμία κάλυψης κάποιων αναγκών.

Ανάγκες,  που η σοφία των Διδασκάλων του ΦΣ τις έχει κατατάξει ως «Ανάγκες ή Ανάκτορα ή Τομείς». Ελάτε να τα απαριθμήσουμε μαζί:

Η Καριέρα -  Η Γνώση (απλή ή εσωτερική) -  Η Υγεία και Οικογένεια - Η Οικονομική Ευμάρεια -  Η Φήμη - Η συναισθηματική Πληρότητα και ο Γάμος - Τα Παιδιά, και τέλος - Οι Μέντορες και Φίλοι.

Νιώθετε τον πόνο εκείνου που στερείται μια βασική του ανάγκη; Τον ηθοποιό που χάνει την καλή φήμη του…, τη μεσόκοπη που βλέπει το φάσμα της μοναξιάς να την τυλίγει για όλη της τη ζωή χωρίς σύντροφο…, το φόβο του φτωχού για το αύριο του παιδιού του… 

 

Ο κάθε Διδάσκαλος θα τόνιζε ότι εγγράφεται μεγάλο Καρμικό χρέος  σ’ εκείνον  που εκμεταλλεύεται με οποιονδήποτε τρόπο τον πόνο του συνανθρώπου, είτε από κερδοσκοπία είτε από υστεροβουλία είτε και από  άγνοια ακόμη. Νομίζω ότι για οποιονδήποτε λόγο κι αν γινόταν αυτό, την ίδια δυσαρμονία θα προκαλούσε σ΄αυτόν που ζητά βοήθεια.

Δικαιολογίες όπως ‘προσφέρω ελπίδα’ ή ‘αυτός μου το ζήτησε’ ή ‘δίνω όσα μπορώ’ δεν ισχύουν. Θα δίνατε ένα σπασμένο μπαστούνι σ’ έναν ανήμπορο να περπατήσει; Αν εσείς ήσασταν ο άρρωστος, θα δεχόσασταν τη φροντίδα μιας απλής νοσοκόμας (εξαιρετικά καλοπροαίρετης αν θέλετε) αν πάσχατε από μια βαριά ασθένεια που απαιτούσε  εξειδικευμένο γιατρό;

 

Υπονοήσαμε πιο πριν και τον τρόπο που το ΦΣ λειτουργεί. Δηλαδή, ότι το ΦΣ, ως Εσωτερική Τέχνη που φιλανθρωπεί, επιστρατεύει  ενέργειες που στοχεύουν στον επηρεασμό  της Συνειδητότητας του ανθρώπου, όχι όμως μόνο εκείνης των πέντε γνωστών αισθήσεων. Κύριο αντικείμενό της είναι η Εσωτερική συνειδητότητα. Απευθύνεται στον ψυχισμό του ατόμου. Αυτό καθ’ εαυτό το άτομο είναι που εισπράττει τις Δυνάμεις  και αυτό είναι που δημιουργεί. Το ίδιο το άτομο είναι που πρέπει να το παρακολουθούμε από κοντά μέχρις ότου «σταθεί στα πόδια του». Όταν δούμε τα πράγματα και από τη σκοπιά αυτή, τότε θα αντιληφθούμε ότι οι Καρμικές υποθήκες μας, τις οποίες εγγράφουμε όταν δηλώνουμε Σύμβουλοι του ΦΣ, είναι πια τεράστιες γιατί οι Κοσμικές Δυνάμεις είναι υπερβολικά ευαίσθητες στα παιχνίδια με τον ψυχισμό του άλλου.

 

Αντίθετα, όταν οι γνώσεις μας είναι βαθιές και εσωτερικές,  η βοήθεια προς τον συνάνθρωπο είναι πια επιβεβλημένη και ο τίτλος του Συμβούλου του ΦΣ είναι επιτρεπτός και η προσφορά υποχρεωτική.

 

Με βάση και αυτά που είπαμε στο προηγούμενο τεύχος, πάντοτε εφόσον αποδεχόμαστε την Εσωτερικότητα του ΦΣ, πρέπει να του προσδώσουμε τη δομή των τριών κύκλων διδασκαλίας, δηλαδή τον Εξωτερικό, το Μέσο και τον Εσωτερικό.

 

Θα ευχόμουν να φέρουν τον τίτλο του Συμβούλου μόνο οι Γνώστες του Εσωτερικού Κύκλου του ΦΣ και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και σε άλλους, πέρα από τον εαυτό τους.

 

Ναι, αλλά ποιος θα με κατατάξει και σε ποιο Κύκλο; Ίσως ένας πραγματικός ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ, αλλα πείτε μου πού θα τον βρω;

 

Θα πρότεινα Εγώ (με Κεφαλαίο Ε), εμένα… Τι σημαίνει αυτό;

Εν γνώσει των συνεπειών των Καρμικών Νόμων, εν γνώσει των υλικών προσδοκιών, που έτσι θα απαρνηθώ, ΕΓΩ, ο πραγματικός Εαυτός μου, το Εσώτερο Εγώ, στο μέτρο που οι υλικές μου δεσμεύσεις μού επιτρέπουν να του επιτρέπω να εκδηλώνεται, θα κρίνει εμένα, τον κοινό θνητό με τα χίλια ελαττώματα. Και ας μην ανησυχώ. Δεν ξεγελιέται, ο Εσώτερος Εαυτός έχει άμεση επαφή με το Κοσμικό.

Όσο για τα τυπικά διπλώματα, σε μια τέτοια αυτοκριτική, καταλαβαίνετε οτι έχουν ουσία στο μέτρο που η εσωτερική μου φωνή (αυτή που θα με κατατάξει), θα αποφασίσει. «Έχεις μπει στον Κύκλο των Γνώσεων; Φέρσου σαν Εσωτεριστής» θα έλεγε ο Διδάσκαλος.

 

Υπάρχουν πολλοί δρόμοι προς την τελείωση. Όπως τα διάφορα δρομάκια που οδηγούν στην κορυφή ενός λόφου. Σε αυτά τα δρομάκια μπορεί να συμπεριληφθεί και το ΦΣ, που είναι μια πρακτική εφαρμογή θεωρητικών γνώσεων. Διότι προσφέρει, φιλανθρωπεί, ευεργετεί, μέσω εμού. Γιατί δε μένει μόνο στη θεωρία. Έτσι βοηθώντας, βοηθιέμαι και εγώ.

 

Ίσως να ακούστηκα σαν Ιεροκήρυκας. Αν ναι, συγχωρείστε με…προσωπικές απόψεις διατύπωσα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008