DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ

 

ΕΝΤΡΥΦΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΟΝΙΟΣ

 

 

Tης Παναγιώτας Κυπραίου

Ψυχοθεραπεύτριας – Συντονίστριας Σχολών Γονέων

 

Τo να είναι κάποιος γονιός είναι τέχνη, είναι μια ικανότητα, μια επιδεξιότητα, πάνω απ’ όλα δε, είναι μια δημιουργία. Ως τέχνη λοιπόν ο γονικός ρόλος τον οποίον οι περισσότεροι εύκολα αποδεχόμαστε αλλά με εξαιρετική δυσκολία παίζουμε σωστά, εκτός από ταλέντο και ένστικτο, προυποθέτει και γνώση. Πρόκειται για γνώση επίκτητη που ως τέτοια μπορεί να αποκτηθεί.

Τις ιδέες αυτές που όσο περνάει ο καιρός αποδεικνύονται όλο και περισσότερο ορθές, ανέπτυξε με συνέπεια και επιτυχία η γνωστή ψυχολόγος και συγγραφέας Μυρτώ Γεωργίου Νίλσεν.     

Ήδη, από τις αρχές του περασμένου αιώνα, στην Ευρώπη και στην Αμερική, διατυπώθηκε η άποψη ότι το να είσαι γονέας είναι το πιο σοβαρό και πιο απαιτητικό επάγγελμα, που, ωστόσο, δεν απαιτεί ειδικές σπουδές, ούτε σχετικό πτυχίο. Θεωρητικά, άλλωστε, κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να γίνει γονέας, άρα και να ασκήσει το γονικό ρόλο.

 

Ένα δυσάρεστο αίσθημα ανεπάρκειας

 

Στη χώρα μας ο γονικός ρόλος θεωρείται σήμερα αυτονόητος και δεδομένος κι αυτό είναι κάτι που ίσχυε ανέκαθεν, είναι δηλαδή μια νοοτροπία η οποία παραμένει άρρηκτα δεμένη με την ελληνική παράδοση και τον ελληνικό τρόπο σκέψης. Βασιζόμενος στο ένστικτο, στην αγάπη και στο ενδιαφέρον, ο Έλληνας γονιός προσπαθεί με όλη του την καλή πρόθεση να μεγαλώσει τα παιδιά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πασχίζει ειλικρινά να τους εμφυτεύσει τις αξίες, τα ιδανικά και τα οράματα στα οποία ο ίδιος πιστεύει και σε γενικές γραμμές το πετυχαίνει.

Ωστόσο, στη σημερινή εποχή οι γονείς δεν νιώθουν πια τόσο σίγουροι σε σχέση με την άσκηση του ρόλου τους. Πολύ συχνά αισθάνονται ανεπαρκείς ως προς την ανατροφή και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, κυρίως λόγω των περίπλοκων κοινωνικών συνθηκών και των συνεχών ανακατατάξεων που πραγματοποιούνται στον κοινωνικό χάρτη.

Το αίσθημα ανεπάρκειας των γονέων εντείνεται ακόμη πιο πολύ από την άποψη που επικρατεί στις μέρες μας, ότι οι γονείς έχουν την ευθύνη για την ευημερία και ευτυχία των παιδιών τους και ότι η συμπεριφορά τους διαμορφώνει ανάλογα και σε πολύ σημαντικό βαθμό τη συμπεριφορά των παιδιών.

Μπροστά στη μεγάλη ευθύνη που επωμίζονται και τις συνακόλουθες ενοχές για ενδεχόμενα λάθη τακτικής και για ελλείψεις, οι γονείς νιώθουν αδύναμοι. Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι ο ρόλος του γονέα είναι μεν καθοριστικός στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς του παιδιού, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συντελούν και μάλιστα οι παράγοντες αυτοί είναι ιδιαίτερα σημαντικοί όπως, για παράδειγμα, ο χαρακτήρας του παιδιού. Συνεπώς, οι γονείς χρειάζονται βοήθεια για να απενοχοποιηθούν και να ξανακερδίσουν την πίστη στον εαυτό τους. Εδώ αποκτά νόημα ο ρόλος της εκπαίδευσης των γονέων μέσα από τις Σχολές Γονέων.

 

Πολύτιμα εφόδια

 

Οι Σχολές Γονέων καλούνται να βοηθήσουν επί της ουσίας τους γονείς να νιώσουν περισσότερο επαρκείς στην άσκηση του γονικού ρόλου κι αυτό το πετυχαίνουν μέσα από την παροχή γνώσεων, την πληροφόρηση αλλά και την απαραίτητη ψυχολογική στήριξη.

Με την συμμετοχή τους σε μια ομάδα Σχολής Γονέων και με την καθοδήγηση του ειδικού συντονιστή, οι γονείς επαναπροσδιορίζουν το έργο τους σε πιο ρεαλιστική βάση και ξανακερδίζουν τη χαμένη τους αυτοεκτίμηση. Η ομάδα προσφέρει στους γονείς την αίσθηση ότι «ανήκουν» σ’ αυτήν και ότι μπορούν να πάρουν και να προσφέρουν στήριξη, εμπειρία και γνώση. Επειδή εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους το παιδί τους, θα επιλέξουν οι ίδιοι τι θα αξιοποιήσουν από την ομάδα στη σχέση τους μ’ αυτό και κανείς ειδικός δεν θα τους υποδείξει τι πρέπει να κάνουν.

Η συμμετοχή στην ομάδα μειώνει τη μοναξιά και το άγχος των γονέων, αφού αντιλαμβάνονται ότι οι προβληματισμοί τους γίνονται σεβαστοί ή ακόμη αφορούν και πολλούς άλλους γονείς, ενώ αντιμετωπίζονται με ενδιαφέρον και κατανόηση. Μέσα στην ομάδα οι γονείς καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να είναι τέλειοι και επίσης μαθαίνουν να αποδέχονται αυτό το γεγονός. Ο συντονιστής της ομάδας δεν ασκεί κριτική στους γονείς, ούτε αξιολογεί τα «λάθη» που εκείνοι πιστεύουν ότι κάνουν. Η προσέγγιση που ακολουθείται είναι η παροχή επιπλέον γνώσεων, εναλλακτικών επιλογών και μεθόδων αντιμετώπισης πάνω στα θέματα που τίθενται υπό συζήτηση. Οι γονείς εισπράττουν αποδοχή από τη ομάδα και τον συντονιστή, πράγμα που αφενός απαλύνει το βάρος των ενοχών τους και αφετέρου αυξάνει το αίσθημα αποδοχής τους προς τα παιδιά τους και προς τον εαυτό τους.

Η αγάπη των γονέων προς τα παιδιά τους προϋποθέτει, πρωτίστως, αγάπη προς τον εαυτό τους, πίστη στην αξία τους και στη δύναμή τους. Οι Σχολές Γονέων ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό αυτές τις αρετές, βοηθώντας έτσι τους γονείς να παίρνουν τις καλύτερες αποφάσεις για τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους. Με άλλα λόγια γίνονται πιο επιδέξιοι, πιο ικανοί, πιο δημιουργικοί στη μεγαλύτερη και πιο όμορφη τέχνη, την τέχνη του γονέα.

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008