DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

 

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΠΟΣΟ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ;

 

 

Του Σταύρου Χαραλαμπίδη

Επιστημ.Διευθυντή Ινστιτ. Γνωσιακής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας

Λέκτορα Ψυχοπαθολογίας Πανεπ.Ουαλλίας (Ελληνοβρετανικό Κολλέγιο)

Υποψ.Διδάκτ. Πανεπ.Σέφιλντ , Uk.

 

 

Ήταν απόγευμα. Η  Γιάννα 45 χρονών και μητέρα του Γιώργου 25 ετών γύρισε από τη δουλειά της. Ο γιος της κοιμόταν ακόμη και εκείνη όπως έκανε κάθε μέρα εδώ και δυο χρόνια θύμωσε και πολύ επιθετικά του είπε πως δεν αντέχει άλλο να τον βλέπει μέσα στην κατάθλιψη. Εκείνος της απάντησε ότι δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσα σε ένα σπίτι που το ίδιο γέννησε την κατάθλιψή του..!

 

Η αμοιβαία επίδραση

 

Η παραπάνω αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών μιας οικογένειας είναι μια αρκετά συνηθισμένη κατάσταση που γεννιέται μέσα σε ένα οικογενειακό σύστημα. Όταν με επισκέπτεται ιδιωτικά ένας έφηβος ή παιδί με καταθλιπτικά συμπτώματα, χρειάζεται στην επόμενη κιόλας συνάντηση να γνωρίσω από κοντά τους γονείς αυτού του νεαρού ατόμου. Είναι αρκετές οι φορές που ένας νεαρός αναπτύσσει κατάθλιψη μέσα από ένα καταθλιπτικό δυναμικό που υπάρχει στην οικογένειά του. Η συστημική ανάλυση της οικογένειας σε αυτή την περίπτωση μας οδηγεί να συμπεράνουμε ότι όταν στο σύστημα «οικογένεια» ρέει αρνητική ενέργεια, τότε είναι αρκετά πιθανό να εμφανίσει σύμπτωμα κατάθλιψης ένα μέλος της,συνήθως, το πιο αδύναμο ψυχολογικά. Σε αυτήν την περίπτωση η ατομική συμβουλευτική του ειδικού πάνω στο νεαρό άτομο που εμφανίζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης δεν θα έχει ουσιαστική ανταπόκριση, αν δεν επέλθει συνολική αλλαγή στο σύστημα της οικογένειας. Δύο σημαντικά παραδείγματα ψυχολογικών ασκήσεων που βοηθούν αυτή την αλλαγή είναι τα εξής ׃

 - Ενέργειες που να τονίζουν την ενότητα της οικογένειας, όπως ένα κοινό δείπνο.

 -  Καλυτέρευση της συναισθηματικής έκφρασης των μελών της οικογένειας. Η λεκτικοποίηση των αρνητικών και θετικών συναισθημάτων που αναπτύσσουν μεταξύ τους τα μέλη, βοηθάει πολύ.

Πολλές φορές η κατάθλιψη σε ένα άτομο της οικογένειας σχετίζεται με την αντίδρασή του σε καταστάσεις που δεν είναι επιθυμητές και πολλές φορές τις βιώνει αναγκαστικά .Π.χ είναι κλασικό το φαινόμενο ένας γιος να αναπτύσσει κατάθλιψη όταν η μητέρα του κακοποιείται από τον πατέρα του, η κόρη να γίνεται καταθλιπτική επειδή ο πατέρας της έχει οικονομικά προβλήματα, ο γιος να μην μπορεί να εκφράζεται συναισθηματικά γιατί οι γονείς του δεν λεκτικοποιούσαν ποτέ τα συναισθήματα τους για εκείνον, η μητέρα να εμφανίζει κατάθλιψη γιατί τα παιδιά της δεν την αποδέχονται ...Αυτά ακριβώς τα παραδείγματα μας δείχνουν ότι η ατομική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία πολλές φορές δεν είναι αρκετή αλλά είναι επιθυμητό να συνοδεύεται από ομαδική θεραπεία ή οικογενειακή θεραπεία.

 

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας

 

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που επιταχύνει τη δράση της ατομικής ψυχοθεραπείας σε ένα μεμονωμένο άτομο που βιώνει κατάθλιψη είναι η ενημέρωση των μελών και η στήριξή τους σε όλη τη διάρκεια της συμβουλευτικής. Ο ειδικός είναι σε θέση να ενημερώνει, συχνά, με βιβλιογραφικές παραπομπές τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και να τα ενθαρρύνει να συμμετέχουν και τα ίδια στην διαδικασία αλλαγής που φέρνει η ψυχοθεραπεία.Υπάρχουν και στην Ελλάδα πλέον ειδικές ομάδες αυτογνωσίας όπου π. χ. μητέρες με γιο που βιώνει κατάθλιψη έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν μεταξύ τους πάντα, βεβαίως, με το συντονισμό ειδικού ψυχοθεραπευτή. Είναι πολύ αρνητικό ο καταθλιπτικός θεραπευόμενος να νιώθει ότι η οικογένεια του θεωρεί την περίπτωση του ως μη αναστρέψιμη .

 Από την άλλη θα πρέπει να γίνει αναφορά και σε εκείνες τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν τη κατάθλιψη ενός μέλους μόνο με πλήρη αποδοχή, αγάπη, κατανόηση και αφοσίωση. Ενώ είναι σημαντική αυτή η αντιμετώπιση της οικογένειας θα ήταν μύθος να θεωρηθεί ότι η εκδήλωση δυνατής αγάπης είναι δυνατό να θεραπεύσει μια βαριά κατάθλιψη. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές φορές η κατάθλιψη παρουσιάζεται με προυπάρχουσα ψυχική διαταραχή δημιουργώντας συνοσσηρότητα, δηλαδή την ύπαρξη δύο διαφορετικών παθήσεων ταυτόχρονα. Κλασικές περιπτώσεις τέτοιες είναι η από κοινού εμφάνιση κατάθλιψης και διαταραχής προσωπικότητας ή αγχώδους νευρώσεως. Επίσης σε βιολογικούς τύπους καταθλιπτικών επεισοδίων όπως στην περίπτωση της ψύχωσης και της μανιοκατάθλιψης είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν έτσι ώστε οι οικογένειες να καταλάβουν την πολυπλοκότητα της καταθλιπτικής κατάστασης που ίσως να βιώνει ένα μέλος τους και να συνειδητοποιήσουν ότι η συνεργασία ειδικού και οικογένειας είναι ικανή να αποφέρει αξιοθαύμαστα αποτελέσματα. Ας πάρουν το θάρρος λοιπόν οι οικογένειες να αντιμετωπίσουν τα καταθλιπτικά συμπτώματα που παρουσιάζουν τα μέλη τους με σθένος,   με συνεργασία με τον ειδικό και κυρίως μέσα απο την προσπάθεια για διαδικασία αλλαγών σε όλο το σύστημα «οικογένεια».

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008