DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

 

Υπάρχει τέλειος γάμος;

 

 

 

 

ΕΣΤΕΛΙΟ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

               Κοινωνικός Ψυχολόγος, σύμβουλος σχέσεων γάμου

               Erobios@hotmail-com

 

          

Στις ομαδικες συναντήσεις ψυχολογικής υποστήριξης για προβλήματα σχέσεων γάμου υπάρχει μεγάλη ποικιλία θεμάτων, προβλημάτων και μεθόδων αντιμετώπισής τους. Το κοινό όμως συμπέρασμα είναι ότι όλοι μας έχουμε λίγο έως πολύ διαφορετική άποψη για το ποιόν θεωρούμε ένα ισσοροπημένο, φυσιολογικό και ικανοποιητικό γάμο. Κανείς γάμος δεν μοιάζει με κανέναν άλλο - ευτυχώς! Ακόμη περισσότερο ιδιαίτερη είναι και η σχέση που εξελίσσεται μεταξύ δύο διαφορετικών ανθρώπων που αναπτύσσουν μια εντελώς ξεχωριστή δυναμική, ανάλογα τους προσωπικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, θρησκευτικούς, περιβαλλοντικούς και πολλούς άλλους παράγοντες.

 

Κάποτε θα έπρεπε ν’ αρχίσουμε να ξεχωρίζουμε τα διαφορετικά βιωματικά μοντέλα γάμου. Διότι, ακόμη και κάτω από το γενικό όρο μονογαμία διακρίνουμε την αυστηρώς πυρηνική οικογένεια, αυτή δηλαδή που συγκροτείται από τον άνδρα, τη γυναίκα και τα παιδιά τους, και τη διευρυμένη οικογένεια, αυτή δηλαδή που εκτός του πυρήνα αγκαλιάζει και άλλους συγγενείς, όπως γονείς, ξαδέλφια, ανήψια ή και μη συγγενείς που όμως μοιράζονται την ίδια στέγη, αποτελούν ένα οργανικό σύνολο και συμμετέχουν στην οικογενειακή δομή. Αυτό το τελευταίο μοντέλο υπάρχει ακόμη και σήμερα στην ελληνική επαρχία, αλλά ήταν πιο συνηθισμένο έως τη δεκαετία του ’60.

 

Υπάρχει επίσης ο κλειστός γάμος, που σημαίνει ότι το ζευγάρι βιώνει μία αποκλειστικά μονογαμική, ετεροφυλόφιλη σεξουαλική σχέση, κι ο ανοικτός γάμος, που σημαίνει ότι το ζευγάρι είναι πρόθυμο να δοκιμάσει εξωσυζυγικές εμπειρίες, ετεροφυλόφιλες ή ομοφυλόφιλες, με τρίτους εκτός οικογένειας ή και με άλλα ζευγάρια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απειλείται ο δεσμός τους.

 

Για να κάνουμε τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα, υπάρχουν και οι μονομερώς ανοικτοί ή ημί-ανοικτοί γάμοι, στους οποίους ο ένας από τους δύο συντρόφους είναι αυστηρά μονογαμικός και δεν ενδιαφέρεται για άλλες σχέσεις, ενώ ο άλλος διατηρεί τη σεξουαλική του αυτοδιάθεση, χωρίς να παραμελεί αλλά αντίθετα συγχρόνως να συντηρεί τη γαμιαία σχέση του. Παρακαλώ, σημειώστε ότι σε καμιά περίπτωση δεν αναφερόμαστε σε κρυφές εξωσυζυγικές σχέσεις γάμου που και οι δύο σύντροφοι συναινούν και αποδέχονται, σε όποια μορφή λειτουργούν ικανοποιητικά για όλους.

 

Οι μεγαλύτερες όμως παρεξηγήσεις υπάρχουν στην περίπτωση της πολυγαμίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι στη Δύση, όταν ακούν τον όρο πολυγαμία, σκέφτονατι κάτι διαφορετικό, αυτό που οριζεται ως ελευθερογαμία και είναι εντελώς άσχετο. Ενώ η πολυγαμία είναι μία σχέση συζυγικής αφοσίωσης και δέσμευσης γάμου μεταξύ περισσοτέρων από δύο ατόμων αναξαρτήτως φύλου, η ελευθερογαμία σε ελεύθερη μετάφραση είναι «κάνω έρωτα με όποιον μπορώ».

 

Στην πολυγαμία διακρίνουμε τρεις μορφές-δομές: Την πολυγυνεία, στην οποία ένας άνδρας είναι νυμφευμένος με δύο ή περισσότερες γυναίκες, που είναι και η πιο συνηθισμένη μορφή της πολυγαμίας και εφαρμόζεται θεσμοθετημένη σε πολλες μουσουλμανικές χώρες με συνολικό πληθυσμό πάνω απο 1,5 δισ., αλλά και σε ορισμένα χριστιανικά θρησκεύματα όπως αυτό των Μορμόνων.

 

Την πολυανδρία, στην οποία μια γυναίκα είναι παντρεμένη με δύο ή περισότερους άνδρες και είναι λιγότερο συνηθισμένη μορφή της πολυγαμίας. Τη συναντούμε ακόμα και σήμερα σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη, αλλά υπάρχει πλούσιο υλικό σε αρχαίους μύθους και παραδόσεις που συνδυάζονται με την εποχή της μητριαρχικής περιόδου (Ινδία, αρχαία Ελλάδα κ.λπ.).

 

Ακόμα σπανιότερη μορφή πολυγαμίας είναι ο ομαδικός γάμος, στον οποίο πολλοί άνδρες συζούν με πολλές γυναίκες σ’ ένα πολυπληθές σύμπλεγμα. Είναι περιττό να πούμε ότι και τα τρία μοντέλα της πολυγαμίας μπορούν να έχουν αυστηρά ετεροφυλοφιλική μορφή ή μια λιγότερο αυστηρή έως και αμφιφυλική μορφή, αναλόγως με τα ατομικά γούστα των συμμετεχόντων. Άλλωστε, όλα τα μοντέλα της μονογαμίας και της πολυγαμίας που αναφέραμε θα μπορούσαν να είναι και αποκλειστικά ομοφυλόφιλα –με υιοθετημένα παιδιά- και τουλάχιστον οι μονογαμικές ομοφυλόφιλες σχέσεις αναγνωρίζονται πλέον και επίσημα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Πάντως, σε όλο το δυτικό κόσμο, αλλά και στις χώρες που επηρεάζονται από την κουλτούρα της Δύσης και την ιουδαιοχριστιανική παράδοση, η μονογαμία είναι η μόνη επιτρεπόμενη μορφή γάμου που αναγνωρίζεται επίσημα. Όλες λοιπόν οι μορφές γάμου που προαναφέραμε υπάρχουν μόνο παράνομα, κρυφά ή μόνο ως απλή συμβίωση. Αλλά υπάρχουν!

 

Αλλά γιατί να κουκουλώνουμε το πρόβλημα και να αναζητούμε ψυχολογική συμπαράσταση ή ομαδική θεραπεία; Στην εποχή της εξωσωματικής γονιμοποίησης, των ομοφυλόφιλων γάμων, των μονογονεϊκών οικογενειών και του τεράστιου προβλήματος υπογεννητικότητας και της έλλειψης ανδρών στη Δύση, νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να αμφισβητήσουμε όλα τα δεδομένα στα πρότυπα γάμου. Ήρθε ο καιρός να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και να βρει επιτέλους ο καθένας το μοντέλο γάμου που του ταιριάζει. Χωρίς ταμπού, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, όπως ταιριάζει σε ώριμους, ασφαλείς και καλλιεργημένης ευαισθησίας ανθρώπους

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008