DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

 

 

Το ευεργετικό

απαλό άγγιγμα

                                                                       

 

 

 


Του Σπύρου Δημητράκουλα, Ρεφλεξολόγου

 

 

Τα τρία – τέσσερα τελευταία χρόνια έχω πια ενταχθεί στην γενιά, baby boomers! Ήρθε ο καιρός όπου εγώ και οι φίλοι μου παντρευόμαστε και δημιουργούμε τις οικογένειες μας. Παλαιότερα, πηγαίναμε παρέα για καφέ, τώρα κάνουμε το ίδιο, μόνο που παίρνουμε τα νέας τεχνολογίας καροτσάκια, τα μπιμπερό και τις πάνες μαζί μας. Εκεί λοιπόν αλλά και στα σπίτια που επισκέπτομαι,  μου αρέσει να αγκαλιάζω τα μωρά, να τα κάνω να γελούν και να τα αγγίζω απαλά! Αλήθεια, σε ποιον δεν αρέσει;   

 

“Τα μωρά μεγαλώνουν με στοργή και προδέρμ” έλεγε μια παλιά διαφήμιση, συγκινώντας τους γονείς, ώστε να χρησιμοποιήσουν το εν λόγω προϊόν. Διότι τι είναι αυτό που θέλει πιο πολύ ένας γονιός, από το να μεγαλώσει σωστά και ευτυχισμένα το παιδί του;

            Το εντυπωσιακό με αυτήν τη διαφήμιση είναι ότι κρύβει μία μεγάλη αλήθεια. Η αφορμή και το μέσο για την έκφραση της αγάπης  από τον γονιό προς το παιδί, είναι η επάλειψη της εκάστοτε κρέμας, με τα χέρια!

Στερούμενος κανείς την αγάπη, την επαφή, δεν μεγαλώνει, και στην περίπτωση των παιδιών δεν αναπτύσσεται.

           

Άγγιγμα αγάπης, πηγή ζωής.

 

Κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και μετά το τέλος του, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ορφανών παιδιών στα εμπλεκόμενα κράτη. Κάτι ανησυχητικό όμως καταγράφηκε στα ορφανοτροφεία της Αγγλίας και των Η.Π.Α. Διαπιστώθηκαν ανεξήγητοι θάνατοι βρεφών και νηπίων. Θάνατοι, οι οποίοι δεν οφείλονται σε υποσιτισμό ή έλλειψη συνθηκών υγιεινής, ούτε και σε ελλείψεις φαρμάκων! Μετά από έντονο προβληματισμό, οι επιστήμονες της εποχής, κατέληξαν  στο συμπέρασμα ότι ναι μεν το νοσηλευτικό προσωπικό προλάβαινε να ταΐσει όλα τα παιδιά, δεν προλάβαιναν όμως να τα κρατήσουν, να τους μιλήσουν και να τους τραγουδήσουν.

            Τη δεκαετία του 90 ένα πανεπιστημιακό  νοσοκομείο του Καναδά αποφάσισε να ερευνήσει την σχέση της επαφής με την ανάπτυξη, δεδομένου, ότι, αναντίρρητα, το νευρικό σύστημα ωφελείται όταν συναλλάσσεται με το περιβάλλον και τελικά είμαστε ότι τρώμε, ότι σκεφτόμαστε, ότι μυρίζουμε, ότι αγγίζουμε.

 

Η αγάπη και τα χάδια αναπτύσσουν τα παιδιά.

 

Για το σκοπό της ερευνάς, δημιουργήθηκαν τρεις ομάδες.  Η πρώτη προέβλεπε την συνεχή συνύπαρξη των νεογέννητων με τη μητέρα τους, στη δεύτερη η μόνη επαφή που είχαν τα νεογέννητα με την μητέρα τους ήταν στο θήλασμα και στην τρίτη ομάδα, οι συνθήκες ήταν ίδιες με τη δεύτερη, με μόνη διαφορά ότι οι νοσοκόμες, περιοδικά, μέσα στην ημέρα “χτένιζαν” τα μωρά. Αυτό γινόταν απαλά με πινέλα, προσομοιώνοντας το φυσιολογικό άγγιγμα της μαμάς τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν φυσιολογική ανάπτυξη στην πρώτη ομάδα, σημαντική υπανάπτυξη στην δεύτερη και μέτρια προς καλή  ανάπτυξη στην τρίτη ομάδα.

  Εδώ πολλά θα έπρεπε να ειπωθούν για το νευρικό σύστημα άλλα θα σας πω μόνον ένα σχόλιο του κ. Αλέξανδρου Λουπασάκη, Ιατρού και υποστηρικτή της Γελωτοθεραπείας. Σε ερώτηση μου, για την πιθανή ωφέλεια, που μπορεί να προσφέρει η ρεφλεξολογία, επηρεάζοντας τις νευρικές απολήξεις των άκρων, μου είπε μεταξύ άλλων το εξής:

 O άνθρωπος είναι σαν ένα τσαμπί σταφύλια. Κάθε ρώγα συμβολίζει και διαφορετικό υποδοχέα ερεθισμάτων. Επηρεαζόμαστε άμεσα  από τα ποικίλα ερεθίσματα που  λαμβάνουμε από το περιβάλλον, αλλά, και από την ποιότητά τους!”   

Εκτιμώ σε μεγάλο βαθμό τον καθ. Παθολογίας  κ. Στέφανο Καραγιαννόπουλο, και θα μοιραστώ μαζί σας κάτι που είχε πει σε μια ομιλία του, σε κάποια έκθεση βιολογικών προϊόντων. ‘‘Και ενώ δουλεύετε όλο και περισσότερο ώστε να προσφέρετε τα πάντα στα παιδιά σας, το μόνο που θέλουν αυτά, είναι τον μπαμπά από τη μια και τη μαμά από την άλλη να τα κρατούν, και απλά, να πηγαίνουν μαζί  βόλτα.’’

   Άλλα και ένα άλλο σχετικό και αγαπημένο γνωμικό λέει: «Αυτά που μπορείς να πεις σε πέντε λεπτά, πολλές φορές, μπορείς να τα πεις με ένα άγγιγμα». (Ανώνυμος)

 

Εύκολες και αποτελεσματικές εφαρμογές

 

Σε πιο πρακτικά θέματα τώρα, θα ήθελα να ξεκινήσω συγχαίροντας όσους γονείς επένδυσαν αγοράζοντας βιβλία για μασάζ - ρεφλεξολογία βρεφών. Το εντυπωσιακό που έχω διαπιστώσει όμως είναι ότι πολλοί δεν τα διαβάζουν, ούτε κοιτούν τις φωτογραφίες και φυσικά δεν τα εφαρμόζουν. Ενώ λοιπόν μου επιδεικνύουν τα βιβλία, τους ρωτώ, “Τα εφαρμόζετε?”, μου απαντούν, όχι. Το χειρότερο είναι ο λόγος για τον οποίον δεν επιδίδονται σε αυτήν τη διαδικασία. Όπως λένε, δεν ξέρουν να το κάνουν ή φοβούνται. Εδώ μάλλον φταίνε οι συγγραφείς, οι οποίοι για να δικαιολογήσουν την αγορά του βιβλίου τους, μας παρουσιάζουν τη μάλαξη - ρεφλεξολογία για μωρά ως κάτι που θέλει εξειδίκευση. Έχω προσέξει ότι, μερικές φορές, τα βιβλία πρώτων βοηθειών είναι πιο κατανοητά.

  Ας δώσουμε όμως κάποιες συμβουλές κι ας θυμάστε ότι θα γίνετε πάρα πολύ καλοί μόνον με την εξάσκηση!

 - Κατ’ αρχάς χρειάζεται ο χώρος να είναι γλυκός, ζεστός, χωρίς δυνατά φώτα.

 - Μιλάτε απαλά και γλυκά, το πρόσωπο σας να είναι μερικά εκατοστά από το πρόσωπο του μωρού, ώστε να σας βλέπει.

 - Μη χρησιμοποιείτε αιθέρια η αρωματισμένα  έλαια, τα νήπια έχουν όσφρηση σαν του κυνηγόσκυλου.

             - Μη χρησιμοποιείτε συνθετικά έλαια, είναι σαν να τυλίγετε το μωρό σε σελοφάν! Χρησιμοποιήστε 100% φυσικά έλαια και ακόμα καλύτερα, φαρμακευτικά έλαια με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

 - Σύμμαχος στην προσπάθεια σας είναι το να γδύσετε το μωρό, γιατί έτσι ανοίγει η διάθεσή του. Το κακό βέβαια είναι ότι επειδή δεν είναι φασκιωμένα πια, θέλουν να απολαύσουν την ελευθερία κινήσεων, και δεν κάθονται ακίνητα. Δείτε το και εσείς σαν παιχνίδι και όλα θα πάνε καλά.

 - Σε ότι έχει  να κάνει με το άγγιγμα να παρακολουθείτε το μωρό και τις αντιδράσεις του, θα σας οδηγήσουν στον σωστό δρόμο. Εάν σηκώσει το χέρι του την ώρα που πλησιάζετε ίσως να μην θέλει άλλο, το ίδιο και όταν δεν  κοιτάζει εσάς, αλλά κοιτά αλλού. Δοκιμάστε πιο απαλά και πιο αργά, εμείς ζούμε σε ξέφρενους ρυθμούς, τα μωρά όχι.

             - Να προσθέτετε  καινούριους χειρισμούς σιγά-σιγά, ώστε να προλαβαίνει το μωρό να επεξεργάζεται το μήνυμα αλλά και να συνειδητοποιεί την περιοχή στην οποία το αγγίζετε.

             - Οι χειρισμοί να γίνονται φυσιολογικά και αυθόρμητα. Ξεχάστε αυτά που σας κάνει ο / η μασέρ σας ή αυτά που φαντάζεστε, τα μωρά είναι απρόβλεπτα και πιθανόν να ζωηρέψουν με το μασάζ. Απλώς χαίρονται που μιλάτε.

 - Στην αρχή καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε μόνον τις παρυφές των δακτύλων σας. Στα χέρια – πόδια να γίνονται ροές αλλά και κυκλικές κινήσεις, δεν υπάρχουν κανόνες. Η πίεση στην αρχή να είναι σαν απαλό αεράκι.

             - Η σπονδυλική στήλη είναι σημαντική περιοχή, να θυμάστε ότι δεν κάθονται πολύ ώρα μπρούμυτα, μπορείτε να κάνετε χειρισμούς κρατώντας τα καθιστά, υποστηρίζοντας το κεφάλι και τον αυχένα τους .

            - Στα πέλματα, τις παλάμες και τα δάκτυλα κάντε ρεφλεξολογία, απλές πιέσεις. Τα παιδιά τρελαίνονται για ρεφλεξολογία γιατί ανακαλύπτουν τα όρια τους αλλά και αναλογικά αισθάνονται περισσότερα στα άκρα τους. Άραγε τι αισθάνονται και γελούν όταν τρώνε τα πόδια τους?

 - Χαδάκια στα αυτάκια, έχω δει να εκτιμώνται ιδιαιτέρως. Στο κεφάλι και το μέτωπο χαϊδέψτε απαλά, και μόνον με τις παρυφές των δακτύλων.

 - Το μασάζ, η επαφή εν γένει, έχει αποδειχθεί ότι είναι από τις πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς μεθόδους για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού αλλά και την πρόληψη της υγείας του. Συνέδρια Προληπτικής Ιατρικής δείχνουν ότι οι γονείς απομακρύνονται από τον φυσιολογικό ρόλο τους απέναντι στα παιδιά τους. Αντισταθείτε!

Σκεφτείτε, τέλος, ότι και η ίδια η ζωή ξεκινά μέσα από μία πράξη επαφής, αγγίγματος και τριβής, τον Έρωτα.

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008