DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

Shirodhara

για την Κάθαρση του Σώματος και

του Πνεύματος

 

 

Γράφει η Σοφία Παπαδοπούλου,

Χημικός-Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α.

(Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εφαρμογής Επιστήμης Αγιουρβέδα)

 

Η Shirodhara είναι μια κλασική αγιουρβεδική θεραπευτική μέθοδος κάθαρσης που στόχο έχει την εξάλειψη των βασικών αιτιών της ασθένειας. Πολλοί άνθρωποι έχουν πραγματικά ωφεληθεί από τη μέθοδο αυτή, και το ίδιο μπορείτε να ωφεληθείτε και εσείς.

 

Η Shirodhara είναι μια κλασική θεραπευτική μέθοδος η οποία εφαρμόζεται για περισσότερα από χίλια χρόνια.  Στη θεραπεία αυτή ένα μίγμα από έλαια βοτάνων, αποστειρωμένο γάλα ή βουτυρόγαλα και συμπύκνωμα βοτάνων ρέει σταθερά πάνω στο μέτωπο επί 30 έως 45 λεπτά και ακολουθεί ένα ήπιο μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής. Έχοντας τις ρίζες της στην Αγιουρβέδα, την παραδοσιακή Ινδική θεραπευτική αγωγή η οποία είναι γνωστή ως η επιστήμη της ζωής, Shirodhara σημαίνει «στάξιμο κλωστής (dhara) ελαίου στο κεφάλι (shiro)».  Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο στάζει θερμό έλαιο σταθερά σαν κλωστή στο μέτωπο, ιδιαίτερα στην περιοχή του μετώπου και ανάμεσα στα μάτια.

Η θεραπεία βασίζεται κυρίως στην Αγιουρβεδική αρχή της Shodhana ή θεραπείας κάθαρσης, η οποία στόχο έχει την εξάλειψη των βασικών αιτιών της ασθένειας.  Είναι μια ιδιαιτέρως αποτελεσματική θεραπεία για την ισορροπία της Vata dosha.  Επενεργεί στο σύστημα του εγκεφάλου, βοηθά στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και στην ισορροπία του Rrana vayu γύρω από το κεφάλι.

 

Στάση

 

Ο ασθενής ξαπλώνει ανάσκελα σε επίπεδη επιφάνεια με το κεφάλι προς τα πίσω και έχοντας μια τυλιγμένη σε ρολό πετσέτα ή μαξιλάρι κάτω από τον αυχένα.  Ένα ρυάκι θερμού ελαίου πέφτει πολύ αργά και σταθερά στο κέντρο του μετώπου του (στην περιοχή του «τρίτου ματιού»).  Συνήθως, η κάθε θεραπευτική συνάντηση διαρκεί μισή ώρα και το έλαιο που χρησιμοποιείται εξαρτάται από το prakrit και το vikrit του ατόμου.

            Βελτιώνει τη λειτουργία των πέντε αισθήσεων, βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας, του stress, του άγχους και της κατάθλιψης, στην απώλεια των μαλλιών, την κόπωση, την χαλάρωση και τη διατήρηση της φρεσκάδας του ατόμου.  Η διαδικασία αυτή σκοπό έχει να απομακρύνει τις βλαβερές τοξίνες και τις ενεργειακά άχρηστες ουσίες από το σώμα και να επανεφοδιάσει και να θρέψει το σώμα σας.

            Την χαλαρωτική αυτή θεραπεία ακολουθούν διάφοροι τύποι μασάζ και τεχνικές επαφής στα ενεργειακά κέντρα τα οποία βρίσκονται στο κεφάλι, το λαιμό, τους ώμους και την πλάτη και που μέσω αυτών αυξάνεται η ροή της ενέργειας προς τον εγκέφαλο αφού απελευθερώνονται τα εμπόδια του σώματος.  Μπορεί να ακολουθήσει και μασάζ των ποδιών εφόσον κάτι τέτοιο θεωρηθεί ευεργετικό για την απολαβή όλων των πλεονεκτημάτων της θεραπείας.

 

Έλαια που Χρησιμοποιούνται

 

Mahanarayan tail

Sesame Oil (Σησαμέλαιο)

Bhringraj thailam

Maha-shirbala thaila:  Πρόκειται για ένα αναζωογονητικό έλαιο, ιδιαίτερα χρήσιμο σε νευρικές διαταραχές (Vata vyadhi) όπως ημιπληγία, παράλυση προσώπου.  Ενδείκνυται για άτομα τύπου Pitta-Vata στις τεχνικές Abhyanga, Shirodhara, Sirobasti.

Ashwagandha thailam:  Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις θεραπείες Panchakarama για την Παράλυση, τους Ρευματισμούς, τους Ρευματικούς πόνους, τις Ισχιαλγίες, τις Νευραλγίες, κ.λπ.  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μασάζ ή ως έλαιο Shirodhara σε άτομα τύπου Vata.

Brahmi oil:  Καταπραϋντικό έλαιο της pitta, ευεργετικό για τη χαλάρωση και τον καθαρισμό του πνεύματος, βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση.

 

Θεραπευτικά Οφέλη

 

Τακτική εφαρμογή της μεθόδου Shirodhara βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος του εγκεφάλου, βελτιώνει τη μνήμη, τρέφει τα μαλλιά και το δέρμα της κεφαλής, βοηθά στον ομαλό ύπνο και χαλαρώνει το σώμα και το πνεύμα.  Η Shirodhara είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τη μείωση του stress και της έντασης.  Παραδοσιακά έχει αποδείξει ότι βοηθά στην καταπολέμηση της κόπωσης, της πνευματικής καταπόνησης, του άγχους, της αϋπνίας, αρκετών νοητικών διαταραχών, των πονοκεφάλων, της έντονης σκέψης, της νευρικότητας και πολλών άλλων καταστάσεων.

            Μετά από την θεραπεία Shirodhara, ο ασθενής αισθάνεται ήρεμος και ανανεωμένος.  Αυτό συμβαίνει διότι η Shirodhara ευεργετεί με διάφορους τρόπους την υγεία, μεταξύ των οποίων:

Χαλαρώνει το νευρικό σύστημα

Βελτιώνει την λειτουργία των πέντε αισθήσεων

Ανακουφίζει από το stress και την πνευματική κόπωση απομακρύνοντας τις τοξίνες του σώματος

Βελτιώνει τη ζωτικότητα και την ισορροπία

Θρέφει το σώμα, το μυαλό, το πνεύμα και το συναισθηματικό κόσμο του ασθενούς

Αυξάνει την κυκλοφορία των θρεπτικών ουσιών μέσα στο σώμα

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο

Βελτιώνει την μνήμη

Θρέφει τα μαλλιά και το δέρμα της κεφαλής

Βοηθά στον ομαλό ύπνο.

Από τις πιο παλιές και μοναδικές θεραπευτικές μεθόδους στον κόσμο, η Shirodhara χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ενός μεγάλου αριθμού ασθενειών.  Η τακτική εφαρμογή των θεραπειών Shirodhara ανακουφίζει από το stress και τις εντάσεις του σύγχρονου, καθημερινού τρόπου ζωής.  Σε περίπτωση που εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση κάποιας σοβαρής ασθένειας, προτείνεται οι θεραπευτικές συναντήσεις να διαρκούν για 14 έως 21 ημέρες ανάλογα με τη σοβαρότητα της ασθένειας.  Καταστάσεις στις οποίες η θεραπεία Shirodhara αποδεικνύεται αποτελεσματική είναι:

Θυμός

Άγχος

Άσθμα

Χρόνιοι πονοκέφαλοι

Κατάθλιψη

Κόπωση

Απώλεια μαλλιών

Υπέρταση

Αϋπνία

Διαταραχές μνήμης και μάθησης

Ασθένειες του νευρικού συστήματος

Ρευματισμοί

 

Ο Αγιουρβεδικός γιατρός Charaka, στο πρώτο κείμενο για την Αγιουρβέδα που γράφτηκε 2000 χρόνια πριν, αναφέρει:

 

«Αυτός που εφαρμόζει τακτικά την μέθοδο ελαίου στο κεφάλι του δεν υποφέρει από πονοκέφαλους, φαλάκρα, άσπρισμα των μαλλιών ή απώλεια των μαλλιών.  Βελτιώνεται ιδιαίτερα η υγεία της κεφαλής και του μετώπου, τα μαλλιά μαυρίζουν, μακραίνουν και δυναμώνουν οι ρίζες, τα όργανα των αισθήσεων λειτουργούν άψογα, το δέρμα του προσώπου φωτίζεται.  Η εφαρμογή ελαίου στην κεφαλή προκαλεί ήρεμο ύπνο και ευτυχία».

- Charaka Αγιουρβεδικός γιατρός

 

 

Αποτελέσματα της Shirodhara

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι μετά από την εφαρμογή της μεθόδου Shirodhara θα παρατηρήσουν πολλά από τα παρακάτω:  μείωση του stress, μείωση της έντονης σκέψης, χαλάρωση των αισθήσεων, απαλλαγή από αρνητικά συναισθήματα, βελτίωση του ύπνου, βελτίωση της αϋπνίας, ήρεμα όνειρα, μυϊκή χαλάρωση, βελτίωση της διάθεσης, καλύτερη συγκέντρωση, περιορισμό του άγχους, ανακούφιση από το πνευματικό άγχος και πρόσκαιρη κατάσταση ευδαιμονίας.  Μετά από την Shirodhara, πολλοί άνθρωποι βιώνουν υψηλά επίπεδα διόρασης και συναισθηματικής ίασης.  Υπό μορφή αποστάγματος, χαλαρώνει το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα.

 

Πριν την Εφαρμογή της Shirodhara

 

Οι Αγιουρβεδικοί γιατροί προτείνουν πριν από την ημέρα εφαρμογής της Shirodhara να προηγούνται 2-3 ημέρες δίαιτας με ελαφρές τροφές / χυμούς.

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008