DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

 

Yδροθεραπεία του Παχέος Εντέρου

 

ΜΙΑ ΑΣΦΑΛΗΣ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ

 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ

 

 


Δημητρίου Ειρήνη

Ιατρός του Kέντρου Vitality

 

  

 

Πραγματοποιείται με την ήπια έκχυση φιλτραρισμένου νερού στο έντερο κάτω από συνθήκες που παρέχουν ασφάλεια, χωρίς να χρησιμοποιούνται χημικά ή φάρμακα. Η υδροθεραπεία αποτελεί τη φυσική λύση σε καταστάσεις που προσβάλουν την κανονική λειτουργία του εντέρου.

 

Ένα υγιές παχύ έντερο είναι απαραίτητο για ένα υγιές σώμα. Το κακό είναι πως οι διατροφικές συνήθειες του σήμερα, βασισμένες κυρίως σε εξευγενισμένες και επεξεργασμένες τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λίπη και φτωχές σε φυτικές ίνες, συμβάλουν στη μεγιστοποίηση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας η οποία δυσχεραίνει την αποβολή των αχώνευτων και άχρηστων προϊόντων της πέψης. Η αποβολή αυτή όμως είναι τόσο σημαντική όσο και η σωστή χώνεψη και επεξεργασία των τροφών, γιατί τα άχρηστα προϊόντα όταν παραμείνουν παραπάνω από το κανονικό στο πεπτικό σύστημα υπόκεινται ζύμωση και σήψη με επακόλουθο την αύξηση των βακτηρίων και των τοξινών.

Η υδροθεραπεία απομακρύνει αποτελεσματικά τα λιμνάζοντα κοπρανώδη υλικά απ’ τα τοιχώματα του παχέος εντέρου, αποτρέποντας την αύξηση των βακτηριακών τοξινών στο λεμφικό και το σύστημα της πυλαίας, κάτι που οδηγεί σε μειωμένα φορτία για το συκώτι. Επιπρόσθετα απομακρύνει βλέννη, αέρια, παράσιτα και κυτταρικά υπολείμματα, διευκολύνοντας την περισταλτική δράση του εντέρου και την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Αυτή η φυσική καθαρτική διαδικασία αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα συμπτώματα που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με τη δυσλειτουργία του παχέος εντέρου.

Είναι πραγματικότητα ότι ορισμένα βακτήρια εμπλέκονται στην παραγωγή διάφορων βιταμινών που απορροφούνται από το παχύ έντερο και αποθηκεύονται στο συκώτι (η βιταμίνη Κ και μερικές από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β). Πέρα όμως από τις βιταμίνες, το έντερο απορροφά και μεγάλες ποσότητες νερού. Δυστυχώς, στην κυκλοφορία εισέρχονται παράλληλα και οι τοξίνες του βακτηριακού μεταβολισμού. Αυτές οι τοξίνες (ινδόλη, σκατόλη, φαινόλη κλπ) περνούν από το συκώτι και αποβάλλονται από τα νεφρά. Τα βακτήρια του εντέρου προκαλούν ακόμη ζύμωση στο άμυλο απελευθερώνοντας αέρια υδρογόνου και μεθανίου τα οποία απορροφούνται και αποβάλλονται από τους πνεύμονες. Έτσι η δυσοσμία του στόματος μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της στάσιμης ζύμωσης που γίνεται στο έντερο. Η εντερική «τοξαιμία» όπως ονομάζεται, μπορεί επιπλέον να έχει ως αποτέλεσμα καταστάσεις όπως πονοκεφάλους, αλλεργίες, ευερεθιστότητα ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Έχει αποδειχθεί ότι η εντερική στάση μπορεί να αυξήσει την συστεμική απορρόφηση των μικροβίων και των τοξινών τους. Η παρατεταμένη κατακράτηση υπολλειμάτων τροφών, χολής κτλ, οδηγεί στην αύξηση του αριθμού των παρασιτικών βακτηριδίων του εντέρου. Μερικά από τα βακτήρια της φυσιολογικής χλωρίδας μπορεί να γίνουν παθογόνα κάτω από συνθήκες στάσης ή σήψης. Για παράδειγμα, ο στρεπτόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος, που ανήκουν στην φυσιολογική χλωρίδα του παχέος εντέρου, κάτω από τις προαναφερθείσες συνθήκες, θα μπορούσαν να εισέλθουν στην  κυκλοφορία και να γίνουν πιθανά οι αιτίες ασθένειας.

 

Ενδείξεις για το πότε απαιτείται υδροθεραπεία του παχέος εντέρου

 

Η δυσκοιλιότητα είναι μια από τις βασικές αιτίες που οι άνθρωποι αναζητούν αυτό το είδος θεραπείας. Προβλήματα του παχέος εντέρου όπως κολίτιδα, ειλεϊτιδα και εκκολπώματα,  προσβάλουν τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ανθρώπους σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία. Τέτοια προβλήματα μπορούν απευθείας να αντιμετωπιστούν από την υδροθεραπεία.

Όλοι όσοι υποφέρουν από μετεωρισμό, κοιλιακή διάταση, αέρια, πόνους στο στομάχι, ή φουσκώνουν πολύ γρήγορα μετά το φαγητό και μπορούν να καταναλώσουν μόνο μικρές ποσότητες φαγητού, είναι υποψήφιοι για υδροθεραπεία του παχέος εντέρου. Επίσης, άνθρωποι με κάθε είδους δερματικά προβλήματα π.χ., ακμή, ψωρίαση, έκζεμα, συνήθως ωφελούνται απ’ την υδροθεραπεία. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο απεκκριτικό όργανο στο σώμα. Όταν λοιπόν το παχύ έντερο είναι νωθρό ή παραφορτωμένο ή όταν το σώμα είναι πολύ τοξινωμένο, τότε το δέρμα, αναγκαστικά, υπερδραστηριοποιείται ως το κύριο απεκκριτικό όργανο. Μη υγιές δέρμα είναι συνήθως δείγμα ενός μη υγιούς παχέος εντέρου και καμία ποσότητα αντιβιοτικών κρεμών ή φαρμάκων δεν θα ανακουφίσουν το πρόβλημα, μέχρι η αιτία του προβλήματος να αντιμετωπιστεί. Επιπλέον, η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος και όταν το παχύ έντερο είναι επαρκώς καθαρό, η βιταμίνη Α μπορεί να απορροφηθεί αποτελεσματικότερα από τον εντερικό σωλήνα.

Ασθενείς με αρθρίτιδα μπορεί να βοηθηθούν καταπληκτικά από μια σειρά υδροθεραπειών. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός πως οι ασθενείς με αρθρίτιδα υποφέρουν από κάποια μορφή εσωτερικής τοξαιμίας, ενόσω οι τοξίνες συνεχώς απορροφούνται από το σύστημά τους (π. χ από το έντερο) προκαλώντας περαιτέρω φλεγμονή και επιδείνωση των αρθρώσεών τους.

Μια τρίτη ομάδα ασθενών που μπορεί να ωφεληθεί πολύ από τις υδροθεραπείες του παχέος εντέρου είναι οι καρκινοπαθείς. Όπως γνωρίζουμε οι ασθενείς με καρκίνο αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στη διάσπαση και την αφομοίωση των πρωτεϊνών, αλλά μπορεί να έχουν και μεγάλη έλλειψη βιταμινών, μετάλλων και απαραίτητων αμινοξέων. Μπορεί επίσης να υποφέρουν από δυσκοιλιότητα και ποικίλες άλλες γαστρικές διαταραχές. Οι υδροθεραπείες του παχέος εντέρου μπορούν να τους βοηθήσουν πολύ στο να αυξήσουν την ικανότητα απορρόφησης αυτών των μάκρο-μικροθρεπτικών ουσιών.

 

Συμπληρωματικά οφέλη της θεραπείας

 

Η υδροθεραπεία λειτουργεί ως ένα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο για το θεραπευτή, καθώς τον βοηθά να εξάγει χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν πεπτικές και κλινικές  διαταραχές:

  1. Είναι ένα άριστο μέσο προετοιμασίας για χειρουργείο του εντέρου, παρέχοντας βελτίωση του χειρουργικού πεδίου και πιθανά μειώνοντας το ρίσκο μετεγχειρητικών επιπλοκών που οφείλονται στην παρουσία μικροβίων στη γραμμή της τομής.
  2. Κάνει δυνατή την εντόπιση και την ανακούφιση από ενσφηνωμένα κόπρανα και από πλεονάζουσες ποσότητες βλέννης και αερίων.
  3. Διευκολύνει την ανίχνευση των παρασίτων και των αυγών τους.
  4. Είναι χρήσιμη στην αποτοξίνωση των εθισμένων στα ναρκωτικά και των αλκοολικών, καθώς βοηθά στην έξοδο των τοξινών από το έντερο και από την κυκλοφορία.

Ολόκληρο το παχύ έντερο θα μπορούσε να καθαριστεί με υδροθεραπεία και να εξεταστεί για στοιχεία αίματος κάθε έξι μήνες ή όπως προτείνεται από τον ιατρό, για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του εντέρου. Τα πλεονεκτήματα της υδροθεραπείας αφορούν όλες τις διαγνωστικές μεθόδους του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της σιγμοειδοσκόπησης, της κολονοσκόπησης και της εξέτασης με βάριο. Η δυσφορία του ασθενούς η οποία προκύπτει απ’ τα κατάλοιπα του κλύσματος με βάριο, θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την υδροθεραπεία.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αναισθησία θα ωφελούνταν επίσης από την υδροθεραπεία καθώς θα μειώνονταν εξαιρετικά τα προβλήματα που σχετίζονται με την εντερική λειτουργία μετά από χειρουργείο.

 

Υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες η υδροθεραπεία αντενδείκνυται;

 

Βεβαίως, δεν θα ήταν ορθό να εφαρμόσουμε μια σειρά υδροθεραπειών σε έναν ιδιαίτερα εξασθενημένο ασθενή, γιατί πιθανά θα εξασθενούσε παραπάνω. Ακόμη, οι υδροθεραπείες αντενδείκνυνται σε ασθενείς με εκκολπωματίτιδα, ελκώδη κολίτιδα, ασθένεια του Crohn (στις οξείες φάσεις της), έντονες αιμορροΐδες (τύπου 4) και όγκο στο ορθό ή στο παχύ έντερο. Όταν οι βλεννογόνοι χιτώνες του παχέος εντέρου γίνονται πολύ εύθραυστοι ή ερεθισμένοι, οι υδροθεραπείες μπορεί να αποδειχθούν πολύ σκληρή θεραπεία.

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008