DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

 

Sotai - Corrective Bodywork

 

Μια άμεση μέθοδος ανακούφισης από πόνους και εντάσεις!

 

 

 


Της Iλάειρας Mπουρατίνου, Διευθύντριας του European Institute of Oriental Medicine

 

 

«Sotai» στα Iαπωνικά σημαίνει «εύκολη κίνηση του σώματος». Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα ειδικών επανορθωτικών κινήσεων, ασκήσεων και χειρισμών του σώματος που μαθαίνονται εύκολα και γρήγορα  αποβλέποντας στην άμεση ανακούφιση από πόνους και πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

 

 

Το Σοτάι εξισορροπεί τη ροή της ενέργειας στο αρθρομυΐκό, νευρικό και ενεργειακό σύστημα του οργανισμού, βελτιώνοντας τη στάση και την ευθυγράμμιση και τονώνοντας τη φυσική κατάσταση με τρόπο ήπιο και ακίνδυνο. Βασίζεται στο έργο του Ιάπωνα ιατρού Keizo Hashimoto, ο οποίος μετά από πολυετή εργασία σε πολυσύχναστο νοσοκομείο, έβαλε στόχο να βοηθήσει το μεγάλο αριθμό ασθενών, που η συμβατική ιατρική δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει επαρκώς.

 

Δύο απλές παρατηρήσεις.

 

Σε πολλές περιπτώσεις η λανθασμένη κίνηση του σώματος ευθύνεται για μια μεγάλη ποικιλία προβλημάτων υγείας. Επιπλέον, διάφορες παθολογικές καταστάσεις βελτιώνονται αμέσως, όταν ορισμένες κινήσεις διορθώνονται.

 

Τα δύο αυτά σημεία αποτελούν θα έλεγε κανείς την αφετηρία ή το έρεισμα της φιλοσοφίας της μεθόδου. Το Σοτάι εφαρμόζει, λοιπόν, μια σειρά από ήπιες ή δυναμικές τεχνικές, που συνδυάζουν τις ισοτονικές και ισομετρικές συσπάσεις των μυών, τις προσεκτικές διατάσεις αλλά και τις πιέσεις. Πολλές απ’ τις τεχνικές αυτές μπορούμε να τις εφαρμόσουμε στον εαυτό μας και γι’ αυτό ονομάζονται «Self Sotai». Άλλες όμως πιο ειδικευμένες απαιτούν την καθοδήγηση και τη συνδρομή ενός «θεραπευτή» ή «βοηθού» και στην περίπτωση αυτή έχουμε το «Sotai with helper».

Όλες οι τεχνικές του Σοτάι βοηθούν αποτελεσματικά το σώμα να επανακτήσει το σωστό, δηλαδή τον πιο εύκολο τρόπο κίνησης και έτσι να απελευθερωθεί από τις λανθασμένες πιέσεις που παρεμποδίζουν τη ροή της ενέργειας τόσο στο σωματικό όσο στο ψυχολογικό και το συναισθηματικό επίπεδο.

Οι τεχνικές είναι τόσο εύκολες ώστε όλοι μπορούν να μάθουν να τις κάνουν, ακόμα και όσοι βρίσκονται σε μεγάλη ηλικία, σε εγκυμοσύνη, σε προχωρημένη ασθένεια ή σε κατάσταση αδυναμίας του οργανισμού.

Οι  τεχνικές επιλέγονται κάθε φορά ανάλογα με το αποτέλεσμα της ειδικής «διάγνωσης», της λεγόμενης «Doshin».Ησωστή αξιολόγηση των στοιχείων από την εξέταση της δομής, της ενέργειας και της κίνησης είναι μια τέχνη που απαιτεί μεγάλη προσοχή από το θεραπευτή.  Είναι απαραίτητη ώστε οι κινήσεις και οι διατάσεις που θα ακολουθήσουν να γίνονται πάντοτε με ακρίβεια. Έτσι αποφεύγονται οι τεχνικές που μπορούν να πιέσουν ή να στρεσάρουν το σώμα με κουραστικό, επώδυνο ή επικίνδυνο τρόπο.

 

Ο Μηχανισμός δράσης του Σοτάι

 

Η δράση των ισοτονικών και ισομετρικών συσπάσεων, των ζευγαριών πρωταγωνιστών και ανταγωνιστών μυών σε συνδυασμό με τις προσεκτικές διατάσεις και τις άλλες τεχνικές, φέρνουν τους μύες στο φυσικό τους σχήμα ώστε να είναι δυνατοί και ευλύγιστοι, όχι σφιγμένοι ούτε πλαδαροί ή αδύναμοι. Έτσι βελτιώνεται άμεσα η στάση και η ευθυγράμμιση του μυοσκελετικού συστήματος, ενώ τονώνεται η φυσική κατάσταση με ήπιο και ακίνδυνο τρόπο.

Οι συσπάσεις και διατάσεις των μυών βελτιώνουν αμέσως την κυκλοφορία του αίματος, της λέμφου και της ενέργειας που ρέει στους μεσημβρινούς και τα αγγεία. Ταυτόχρονα, εξισορροπούνται οι λειτουργίες του νευρομυϊκού συστήματος μέσω της επίδρασης που ασκείται στα όργανα Golgi και τη νευρομυϊκή άτρακτο. Έτσι μεγιστοποιούνται οι σωματικές δυνατότητες και βελτιώνεται η απόδοση των αθλητών, χορευτών και άλλων επαγγελματιών που έχουν μεγάλες απαιτήσεις από το σώμα τους.

Λόγω της σημασίας που δίνεται στην ανάπτυξη της σωστής (διαφραγματικής) αναπνοής, μαλάσσονται τα εσωτερικά όργανα και αγγεία, βοηθώντας την επιστροφή της λέμφου και του φλεβικού αίματος στην καρδιά, αλλά και την καλύτερη οξυγόνωση όλων των ιστών του οργανισμού. Αυξάνεται επίσης η παραγωγή αιμοσφαιρίων υπεύθυνων για τη θρέψη και άμυνα του οργανισμού. Κατά συνέπεια όλα τα κύτταρα, οι ιστοί και τα όργανα λειτουργούν καλύτερα, ενισχύοντας το ενεργειακό δυναμικό του ατόμου και επηρεάζοντας θετικά τη διάθεση.

Το Σοτάι συμβάλλει στη θεραπεία πολλών ψυχολογικών και ψυχοσωματικών προβλημάτων, γιατί απεγκλωβίζει την μπλοκαρισμένη ενέργεια από το νευρικό σύστημα και φέρνει μια αίσθηση εσωτερικής ισορροπίας, ηρεμίας και ευεξίας. Η βασικές αρχές του Σοτάι εφαρμόζονται και για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων σε άλλους τομείς όπως οι προσωπικές σχέσεις, η εργασία και γενικά η αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων στη ζωή.

Σύμφωνα με τη θεωρία του Σοτάι, η υγεία εκφράζεται ως κατάσταση δυναμικής ισορροπίας. Είναι έτσι απαραίτητο να διορθώνονται οι μικρές ανισορροπίες, πριν εξελιχθούν σε παθολογικές καταστάσεις ή ασθένεια.

Το Σοτάι έχει δώσει θεαματικά αποτελέσματα στην πρόληψη και θεραπεία διαφόρων περιπτώσεων και παθήσεων, από μόνο του, ή σε συνδυασμό με κάποια άλλη θεραπευτική προσέγγιση. Εδώ βρίσκεται και μια άλλη μοναδική ιδιαιτερότητα του Σοτάι. Μπορεί να ενσωματωθεί πλήρως με όλες τις τεχνικές σωματικού χειρισμού και άσκησης για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων τους αλλά και με άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις της μη συμβατικής και της συμβατικής θεραπευτικής. Στην Iαπωνία το Σοτάι έχει συνδυαστεί με το βελονισμό και το σιάτσου από πολύ γνωστούς ιατρούς-θεραπευτές, όπως ο Masunaga και ο dr Manaka. Ο Dr Hashimoto το εφάρμοσε στα πλαίσια της πρακτικής στο ιατρείο του, όπου έβλεπε κυρίως ορθοπεδικά αλλά και άλλα περιστατικά.

Στη Δύση, το Σοτάι έχει εφαρμοστεί μόνο του ή σε συνδυασμό με το σιάτσου, το βελονισμό, τη φυσιοθεραπεία, την οστεοπαθητική, το μασάζ, τη ρεφλεξολογία, τη γιόγκα, κ.α. από πολλούς γνωστούς θεραπευτές κατά τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες.

 

Οι κύριες καταστάσεις που βοηθάει το Σοτάι.

 

Αυτές αφορούν περιπτώσεις χρόνιου και οξύ πόνου πάσης αιτιολογίας όπως κακή στάση ή αδυναμία του σώματος, χρόνια κόπωση και προβλήματα του πεπτικού, αναπνευστικού, γυναικολογικού, κυκλοφορικού και νευρικού συστήματος. Σε αυτές συγκαταλέγονται:

• Ένταση, δυσκαμψία και πόνος γενικά.

• Πόνος στη μέση, στον αυχένα, τα πόδια, χέρια κ.λπ.

• Λανθασμένη στάση, σκολίωση, κύφωση.

• Τραυματισμοί, θλάσεις, συμφύσεις ή σύσπαση μυών, περιτονιών και άλλων μαλακών ιστών.

• Περιαρθρίτιδα, τενοντίτιδα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

• Οστεοπόρωση.

• Ρευματισμοί, αρθρίτιδα, αγκύλωση αρθρώσεων.

• Αδυναμία, ατροφία, πάρεση, παράλυση, ημιπληγία.

• Διάφορες νευρολογικές παθήσεις ή νευραλγίες, ισχιαλγία, σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος του κινητικού νευρώνα κ.ά.

• Ημικρανίες, εμβοές, κροταφογναθικό σύνδρομο, προβλήματα των ματιών.

•Αδυναμία της αναπνοής, άσθμα, χρόνιος βήχας.

• Άγχος, αϋπνίες, κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης, κατάθλιψη.

• Αυξημένη ή μειωμένη πίεση, αναιμία.

• Οίδημα, κατακράτηση υγρών.

• Φούσκωμα της κοιλιάς, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, χρόνια δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

• Κήλες, πρόπτωση οργάνων.

• Στητική δυσλειτουργία.

• Δυσκολία στη σύλληψη, προβλήματα γονιμότητας.

• Δυσμηνόρροια, προεμηνορρυσιακό σύνδρομο, ενδομητρίωση, γυναικολογικές κύστες, μαστοπάθεια, αμηνόρροια, προβλήματα της εγκυμοσύνης.

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008