DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

Εσωτερική Αναπνοή

Η ελεύθερη ροή της ενέργειας

 

 

Του Στάθη Λάζαρη, Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπευτή

 

 

Υπάρχει μια συνεχής αλληλεπίδραση ανάμεσα σ’ όλες τις μορφές της ζωής, μια συνεχής αλληλεξάρτηση, η οποία ιδανικά διέπεται από αρμονία και ισορροπία.  Όλες οι μορφές της ζωής συνεχώς “παίρνουν και δίνουν” με μια αδιάκοπη ροή.

 

Στο προηγούμενο τεύχος μας είχαμε αναφερθεί στην αξία και τη ζωτική σημασία της Αναπνοής για όλο τον οργανισμό μας. Σ’ αυτό το τεύχος θα μιλήσουμε για την Εσωτερική Αναπνοή, την Ενεργειακή Αναπνοή, την Αναπνοή που επιτρέπει την ανεμπόδιστη ροή της Ενέργειας σε όλο το σώμα μας.

 

   Ο άνθρωπος από τη στιγμή που γεννιέται – που παίρνει την πρώτη του ανάσα – βρίσκεται συνεχώς σε μια διαδικασία ανταλλαγής και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον του. Συνεχώς “παίρνουμε” – επεξεργαζόμαστε και αφομοιώνουμε αυτά που παίρνουμε και συνεχώς “δίνουμε”,  “προσφέρουμε”.  Αυτό το συνεχές “πάρε-δώσε”, ισχύει κυριολεκτικά σε όλα τα επίπεδα της ζωής. Στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή παίρνουμε και δίνουμε χρήματα – ανταλλάσσουμε προϊόντα ή ακόμα “δίνουμε” την προσωπική μας εργασία στο κοινωνικό σύνολο και “παίρνουμε” τις κοινωνικές παροχές. Για να ζήσουμε παίρνουμε οξυγόνο, νερό, τροφή, παίρνουμε αγάπη, τρυφερότητα και αποδοχή. Παίρνουμε ακόμα κοσμική ακτινοβολία και ενέργεια. Δίνουμε τη δική μας αγάπη και αποδοχή στους άλλους – δίνουμε ακόμα την προσωπική μας ακτινοβολία και ενέργεια. Δίνουμε το διοξείδιο του άνθρακα, δίνουμε ιδρώτα και περιττώματα.

   Πολλά από αυτά που δίνουμε θεωρούμε πως απλά αποβάλλονται, πως είναι άχρηστα – όπως π.χ. το διοξείδιο του άνθρακα, που εκπνέουμε. Στη σοφή ισορροπία της φύσης, όμως, το διοξείδιο του άνθρακα το έχουν ανάγκη τα φυτά, ακριβώς όπως εμείς έχουμε ανάγκη το οξυγόνο. Υπάρχει μια συνεχής αλληλεπίδραση ανάμεσα σ’ όλες τις μορφές της ζωής, μια συνεχής αλληλεξάρτηση, η οποία ιδανικά διέπεται από αρμονία και ισορροπία.  Όλες οι μορφές της ζωής συνεχώς “παίρνουν και δίνουν” με μια αδιάκοπη ροή.

 

 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΟΥ «ΠΑΙΡΝΩ-ΔΙΝΩ» ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

 

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από 3 στρώματα, όπου μέσα τους κινείται η ενέργειά του και μέσω των οποίων εκδηλώνεται η ροή του παίρνω και δίνω. Αυτά τα 3 στρώματα αποτελούνται από διαφορετικά είδη ιστού. Το πρώτο από εκτόδερμα, το δεύτερο από μεσόδερμα και το τρίτο από ενδόδερμα.

Το πρώτο στρώμα είναι πολύ απλά το δέρμα, το οποίο έχει δύο πολύ σημαντικές λειτουργίες. Είναι το κατ’ εξοχήν μέρος του σώματος με το οποίο ερχόμαστε σ’ επαφή με το περιβάλλον. Μέσα στο δέρμα περικλείεται συνολικά ο εαυτός μας.

Μέσα από το δέρμα υπάρχει και κινείται η ενέργειά μας και γίνονται όλες οι λειτουργίες του οργανισμού.

Το δεύτερο στρώμα είναι αυτό που αποτελείται από τους μύες και τα κόκαλα. Γεμίζουν το εσωτερικό του δέρματος και μας δίνουν τη δυνατότητα να στεκόμαστε όρθιοι και να κινούμαστε. Είναι τα εκτελεστικά μας όργανα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά θα λέγαμε, πως δίνουν σάρκα και οστά στον εαυτό μας.

Μέσω αυτού του στρώματος έχουμε πολλές πράξεις του παίρνω και δίνω. Σ’ αυτό το στρώμα περικλείονται και προστατεύονται όλα τα ζωτικά όργανα – τα σπλάχνα, οι πνεύμονες, η καρδιά και ο εγκέφαλος.

Το τρίτο στρώμα το απαρτίζουν τα σπλάχνα, η καρδιά, οι πνεύμονες και γενικά όλα τα εσωτερικά μας όργανα, όπου μέσα σ’ αυτά γίνεται η αφομοίωση των τροφών και του οξυγόνου, η διύλιση του αίματος, κ.λπ.

Οι πρώτοι μήνες της ζωής επικεντρώνονται γύρω από το παίρνω-δίνω σε ένα πρωτογενές επίπεδο. Η διαδικασία της αναπνοής, της λήψης και της επεξεργασίας της τροφής και της αφόδευσης είναι πρωταρχικής σημασίας, όχι μόνο για τη σωματική ανάπτυξη, αλλά, κυρίως, διότι μέσα από αυτές δημιουργούνται τα πρώτα βασικά πρότυπα του παίρνω και δίνω.

Σ’ αυτό το διάστημα ο άνθρωπος μαθαίνει το πώς είναι το να παίρνει και να δίνει, μαθαίνει να νιώθει τις ανάγκες του, να τις εκφράζει αλλά και να τις συγκρατεί. Μαθαίνει ακόμα να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των άλλων, καθώς επίσης να επικοινωνεί μαζί τους και με το περιβάλλον γενικότερα. Θέτονται έτσι οι βάσεις για σχετικά αρμονικές σχέσεις και επικοινωνία με τους άλλους, οι οποίες είναι πηγή χαράς, ευχαρίστησης και βαθιάς ικανοποίησης.

Τότε λέμε ότι το πρωταρχικό αυτό στάδιο ξεπεράστηκε μ’ επιτυχία και έτσι:

Τα πρότυπα του «παίρνω-δίνω» και συσχετίζομαι σχηματίζονται σε υγιή και φυσική βάση. Έχουν μπει έτσι καλά θεμέλια στον άνθρωπο. Στα μετέπειτα εξελικτικά του στάδια θα μπορέσει πιο εύκολα να περάσει μέσα από τη διαδικασία της κοινωνικοποίησης – η οποία είναι περίπλοκη – και να αναπτύξει πιο εκλεπτυσμένες και πολύπλευρες συμπεριφορές και μοντέλα επικοινωνίας με το περιβάλλον. Θα μπορέσει να μάθει να αντιλαμβάνεται την περιπλοκότητα της κοινωνικής πραγματικότητας και να ελίσσεται μέσα από αυτή, κρατώντας όμως ταυτόχρονα επαφή με την απλότητα και φυσικότητα του «παίρνω-δίνω», όπως τη γνώρισε στην αρχή της ζωής του.

Τα όργανα του σώματος, τα οποία συμμετέχουν στις διαδικασίες αναπνοής, λήψης και αφομοίωσης τροφής και αφόδευσης (βρόγχοι, πεπτικό κ.λπ.) παραμένουν χαλαρά, ενεργοποιημένα και λειτουργικά. Αυτή η κατάσταση χαλάρωσης και ενεργοποίησης αυτών των οργάνων δίνει στον οργανισμό την αίσθηση της ευχαρίστησης και βαθιάς ικανοποίησης.

Δυστυχώς, όμως, αυτό είναι κάτι που πλέον σπάνια συναντάμε στο σύγχρονο άνθρωπο. Τα πρότυπα του παίρνω-δίνω και συσχετίζομαι σχηματίζονται με αφύσικο τρόπο και σε λάθος βάση. Κατ’ επέκταση, τα μοντέλα επικοινωνίας που αναπτύσσει το άτομο είναι γεμάτα φόβους, ενοχές, αναστολές, έλλειψη βαθιάς χαράς και απουσία ουσιαστικής ικανοποίησης. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κεντρικό χαρακτηριστικό είναι μια βαθιά αίσθηση ανικανοποίητου.

Ταυτόχρονα, πολλά από τα όργανα που συμμετέχουν στις πρωτογενείς διαδικασίας «παίρνω-δίνω» (φάρυγγας και βρόγχοι, πνεύμονες, οισοφάγος, πεπτικό κ.λπ) είναι σε μόνιμη σύσπαση. Κάτι ανάλογο με τις συσπάσεις των μυών που όλοι μας γνωρίζουμε.

Όταν τα εσωτερικά όργανα είναι σε κατάσταση σύσπασης ο άνθρωπος αισθάνεται βαθιά ανικανοποίητος, διότι ασυνείδητα και βιωματικά το άτομο έχει συνδέσει τη χαλάρωση με την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση. Και πράγματι ένα άτομο μπορεί να «λαμβάνει» – ακόμα και σε συμβολικό επίπεδο όπως τρυφερότητα και αγάπη – χωρίς όμως να μπορεί να αφομοιώσει και να νιώσει την ικανοποίηση ότι πράγματι πήρε μέσα του, διότι τα εσωτερικά του όργανα παραμένουν σε μόνιμη σύσπαση.

Επιπλέον αξίζει να σημειώσουμε ότι η μόνιμη σύσπαση των εσωτερικών οργάνων είναι ίσως η πιθανότερη αιτία για την αλματώδη αύξηση των ψυχοσωματικών προβλημάτων που παρατηρείται στο σύγχρονο κόσμο.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που όλοι γνωρίζουμε και που μας δίνει την εικόνα του «πως είναι» όταν τα εσωτερικά όργανα είναι χαλαρά, είναι ο έρωτας. Όταν κάποιος είναι ερωτευμένος τότε συνήθως «του κόβεται η όρεξη». Δεν είναι ότι του κόπηκε η όρεξη, αλλά ότι μέσα από τον έρωτα τα εσωτερικά του όργανα – που συνδέονται με το «παίρνω-δίνω» – χαλαρώνουν με κάποιο ασυνείδητο τρόπο όταν ο ερωτευμένος βιώνει το «πάρε-δώσε» με το ταίρι του να είναι τέλειο. Και με τα εσωτερικά όργανα χαλαρά μπορεί πλέον να παίρνει πραγματικά και βαθιά, να νιώθει την πληρότητα και έτσι πιο λίγη τροφή είναι αρκετή – δε χρειαζόμαστε πολύ ούτως ή άλλως.

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ

 

Η Εσωτερική αναπνοή είναι μια συγκεκριμένη τεχνική που ένας κεντρικός σκοπός της είναι να βοηθήσει, αρχικά, να επανακτήσουμε επαφή με τα εσωτερικά όργανα και στη συνέχεια να μαλακώσει η σύσπασή τους. Στην Εσωτερική αναπνοή φανταζόμαστε ένα νοητό κανάλι, τον Εσωτερικό Σωλήνα, ο οποίος περνάει μέσα από το ανθρώπινο σώμα και κατευθύνουμε την αναπνοή μας μέσα σε αυτόν. Χαλαρώνουμε και ενεργοποιούμε τα όργανα από τα οποία διέρχεται αυτό το νοητό κανάλι. Ο εσωτερικός σωλήνας ξεκινάει από τα ανοίγματα του προσώπου-στόμα, μύτη και μάτια-περνάει μέσα από το φάρυγγα, το λάρυγγα, συνεχίζει στους βρόγχους και τον οισοφάγο, κατεβαίνει προς τα κάτω περνώντας μέσα από το διάφραγμα, μέσα από το στομάχι, το πεπτικό σύστημα και φτάνει μέχρι το τέλος του κορμού στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό.

Με τη χαλάρωση των εσωτερικών οργάνων αυξάνεται η ικανότητα του οργανισμού να παίρνει και να δίνει, και να ικανοποιείται μέσα από τη ροή αυτής της διαδικασίας.

Ταυτόχρονα, διευρύνεται η ενεργειακή ανταλλαγή του οργανισμού με τους άλλους και το περιβάλλον του και καθώς συντελείται αυτό, το άτομο αποκτάει καλύτερη επαφή με την ουσία της αναπνοής που είναι παίρνω και δίνω ενέργεια. Αυτή είναι άλλωστε και η εσωτερική λειτουργία της αναπνοής.

Με αυτό τον τρόπο μπορεί, για πρώτη ίσως φορά, να έρθετε σε ζωντανή, βιωματική επαφή με την ενέργεια, όπως αυτή ρέει στο σώμα μας. Δεν είναι κάτι άπιαστο και θεωρητικό. Αντίθετα είναι πολύ απτό και πραγματικό, και όλοι μας είμαστε ικανοί να το αισθανθούμε. Στην πραγματικότητα, τα μικρά παιδιά αισθάνονται την ενέργεια, ενώ με την ενηλικίωση απομακρυνόμαστε από αυτή τη φυσική ικανότητα.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΑΣΗ

 

Μια άλλη διάσταση, σχετικά με το «παίρνω-δίνω», που θα εξερευνήσουμε στην τεχνική της Εσωτερικής Αναπνοής είναι η πλήρης ενεργειακή αναδίπλωση (συρρίκνωση) και η πλήρης ενεργειακή έκταση. Η ενέργειά μας σύμφωνα με σύγχρονες θεωρίες, όπως του Βίλχελμ Ράιχ, κινείται συνεχώς από μέσα προς τα έξω, δηλαδή εκτείνεται και αντίστροφα από έξω προς τα μέσα δηλαδή αναδιπλώνεται (συρρικνώνεται, επικεντρώνεται). Λέγοντας «αναδίπλωση-συρρίκνωση» εννοούμε το σημείο αυτό στο οποίο η ενέργεια έχει μαζευτεί, έχει συρρικνωθεί το περισσότερο δυνατόν στη διάρκεια της πορείας της παλμικής κίνησης της ενέργειας. Αντίστοιχα, λέγοντας «έκταση» εννοούμε το σημείο στο οποίο η ενέργεια έχει προεκταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς κινείται προς τα έξω. Ο άνθρωπος συνήθως φοβάται ν’ αγγίξει αυτά τα δύο ενεργειακά άκρα, που είναι όμως ιδιαίτερα ουσιαστικά.

Η «αναδίπλωση» γίνεται συνήθως κατά την εισπνοή. Εισπνέουμε, παίρνουμε οξυγόνο, συγκεντρωνόμαστε στο σώμα μας, το επεξεργαζόμαστε. Μ’ αυτό τον τρόπο αφομοιώνουμε οτιδήποτε παίρνουμε – οξυγόνο, τροφή, πληροφορίες ή συναισθήματα. Είναι μια εσωτερική διαδικασία που, όταν γίνεται σωστά, βοηθά να αφομοιώσουμε πλήρως αυτό που πήραμε και τότε νιώθουμε πραγματικά «γεμάτοι».

Η έκταση γίνεται συνήθως, στην εκπνοή. Εκπνέουμε, δίνουμε στο περιβάλλον, εκφραζόμαστε, ολόκληρο το σώμα ενεργειακά αλλά και φυσικά προεκτείνεται. Όταν η έκταση είναι πλήρης, τότε και αυτό που δίνουμε και εκφράζουμε είναι ολοκληρωμένο αλλά και εμείς αισθανόμαστε απόλαυση χαλάρωση και βαθιά ικανοποίηση.

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΠΙΘΑ

 

Η αναπνοή δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται μηχανικά. Είναι μια διαδικασία που κατευθύνεται από μέσα μας, από βαθιά μέσα μας, απ’ τον ίδιο τον πυρήνα της ύπαρξής μας. Το ίδιο ισχύει για την αναδίπλωση και έκταση. Από’ κει έρχεται το έναυσμα, η εσωτερική σπίθα που τη βιώνουμε σαν παρόρμηση για να πάρουμε ή να δώσουμε ή για να συγκεντρωθούμε προς τα μέσα μας ή να προεκταθούμε προς τα έξω. Και στην αναπνοή η εσωτερική αυτή σπίθα εκφράζεται με την παρόρμηση για εισπνοή και εκπνοή.

Είναι σημαντικό να γνωρίσετε αυτή την παρόρμηση, αυτή την εσωτερική σπίθα και να την εμπιστευθείτε.

 

Η Εσωτερική Αναπνοή είναι μια τεχνική που βοηθάει το άτομο να αναπτύξει περισσότερη φυσικότητα και αυθορμητισμό στη διαδικασία του «παίρνω και δίνω», συντελεί στο να μαλακώσουν οι φόβοι και οι αναστολές. Αποκαθίσταται έτσι η ευχαρίστηση και η απόλαυση που εμπεριέχει από τη φύση της αυτή η διαδικασία.

           

Το απόσπασμα που ακολουθεί περιγράφει μέρος μιας άσκησης για την εσωτερική αναπνοή:

«Σιγά-σιγά φέρε την προσοχή σου στο δέρμα σου. Νιώσε το δέρμα σου. Είναι ένας ιστός…… είναι μια μεμβράνη που καλύπτει όλο σου το σώμα…… Από τις άκρες των ποδιών μέχρι και την κορφή του κεφαλιού σου…… Αυτή η μεμβράνη σε διαχωρίζει από τον υπόλοιπο κόσμο……

Νιώσ’ την παντού αυτή τη μεμβράνη…... σ’ όλο σου το σώμα…...

Είσαι ο μοναδικός κύριος σ’ οτιδήποτε υπάρχει και γίνεται μέσα από το δέρμα σου… Νιώσ’ το αυτό…… Παρατήρησε τι αίσθηση δημιουργείται μέσα σου όταν συνειδητοποιείς και αποδέχεσαι…… έστω και σε κάποιο βαθμό αυτό το γεγονός. Νιώσε, επίσης, αν αλλάζει κάτι στην αίσθηση του δέρματός σου……

 

Και…... σιγά-σιγά…… φέρε την προσοχή σου στους μυς και στα κόκαλα...... Στην επόμενη εισπνοή…... σμίξε ελαφρά τους μυς σου... ... κράτησε λίγο την αναπνοή σου και νιώσε τους μυς σου...... Εκπνέεις...... Κάν’ το αυτό δύο – τρεις φορές...... εισπνέεις...... σφίγγεις τους μυς...... νιώθεις τους μυς και τα κόκαλα...... και μετά από λίγο εκπνέεις......

Και φέρε τώρα την προσοχή σου στο εσωτερικό του μυϊκού στρώματος. Νιώσε τη λειτουργία του καθώς αναπνέεις...... παρατήρησε την εισπνοή...... καθώς ο αέρας γεμίζει το εσωτερικό του μυϊκού στρώματος, τα τοιχώματά του αποκτούν μυϊκή τάση...... και τεντώνονται...... όπως τα τοιχώματα ενός μπαλονιού που φουσκώνει...... Στην εκπνοή ο αέρας βγαίνει έξω...... και η μυϊκή τάση χαλαρώνει – συστέλλεται. Νιώσε αυτή τη διαδικασία.

 

Και τώρα νιώσε τα εσωτερικά όργανα...... (Τα αισθάνεσαι να διαστέλλονται και να συστέλλονται σε συντονισμό με τη διαστολή και τη συστολή του μυϊκού στρώματος.) Ή μήπως είναι αμέτοχα; (Κατά κάποιο τρόπο μονίμως συρρικνωμένα;......) Πάρε λίγο χρόνο και νιώσε...... Παρατήρησε τι συμβαίνει με τα σπλάχνα σου, τα πνευμόνια...... όλα τα εσωτερικά όργανα......

 

Στο κέντρο των σπλάχνων υπάρχει ο εσωτερικός σωλήνας......

Αρχίζει από το στόμα και φθάνει βαθιά στη κοιλιά, κοντά στα γεννητικά όργανα......

Είναι ο εσωτερικός μας σωλήνας...... μέσα σ’ αυτόν γίνεται η εσωτερική αναπνοή......

Ας εξερευνήσουμε, λοιπόν, λίγο περισσότερο στο σημερινό μας ταξίδι αυτόν τον εσωτερικό σωλήνα.

 

Νιώσε τον αέρα όπως έρχεται από το στόμα, όπως κατεβαίνει στο φάρυγγα...... στο λάρυγγα...... στους βρόγχους...... και όπως νοερά κατεβαίνει πιο βαθιά...... περνά μέσα από το διάφραγμα...... και φτάνει μέχρι κάτω, στο βάθος της κοιλιάς σου...... κοντά στα γεννητικά σου όργανα...... Σε κάθε εισπνοή...... ο αέρας κατεβαίνει μέχρι κάτω...... βαθιά......

Φαντάσου μια σκάλα που αρχίζει από το στόμα και φτάνει μέχρι κάτω, χαμηλά, στο βάθος του σωλήνα...... Φαντάσου 5-6 σκαλιά...... Δες τον εαυτό σου να βρίσκεται στο πάνω σκαλί...... κάπου στο στόμα ή στο λάρυγγα...... Ξεκίνα να κατέβεις αυτή τη σκάλα.»

 

Η κατανόηση των αρχών, πάνω στις οποίες στηρίζονται οι ασκήσεις Εσωτερικής Αναπνοής, θα σας βοηθήσει να εφαρμόσετε πολλές από αυτές σε διάφορους τομείς της καθημερινής σας ζωής. Για παράδειγμα, η αφύπνιση και ενεργοποίηση του Εσωτερικού Σωλήνα είναι το κλειδί για το μυστικό κόσμο του ερωτισμού και της ελεύθερης απόλαυσης της σεξουαλικότητας. Η ενεργοποίηση του Εσωτερικού Σωλήνα στη διάρκεια της ερωτικής επαφής σάς προσφέρει (Α) τη δυνατότητα και ικανότητα μεταφοράς της Βιο-ενεργειακής φόρτισης από την περιοχή των γεννητικών οργάνων σε διάφορες άλλες περιοχές, ώστε να φορτίζεται ομοιόμορφα όλο το σώμα και (Β) τη δυνατότητα και ικανότητα ενεργειακής αλληλεπίδρασης με τον ερωτικό σύντροφο.

Στον τομέα της εγκυμοσύνης και του τοκετού η αναπνοή μπορεί πράγματι να προσφέρει πάρα πολλά στη γυναίκα που (Α) βλέπει την εγκυμοσύνη σαν μια διαδικασία με βαθύ νόημα και όχι σαν μια μηχανική λειτουργία και (Β) θέλει να συμμετάσχει ενεργητικά σ’ αυτή.

Κάτι επίσης πολύ ουσιαστικό που θα γνωρίσετε με την Εσωτερική Αναπνοή είναι το να πλησιάσετε πιο πολύ τον εαυτό σας, ν’ αναπτύξετε δηλαδή την ικανότητα να ακούτε μηνύματα που το ίδιο το σώμα σάς δίνει.

Η δυνατότητα για αυτοθεραπεία και ενεργειακή εξισορρόπηση είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της «Εσωτερική Αναπνοής». Μπορείτε να πραγματοποιήσετε μικρά θαύματα:

Χαλαρώνετε μυϊκές εντάσεις και σφιγμένα εσωτερικά όργανα.

Βελτιώνετε την υγεία σας προλαβαίνοντας την ανάπτυξη ασθενειών και θεραπεύοντάς τις εν τη γενέσει των.

Βοηθήστε και επιταχύνετε τη θεραπεία που κάνετε με κάποιο γιατρό (εναλλακτικό ή κλασικής προσέγγισης).

«Ξυπνήστε» ή αναπτύξτε ακόμα περισσότερο την ικανότητά σας για ενεργειακή θεραπεία.

Θα μπορέσετε επίσης να γνωρίσετε καλύτερα τα στοιχεία της προσωπικότητάς σας, τα οποία συσχετίζονται με τον τρόπο που αναπνέετε. Για παράδειγμα, θα δώσουμε μερικά στοιχεία τέτοιων συσχετισμών: Η περίπτωση που η εκπνοή δεν είναι πλήρης μπορεί να συσχετισθεί με το χαρακτηριστικό κάποιου που φοβάται να «δώσει» όλα όσα έχει, δεν αφήνεται λοιπόν και κρατάει πάντα κάτι μέσα του – όπως ακριβώς κρατάει τον αέρα κατά την εκπνοή. Αντίστοιχοι συσχετισμοί γίνονται και όταν δε συντελείται πλήρης εισπνοή. Μ’ αυτόν τον τρόπο, θα συνειδητοποιήσετε κάποια ουσιαστικά στοιχεία του χαρακτήρα σας.

Προοδευτικά, θα αλλάξει και η ποιότητα και η ουσία της αναπνοής σας, και θα επιτρέψετε την ανεμπόδιστη ροή της Βιο-Ενέργειας σε όλη σας την Ύπαρξη.

 

Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΣΥ

 

Η αναπνοή σου Ενεργοποιείται

-όταν συγκεντρώνεις την Βιο-ενέργεια

του Κόσμου στο σώμα σου και το νου σου

 

Η αναπνοή σου γίνεται Ισχυρή

-όταν επιτρέπεις στον εαυτό σου

να είσαι η Βιο-ενέργεια

 

Η αναπνοή σου γίνεται Ευχάριστη

-όταν αφήνεσαι και νιώθεις

 

Η αναπνοή σου γίνεται μια Ιαχή Έκστασης

-όταν αφήνεις την Βιο-ενέργεια να σε

παρασύρει σε εκρηκτικές οργασμικές εμπειρίες

 

Η αναπνοή σου γίνεται Γιορτή

-όταν χρησιμοποιείς τη ροή της αναπνοής

για να αφήσεις τις εμπειρίες του παρελθόντος

και τις προσδοκίες του μέλλοντος

να συνυπάρχουν ειρηνικά με το Παρελθόν

 

Η αναπνοή μας γίνεται Αιώνια

-όταν αφηνόμαστε στην εμπειρία της κάθε

αναπνοής σαν να είναι η πρώτη...

...και σαν να είναι η τελευταία μας

 

Η αναπνοή μας γίνεται Κοσμική

-όταν είμαστε Ένα με τον εαυτό μας

και με τον Κόσμο, σε τέλεια επαφή

και βαθιά Ειρήνη

Η Αναπνοή γίνεται Εσύ...

    καθώς γίνεσαι Εσύ

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008