DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

ΤΑ ΛΙΠΑΡΑ

 

ΕΝΟΧΑ Η ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ;

 

 

Για δεκαετίες, οι ειδικοί, μας προειδοποιούν να καταναλώνουμε τροφές χαμηλές σε λιπαρά και παρ΄ όλη την εμμονή μας να επιλέγουμε προϊόντα που έχουν ακόμα και 0% λιπαρά, το μέσο σωματικό βάρος του πληθυσμού αυξάνεται και οι καρδιοπάθειες παραμένουν υψηλές. Μήπως κάπου υπάρχει λάθος;

 

 

Το λίπος δεν είναι κακό, για την ακρίβεια μάλιστα, είναι απαραίτητο για τις λειτουργίες του σώματός μας καθημερινά. Τα λιπαρά μάς βοηθούν να απορροφούμε κάποιες από τις βιταμίνες, μας παρέχουν ενέργεια, μας μονώνουν και μας ζεσταίνουν. Ακόμη, διαφυλάσσουν την γονιμότητα, ρυθμίζουν το μεταβολισμό και βοηθούν στη διαδικασία της πέψης. Με άλλα λόγια αποτελούν απαραίτητα συστατικά στοιχεία του οργανισμού μας. Ο εγκέφαλός μας, για παράδειγμα, αποτελείται κατά το 60% του ξηρού του βάρους, από λιπαρά οξέα.

 

Αυτό λοιπόν που θα έπρεπε να έχουν πει οι ειδικοί είναι: «Καταναλώστε περισσότερα καλά λίπη ενώ, ταυτόχρονα, μειώστε σημαντικά την κατανάλωση των κακών λιπών. Αντιληφθείτε την αξία των Ουσιωδών Λιπαρών Οξέων (Ο.Λ.Ο. ή EFAs στη διεθνή ορολογία).

 

Τα ουσιώδη λιπαρά οξέα (Ο.Λ.Ο.  EFAs) «καταλαμβάνουν θέσεις κλειδιά» σχεδόν σε ΚΑΘΕ τμήμα του οργανισμού μας και όταν βρίσκονται σε ισορροπία, συνεισφέρουν σημαντικά στο σύνολο της υγείας μας.

 

Τα Ουσιώδη Λιπαρά Οξέα δεν  μπορούν να κατασκευασθούν από το σώμα μας και πρέπει να τα προσλαμβάνουμε από το περιβάλλον με τη διατροφή μας.

 

Υπάρχουν δύο βασικές ομάδες Ο.Λ.Ο. Τα Ωμέγα-6 και τα Ω-3. Έρευνες υποδεικνύουν ότι η καλύτερη αναλογία μεταξύ τους είναι τρία προς ένα. Δυστυχώς, όμως, μελέτες σε πληθυσμούς του δυτικού κόσμου στις μέρες μας, εμφανίζουν αυτή τη σχέση μετατοπισμένη από δέκα προς ένα έως είκοσι προς ένα, υπέρ των Ω-6.

 

Στην εποχή μας, το 80% του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες βρίσκεται σε κατάσταση έλλειψης ουσιωδών λιπαρών οξέων.

 

Το ραφινάρισμα των τροφών, οι οποίες περιέχουν λιπαρά, έχει σχεδόν εξαφανίσει τα Ο.Λ.Ο. και το κύριο πρόβλημα όπως αποδεικνύεται, εντοπίζεται στην έλλειψη της οικογένειας των Ω-3 ουσιωδών λιπαρών οξέων από την τροφή μας.

 

Υπάρχουν εξαιρετικές επιστημονικές εργασίες που αποδεικνύουν τη σημαντικότατη συνεισφορά των Ω-3 λιπαρών στη διανοητική και συναισθηματική υγεία και ομορφιά. Για παράδειγμα, ο Dr Alex Richardson  στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης απέδειξε ότι σε παιδιά από 8-12 ετών με προβλήματα υπερκινητικότητας και συναφών μαθησιακών δυσλειτουργιών,  η χορήγηση  ουσιωδών λιπαρών οξέων βελτίωσε τη συμπεριφορά τους και την ικανότητα μάθησης μέσα σε 12 εβδομάδες.

 

  

 

ΦΥΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΟΥΣΙΩΔΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ

 

 

ΛΑΔΙ ΧΡΥΣΟΥ ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΥ

Το λινέλαιο περιέχει 57% περισσότερα Ω-3 λιπαρά από το ιχθυέλαιο. Το λάδι του λιναριού παρέχει σημαντική ωφέλεια στο καρδιαγγειακό και στις αρθρώσεις, και έχει πολλές εφαρμογές για την υγεία του δέρματος.

 

ΛΑΔΙ ΚΑΝΝΑΒΟΥΡΙΟΥ

Τα διατροφικά πλεονεκτήματα του κανναβουρέλαιου εντοπίζονται, κυρίως, στο ότι τα Ω-3 και τα Ω-6  λιπαρά οξέα του, βρίσκονται σε ιδανική σχέση μεταξύ τους. Έτσι, το λάδι αυτό μπορεί να συνεισφέρει θετικά στη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού, των αρθρώσεων, του δέρματος και του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου.   Περιέχει σημαντικές ποσότητες και από το λιπαρό οξύ γάμα λινολενικό (GLA), που είναι δραστικό συστατικό και του ελαίου του νυχτολούλουδου, γνωστό για την βοήθεια που προσφέρει στη μείωση των πόνων της περιόδου.

 

ΛΑΔΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ

Αυτό το εξαιρετικό διατροφικό έλαιο, έχει εφαρμογές σε φλεγμονώδεις αρθροπάθειες, στον έλεγχο λιπιδίων του αίματος, σε παράσιτα του εντέρου και στην υγεία του δέρματος.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΛΙΠΗ.

 

Αποφύγετε επεξεργασμένα έλαια. Μη χρησιμοποιείτε καθόλου μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά και τις τροφές που τα περιέχουν. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό που χρειάζεται να γνωρίζετε για τα λίπη και έλαια.

Αγοράστε αραφινάριστα λάδια μόνο σε σκούρες συσκευασίες που δεν επιτρέπουν  καθόλου φως να περάσει και κρατήστε τα καλά κλεισμένα στο ψυγείο.

Για να πάρετε τα ουσιώδη λιπαρά οξέα κάθε μέρα καταναλώστε μια ποικιλία σπόρων, ξηρών καρπών, πράσινων λαχανικών και ψαριών.  Εάν δεν τρώτε αρκετές από αυτές τις τροφές ή εάν έχετε μεγαλύτερες ανάγκες για Ο.Λ.Ο χρησιμοποιήστε βιολογικά, αραφινάριστα φυτικά έλαια, πλούσια σε ουσιώδη λίπη.

 4.Χρησιμοποιήστε τα φυσικά έλαια με κατάλληλο τρόπο. Θυμηθείτε ότι όσο ποιο  ακόρεστο είναι το έλαιο, τόσο περισσότερο ευαίσθητο είναι στη θερμότητα και το φως. Υψηλά πολυακόρεστα έλαια, όπως το λάδι του λιναρόσπορου, δεν  πρέπει ποτέ να θερμαίνονται και θα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε ωμά στη σαλάτα ή στο ήδη μαγειρευμένο φαγητό.

Αγοράστε μόνο βιολογικά όλα σας τα έλαια. Τα λίπη και τα έλαια μέσα στις τροφές αποθηκεύουν λιποδιαλυτές τοξίνες. Έτσι προστατεύεστε όταν χρησιμοποιείτε βιολογικά λιπαρά. Αναζητήστε το σήμα του οργανισμού πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων. Για προϊόντα από το Ηνωμένο Βασίλειο, αναζητήστε το σήμα του οργανισμού Soil Association.

Αναζητήστε έλαια πραγματικής «πρώτης, κρύας έκθλιψης». Αυτό σημαίνει ότι έχει χρησιμοποιηθεί η ελάχιστη δυνατή επεξεργασία για την παραγωγή του ελαίου.

Ελέγξτε την ετικέτα για να διαπιστώσετε εάν το λάδι σας έχει, ως αέριο,  άζωτο αντί για οξυγόνο μέσα στο μπουκάλι, όσο είναι ακόμη κλειστό. Με αυτό τον τρόπο λιγότερες οξειδώσεις θα έχουν συμβεί και τα ωφέλιμα συστατικά του θα διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε προϊόντα 0% λίπους που είναι πλούσια σε ζάχαρες, διότι μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα σας.

Τρώτε φυσικές, ανεπεξέργαστες τροφές όσο σας είναι δυνατό. Οι ειδικοί της διατροφής συμφωνούν στο ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να λαμβάνονται τα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων και των ουσιωδών λιπαρών οξέων.

 

ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΠΟΙΟ ΩΦΕΛΙΜΑ ΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΕΛΑΙΑ;

 

Τα διατροφικά έλαια  μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε πάνω στο έτοιμο, σερβιρισμένο φαγητό ή στη σαλάτα, να τα αναμείξουμε με φρούτα και να τα χτυπήσουμε στο μπλέντερ, ή να τα πάρουμε απευθείας με το κουτάλι.

Για τα έλαια που περιγράφονται παραπάνω, η συνηθισμένη δόση είναι από 1 -3 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα. Υψηλότερες δόσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν με την καθοδήγηση ειδικού  διατροφικής ιατρικής ή άλλου ανάλογου επαγγέλματος υγείας.

Ας σημειωθεί, ότι για τις προτεινόμενες δόσεις δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις ούτε αντενδείξεις.

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008