DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

 

   

Ανθοθεραπεία και Ανθοϊάματα Μπαχ

 

 

της Κατερίνας Παπαδάκη

 

Ανθοθεραπεία. Θεραπευτικός χαρακτήρας και ιδιότητες.

 

Η ανθοθεραπεία ανήκει στην οικογένεια των λεγόμενων «εναλλακτικών» θεραπευτικών μεθόδων που λειτουργούν σε ενεργειακό επίπεδο. Κι αυτό γιατί τα συστατικά των θεραπευτικών σκευασμάτων (ανθοϊαμάτων) που παίρνουμε από τα άνθη  δεν είναι ανιχνεύσιμα με τα υπάρχοντα μέσα της κλασσικής επιστήμης ούτε και ο τρόπος που αυτά δρουν, αλλά και γιατί η ανθοθεραπεία ανήκει στην οικογένεια των ολιστικών θεραπευτικών προσεγγίσεων, που βλέπουν τον άνθρωπο σαν μια ψυχοσωματική ενότητα. Άλλωστε, ο Έντουαρντ Μπαχ, ο Άγγλος γιατρός που εισήγαγε, στη δεκαετία του 1930, την ανθοθεραπεία στην ιατρική θεωρούσε πως κάθε ασθένεια ξεκινάει από την δυσαρμονία στην ψυχή.

            Όπως είναι λοιπόν κοινό χαρακτηριστικό όλων των ολιστικών θεραπειών, ο στόχος της θεραπείας δεν είναι μόνο η απαλλαγή από την ασθένεια. Η ολιστική προσέγγιση του ανθρώπου-ασθενούς προχωρεί πιο πέρα από αυτό στο στενό πλαίσιο. Στο μέτρο που τον αντιμετωπίζει ως ενότητα ψυχής και σώματος, προσπαθεί να συμβάλλει σε μια διαδικασία αυτοεξέλιξής του. Τα ανθοϊάματα μπορούν να λειτουργήσουν σαν καταλύτες σε μια τέτοια διαδικασία.

            Η συστηματική χρήση των ανθοϊαμάτων φαίνεται ακόμα πως μας αποφορτίζει από τις εντάσεις που συσσωρεύουμε και συχνά μας «απομπλοκάρει» και έτσι μας δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε ικανότητες που είχαν μείνει ανεκμετάλλευτες. Και, σ’ αυτό το πλαίσιο, βελτιώνει την ποιότητα της επικοινωνία μας με τους άλλους. Θα μπορούσαμε εδώ, για παράδειγμα, να αναφέρουμε πως υπάρχουν ανθοϊάματα που μας βοηθούν να απαλλαγούμε από φόβους ή μας ενισχύουν τη θέληση ή εκτονώνουν το θυμό μας.

            Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ανθοθεραπείας είναι η δυνατότητα που έχει να παράγει βαθμιαία τις ψυχολογικές αλλαγές χωρίς τη συνειδητή συμμετοχή του θεραπευόμενου. Αυτό σημαίνει πως τα αποτελέσματά της δεν εξαρτώνται από το πως κανείς τοποθετείται απέναντί της, δηλ. από την προδιάθεσή του. Η ανθοθεραπεία λειτουργεί ανεξάρτητα από το αν κανείς πιστεύει ή όχι σ’ αυτήν. Αυτό έχει αποδειχθεί καθώς έχουμε αποτελέσματα της ανθοθεραπεία σε βρέφη ή σε ασθενείς που δεν έχουν συνειδητή επαφή με το περιβάλλον (πχ. βρίσκονται σε κώμα). Φυσικά, όπως και σε όλες τις ανάλογες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους, η θετική συμμετοχή του ασθενούς αυξάνει τις δυνατότητες αξιοποίησης των ανθοϊαμάτων. Εξάλλου, όπως και σε κάθε ολιστική θεραπευτική μέθοδο, όταν κανείς μπορεί να ακολουθήσει τις αλλαγές που γίνονται μέσα του σε ενεργειακό επίπεδο, μπορεί να ωφεληθεί σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτές.

 

Τρόπος χρήσης των ανθοϊαμάτων.

 

            Ο βασικός τρόπος παρασκευής των ανθοϊαμάτων είναι η τοποθέτηση συγκεκριμένων φυτών ή λουλουδιών σε νερό και η έκθεσή τους στο ήλιο για ορισμένες ώρες. Σε λίγες περιπτώσεις ακολουθούμε τη μέθοδο του βρασμού. Το νερό αυτό αναμεμειγμένο με μπράντυ –που λειτουργεί σαν φυσικό συντηρητικό- είναι το διάλυμα-βάση για την κατανάλωση του ανθοϊάματος. Η δόση είναι συνήθως σταθερή (2 έως 3 σταγόνες ημερησίως) αλλά η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει, ανάλογα με την περίπτωση.

            Τα ανθοϊάματα δεν έχουν παρενέργειες. Η λήψη τους είναι ασφαλής για κάθε ηλικία και για κάθε ομάδα πληθυσμού, ακόμα και ευαίσθητες όπως πχ. οι πολύ ηλικιωμένοι, οι έγκυες ή τα βρέφη. Δεν αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα και δεν επηρεάζουν τη δράση τους γιατί δεν συνεργούν χημικά. Συχνά μάλιστα μπορούν, με ανάλογη χρήση τους, να περιορίσουν ακόμα και τις παρενέργειες φαρμάκων.

 

Τα ανθοϊάματα Μπαχ.

 

            Η ανθοθεραπεία εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1930 μέσα από την ερευνητική εργασία του Άγγλου βακτηριολόγου και ομοιοπαθητικού γιατρού Έντουαρντ Μπαχ. Η μελέτη του πάνω στις φυσικές μεθόδους θεραπείας κατέληξαν στο σύστημα ανθοϊαμάτων που ονομάστηκαν ανθοϊάματα Μπαχ. Δεν γνωρίζουμε τη μέθοδο που ο Μπαχ ακολούθησε. Φαίνεται πως επειδή είχε ο ίδιος αναπτύξει ιδιότητες που θα ονομάζαμε «διαισθητικές» μπορούσε να διακρίνει τα ιάματα εκείνα που τον βοηθούσαν να εξισορροπεί και έτσι να απαλύνει αρνητικές ψυχικές καταστάσεις. Η βάση λοιπόν της έρευνας του υπήρξε το προσωπικό του βίωμα. Αυτή ο διαισθητική μέθοδος έρευνας, που και σήμερα ακολουθούν ερευνητές ανθοϊαμάτων, φαίνεται πως δεν είναι άγνωστη στη φύση. Αρκεί να παρατηρήσει κανείς πως τα ζώα αναζητούν εκείνα τα φυτά ως τροφή τους που χρειάζονται για να θεραπευθούν.

            Τα ανθοϊάματα Μπαχ καλύπτουν ένα βασικό επίπεδο ανθοθεραπείας (38 ανθοϊάματα). Είναι διαθέσιμα σε μεγάλο αριθμό φαρμακείων και δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή καθώς η χρήση τους είναι εντελώς ακίνδυνη. Η επιλογή τους όμως, αν και μπορεί να φαίνεται ότι δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία, στην πραγματικότητα προϋποθέτει ικανότητα ανάλυσης των προβλημάτων δηλαδή εξατομίκευση, διαφορετικά η θεραπεία δεν θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Η τάση που επικράτησε μετά την εισαγωγή της ανθοθεραπείας από τον Μπαχ ήταν η χρήση τους κατ’ αρχήν για την ανακούφιση συμπτωμάτων. Γι’ αυτό και την ανθοθεραπεία ασκούσαν πρακτικοί θεραπευτές που είχαν μάθει γι’ αυτήν από κάποια πηγή. Ο θεραπευτής περιοριζόταν στο πρώτο αυτό επίπεδο συνήθως και δεν προχωρούσε σε αναζήτηση αιτίων. Σήμερα όμως, ο ψυχοθεραπευτής, όταν πράγματι τα ανθοϊάματα έχουν αποτέλεσμα, θα μπορούσε να κάνει μια συνδυαστική τους χρήση, παράλληλα με άλλες ψυχολογικές θεραπείες.

 

Τα ιάματα μετά τον Μπαχ. Εξελίξεις στην έρευνα και την ορολογία. Πηγές γνώσης της ανθοθεραπείας.

 

            Τις τελευταίες δεκαετίες, η ανθοθεραπεία γνώρισε σημαντική ανάπτυξη και εμπλουτίστηκε με μεγάλο αριθμό ανθοϊαμάτων. Πέρα από τα 38 βασικά ανθοϊάματα του Μπαχ, σήμερα έχουμε ιάματα της Καλιφόρνιας, της Αυστραλίας, της Pegasus κλπ. Πολλοί ανθοθεραπευτές ανέπτυξαν συστήματα που βασίστηκαν στην τοπική χλωρίδα των περιοχών τους. Η Ανθοϊαματική Εταιρεία (Fower Essence Society) που έχει την έδρα της στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές προσπάθειες για την ανάπτυξη νέων ανθοϊαμάτων. Ως βασικούς της σκοπούς έχει να προωθήσει την έρευνα για τις ιδιότητες των φυτών αλλά και την εμπειρική κλινική έρευνα για τις θεραπευτικές τους επιδράσεις, να πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, να προωθεί τη συγγραφή και έκδοση βιβλιογραφίας και να βρίσκει τρόπους και χώρους επικοινωνίας και συνεργασίας γι’ αυτούς που διδάσκουν ή ερευνούν στον τομέα των ανθοϊαμάτων.

Παράλληλα, και η ίδια η ονομασία έχει διαφοροποιηθεί. Αντί του όρου «ανθοΐαμα» χρησιμοποιείται σήμερα ο αγγλικός όρος flower essence –που θα μπορούσαμε να αποδώσουμε στα ελληνικά ως «πεμπτουσία του άνθους». Ας αναφέρουμε ακόμα πως και το εύρος των ιαμάτων έχει μεγαλώσει. Σήμερα έχουμε ιάματα που προέρχονται και από άλλα υλικά όπως πχ. κρυστάλλους (gem elixirs).

            Τέλος, για αυτόν που θέλει να γνωρίσει αυτό το θεραπευτικό σύστημα όχι μόνο η διεθνής βιβλιογραφία είναι πλούσια, αλλά και έντονο το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας που εκδηλώνεται με την διοργάνωση πολλών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων, λόγω των διαπιστωμένων σημαντικών αποτελεσμάτων της ανθοθεραπείας.

 

Εφαρμογές. Ανθοϊάματα στο Ελλαδικό χώρο.

 

            Τα ανθοϊάματα στα οποία σήμερα ο ενδιαφερόμενος έχει πρόσβαση είναι χιλιάδες. Καλύπτουν ένα ευρύτατο θεραπευτικό πεδίο σε κάθε επίπεδο: σωματικό, διανοητικό, ψυχολογικό. Η εξοικείωση με τη χρήση τους, για όσους την έχουν αποκτήσει, οδηγεί στο συμπέρασμα πως, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση ψυχολογικών και ψυχοσωματικών προβλημάτων, η ανθοθεραπεία θα πρέπει σήμερα να θεωρείται μια από τις βασικές ολιστικές θεραπευτικές μεθόδους που έχει την αυτοτέλειά της, αλλά και συνδυάζεται με τις άλλες.

            Πολλά από τα χιλιάδες ανθοϊάματα που είναι σήμερα διαθέσιμα προέρχονται από φυτά και οπωροφόρα δέντρα που βρίσκει κανείς στην Ελλάδα και μας είναι οικεία. Ενδεικτικά και μόνο θα μπορούσαμε να αναφέρουμε

την  αλόη

τη βερυκοκιά

τη βατομουριά

το χαμομήλι

τη συκιά

τη μπουκαμβίλια

το γεράνι

τα ροδάκινα

την τσουκνίδα

τη ροδιά

το δεντρολίβανο

 

Ανθοϊάματα και σωματικές θεραπείες.

 

            Τα ανθοϊάματα μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά, αν χρησιμοποιηθούν κατάλληλα, στις σωματικές θεραπείες. Για να δώσουμε, μια ιδέα για το εύρος της ανθοθεραπείας στο επίπεδο αυτό, ας αναφέρουμε, για παράδειγμα, ότι το ανθοΐσμα Dandelion (το ραδίκι) μπορεί να απαλλάξει το σώμα μας από μυϊκές εντάσεις που έχουν συσσωρευθεί στο σώμα μας σαν αποτέλεσμα φυσικών μας πρακτικών ή και συγκινησιακών εμπειριών μας και άρα να βελτιώσει την ευλυγισία του. Το ανθοΐσμα Lilac (πασχαλιά) χαλαρώνει τους μύες της σπονδυλικής στήλης και απομακρύνει δυσλειτουργικές εντάσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με το Sunflower (ηλιοτρόπιο).

            Πολύ πιο σημαντικός όμως είναι ο ρόλος που τα ανθοϊάματα, και ιδίως εκείνα του Μπαχ, μπορούν να παίξουν στην ψυχολογική διαδικασία των σωματικών θεραπειών που συνήθως καθορίζει σε σημαντικό βαθμό και την εξέλιξή τους. Ο σημερινός άνθρωπος, βιώνοντας έναν σχεδόν απόλυτα αυτοελεγχόμενο τρόπο έκφρασης, συχνά «μπλοκάρει» μια διαδικασία αυθορμητισμού που είναι απαραίτητη για την εκδήλωση των συναισθημάτων του. Αυτό εκδηλώνεται όταν θελήσει να εκφραστεί μέσα από την κίνηση του σώματός του, που στην προσπάθειά του να την εκλογικεύσει και να την ελέγξει την «βραχυκυκλώνει». Το μπλοκάρισμα αυτό μπορεί να έχει σαν συνέπεια όχι μόνο έλλειψη πλαστικότητας ή εκφραστικότητας στις κινήσεις, αλλά συχνά και έλλειψη ισορροπίας ή και άλλες «αδεξιότητες». Το ίαμα που συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της αυτής της εικόνας είναι το Cherry Plum και ανήκει στο σύστημα ανθοϊαμάτων Μπαχ.

 

Ανθοϊάματα και ψυχολογία.

            Η ανθοθεραπεία όμως προσφέρει κυρίως μέσα από την ολιστική της προσέγγιση. Στον τομέα των ψυχολογικών προβλημάτων είναι ήδη φανερή η θεραπευτική αξία των ανθοϊαμάτων. Η ανθοθεραπευτική είναι ένα βασικό θεραπευτικό εργαλείο στη διάθεση του ψυχοθεραπευτή.

            Για παράδειγμα, δεν θα μπορούσε να βοηθήσει ένα από τα πιο γνωστά ιάματα Μπαχ, το Cherry Plum στην καλύτερη προσέγγιση και επαφή του θεραπευόμενου με τα συναισθήματά του όταν γνωρίζουμε πως έχει την ιδιότητα να απελευθερώνει τα σωματικά «μπλοκαρίσματα» που εμποδίζουν ακριβώς την ελεύθερη κίνηση των συναισθημάτων;

            Ενδεικτικά πάντα, ας αναφέρουμε και άλλα παραδείγματα συμβολής ανθοϊαμάτων στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Το ανθοΐαμα Agrimony βοηθά, στην αρχική θεραπευτική φάση, στο να χαλαρώσουν οι ψυχολογικές άμυνες του θεραπευόμενου που τον εμποδίζουν να εκφράζει χωρίς φόβο ό,τι πράγματι αισθάνεται. Ανθοϊάματα που αμβλύνουν τους φόβους, αυξάνουν συμβάλλουν στην καταπολέμηση των αγχωδών διαταραχών και των φοβιών. Το Red Chestnut ελαττώνει την υπερβολική ανησυχία για τους άλλους και τη συναισθηματική εξάρτηση που αυτή συνεπάγεται.

            Ας αναφερθούμε ιδιαίτερα στην κατάθλιψη, τη μάστιγα του δυτικού τρόπου ζωής και των κοινωνιών που τον εκφράζουν. Πολλά από τα ιάματα Μπαχ μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Η αναφορά είναι αναγκαστικά ενδεικτική. Το Gentian αμβλύνει το αίσθημα δυσφορίας και δυσαρέσκειας που συχνά αισθάνεται το καταθλιπτικό άτομο για τις συνθήκες που το περιβάλλουν. Το Wild Rose το αίσθημα της παραίτησης από τη ζωή και της άρνησης. Το Willow το αίσθημα θυμού και πικρίας για τους άλλους που προκαλεί μια αρνητική εικόνα της ζωής στον άνθρωπο που πάσχει. Το Oak βοηθά τον άνθρωπο που αισθάνεται ότι συνθλίβεται από το βάρος ευθυνών και υποχρεώσεων και αυτό του προκαλεί καταθλιπτικές τάσεις.

            Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε βέβαια πως υπάρχουν ανθοϊάματα που βοηθούν στην αϋπνία, στην αντιμετώπιση των εντάσεων που μας προκαλεί το στρες της καθημερινότητας βοηθώντας τη χαλάρωση και την ηρεμία, στην αντιμετώπιση ακόμα και κρίσεων πανικού.

            Τέλος, αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως, όπως και κάθε άλλη θεραπευτική ολιστική μέθοδος, έτσι και η ανθοθεραπεία ακολουθεί τη βασική ολιστική αρχή της εξατομίκευσης. Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και χρειάζεται εξειδικευμένη, προσωπική αντιμετώπιση. Αυτό σημαίνει, στην περίπτωση των ανθοϊαμάτων, ότι συχνά οι επιλογές χρειάζεται να είναι πολύ ειδικές και συγκεκριμένες, ανάλογα με το πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να θεραπεύσουμε.

 

 

 

 

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008