DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

 

 

Ρέικι : Μια διαχρονική θεραπεία και η μεταμόρφωση του Εαυτού

 

 

 

 

της Δέσποινας Τσιλικάκη

 

 

ΤΟ ΡΕΙΚΙ ΩΣ «CHI» ΚΑΙ ΩΣ «PRANA»

 

Το Ρέικι είναι απλή, αγνή ενέργεια. Είναι δύναμη, Ζωής, Φωτός και αγάπης. Η Έθελ Λόμπαρντ, δασκάλα του Ρέικι το περιγράφει ως εξής: «Η αγάπη είναι ο λόγος για τον οποίο η θεραπεία παίρνει μέρος. Όταν ο δέκτης νιώθει τόση αγάπη ώστε να αντιμετωπίσει ό,τι χρειάζεται, θα αποδεχθεί τη θεραπεία και θα ακολουθήσει η πνευματική του εξέλιξη».

Το Ρέικι (ray key = φωτεινό κλειδί) είναι η απόδοση της έννοιας που στα ιαπωνικά σημαίνει «Παγκόσμια δύναμη ζωής». Το «rei» είναι το πνεύμα, η ψυχή, ο Παγκόσμιος Θεός και το «ki» η ενέργεια, η δύναμη και η υγεία.

Οι Κινέζοι, αντί του «ki» έχουν το «chi» και οι Ινδοί το «prana». Κανένα όμως από αυτά δεν είναι εύκολο να ορισθεί ή να καταμετρηθεί.

Οι δάσκαλοι του τατοϊσμού έχουν ερμηνεύσει το «chi» ως την «ψυχοφυσική δύναμη που σχετίζεται με το αίμα και την ανάσα», «την ανάσα του σύμπαντος που κινείται από τα πάντα». Chi είναι η συνένωση του σύμπαντος, του νου και του πνεύματος. Είναι η ένωση της αντίληψής μας για τους μέσα και έξω κόσμους. Στην κινέζικη θεωρία επίσης, οι κύκλοι ενέργειας του «chi» κινούνται μέσω των οργάνων, ακολουθώντας ένα καθημερινό μοτίβο. Η ροή της ενέργειας μέσω διαφορετικών απόγαιων σημείων και με διαφορετικά υπογραμμισμένα όργανα λέγεται ότι ακολουθεί διακυματική κυκλική ενέργεια με σεβασμό στην ώρα της ημέρας.

Παρόμοια, για τους Ινδούς, το «prana» έχει ορισθεί ως «η λεπτή δονητική δύναμη» που διαπερνά όλο τον κόσμο, κάθε ζωντανό πλάσμα κι έχει την ικανότητα ν’ ασκήσει επιρροή στο νου. Το Ρέικι περιλαμβάνει τη σχέση ενέργειας και νου. Είναι το ένα και το αυτό κι έχει αποδειχθεί στην πρακτική του.

 

ΤΟ ΡΕΪΚΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΕΣ

 

Πολλές ασθένειες του σώματος οφείλονται σε ψυχική, συναισθηματική ή πνευματική αιτία. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, «για να είναι το κεφάλι και το σώμα καλά πρέπει ν’ αρχίσει κανείς να γιατρεύει την ψυχή».

Οι αρχαίοι πολιτισμοί γνώριζαν το «ki» (κey = κλειδί) ή τη δύναμη της αγάπης και μάθαιναν να τη χειρίζονται. Ξέρουμε ότι οι Αιγύπτιοι δεν εξασκούσαν το σύμβολο του Ρέικι αλλά γνώριζαν τη μεταβίβαση της ενέργειας, αφού, σύμφωνα με τον ιατρικό πάπυρο Edwin Smith (2000 π.Χ.), συμβούλευαν τους γιατρούς να απλώνουν τα χέρια πάνω από την πληγωμένη ή προβληματική περιοχή.

Ο Θεός Άνουβις απεικονίσθηκε ως ανθρώπινη μορφή με κεφάλι σκυλιού/τσακαλιού και τα χέρια του τοποθετημένα πάνω σε μια ανάσκελη φιγούρα. Αυτός είναι ο Ανοίγων νέους δρόμους στο ρόλο του σκύλου. Το τσακάλι είναι η μεταμόρφωση που φέρνει το νεκρό στη ζωή. Ο νεκρός ιστός μεταμορφώνεται σε ζωντανό ιστό μέσα από το σώμα του. Έτσι η μεταμόρφωση πραγματοποιείται και η μεταφορά της ζωής και της ενέργειας επιτυγχάνεται με το άπλωμα των χεριών.

 

ΤΟ ΡΕΪΚΙ, Η ΝΕΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ

 

Γενικά μιλώντας, το Ρέικι δεν είναι κάτι καινούριο. Οι αρχαίοι πολιτισμοί γνώριζαν το «ki» (κey = κλειδί) ή τη δύναμη της αγάπης και μάθαιναν να τη χειρίζονται. Αλλά το σύστημα που γνωρίζουμε προσδιορισμένο σαν Ρέικι σήμερα εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1800, στην εργασία ενός Ιάπωνα ιερέα, του δρ Mikao Usui. Η προφορική παράδοση αναφέρει ότι ο δρ Usui θέλησε, πέρα από την προσωπική του αναζήτηση, να μάθει να γιατρεύει όπως ο Βούδας και ο Χριστός, απλώς με τα χέρια του. Αφού έμαθε σανσκριτικά, μελέτησε και συνέκρινε χειρόγραφα από Ανατολή και Δύση και λέγεται ότι βρήκε καλυμμένες αναφορές γι’ αυτές τις δυνάμεις ίασης μέσα σε κάποιο θιβετιανό Σούτρα. Δεν ήταν όμως αρκετό για να του δείξει τον τρόπο γι’ αυτό διαλογίστηκε στην κορυφή του βουνού Κουριγιάμα, για 21 ημέρες. Την τελευταία ημέρα του αποκαλύφθηκε η αλήθεια μέσω ενός οράματος και στη συνέχεια μπορούσε να γιατρέψει τοποθετώντας απλώς το χέρι του στον ασθενή.

Πριν πεθάνει ο δρ Usui μεταβίβασε τη γνώση του σ’ ένα μαθητή του, τον δρ Ghijiro Hayashi που είχε κλινική στο Τόκιο. Εκεί νοσηλεύτηκε μια Αμερικανίδα από τη Χαβάη, ιαπωνικής καταγωγής, η κ. Hawayo Takata, η οποία έμαθε τα δύο πρώτα επίπεδα του Ρέικι πριν γυρίσει στη Χαβάη. Το 1938, όταν ο δρ Hayashi επισκέφτηκε τη Χαβάη, η κ. Τakata έγινε και δασκάλα του Ρέικι. Η κ. Takata δίδασκε το Ρέικι για πολλά χρόνια μέχρι το 1979, όταν ήρθε στις Η.Π.Α για να διαδώσει τη διδασκαλία της. Στην κ. Takata και στους 22 πετυχημένους δασκάλους του Ρέικι που ανέδειξε οφείλουμε την εξάπλωση του Ρέικι στο δυτικό κόσμο.

Χιλιάδες άνθρωποι από τότε έχουν διδαχθεί τα πρώτα και τα δεύτερα επίπεδα του Ρέικι κι εκατό δάσκαλοι σήμερα εκπαιδεύονται. Αν και σήμερα υπάρχουν «σχολές» προσέγγισης στο Ρέικι, αναγνωρίζουμε ότι καθεμιά έχει κάτι μοναδικό να προσφέρει. Μερικοί από τους 22 δασκάλους της κ. Takata σχημάτισαν τη «συμμαχία του Ρέικι», άλλοι δημιούργησαν προσωπικούς οργανισμούς ή συστήματα διακλάδωσης του Ρέικι και κάποιοι άλλοι απλώς δίδαξαν μόνοι τος. Από τους 22 καθηγητές έχουν σχηματισθεί πολλές ενώσεις, όπως ο Αμερικάνικος Οργανισμός Καθηγητών Ρέικι, το Ρέικι Plus και το Παραδοσιακό Δίκτυο Εργασίας Ρέικι. Φαίνεται ότι η κ. Takata δίδαξε σε καθεμιά από τις τάξεις της κάτι διαφορετικό, γεγονός που οδήγησε σε αυτές τις διαφορετικές εκδοχές του Ρέικι.

Όλοι οι δάσκαλοι όμως κατέχουν τη δύναμη του Ρέικι. Ίσως είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι χρειάζεται να δίνει κανείς προσοχή στους υπερβολικούς ισχυρισμούς όσων λένε ότι κατέχουν «τη μόνη αληθινή και αγνή γνώση του Ρέικι». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Ρέικι είναι Παγκόσμια Δύναμη Ζωής! Ακόμη κι αν δεν υπήρχε η διοχέτευση της δυναμικής ενέργειας που δίνει ζωή, το Ρέικι πάλι θα ήταν σημαντικό για την άποψη, την επαφή, και επιπλέον γιατί στοχεύει στη βοήθεια.

Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της βιβλιογραφίας που υποστηρίζει ότι το άγγιγμα είναι ευεγερτικό ακόμα και για τους υγιείς. Η Sherry Cohen αναφέρει στο βιβλίο της «Η Μαγεία της Επαφής» νοσοκομειακές μελέτες που δείχνουν πόσο αποτελεσματικά ανακουφίζει η επαφή τον πόνο και την ανησυχία. Η επαφή βοηθάει επίσης τους ετοιμοθάνατους να πεθάνουν ήρεμα και τα πρόωρα μωρά να επιβιώσουν. Μάλιστα κάποιοι μεγάλοι γιατροί ανακάλυψαν ότι αυτό που σκότωνε τα μωρά δεν ήταν η έλλειψη τροφής, αλλά επαφής. Η Cohen παραθέτει το παράδειγμα ενός ιδρύματος που περιθάλπει εγκαύματα και όπου «η επαφή πραγματικά θεραπεύει». Γίνεται φανερό λοιπόν ότι υπάρχει έντονη σχέση ανάμεσα στην ανθρώπινη επαφή και την ανακούφιση του πόνου. Το πιο ενδιαφέρον απ’ όλα όμως είναι οι περιγραφές από μελέτες που έγιναν για τον «φυσικό θεραπευτή» Oskar Estebany. Αυτός απλώς «τοποθετούσε ευγενικά το χέρι του όπου ένιωθε ότι χρειαζόταν» θεραπεύοντας με «μεταδιδόμενη ενέργεια». Τα αποτελέσματα της θεραπείας του ήταν πράγματι εκπληκτικά.

Ο Sernard Grad και η δρ Justa Smith δοκίμασαν τη θεραπευτική ικανότητα του Estabany στην ανάπτυξη των φυτών, στη θεραπεία αρουραίων και στο βασικό μεταβολισμό του επιπέδου των ενζύμων. Ο Kreiger νιώθει ότι «η αφοσίωση και η πρόθεση για βοήθεια» δίνει στο θεραπευτή «τον έλεγχο της προβολής στη ροή της ζωτικής ενέργειας» και ο Grad αναφέρεται «στη στάση συμπάθειας και αγάπης που είναι αποφασιστικός παράγοντας για τη φυσιοθεραπεία». Οι μελέτες του Sernard Grad τονίζουν τη μεγάλη σημασία των συναισθημάτων των θεραπευόμενων και την απεριόριστη θετική προσοχή στη διαδικασία της θεραπείας. Για το λόγο αυτό, η διοχέτευση της αγάπης, του φωτός και της ζωής δημιουργούν πλούτο ανθρώπινης επαφής που σε συνδυασμό με εγκάρδια συναισθηματική κατανόηση γίνεται μια δυναμική θεραπεία και μεταβίβαση εμπειρίας. Αυτό είναι το Ρέικι!

Ο Rolf Jensen, ένας μεθοδικός Αμερικανός γιατρός που σπούδασε στην Ιαπωνία, μελέτησε σε βάθος την εργασία του δρ Usui για το Ρέικι κι έμαθε όσα περισσότερα μπορούσε γι’ αυτό. Επιστρέφοντας στις Η.Π.Α ο Jensen πρόσθεσε στις μελέτες του χειροπρακτικές τεχνικές και απέδειξε την αποτελεσματικότητα του Ρέικι με ηλεκτρονικά μέσα. Η ανακάλυψη του κύριου συμβόλου του Ρέικι που χρησιμοποιούσαν οι θιβετιανόι άγιοι στις κατηχήσεις τους από τον δρ Ρόμπερτσον και η διδασκαλία της κ. Takata ολοκλήρωσαν τον κύκλο της δημιουργίας του σημερινού Ρέικι.

 

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ

 

Στόχος αυτής της ενότητας είναι να δώσει πληροφορίες από το παρελθόν, στοιχεία από κλινικές έρευνες, κάποιες βασικές διαδικασίες και επεξηγηματικά σχόλια.

Η άποψη του Ρέικι είναι ότι τόσο η ασθένεια όσο και η υγεία αφορούν όχι μόνο το σώμα αλλά και το νοητικό, συγκινησιακό και πνευματικό μας σύστημα. Το ολοκληρωμένο ον είναι σε μια συνεχή κατάσταση ροής, σε μια πορεία ανάπτυξης και αλλαγής και σε μια συνεχόμενη προσπάθεια για τη δημιουργία ακέραιης ισορροπίας. Οι υπερβολές, το υψηλό στρες, οι αρνητικές αποδοχές, είτε είναι στο φυσικό σώμα είτε στο συναισθηματικό ή νοητικό μας πεδίο, μπορούν να προκαλέσουν μια κρίση μέσα από αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η κρίση αυτή, όταν γίνει διαγνώσιμη, χαρακτηρίζεται ως «αρρώστια» ή «τραυματισμός», ανάλογα με τα φανερά συμπτώματα. Το γεγονός όμως της κρίσης πολλές φορές γίνεται η αρχή μιας πνευματικής αναζήτησης. Αν και το αρχικό κίνητρο είναι να ξεφύγουμε από την κατάσταση, συχνά η ίδια η κατάσταση μας ωθεί στην ανάγκη για μεγαλύτερη κατανόηση. Τότε ακριβώς αναπηδούν από μέσα μας ερωτήματα όπως: Γιατί συμβαίνει αυτό σε μένα; Τι σημαίνει πραγματικά να είναι κανείς υγιής; Τι είναι τελικά Ζωή; Ποιος ή τι πεθαίνει; Tι νόημα έχουν όλα αυτά; Με τον τρόπο αυτό η κρίση επιταχύνει μια μεταμόρφωση που έμελλε να συμβεί, μια ανύψωση της συνείδησης κι ένα σχέδιο για ολοκλήρωση.

Έτσι τις περισσότερες φορές η ισορροπία και η αρμονία με το ενδότερο πνεύμα είναι αποτέλεσμα μιας κρίσης που προηγήθηκε.

Μέσα σε μία θεραπεία Ρέικι αυτό που κυριαρχεί είναι η εξομάλυνση των συγκρούσεων, η αποδοχή του εαυτού, η ενδοσκόπηση που συνοδεύεται από απελευθέρωση της στεναχώριας και τέλος μια εναρμόνιση με τη ροή της ενέργειας μέσα κι έξω από το άτομο. Καθώς αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν συνειδητά, όλα τα μέρη του ανθρώπου φανερώνουν μια πνευματική αρμονία και μια τάση για ενότητα με το Θείο και την Αληθινή Υγεία.

Το Ρέικι ήταν και είναι μια πνευματική επιστήμη ανάπτυξης του εαυτού. Καθώς το Ρέικι κυλάει όλο και περισσότερο μέσα μας, αναμένονται αλλαγές στο σώμα μας, στη σκέψη μας, στα συναισθήματά μας και στον τρόπο που επικοινωνούμε με το Σύμπαν, τη Φύση, το Δημιουργό και τ’ άλλα όντα.

Ζητώντας κανείς να γίνει ένα κανάλι του Ρέικι, αρχίζει μια πνευματική μύηση που οδηγεί σε μια δυναμική ευκαιρία ολικής ανάπτυξης. Ο ασκούμενος του Ρέικι γίνεται αγωγός της συμπαντικής ζωτικής ενέργειας, η οποία ρέει μέσα του κι έτσι μπορεί να τη διοχετεύσει στον εαυτό του ή σε κάποιους άλλους, αν αυτοί το επιλέξουν.

Η ροή της ενέργειας γίνεται απλώς με την επίθεση των χεριών σε καθορισμένες θέσεις  και ο αποδέκτης της ενέργειας είναι σε κάθε περίπτωση και θεραπευτής του ευατού του. Συχνά χρειάζεται μόνο η διέγερση για να γίνει μια αξιόλογη θεραπεία. Άλλες φορές χρειάζονται αρκετές επαναληπτικές συνεδρίες ώστε να γίνει ο οργανισμός ικανός να επιτελέσει τις αλλαγές.

Όποιος εργάζεται με το Ρέικι είναι αναγκαίο να τηρήσει μερικές αρχές:

Σεβασμός για τα ιερά και τις παραδόσεις

Εργασία με σκοπό, χωρίς εγωισμό

Εκτίμηση στην εχεμύθεια και στην ελεύθερη βούληση των άλλων

Λειτουργεί σαν αγωγός, πέρα από τη συμπόνοια του για τον αποδέκτη της ενέργειας

Πρέπει να θυμάται:

Το ανθρώπινο σώμα δέχεται συνεχώς ενεργειακές δυνάμεις υψηλής συχνότητας μέσω του συστήματος των τσάκρα(στα σανσκριτικά = τροχός). Παρομοιάζονται με περιστρεφόμενα πρωτόγονα ζώα, με λεπτές, αέρινες ενέργειες. Τα τσάκρα είναι διαστατικές πύλες μέσα σε λεπτά σώματα που λαμβάνουν και μετασχηματίζουν τις ενέργειες της υψηλότερης παλμικής φύσης. έτσι ώστε να μπορούν να αφομοιωθούν και να χρησιμοποιηθούν σωστα στη μεταμόρφωση του φυσικού σώματος. Δέχονται υψηλές ενέργειες και τις μεταστοιχειώνουν σε χρήσιμη μορφή εντός της ανθρώπινης δομής.

Μπορούμε να διακρίνουμε στο σύνολο της ανθρώπινης ολότητας μερικούς φορείς (σώματα) λεπτών ενεργειών που διαπερνούν το φυσικό σώμα και εκτείνονται πέρα από αυτό. Παρακάτω φαίνεται η σχέση των τσάκρα με τα αντίστοιχα λεπτά σώματα:

Υψηλές πνευματικές ενέργειες

Αιτιατό σώμα

Πνευματικό σώμα - Πνευματικό Τσάκρα

Αστρικό σώμα – Αστρικό τσάκρα

Αιθερικό σώμα – Αιθερικό τσάκρα

Φυσικό αιθερικό πρόσωπο – απόγαιον σημείο – φυσικό σώμα

Υψηλή συχνότητα ενεργειακής δύναμης

Λόγω της σχέσης των τσάκρα με τους αδένες του φυσικού σώματος μπορούμε μέσω των τσάκρα να επαναρυθμίσουμε ολόκληρο το ενδοκρινικό μας σύστημα.

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008