DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

HATHA YOGA

 

 

 της Κίτυς Σημίτα, δασκάλα yoga, ρεφλεξολόγος

 

 

 

Η Σανσκριτική λέξη «γιόγκα» σημαίνει την ένωση του μυαλού και του σώματος. Η γιόγκα δεν είναι θρησκεία αλλά μια φιλοσοφία ζωής. Είναι μια αρχαία επιστήμη με ασκήσεις φυσικές και διανοητικές που αναπτύσσεται εδώ και χρόνια για να βελτιώσει όλες τις πτυχές του «εαυτού». Τα οφέλη της γιόγκα είναι πολλά και οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά βλέπουν μεγάλη αλλαγή στο φυσικό τους σώμα και σε ολόκληρη τη διανοητική τους κατάσταση.

 

Η εξισορρόπηση της θηλυκής και αρνητικής ενέργειας

 

Η Ηatha yoga είναι μια σειρά από «στάσεις» - «asanas» που πειθαρχούν το σώμα και τον νου. Στα σανσκριτικά «χα» σημαίνει ήλιος ή αρσενική ενέργεια- «θα» σημαίνει φεγγάρι ή θηλυκή ενέργεια. Όταν ασκείστε στις στάσεις της γιόγκα συνδυάζετε και ισορροπείτε τις αρσενικές και τις θηλυκές ενέργειες που είναι μέσα σε όλους και όλες μας είτε είμαστε άντρες ή γυναίκες. Στη Δύση σήμερα επαγγέλματα και στοιχειώδεις εργασίες και χόμπυ που θεωρούνταν κάποτε αποκλειστικά «αρσενικά» ή «θηλυκά», μοιράζονται κατά ένα μεγάλο μέρος από τους άντρες και τις γυναίκες και είναι ουσιαστικό ότι και οι δύο ενέργειες εξισορρόπησαν εξίσου. Η γιόγκα είναι η τέχνη και η επιστήμη της ισορροπίας στην καθημερινότητα. Μας διδάσκει πώς να έχουμε αρμονικές σχέσεις με τους άλλους και πώς να καταλάβουμε την εσωτερική αλήθεια μας.

Η Ηatha yoga ασκεί τους αδένες, τα όργανα και τα νεύρα στο σώμα καθώς επίσης τονίζει και τους μυς.

Οι  «asanas» της γιόγκα ρυθμίζουν επίσης το μεταβολισμό που ελέγχει το κέρδος και την απώλεια βάρους. Δεδομένου ότι με το πέρασμα του χρόνου ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, οι συνεχείς στάσεις της γιόγκα κρατούν υψηλό το ποσοστό του μεταβολισμού, έστι ώστε το βάρος δε μεταβάλλεται και είστε σε θέση να διατηρήσετε το ιδανικό σας βάρος. Η γιόγκα χτίζει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, κι έτσι σπάνια  θα δοκιμάσετε ένα κοινό κρυολόγημα. Ασκείτε τα εσωτερικά όργανα έτσι ώστε το σώμα σας να δουλεύει στην τελειότερη δυνατή κατάσταση.

Πολλοί άνθρωποι έχουν τα chakras (ενεργειακά κέντρα) μπλοκαρισμένα και η γιόγκα τα απελευθερώνει. Το στρίψιμο και η στροφή του σώματος τεντώνουν τα νεύρα και το αυξανόμενο απόθεμα του οξυγόνου καθαρίζει τη ροή του αίματος. Κάθε κύτταρο ανανεώνεται και οι ενεργειακές ροές γίνονται ομαλά. Όλες οι ασκήσεις είναι βασισμένες  στις κάμψεις της σπονδυλικής στήλης, στα τεντώματα, τη χαλάρωση, τη βαθιά αναπνοή που προκαλεί αύξηση στην κυκλοφορία και βελτιώνει τη συγκέντρωση.

 

Η hatha yoga ένα σύστημα αυτογνωσίας

 

Η γιόγκα είναι για τους άνδρες και τις γυναίκες όλων των ηλικιών, των επαγγελμάτων, και μπορείτε να αρχίσετε να την ασκείτε οποιαδήποτε στιγμή. Η ζωή μετασχηματίζεται και εμπλουτίζεται από μια νέα προοπτική, μια βελτιωμένη υγεία, μια νέα συνειδητοποίηση και  μια φρέσκια φιλοσοφία. Όταν απελευθερώνεται το μυαλό από άχρηστες σκέψεις η διαύγεια αυξάνεται και μπορείτε να βρείτε λύσεις στα προβλήματά σας. Αυτό είναι ένας από τους στόχους που επιδιώκονται. Θα δοκιμάσετε τη δύναμη της γιόγκα και μέσα από αυτό της χαράς όταν μπορείτε να κυριαρχήσετε στις σκέψεις και τις ενέργειές σας.

Τέλος, η Ηatha yoga είναι ένα σύστημα αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το 90% των δυνατοτήτων του εγκεφάλου είναι σε λανθάνουσα κατάσταση και παραμένει αναξιοποίητο. Οι ασκήσεις βοηθούν να ενεργοποιηθεί το κρυμμένο δυναμικό του ανθρώπινου νου και της δημιοργικότητάς του.

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008