DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

Αστρολογία και ασυνείδητο

Κι όμως συνδέονται….

 

 

του Πέτρου Κατσαμάκη

 

 

Ό, τι παράγει ο καθένας μας ασυνείδητα - χωρίς δηλαδή να το βιώνει συνειδητά – πέφτει (απωθείται) σ’ ένα καζάνι τεράστιο και ουδείς γνωρίζει τι γίνεται από ΄κει και πέρα!! Εξακολουθεί να μένει ανεξερεύνητο…

 

Στο χώρο της ψυχολογίας - μέσα από διάφορες εφαρμογές και έρευνες -  έχουν, με το χρόνο, προστεθεί στοιχεία και έχουν αναθεωρηθεί κάποιες αρχικές εκτιμήσεις.

Ωστόσο, το γεγονός ότι δημιουργούνται κάποιες σχολές μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν κενά σε κάθε άποψη. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αστρολογία. Υπάρχουν πολλές τάσεις που η μία συμπληρώνει την άλλη.

. Στην ψυχολογία  λοιπόν υπάρχει η “συνείδηση” (Κρόνος), το “υποσυνείδητο” (Σελήνη), το “ασυνείδητο” (Ποσειδώνας - Πλούτωνας) και πάνω από τη συνείδηση υπάρχει το λεγόμενο “συλλογικό ασυνείδητο” (Πλούτωνας – Ουρανός - Ποσειδώνας).            

Υπάρχει μια διαστρωμάτωση, ξεκινώντας από το συλλογικό ασυνείδητο. Το “συλλογικό ασυνείδητο” περιέχει όλη τη μνήμη της πορείας του πλανήτη σαν Φύση, ύλη, και ενέργεια αλλά και της ανθρωπότητας.

 

Πλανήτες , ενέργεια και ανάδυση περιεχομένων

 

Το “υποσυνείδητο” είναι τα προσωπικά βιώματα τα οποία υπάρχουν, όσο ο καθένας βρίσκεται στην ζωή και βρίσκονται κάπου φυλακισμένα. Αυτά βγαίνουν στην επιφάνεια -στη συνείδηση δηλαδή- όποτε μπορούν.

Ο Γιούνγκ ορίζει ως “υπέρ συνείδηση” όλα όσα η κοινωνία ορίζει ως αρχές και τα οποία στην Αστρολογία αντιπροσωπεύει ο Κρόνος.

 Στην κορυφή της ιεραρχίας δηλαδή, υπάρχει ο Κρόνος. Η “συνείδηση” είναι όλες οι δυνατότητες ελεύθερης βούλησης που διαθέτει ο καθένας. 

Στο “υποσυνείδητο”, πρακτικά και κλασικά, αρμόδια είναι η Σελήνη. Στο “ασυνείδητο” τώρα μπορούμε να βάλουμε τον Πλούτωνα, ίσως και τον Ποσειδώνα.

Τελικά βέβαια αυτή η διαβάθμιση ισχύει για όλους τους πλανήτες. Η διαφορά βρίσκεται στους προσδιορισμούς που κάνουμε εμείς, αλλά από τη στιγμή που δεχόμαστε ότι ο κάθε πλανήτης μεταφέρει κάποιου είδους ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ενέργεια μπορεί να είναι τόσο συνειδητή όσο και ασυνείδητη.

 

Το παιχνίδι που παίζεται εδώ έχει να κάνει με την ανάδυση περιεχομένων από κάτω προς τα πάνω  -  από το ασυνείδητο   Û στο υποσυνείδητο Û και τέλος στη συνείδηση. Όσο λοιπόν τα δύο πρώτα ανεβαίνουν προς τα πάνω η συνείδηση προσπαθεί να τα αφομοιώσει και να συγκροτηθεί περισσότερο. Έτσι η συνείδηση σιγά  σιγά μεγαλώνει με σκοπό να διαμορφώσει ένα σταθερό πυρήνα, ώστε ακόμα και αν πέσει προς τα κάτω να μπορέσει να επιβιώσει και να μη διαλυθεί.

 Διότι ο μεγάλος φόβος και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι μια τέτοια μετακίνηση μπορεί να γίνει -μια παλινδρόμηση δηλαδή- με αποτέλεσμα όλες οι “κατακτήσεις” της συνείδησης να διασπαστούν.

Αυτό που θέλουμε είναι όταν γίνει μια τέτοια κίνηση -όπως κάποιος που κάνει καταδύσεις μπορεί να βγαίνει ακέραιος στην επιφάνεια- ν’ αναδυθεί η “συνείδηση” συγκροτημένη.

Η “συνείδηση” (Κρόνος - Δίας) όπως καταλαβαίνουμε δέχεται φοβερές πιέσεις από όλες τις μεριές. Γι’ αυτό ο σύγχρονος άνθρωπος βιώνει το πρόβλημα ζώντας σε μια κοινωνία με αξίες και αρχές και από την άλλη δέχεται τις πιέσεις από τον εσωτερικό του κόσμο, τα ένστικτά του, τις παρορμήσεις, τα συναισθήματα.

 

Πορεία εξατομίκευσης, η συγκρότηση του «ταυτό».

 

Η διαδικασία αυτή, του να συγκροτείται, δηλαδή, όλο και περισσότερο το συνειδητό μέρος αφομοιώνοντας όσα περιεχόμενα μπορεί, οδηγεί σε μια συγκεκριμένη πορεία που λέγεται “πορεία της εξατομίκευσης”. Κατά τον Γιούνγκ λοιπόν η “πορεία της εξατομίκευσης” είναι μια τελική σύνθεση όλων των δυνατών στοιχείων. Δηλαδή, το συνειδητό μεγαλώνοντας (Δίας) αφομοιώνει όλο και περισσότερες περιοχές  (Κρόνος) συνειδητοποιώντας όλο και περισσότερα πράγματα, με αντικειμενικό στόχο να γίνουν όλα ένα (ΤΑΥΤΟ), δηλαδή να γίνει ολοκληρωμένη οντότητα. Το “ταυτό” λοιπόν εκφράζει ακριβώς την ενοποιημένη έκφραση.

Αν παραλληλίσουμε με την Αστρολογία, θα δούμε ότι ο τελικός σκοπός για κάθε ωροσκόπιο είναι η γνώση του εαυτού μας με σκοπό την ολοκλήρωση (ΤΑΥΤΟ). Αντικειμενικός σκοπός δηλαδή μέσα από τη γνώση των πλανητών είναι να συνειδητοποιηθούν όλες οι πλευρές για να ολοκληρωθεί το άτομο ως προσωπικότητα. Να καταλάβουμε, δηλαδή ν’ αφομοιώσουμε με μια διαδικασία αρκετή επίπονη και αρκετά αργή, ό, τι περιγράφεται σαν προσωπικός χώρος στο Ωροσκόπιο μας!

 

www.heliofoto.gr

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008