DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

Το «Σπίτι των Κενταύρων» στο Πήλιο

αποκτά ΤΩΡΑ Διεθνή Χαρακτήρα ακολουθώντας το πνεύμα της Κοινότητας Findhοrn Foundation

                            

 

 

Αποκτήστε καινούριους φίλους απ’ όλες τις χώρες του κόσμου. Μοιραστείτε μαζί τους τη χαρά της προσφοράς, της αλληλοκατανόησης και του «κοινοτικού πνεύματος»

 

Στο Πήλιο μπορούμε να θαυμάσουμε εκτός από το μαγευτικό τοπίο, το ομαδικό πνεύμα συνεργασίας και κοινοτικής ζωής.

 

Η φύση μάς καλεί να τη θαυμάσουμε και να ταυτιστούμε μαζί της! Να ανακαλύψουμε τις απόκρυφες ομορφιές της!

 

Η φιλοσοφία του Findhorn Foundation

 

Αυτό το καλοκαίρι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά έρχονται στη χώρα μας εισηγητές της φημισμένης κοινότητας του Findhorn Foundation. Μιας κοινότητας, που μέσα από τη 40χρονη πορεία της έχει κερδίσει το ενδιαφέρον συμμετοχής πολλών αξιόλογων ανθρώπων.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι συμμετέχοντες βιώνουν το κοινοτικό πνεύμα μαθαίνοντας να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται. Παράλληλα, ενθαρρύνονται να εξωτερικεύσουν τον εσωτερικό τους κόσμο και να παρουσιάσουν την προσωπική τους αλήθεια. Ουσιαστικό μέρος του προγράμματος αποτελεί η προσφορά εθελοντικής εργασίας σε σχέση με κάποια από τις δραστηριότητες του σπιτιού (πλύσιμο των πιάτων, μαγειρική, φροντίδα του κήπου κ.ά.) ως έκφραση των προσωπικών επιθυμιών και αναγκών του καθενός από τους συμμετέχοντες.

Με αφορμή τη συνάντηση αυτή στο Πήλιο, ο ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής Jock Millenson, ένας από τους σπουδαιότερους εισηγητές του κύκλου των σεμιναρίων, δέχτηκε με ευχαρίστηση να μας μιλήσει.

O Jock Millenson σπούδασε ιατρική ψυχολογία στο πανεπιστήμιο της Columbia και για περισσότερο από δύο δεκαετίες δίδαξε την επιστήμη αυτή σε πανεπιστήμια της Αμερικής. Στη συνέχεια, ασχολήθηκε με την ψυχοθεραπεία και το 1982 έγινε μέλος της κοινότητας του Findhorn στη Σκωτία. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη βοτανολογία και πήρε τίτλο σπουδών στον τομέα της φυσικής θεραπευτικής. Αξιοσημείωτη είναι η έκδοση του βιβλίου του το 1995 με τίτλο Mind Matters: Psychological medicine in holistic practice. Το έτος 2000 εντάχθηκε στην κοινότητα Zegg και ετοιμάζεται να εκδώσει μια μεταφρασμένη σειρά κειμένων, μέσα από την οποία διαφαίνεται η φιλοσοφία της κοινότητας.  Σήμερα αναπτύσσει τη δραστηριότητά του ως εισηγητής στο πρόγραμμα σεμιναρίων του Πηλίου, με κύριο στόχο την ανακάλυψη νέων τρόπων επικοινωνίας και έκφρασης της δημιουργικότητάς μας, πάντα μέσα στο πνεύμα της κοινοτικής ζωής.  

 

Συνέντευξη με τον ψυχολόγο Jock Millenson

 

Ερ.  Πώς μπορούμε να ορίσουμε το Findhorn foundation;

Απ. Το Findhorn είναι ένας εκπαιδευτικός οργανισμός που προσφέρει διαθρησκευτική εκπαίδευση. Μπορούμε να το παρομοιάσουμε εύστοχα με πανεπιστήμιο, καθώς σε αυτό φοιτούν άτομα, τα οποία αφού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, μπορούν είτε να παραμείνουν στο ίδρυμα με την ιδιότητα των καθηγητών είτε να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο ότι οι σπουδαστές του Findhorn συμβιώνουν στην κοινότητα του οργανισμού.

Ερ. Αναπτύσσονται στην κοινότητα οι αρχές της κοινοβιακής ζωής ή απλά συνυπάρχουν τα άτομα-μέλη έχοντας ταυτόχρονα τον προσωπικό τους χώρο;

Απ. Η κοινότητα δεν προβάλλει το πνεύμα της ομαδικής συγκατοίκησης, δηλαδή της κοινοβιακής ζωής. Το Findhorn αποτελεί ένα πνευματικό χωριό, στο οποίο ο καθένας έχει το δικό του ξεχωριστά διαμορφωμένο χώρο, στον οποίο διαμένει. Αυτό που ενισχύεται στην κοινότητα είναι το πνεύμα συνεργασίας και αρμονικής συνύπαρξης των μελών της, χωρίς όμως να παραβλέπεται η έκφραση της ατομικότητας του κάθε μέλους ξεχωριστά.

Ερ. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί κάποιος να γίνει μέλος της κοινότητας;

Απ. Κατ’ αρχάς, ο βασικός κύκλος σπουδών στο Findhorn έχει διάρκεια δύο χρόνια, κατά τα οποία ο σπουδαστής θεωρείται μαθητευόμενο μέλος και υποχρεούται να καταβάλλει δίδακτρα. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα παροχής υποτροφιών, κυρίως σε μέλη που προέρχονται από ξένη χώρα και για τα οποία εύλογα το κόστος είναι υψηλότερο. Μετά την αποφοίτησή τους τα μέλη μπορούν να παραμείνουν στην κοινότητα και να αρχίσουν να εργάζονται μέσα σε αυτή ως επαγγελματικά στελέχη. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι ορισμένα μέλη μένουν έξω από την κοινότητα και διατηρούν επαφή με αυτή προσφέροντας την εργασία τους, είτε ως μερική είτε ως πλήρη απασχόληση. Επίσης, σε περίπτωση που κάποιος έχει ορισμένη στοιχειώδη εκπαίδευση ή ιδιαίτερες επιδεξιότητες μπορεί να γίνει μέλος, χωρίς να κρίνεται απαραίτητο να φοιτήσει. Τέλος, όσοι προσφέρουν εργασία μέσα στην κοινότητα -εκτός των μαθητευόμενων μελών- αμείβονται χρηματικά.

Ερ. Τα μαθήματα διδασκαλίας τι περιλαμβάνουν και με ποιο τρόπο πραγματοποιούνται;

Απ. Κύριος στόχος του ιδρύματος είναι να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ανακαλύψουν το κοινό υπόβαθρο που έχουν όλες οι θρησκείες του κόσμου και να εισάγουν τις κοινές αρχές αυτών στην καθημερινή τους ζωή. Η διδασκαλία γίνεται σε πρακτικό επίπεδο και περιλαμβάνει ομαδικές συναντήσεις με σκοπό την αληθινή ανάπτυξη του ατόμου, τόσο ως μέλος της ομάδας όσο και ως οντότητα ξεχωριστή. Επίσης, τα μαθητευόμενα μέλη αναλαμβάνουν ομαδικές εργασίες αναπτύσσοντας με αυτό τον τρόπο μια κοινή φιλοσοφία, η οποία εξασφαλίζει στην ομάδα τη δυνατότητα για δημιουργία.

Ερ. Ποια είναι η στάση των επίσημων φορέων του κράτους και κυρίως της εκκλησίας απέναντι στο Findhorn;

Απ. Η αντιμετώπιση του κράτους είναι ουδέτερη. Σ’ αυτό έχει συμβάλλει το γεγονός ότι βασική αρχή μας είναι να μην παραβιάζεται κανένα από τα νομοθετήματα της πολιτείας. Επίσης, δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα με την επίσημη εκκλησία, καθώς το Findhorn δεν αποτελεί παραθρησκευτική οργάνωση, αφού δεν αποσκοπεί σε συγκεκριμένη θρησκευτική καθοδήγηση των μελών του. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι πολλά από τα μέλη της κοινότητας ακολουθούν πιστά τη χριστιανική παράδοση.

Ερ.  Ως  μέλος του Findhorn, τι έχετε αποκομίσει από την εμπειρία σας στην κοινότητα;

Απ. Οφείλω να ομολογήσω ότι το διάστημα της παραμονής μου στην κοινότητα ήταν πολύ δημιουργικό και αποτέλεσε σταθμό για τη μετέπειτα πορεία μου. Κατ’ αρχάς με βοήθησε να κάνω σοβαρά βήματα αυτογνωσίας. Μέσα από τη διαδικασία των ομαδικών συναντήσεων γνώρισα και καλλιέργησα αρχές και αξίες που σχετίζονται τόσο με την αληθινή ανάπτυξη του εαυτού μου όσο και με την ομαλή συνύπαρξή μου με την υπόλοιπη ομάδα. Έμαθα να χρησιμοποιώ το μυαλό μου έτσι, ώστε να κατευθύνω τις προσπάθειές μου σωστά προκειμένου να συναντηθούν οι προσωπικές μου ανάγκες με τις ανάγκες του συνόλου. Με αυτό τον τρόπο κατάφερα να εστιάζω στους ανθρώπους και να αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου σε σχέση με τους συνανθρώπους μου. Κύρια ιδέα της κοινότητας δεν είναι να επικρατεί η πλειοψηφία, αλλά να συναντιούνται οι ανάγκες όλων ταυτόχρονα. Με άλλα λόγια, μέσα από αυτή τη διαδικασία μαθαίνεις την τέχνη του να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Ερ. Ποια  είναι τα στοιχεία που θα προβληθούν πιο έντονα στο σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί στο Πήλιο και τι θα αποκομίσουν όσοι το παρακολουθήσουν;

Απ. Θα είναι αναμφισβήτητα μια πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική προσπάθεια, για το λόγο ότι θα προσπαθήσουμε να ασχοληθούμε με απλά θέματα της καθημερινής ζωής που ενώ μας προκαλούν δυσαρέσκεια, κρύβουν και μια ευχάριστη όψη. Αυτήν ακριβώς την ευχάριστη πλευρά των πραγμάτων θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε μέσα από τη συλλογική εργασία και την αμοιβαία συνεργασία. Για παράδειγμα το πλύσιμο των πιάτων, που για πολλούς είναι μια ανιαρή εργασία, μπορεί να δίνει ευχαρίστηση, απλά οι περισσότεροι δεν το’ χουν ακόμα συνειδητοποιήσει. Επίσης, τα άτομα που θα παρευρεθούν στο σεμινάριο θα αισθανθούν πραγματικά ελεύθερα, αφού δεν πρόκειται να εξαναγκαστεί κανείς να κάνει οτιδήποτε δίχως τη θέληση του. Βασική αρχή μας είναι η προσωπική ελευθερία του ατόμου και γι’ αυτό το λόγο ενθαρρύνουμε τον καθένα να εξωτερικεύσει τον εαυτό του και να προβάλλει τη δική του αλήθεια. Εξάλλου, η τοποθεσία του Πηλίου ενδείκνυται για εναλλακτικές διακοπές, μακριά από το άγχος και το στρες της καθημερινότητας.                                

 

Διεθνές Πρόγραμμα Πηλίου

 

Είναι πολύ σημαντικό ότι επελέγη το Πήλιο, και συγκεκριμένα ο φιλόξενος χώρος του «Σπιτιού των Κενταύρων», για να ξεδιπλωθεί και να μεταδοθεί μοναδικό πνεύμα συντροφικότητας, αλληλεγγύης και εθελοντικής εργασίας.  Το Πήλιο φιλοξενεί από πέρυσι μία άλλη «απόχρωση ενέργειας» και σας καλεί για άλλη μια φορά να το επισκεφθείτε, προσθέτοντας στις εμπειρίες σας καινούριες δυνατότητες όπως:

 

 

Την παρακολούθηση, εδώ στο Πήλιο, των ίδιων σεμιναρίων που γίνονται σε διαφορετικά μέρη της Ευρώπης

Την εμπειρία και την ομορφιά της προσφοράς, μέσω της Εθελοντικής Εργασίας, και όλες τις γνώσεις, πρακτικές και πνευματικές, που μπορεί κανείς να αποκομίσει.

Οι δραστηριότητες της Κοινότητας Finhurn Foundation, στο «Σπίτι των Κενταύρων» θα γίνουν:

 

Από 9-29 Μαΐου. Διαμόρφωση μιας εξάγωνης κατασκευής, επισκευή των μονοπατιών στο δάσος και άλλες εργασίες κατασκευής και συντήρησης των χώρων. Όλες αυτές τις εργασίες θα επιστατήσουν ένας Εγγλέζος (Andrew) και ένας Έλληνας (Νίκος Μελής), οι οποίοι θα κατευθύνουν τις εργασίες.

Από 30 Μαΐου-19 Ιουλίου και από 30 Αυγούστου-16 Οκτωβρίου θα γίνονται τα σεμινάρια της Κοινότητας Finhurn Foundation

Από 12-19 Ιουλίου θα προσφερθεί ειδικά για Έλληνες το πρόγραμμα “Εβδομάδα Εμπειρίας στο Κοινοτικό Πνεύμα Finhurn”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008