DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

ΘΙΒΕΤ

Ένας τόπος Δύναμης και Πνευματικής Ομορφιάς

 

 

 

της Μίρκας Κωτσαρίδη

 

 

Η γοητεία του Θιβέτ, ως ένας ιερός και γεμάτος δύναμη τόπος, συναρπάζει και συγκλονίζει αενάως τους λαούς του Δυτικού κόσμου

 

Το Θιβέτ είναι μια χώρα διαφορετική από τις άλλες, ένας τόπος Μυστικισμού, Θρησκείας και Πολιτικής Απομόνωσης!

 

Ζούμε σε εποχές κρίσης και πλανητικής έντασης, συγκρούσεων και συρράξεων και γι’ αυτό το λόγο το Θιβέτ θα εμπνέει και θα συναρπάζει πάντα τον καθένα μας.

Θιβέτ, ένας τόπος γοητευτικός, ιερός, γεμάτος δύναμη, που αξίζει κανείς να επισκεφτεί. Θα συγκλονιστεί από το τοπίο, το τόσο επιβλητικό και μυστικιστικό, και θα ανακαλύψει ένα  Χώρο Δύναμης και Πνευματικής Ομορφιάς, που ασκεί γοητεία αλλά και συγκεντρώνει πολιτικό, πολιτιστικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον.

 

Τοποθέτηση στο χώρο και το χρόνο

 

Το Θιβέτ, το επονομαζόμενο “Στέγη του Κόσμου” αποτελείται από οροπέδιο, μέσου ύψους 3.500-5.000 μ. που γέρνει ανατολικά προς δασώδεις κοιλάδες και έχει πρωτεύουσα τη Λάσα, ενώ το βόρειο τμήμα του Θιβέτ αποτελεί μια στέπα, που μόνο οι νομάδες τη διασχίζουν.

Θεωρείται η χώρα των μοναστηριών καθώς οι μονές του είναι αναρίθμητες και κάποιες από αυτές αναπτύχθηκαν σε τέτοιο σημείο, ώστε να γίνουν πραγματικές πολιτείες όπου στέγαζαν πολλές χιλιάδες μοναχών, με ξυρισμένο κεφάλι ή μαλλιά κομμένα σύρριζα, πουκάμισο κίτρινο και κάπα κόκκινη βαθύχρωμη, αποτελούν τη σημαντική πλειοψηφία των θρησκευτικών δρωμένων.

Οι κάτοικοι του Θιβέτ είναι μετρίου αναστήματος ή ψηλοί, και η θιβετιανή γλώσσα περιλαμβάνει πολλές διαλέκτους. Τα θιβετιανά ως γλώσσα, εξελίχθηκαν προς τις δισύλλαβες και τετρασύλλαβες λέξεις, διαθέτουν γραμματικά μόρια, λογοπαίγνια, τέσσερις εγκλίσεις και ένα συντακτικό, σύνθετο και αυστηρό.

Ο γραπτός λόγος όμως δεν εξελίχθηκε περαιτέρω, μετά από το 12ο αιώνα. Τα θιβετιανά διδάσκονται σήμερα και στην Ελλάδα, σε διάφορα κέντρα θιβετανικού Βουδισμού.

 

Ιστορία του Θιβέτ

 

Σύμφωνα με ένα θρύλο, ο θιβετιανός λαός προήλθε από τον έρωτα ενός δαίμονα και ενός πιθήκου. Από την ένωσή τους γεννήθηκαν έξι παιδιά, απαρχή των πρώτων φυλών-μισοί άνθρωποι, μισοί πίθηκοι-που ήταν καλυμμένοι με τρίχες. Σε ανασκαφές που επιχειρήθηκαν από τους Κινέζους, ανακαλύφθηκε στο Θιβέτ ύπαρξη αναπτυγμένων νεολιθικών κοινωνιών, του 5.000 π.Χ. Θρησκευτικός ηγέτης του Θιβέτ θεωρείται ο Δαλαϊλάμα, μεγάλη θρησκευτική μορφή, με πολλούς θρύλους γύρω από το όνομά του.

Σε πολιτικό επίπεδο, τώρα, όπως παρατηρεί ο ερευνητής Philippe Cornu:

“Το Θιβέτ αναδιπλώνεται στον εαυτό του σε μια πολιτική απομόνωσης…”.

 

Μυστικές Θιβετανικές Διδασκαλίες

 

Το Θιβέτ ήταν και είναι κέντρο και επίκεντρο γιογκικών ασκήσεων και διαλογιστικών τεχνικών.

Ανάμεσα στους πιο διάσημους Θιβετιανούς και Ινδούς φιλοσόφους συγκαταλέγονται ο Ναρόπα, και ο Μάρπα (ο επονομαζόμενος μεταφραστής), αλλά και ο Μιλαρέπα. Στα βιβλία “Θιβετανική Βίβλος των Νεκρών” και “Μιλαρέπα, ο Μεγάλος Γιόγκι του Θιβέτ” συγκεντρώνονται οι Θιβετανικές Μυστικές διδασκαλίες, διδασκαλίες των Λάμα, των Πνευματικών Οδηγών και Δασκάλων.

Το βιβλίο επίσης “Νιρβανική Ατραπός” περιέχει την πεμπτουσία μερικών από τις πιο κεντρικές και βαθιές πεποιθήσεις και παραμέτρους του ανατολικού Αποκρυφισμού και της Γιόγκα του νοητικού ελέγχου.

Το Θιβέτ αποτελεί λοιπόν δίκαια, τόσο για το νεόφυτο, όσο και για τον μεμυημένο, τόπο συναρπαστικό και γοητευτικό, πορεία στην Εσωτερική Ατραπό. Το Θιβέτ σημαίνει μυστικισμό και Γιόγκα, έφεση στο δρόμο, Μαθητεία, Φως και Δύναμη.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Philippe Cornu: ΘΙΒΕΤ, Ιστορία και πολιτισμός ενός λαού, Κυβέλη

Β.Γ. Έβανς – Γουέντζ: Θιβετανική Γιόγκα & Μυστικές Διδασκαλίες, Κέδρος

Remi  Boyer, «Ο Τρελλός της Σακτί», Κυβέλη

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008