DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

Βίλχελμ Ράιχ και Τάντρα:

Το Μυστήριο του Έρωτα στο Επίκεντρο

 

Σωματική Ψυχοθεραπεία και Πνευματικότητα

 

 

 

του Χάρη Κλωνάρη,  Phd  κοινωνιολόγου-ψυχοθεραπευτή

 

 

Υπάρχουν αρκετοί παραλληλισμοί μεταξύ των αποτελεσμάτων της έρευνας του Βίλχελμ Ράιχ και των παραδοσιακών αντιλήψεων της Τάντρα. Επιπρόσθετα, οι βιοενεργειακές ασκήσεις που προέρχονται από το χώρο της Σωματικής Ψυχοθεραπείας και είναι θεμελιωμένες στη βαθιά κατανόηση του Ράιχ για το φαινόμενο του Οργασμού και της Μυϊκής Θωράκισης, αποτελούν μια προϋπόθεση προς την πορεία για ταντρικές εμπειρίες.

Τι συνδεέι τον Βίλχελμ Ράιχ με την Τάντρα; Απ’ ότι ξέρουμε ο Ράιχ δεν ασχολήθηκε ποτέ με το θέμα Τάντρα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πολλοί παραλληλισμοί.

Ο Ράιχ περιέγραψε με τη θεωρία του για τον Οργασμό το στόχο του ερωτικά εκπληρωμένου ανθρώπου, ο οποίος χωρίς να καταπιέζει τη σεξουαλικότητά του αναζητάει και βρίσκει τη φυσική του ερωτική ευδαιμονία. Πρόκειται για τον άνθρωπο που διαμορφώνει τη ζωή του χωρίς νεύρωση, που είναι σε θέση να διαχειριστεί τον εαυτό του, δηλαδή να ρυθμίζει τη ζωή του με βάση τις προσωπικές του επιλογές και όχι να ετερορυθμίζεται, δηλαδή να ρυθμίζει τη ζωή του με βάση τις επιλογές και τις επιταγές των άλλων. Πρόκειται για τον άνθρωπο που έχει συνδεθεί αυθεντικά με τον πυρήνα της ύπαρξής του, αντί να είναι εξαρτημένος από ασυνείδητους ψυχικούς μηχανισμούς μέσα του, τα αίτια των οποίων θα πρέπει να αναζητηθούν στη σεξουαλική απώθηση. Διότι τίποτε δεν υποδουλώνει τον άνθρωπο περισσότερο, δεν τον διασπά σε «Πνεύμα» και «Σάρκα» και να είναι η αίτια για ατέλειωτο ψυχικό πόνο και μια μη βιωμένη ζωή, από μια σεξουαλικότητα που είναι πλημμυρισμένη με ενοχές. Τον αποξενώνει από την ίδια του τη φύση και τον μετατρέπει σε εχθρό της ψυχής του και του ίδιου του του σώματος και των αναγκών του.

Ιδιαίτερα, οφείλουμε στο Ράιχ τη θεμελιώδη υπόδειξη για τη στενή σχέση μεταξύ σώματος και ψυχής, την οποία ερεύνησε με μεγάλη ακρίβεια. Αυτή η σχέση, που σήμερα θεωρείται αυτονόητη, έπρεπε να επανα-ανακαλυφθεί στην εποχή μας. Αυτό είναι ένα από τα κρίσιμα σημεία, στα οποία ο Ράιχ συμφωνεί με τις βασικές θέσεις της Τάντρα. Η παράδοση της Τάντρα έχει αναγνωρίσει αυτή τη σχέση, πριν από πολλούς αιώνες, και προτείνει την παράλληλη εκπλήρωση και ανάπτυξη των σωματικών και ψυχικών αναγκών του ανθρώπου χωρίς να τις διασπά και να τις αντιπαραθέτει σε «φυσικές ή ενστικτώδεις» και «πολιτισμικές» επιθυμίες, εκθέτοντας με αυτό τον τρόπο τον άνθρωπο σε μια ισχυρή εσωτερική σύγκρουση και ένταση.

Κυρίως όμως, οφείλουμε στο Ράιχ την έννοια της «Οργασμικής Ικανότητας». Αυτή η έννοια ήταν ανύπαρκτη μέχρι το έτος 1923, όταν ο Ράιχ διατύπωσε τη Θεωρία του Οργασμού. Μέχρι τότε, είχε αναγνωρισθεί μόνο η εκσπερμάτωση και στυτική ικανότητα, η οποία αναφέρεται αποκλειστικά στον άνδρα, ενώ απεναντίας η οργασμική ικανότητα αναφέρεται και στους άνδρες και στις γυναίκες.

Οργασμική ικανότητα σημαίνει «η ικανότητα να αφεθεί το άτομο στη ροή της εσωτερικής, βιολογικής ενέργειας χωρίς τον παραμικρό δισταγμό,  η ικανότητα για εκφόρτιση της υψηλής σεξουαλικής διέγερσης διαμέσου της ακούσιων, ανεξέλεγκτων και απολαυστικών συσπάσεων του συνόλου του σώματος» («Λειτουργία του Οργασμού»).

Και επιπρόσθετα: «Απολύτως κανένα νευρωτικό άτομο δεν έχει αυτή την ικανότητα και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων ανήκει στην κατηγορία των νευρωτικών».

Για την ταντρική πρακτική η Οργασμική Ικανότητα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση.

Ο Ραϊχ υποστήριξε ότι η ολοκληρωτική χαλάρωση, η πλήρης έλλειψη ψυχοσωματικών εντάσεων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, αποτελεί χαρακτηριστικό της οργασμικής ικανότητας. Με άλλα λόγια, μια αρμονική πολικότητα μεταξύ έντασης και χαλάρωσης. Οι άνθρωποι όμως, λόγω της «σεξουαλικής καταπίεσης έχουν απωλέσει την ικανότητα να αφήνονται ελεύθερα στην εσωτερική ροή της σεξουαλικής ενέργειας» και στις δυνατότητες που προσφέρει ένα υγιές και ισορροπημένο αυτόνομο νευρικό σύστημα, δηλαδή ικανότητα για απολαυστική χαλάρωση.

Ο σύγχρονος άνθρωπος, στη συντριπτική πλειοψηφία, έχει χάσει πλέον αυτή την ικανότητα. Χαρακτηρίζεται από πολύπλευρα ψυχοσωματικά συμπτώματα και μπλοκαρίσματα, τα οποία εκδηλώνονται ως οργασμική ανικανότητα στις γυναίκες και ως στυτική δυσλειτουργία και πρόωρη εκσπερμάτωση στους άνδρες. Επιπρόσθετα, η μεταφορά της αρχής των υψηλών επιδόσεων στο χώρο της σεξουαλικότητας – που σκοτώνει την ερωτική επιθυμία στον ίδιο βαθμό, όπως και η σεξουαλική καταπίεση – και επίσης οι συνέπειες της σεξουαλικής παραβίασης και κακοποίησης που συμπεριλαμβάνουν τα παραπάνω συμπτώματα, κυρίως στο χώρο της ανθρώπινης ψυχής.

Η αποκατάσταση του διαταραγμένου Οργασμικού Αντανακλαστικού, δηλαδή της οργασμικής ικανότητας, αποτελεί τη βάση και της Ραϊχικής Σωματικής Ψυχοθεραπείας και της Ταντρικής Πρακτικής. Το αποτέλεσμα είναι ουσιαστικό ενδιαφέρον για τη ζωή, περισσότερος αυθορμητισμός, αυξημένη σεξουαλική απόλαυση, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, περισσότερη εμπιστοσύνη στον ίδιο μας τον εαυτό και τα συναισθήματα μας. Ακριβώς αυτή την εμπιστοσύνη αναγνωρίζει η Τάντρα στον σεξουαλικά εκπληρωμένο άνθρωπο, δηλαδή ότι δε χρειάζεται κάποια καταναγκαστική ηθική, διότι το Καλό πηγάζει από τον εσωτερικό του κόσμο. Το Καλό αναγνωρίζεται ως σύμφυτο και ως η ποιοτική και ειδοποιός διαφορά μιας εκπληρωμένης ελεύθερης ζωής και όχι ως αντίποδας του Κακού. Συνήθως, σύμφωνα με τον Ράιχ, το Κακό δεν είναι τίποτα άλλο από καταπιεσμένη σεξουαλικότητα που παίρνει τη μορφή της επιθετικότητας, του σαδισμού, του μαζοχισμού. Η σφοδρή επιθυμία και ορμή της σεξουαλικότητας αντιστοιχεί στην ορμή της ίδιας της Βιοενέργειας του ανθρώπου, η οποία εκφυλίζεται, όταν καταπιέζεται και δεν επιτρέπεται η ελεύθερη έκφρασή της.

Ένα άλλο στοιχείο που συνδέει τη Ραϊχική με την Ταντρική κοσμοθεώρηση είναι η ανακάλυψη της Οργόνης από τον Ράιχ. Πρόκειται για την αιθερική ενέργεια που σήμερα, αποδεικνύεται πλέον επιστημονικά και που αποκαλείται Πράνα στην Τάντρα. Η Πράνα αποτελεί το ενεργειακό σώμα του ανθρώπου και είναι διάχυτη στο σύμπαν. Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι οι Μύστες όλων των εποχών πάντα ήξεραν ότι ο άνθρωπος δεν αποτελείται μόνο από σάρκα και οστά, ότι το ενεργειακό σώμα του είναι η πεμπτουσία της ύπαρξης του. Ο Ράιχ είναι ο σύγχρονος εμπνευσμένος ερευνητής που επιβεβαιώνει συστηματικά τις αποκαλύψεις τους.

Θα ήθελα να ολοκληρώσω αυτό το άρθρο με τον επίλογο του Ράιχ στο βιβλίο του  «Η Λειτουργία του Οργασμού»:

«… η έρευνα γύρω από το φαινόμενο του Οργασμού, που αποτελεί το θετό παιδί των φυσικών επιστημών, μας οδήγησε σε βαθιά και συγκλονιστικά μυστικά της φύσης. Η έρευνα της ζωντανής ύλης μάς οδήγησε πέρα από τα όρια της Ψυχολογίας του Βάθους και της Φυσιολογίας. Εισήλθαμε σε ανεξερεύνητο, βιολογικό πεδίο. Το θέμα «σεξουαλικότητα» συγχωνεύτηκε με το θέμα «ζωή» …. Το Επίκεντρο παραμένει αυτό που πάντα ήταν: Το Μυστήριο του Έρωτα, στο οποίο οφείλουμε το Γίγνεσθαι της Ύπαρξης».

 

                                                            Για περισσότερες πληροφορίες

                                                            σχετικά με το περιεχόμενο του

                                                            άρθρου, μπορείτε να επικοινωνήσετε

                                                            με το συγγραφέα στο τηλ.: 210-7754107                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008