DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

 

Εναλλακτικές κοινότητες, εναλλακτικά χωριά

Ουτοπία ή πραγματικότητα

 

 

 

 Της Ειρήνης Κουρδάκη

 

 

Το σύγχρονο όραμα

 

Η απάντηση των σύγχρονων οραματιστών στην  κοινωνία της   κατανάλωσης, της μοναξιάς, της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής, φαίνεται να είναι οι εναλλακτικές κοινότητες η τα χωριά νέου τύπου όπου ο τρόπος οργάνωσης του κοινωνικού βίου έχει σαν σκοπό την ανάπτυξη μιας ουσιαστικής σχέσης σεβασμού προς τη φύση και τον άνθρωπο και εξέλιξης προϋποθέσεων για την αυτάρκεια σε όλα τα επίπεδα. 

 

Πολλά χρόνια τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια ολόκληρη κίνηση για ένα δίκτυο κοινοτήτων η καλύτερα οικολογικών χωριών ως απάντηση στα υπαρξιακά ερωτήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Είναι εναλλακτικοί χώροι όπου οι άνθρωποι ψάχνουν και πειραματίζονται επάνω σε νέες μορφές συμβίωσης, θέτουν από την αρχή τα θέματα της αγάπης, της φιλίας, της εμπιστοσύνης, της ανατροφής των παιδιών, σχέσης μεταξύ άντρα και γυναίκα, της θεραπείας της αυτογνωσίας, της σεξουαλικότητας, του φόβου, της αυτάρκειας. Ασκούνται σε θέματα μη βίαιης επικοινωνίας, , επιλέγουν έναν οικολογικό κώδικα διατροφής, παραγωγής ενέργειας, εφαρμογής των τεχνολογικών δυνατοτήτων στη βάση ενός  μη καταναλωτικού κοινωνικού πρότυπου.  

 

 Η τελευταία μου επίσκεψη στο « Κέντρο για τον πειραματικό κοινωνικό σχεδιασμό», (ZEGG), στάθηκε ως αφορμή να κατανοήσω για άλλη μια φορά ότι ο μονόδρομος της μοναξιάς του σύγχρονου ανθρώπου θα πρέπει να ξεπεραστεί με εναλλακτικές τολμηρές προτάσεις.

Ποιος ξέρει, μπορεί να υπάρχει ακόμη η ελπίδα να ξαναβρούμε όλοι μας τέτοιους τρόπους συμβίωσης που να μας δίνουν πραγματική χαρά για τη ζωή. Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα για μας, για τα παιδιά μας και για τον πλανήτη.  

 

Το ZEGG* είναι μία από τις σημαντικότερες εναλλακτικές κοινότητες της Ευρώπης, βρίσκεται κοντά στο Βερολίνο, και εργάζεται 25 ολόκληρα χρόνια ανελλιπώς για την πραγματοποίηση μιας συγκεκριμένης ουτοπίας, αποτελεί ένα χώρο έρευνας για την ανάπτυξη ενός δικτύου για μια ανθρώπινη γη. Φιλοξενεί για τρία χρόνια το Παγκόσμιο Δίκτυο Οικολογικών Χωριών GEN και την Εurotopia.

     

Μπορούμε να φτιάξουμε έναν νέο κόσμο;

Μπορούμε να παράγουμε ενέργεια έτσι ώστε οι επόμενες γενεές να επιβιώσουν: Μπορούμε να τρεφόμαστε έτσι ώστε να μην  υπάρχει  η εκμετάλλευση του Ανθρώπου και της Φύσης;

Μπορούμε να αναπτύξουμε νέα συστήματα πρόνοιας:

Μπορούμε να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σε έναν κόσμο αρμονικό με βαθύ το αίσθημα της ασφάλειας όπου να ανακαλύπτουν καθημερινά τη δύναμη της καρδιάς, της συμπόνιας, της γνώσης, της αγάπης;

 

Η απάντηση δίνεται από το ίδιο το διαφημιστικό έντυπο του GEN και της Εurotopia.

 «Μπροστά στο φαινόμενο της αποξένωσης, μπροστά στην «αυτονόητη» συμμετοχή στη μηχανή του κέρδους και της βίας για «το καλό» της παγκοσμιοποίησης, μπροστά στα επακόλουθα της υποβάθμισης του φυσικού μας περιβάλλοντος, ο καθένας από εμάς χρειάζεται ένα άλλο όραμα, ένα όραμα για ένα πραγματικά ανθρώπινο μέλλον.

Αυτό το όραμα θα πρέπει να πηγάζει από τις καρδιές μας, απ΄ τις επιθυμίες μας, θα πρέπει να στηρίζεται στα συμπεράσματα που θα  απορρέουν από τις προηγούμενες εμπειρίες αλλά και από έναν νέο τρόπο συνύπαρξης των ανθρώπων.

Τα συμφέροντα των πολυεθνικών-επιχειρήσεων για το κέρδος , επιβάλλονται, εν όψει της παγκοσμιοποίησης, σ’ ολόκληρο τον Πλανήτη.  Τα επακόλουθα αυτής της δράσης είναι γνωστά. Η άσκηση της βίας στις διάφορες μορφές της: πόλεμοι, πείνα, φτώχεια, σπατάλη φυσικών πόρων, τη καταστροφή του περιβάλλοντος, την έλλειψη μακροχρόνιων οικονομικών προγραμματισμών και δυνατοτήτων απασχόλησης, τον αφανισμό της βιολογικής, εθνικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής πολυμορφίας. Η παγκοσμιοποίηση δε μπόρεσε να λύσει τα παραπάνω θέματα αλλά μάλλον να τα ενισχύσει.»

 

Για την ενημέρωση σας πληροφορίες στις παρακάτω ηλ. δ/νσεις ;

Zentrum für Experimentelle Geselschafsgestaltung

Rosa Luxemburg str.89,D-14806 BELZIG, 00493384159510.www.zegg.de 

Παγκόσμιο Δίκτυο Οικολογικών Χωριών-Global Ecovillage Network (GEN): www:gaia.org

Eurotopia-Χάρτης Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και Οικολογικών Χωριών

www: eurotopia.de

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008