DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

 

 

 

 

της Αλέξιας Ασκαρίδου, δραματοθεραπεύτριας

 

Στο σωματικό επίπεδο, οι άνθρωποι μοιάζουν πολύ με τα ζώα, εφόσον οι βασικές λειτουργίες τους (ευχαρίστηση, πόνος, αναπνοή, τροφή, λήψη υγρών, αφόδευση, ύπνος, η ανάγκη αναζήτησης συντρόφου και αναπαραγωγής και φυσικά η γέννηση και ο θάνατος) είναι κοινές. Πριν από πάρα πολύ καιρό, και μετά την πτώση τους από την κατάσταση της χάρης και της ενότητας, οι άνθρωποι, βλέποντας την ομοιότητα τους με τα ζώα, ενοχλήθηκαν αφάνταστα. Ο Αδάμ και η Εύα είδαν ότι ήταν γυμνοί και φοβήθηκαν. Ασυνείδητα ξεκίνησε τότε η άρνηση της ζωικής τους φύσης. Η απειλή ότι ίσως γίνονταν έρμαια των παντοδύναμων ενστίκτων, με αποτέλεσμα να χάσουν κάθε συνείδηση, ήταν αληθινή. Ντροπή και ταμπού εμφανίστηκαν γύρω από ορισμένα μέρη του σώματος, και σωματικές λειτουργίες όπως η σεξουαλικότητα δεν μπόρεσαν να συμφιλιωθούν με τη ζωική τους φύση. Έτσι λοιπόν άρχισαν να αποσυνδέονται από το σώμα τους και, αντί να αισθάνονται ότι είναι οι ίδιοι αυτό το σώμα, αισθάνονταν απλώς ότι έχουν ένα σώμα.

Όταν εμφανίστηκαν οι θρησκείες, αυτή η αποσύνδεση έγινε εντονότερη με τη δοξασία «δεν είσαι το σώμα σου».

 

Η άρνηση του σώματος

 

Αμέτρητοι άνθρωποι σε Ανατολή και Δύση προσπάθησαν μέσα στους αιώνες να βρουν το Θεό, τη σωτηρία ή τη φώτιση μέσα από την άρνηση του σώματος. Αυτό μεταφραζόταν σε άρνηση της σωματικής ευχαρίστησης, και ειδικά της σεξουαλικότητας, νηστεία και άλλες ασκητικές πρακτικές. Ακόμα και πόνο προκαλούσαν στο σώμα τους σε μια προσπάθεια να το αποδυναμώσουν ή να το τιμωρήσουν επειδή το θεωρούσαν αμαρτωλό. Στο Χριστιανισμό, αυτό ονομαζόταν ταπείνωση της σάρκας. Άλλοι προσπάθησαν να αποδράσουν από το σώμα, μπαίνοντας σε κατάσταση ύπνωσης ή αναζητώντας εξωσωματικές εμπειρίες. Κάποιοι το προσπαθούν ακόμα και σήμερα. Το γεγονός είναι ότι κανείς δεν φωτίστηκε ούτε μέσα από εξωσωματική εμπειρία ούτε μέσα από την άρνηση και τα βασανιστήρια του σώματος.

Αν και μια εξωσωματική εμπειρία μπορεί να είναι γοητευτική και μπορεί να δώσει μια γεύση της απελευθέρωσης από την υλική μορφή, τελικά στο σώμα είναι που θα επιστρέψουμε, εκεί όπου τελικά πραγματοποιείται η διαδικασία της μεταμόρφωσης. Η μεταμόρφωση γίνεται μέσα από το σώμα και όχι έξω από αυτό.

Ο Ιησούς είπε: «Ολόκληρο το σώμα σου θα γεμίσει με φως». Το διαζύγιο του πνεύματος από τη σάρκα, του αρσενικού από το θηλυκό, του φωτός από το σκοτάδι είναι απώλεια της ψυχής. Η ψυχή είναι παρούσα όταν το σώμα και το πνεύμα είναι ένα. Δεν μπορεί να αναπνεύσει και να υπάρχει και να κινηθεί, όταν δεν συνδέεται με το σώμα. Το σώμα  είναι η μήτρα της ψυχής. Η επανάκτηση της ψυχής (soul retrieval) είναι δύσκολη δουλειά. Είναι μια δουλειά που την κάνεις μόνος σου. Κανένας δεν μπορεί να την κάνει για σένα. Αν θέλεις να γεννήσεις τον αληθινό σου εαυτό, πρέπει να σκάψεις βαθιά μέσα στο σώμα σου και να αφήσεις την ψυχή σου να ουρλιάξει.

Το να ψάχνεις την ψυχή σου σε θεωρίες και σε οτιδήποτε έξω από σένα και το σώμα σου είναι ένας τεμπέλικος τρόπος για να αναζητήσεις τη φώτιση. Για να είσαι ελεύθερο πνεύμα, χρειάζεται πειθαρχία. Το να μπορείς να βουτάς στα βαθιά μυστήρια της ψυχής σου είναι πρόκληση. Η αδράνεια είναι το αντίθετο της κίνησης. Τίποτα δεν ρέει. Ούτε τα συναισθήματα, ούτε οι σκέψεις, ούτε οι μύες.

 Χωρίς διαστάσεις

 Το σώμα αισθάνεται χωρισμένο από την καρδιά, η καρδιά από το νου και ο νους από το σώμα. Κι έτσι, συχνά, σκέφτεσαι ένα πράγμα, αισθάνεσαι κάτι άλλο και κάνεις κάτι τρίτο. Ζεις σε κατάσταση διαρκούς αντίθεσης. Οι «χωρίς διαστάσεις τεχνικές» είναι μια σύνθεση από πρακτικές γνωστές και μη, όπως γιόγκα, δημιουργικά παιχνίδια επικοινωνίας, αναπνοές, συναισθηματική εκτόνωση, δυναμικός διαλογισμός, χαλάρωση, δράμα και, πάνω από όλα, αυτοσχέδια κίνηση και χορός. Είναι μια πνευματική πρακτική που λειτουργεί στο σώμα, στο νου και στο πνεύμα.

Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος προηγούμενη ανάλογη πείρα, ούτε να είναι χορευτής για να πάρει μέρος.

Οι τεχνικές «χωρίς διαστάσεις» είναι ένας ξεχωριστός δρόμος που περνά από την επέκταση της ελευθερίας και φιλοδοξεί να οδηγήσει στην χωρίς διαστάσεις αυτογνωσία.

Ο χορός απελευθερώνει το σώμα, το νου και το πνεύμα. Δημιουργεί μια ατελείωτη ροή ενέργειας. Η έκσταση βιώνεται και κάθε περιορισμός, κάθε αίσθηση ξεχωριστού εξαφανίζεται. Ένας ολόκληρος κόσμος πιθανοτήτων ξετυλίγεται. Ξεδιπλώνονται συναισθήματα, δημιουργικότητα και φαντασία. Γινόμαστε συμπαντικοί, βιώνουμε τη χαμένη μας αθωότητα. Ανυψωνόμαστε και πέφτουμε. Όλα εναλλάσσονται. Κίνηση και ακινησία. Ερχόμαστε και φεύγουμε, παραδινόμαστε στον παλμό του σύμπαντος, στον ωκεανό της ζωής.

Διαλογισμός σημαίνει να είμαστε στο παρόν, να ζούμε το τώρα και να νιώθουμε μέσα στο σώμα μας και το σώμα μας. Οι τεχνικές χωρίς διαστάσεις είναι μια εργασία ανατρεπτική, δυναμική, ασυνήθιστη και καταλυτική. Ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη σωματική διάπλαση, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Μοναδική προϋπόθεση είναι η επιθυμία να αφήσουν έστω και για λίγο την «εικόνα του εαυτού τους».  

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008