DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

Σωματοδυναμική Ψυχοθεραπεία και Ανάλυση

 

 

Το Σύστημα Bodynamic - ψυχοθεραπεία και ανάλυση - είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος σωματικής εξελικτικής ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας που ενσωματώνει τα αποτελέσματα σύγχρονων ερευνών για την ψυχοκινητική εξέλιξη κατά την παιδική ηλικία, καθώς και για τις λειτουργίες του εγκεφάλου, τη γνωσιακή ψυχοθεραπεία και ψυχοθεραπεία του βάθους, ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα της διαπροσωπικής επαφής και στις υγιείς σχέσεις.

Το ανθρώπινο σώμα εντάσσεται πλήρως στη θεραπεία με ακριβή γνώση της ψυχολογικής λειτουργίας κάθε μυός, που βασίζεται στα δεδομένα που προέκυψαν από 25 χρόνια συστηματικών μελετών της παιδικής εξέλιξης σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία ενήλικων ατόμων.

Το Σύστημα Bodynamic δέχεται ως θεμελιώδη αρχή ότι οι μύες συσπώνται ανταποκρινόμενοι στα ισχυρά σωματικά αισθήματα που συνοδεύουν τις συγκινησιακές διεργασίες στις διαφορετικές φάσεις της παιδικής εξέλιξης. Όταν ένας μυς παραμένει σε κατάσταση χρόνιας σύσπασης με άκαμπτη τονική απόκριση, τον ονομάζουμε υπερτονικό, ενώ υπό διαφορετικές συνθήκες ένας μυς ενδέχεται να παραμείνει σε κατάσταση χρόνιας χαλαρότητας και παραίτησης, ανίκανος να ανταποκριθεί σε ισχυρά ερεθίσματα, οπότε τον ονομάζουμε υποτονικό.

Η Lisbeth Marcher και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι κάθε μυς - ή ομάδα συνεργαζόμενων μυών - αντιστοιχούν προς εξαιρετικά συγκεκριμένες φάσεις σωματο-ψυχικής εξέλιξης κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία, και επίσης προς συγκεκριμένες ψυχολογικές λειτουργίες. Κάθε μυς αντιστοιχεί προς μία φάση εξέλιξης (μερικοί περισσότερες), ενώ συσχετίζεται επίσης προς μία ή περισσότερες συγκεκριμένες ψυχολογικές λειτουργίες. Βασιζόμενοι σε αυτά τα νέα δεδομένα οι πρωτεργάτες του Bodynamic δημιούργησαν δυο πρακτικά συστήματα που εφαρμόζονται άμεσα στην ψυχοθεραπεία  τις Χαρακτηροδομές και τις Λειτουργίες του Εγώ (λεπτομερής περιγραφή πιο κάτω).

Μια ιδιαιτερότητα του Συστήματος Bodynamic είναι ότι επιδιώκει να δημιουργήσει ή να τονώσει στο άτομο τις δικές του δυνάμεις (resources) πάνω στις οποίες μπορεί να θεμελιώσει την εσωτερική του ασφάλεια. Η εκπαίδευση στο Σύστημα Bodynamic επιτρέπει στον καλά καταρτισμένο θεραπευτή ή θεραπεύτρια να προσδιορίζει ποιες δυνάμεις χρειάζεται να αποκτήσει το θεραπευόμενο άτομο και σε ποιο εξελικτικό στάδιο της παιδικής ηλικίας αντιστοιχούν, και στη συνέχεια να δουλέψει με συγκεκριμένες κινήσεις οι οποίες ενεργοποιούν αυτούς τους μυς.

Όταν το άτομο κατορθώσει να ανακτήσει δυνάμεις που είχε χάσει, ή να αναπτύξει νέες που δεν διέθετε, τότε ανακτά το σθένος και τις ικανότητες που του είναι απαραίτητες για να μπορέσει να προσεγγίσει με επιτυχία τα βαθύτερα επίπεδα των τραυματικών του εμπειριών. Ταυτόχρονα, η βαθμιαία ενίσχυση των δυνάμεων καθώς και της επίγνωσης επιτρέπουν στο άτομο να έχει πολύ μεγαλύτερο φάσμα επιλογών στη ζωή. 

 

Στην καρδιά του Συστήματος Bodynamic βρίσκεται η διαπίστωση ότι ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ζώο με θεμελιώδες κίνητρο να διατηρεί επαφή και Αμοιβαία Σύνδεση (Mutual Connection) με τους άλλους ανθρώπους, χωρίς όμως να χάνει τον προσωπική του Αξιοπρέπεια (Individual Dignity). Οι διαταραχές συμπεριφοράς των ενήλικων έχουν συχνά τις ρίζες τους σε κάποια διαταραχή της υγιούς Σύνδεσης από τραύματα που υπέστη το άτομο σε μία ή περισσότερες φάσεις της παιδικής του ηλικίας.

Η εξέλιξη του παιδιού είναι εκπληκτική και συγχρόνως περίπλοκη. Το παιδικό σώμα μαθαίνει να κινείται με διάφορους τρόπους  να μπουσουλάει, να περπατάει, να τρέχει, αλλά παράλληλα ο ψυχισμός του παιδιού διατρέχει μια μεγάλη ακολουθία φάσεων εξέλιξης-μεταμόρφωσης οι οποίες έχουν ως πρωταρχικό κίνητρο την επιθυμία του παιδιού να βρίσκεται σε βαθιά Αμοιβαία Σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους και με τον κόσμο γύρω του. Προφανώς η εξέλιξη του παιδιού διαμορφώνεται από τις καταπονήσεις-εντάσεις (φυσιολογικές ή ασυνήθιστες) και τραύματα που δέχεται το παιδί καθώς μεγαλώνει.

Όταν οι προσπάθειες του παιδιού να επιτύχει Αμοιβαία Σύνδεση ματαιώνονται, το σώμα και η ψυχισμός του ανταποκρίνονται στήνοντας άμυνες που μπορούμε να τις παρατηρήσουμε τόσο στο σώμα όσο και στην προσωπικότητα. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, οι προγενέστερες άμυνες λειτουργούν ως υπόβαθρο για μεταγενέστερα σχήματα διαπροσωπικής σύνδεσης, και με αυτό τον τρόπο συχνά οδηγούν σε νέες άμυνες.

            Το Σύστημα Bodynamic λειτουργεί με την παραδοχή ότι κάθε άμυνα εξυπηρετεί κάποιο καίριο σκοπό και για αυτό το λόγο δεν πρέπει να αποδομείται αλόγιστα. Οι άμυνες προκαλούν μεγάλο πόνο, ταυτόχρονα όμως λειτουργούν ως δημιουργικές λύσεις και στρατηγικές επιβίωσης. Όταν καταλάβουμε αυτή τη σημαντική τους ιδιότητα, αποκτούμε την ικανότητα να αποδεχόμαστε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας και τους άλλους όπως είναι και όχι όπως "πρέπει" να είναι.

Όταν στην ψυχοθεραπεία το άτομο μπορέσει να αισθανθεί αληθινή υποστήριξη και έτσι να αποδεχτεί νέα και υγιή εντυπώματα-συνδέσεις, τότε έχει στην πράξη αποκτήσει νέες δυνάμεις και δεν του είναι πια απαραίτητο να διατηρεί τις παλιές αμυντικές στάσεις του, και μπορεί να τις αφήσει με απλό και φυσικό τρόπο. 

Σχετικά με τις κεντρικές έννοιες Αμοιβαία Σύνδεση και Προσωπική Αξιοπρέπεια τους συστήματος Bodynamic

 

Το Σύστημα Bodynamic διακρίνει μια συνεχή αλληλεπίδραση και λεπτή ισορροπία μεταξύ της Αμοιβαίας Σύνδεσης και της Προσωπικής Αξιοπρέπειας ή αυτοσεβασμού. Γενικά μιλώντας, οι άμυνες προκύπτουν από τη βαθιά ανάγκη ενός παιδιού να διατηρεί τη μέγιστη δυνατή Αμοιβαία Σύνδεση με τα κεντρικά πρόσωπα στη ζωή του, μερικές φορές σε βάρος  της Προσωπικής του Αξιοπρέπειας.

Όπως περίπου ένας ενήλικος μπορεί να διατηρήσει ή να διακόψει την Αμοιβαία Σύνδεση, αντίστοιχα μπορεί να διατηρήσει την προσωπική του Αξιοπρέπεια ή αντίθετα να παραιτηθεί από αυτή. Μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, για να διατηρήσω την προσωπική μου Αξιοπρέπεια στις επαφές μου με τους άλλους, χρειάζεται να σέβομαι τον ίδιο μου τον εαυτό με τρόπο ώστε ο τρόπος που υπάρχω, τα συναισθήματά μου και οι πράξεις μου να είναι συνεπείς προς τον αυθεντικό εαυτό μου - τις πραγματικές μου ανάγκες, ενορμήσεις, προτιμήσεις, επιθυμίες και οπτική ζωής.

Ένας τρόπος να χάσω την προσωπική μου Αξιοπρέπεια είναι όταν η αλληλεπίδρασή μου με κάποιο άλλο πρόσωπο ή πρόσωπα γίνει τόσο απαιτητικά δύσκολη για εμένα, ώστε μέσα μου να φτάσω στο σημείο να έχω ανάγκη να αποτραβηχτώ από την επαφή, διακόπτοντας την αμοιβαία Σύνδεση - όμως δεν το κάνω! Αντίθετα, διατηρώ τη Σύνδεση, αλλά για να το επιτύχω χρειάζεται να παραιτηθώ από την προσωπική μου Αξιοπρέπεια.

Ως συνολικό σύστημα οι Χαρακτηροδομές του Bodynamic αποτελούν, μεταξύ άλλων, ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια Χαρακτηρολογικών Θέσεων που εξηγούν για ποιους λόγους και με ποιους τρόπους ένα άτομο θα προτιμούσε να διατηρήσει την αμοιβαία Σύνδεση εις βάρος της προσωπικής του Αξιοπρέπειας - να διατηρήσει επαφή με κάποιο άτομο ή κατάσταση την οποία κατά βάθος δεν μπορεί να αντέξει, επειδή το ενδεχόμενο να χάσει τη Σύνδεση τον γεμίζει φόβο, ενώ η απώλεια της προσωπικής Αξιοπρέπειας του φαίνεται λιγότερο τρομακτική.

Και αντίστροφα  κάθε άτομο έχει κάποια στιγμή στη ζωή του αποτραβηχτεί από μια επαφή που του προκαλούσε ανυπόφορη δυσκολία, προκειμένου να μπορέσει να διατηρήσει την προσωπική του Αξιοπρέπεια. Έτσι εξηγείται άλλη μια ακραία αλλά καθόλου σπάνια πλευρά της ανθρώπινης κατάστασης  Μηδενική αμοιβαία Σύνδεση αλλά πολλή προσωπική αξιοπρέπεια, σε απόλυτη μοναξιά.

Το Σύστημα Bodynamic προτείνει ότι έχει μεγάλη σημασία να μπορούμε να παίρνουμε ενσυνείδητες αποφάσεις για τις σχέσεις μας με τους άλλους και για τους τρόπους που συνδεόμαστε, ώστε να μη χρειάζεται να μειώνουμε την εσωτερική μας ακεραιότητα και αξιοπρέπεια απλώς και μόνο για να μη χάσουμε την επαφή. Μαθαίνουμε να εξισορροπούμε αποτελεσματικά την βαθιά επαφή με τους άλλους και την προσωπική μας αξιοπρέπεια, και έτσι τιμούμε ταυτόχρονα τους άλλους αλλά και τον εαυτό μας.

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΟΔΟΜΕΣ & ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

 

Ο αιδεσιμότατος Martin Luther King

είχε περιγράψει την αμοιβαία σύνδεση με το δικό του τρόπο 

 

 

Αληθινά, όλες οι μορφές της ζωής είναι αλληλένδετες.

Οι άνθρωποι μετέχουν σε ένα αναπόφευκτο δίχτυ αμοιβαιότητας,

πλεγμένοι όλοι μαζί στο υφάδι της Κλωθώς.

Κάθε τι που επηρεάζει έναν άνθρωπο άμεσα επηρεάζει όλους έμμεσα.

Δεν θα γίνω ποτέ αυτός που θα μπορούσα να είμαι

ώσπου να γίνεις και εσύ αυτό που θα μπορούσες να είσαι,

δεν θα γίνεις ποτέ αυτό που θα μπορούσες να είσαι

ώσπου να γίνω και εγώ αυτός που θα μπορούσα να είμαι.

Έτσι συνδέονται όλοι και όλα μεταξύ τους

στην πραγματικότητα.

 

Ο Dr. David Boadella, ευρύτερα γνωστός μελετητής του Wilhelm Reich, Διευθυντής του Συστήματος της Βιοσύνθεσης (και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκής Ένωσης Σωματο-ψυχοθεραπείας - European Association of Body Psychotherapy, EABP)

αποκάλεσε τη Lisbeth Marcher "Σκανδιναβή κληρονόμο του Wilhelm Reich" και

περιέγραψε το χαρακτηρολογικό μοντέλο του Συστήματος Bodynamic

ως "ένα από τα πιο προχωρημένα μοντέλα ψυχοθεραπείας νεότερης γενιάς που αναδύονται στην Ευρώπη", καθώς προχωρεί πέρα από τα μοντέλα των Wilhelm Reich, Alexander Lowen και άλλων θεωρητικών της σωματικής ψυχοθεραπείας.

 

Σύμφωνα με το Σύστημα Bodynamic, η εξέλιξη του παιδιού ακολουθεί σειρά φάσεων που είναι διαδοχικές αλλά με κάποια αλληλεπικάλυψη. Αρχίζουν στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης και συνεχίζονται ως το δωδέκατο χρόνο ζωής. Η εφηβεία θεωρείται επίσης σημαντική περίοδος  προσωπικής εξέλιξης, ενώ ακόμα και αργότερα στη ζωή η προσωπικότητα αναπροσαρμόζεται και αναπλάθεται καθώς διανύει κάποια στάδια ενήλικης εξέλιξης, σε διαρκή αλληλεπίδραση με τις Χαρακτηροδομές που εδραιώθηκαν  κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία.

 

 

Οι Χαρακτηροδομές (με την ονομασία του κύριου θέματος κάθε μιας)

 

4@5l@4@11@9@11@9@5xe" filled="f" stroked="f">

 

Οι Χαρακτηρολογικές Θέσεις

 

Το Σύστημα Bodynamic ορίζει τρεις διαφορετικές Θέσεις - δυνατές εκβάσεις κάθε Χαρακτηροδομής και του κυρίως θέματος που τη διακρίνει. Οι Χαρακτηρολογικές Θέσεις προκύπτουν από την αλληλεπίδραση του παιδιού με τους γονείς στην ηλικία που αντιστοιχεί σε κάθε Χαρακτηροδομή. 

 

 • Για να μπορέσει το παιδί να είναι ο "αληθινός του εαυτός", η ποιότητα την γονεϊκής επαφής και φροντίδας χρειάζεται να είναι επαρκής στις μικρότερες ηλικίες (όπως υποστηρίζει επίσης ο Winnicot), ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες το κοινωνικό περιβάλλον είναι σχεδόν εξίσου σημαντικό όσο οι γονείς. Η επαρκής γονεϊκή επαφή-φροντίδα εξασφαλίζει στο παιδί την ικανότητα να διατηρεί βαθιά Σύνδεση ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει τις δεξιότητες που αντιστοιχούν σε κάθε ηλικία-εξελικτικό στάδιο, και αποκτά τις απαραίτητες εσωτερικές δυνάμεις (resources) που θα του εξασφαλίσουν σωματική και ψυχική υγεία στη ζωή.
 • Αν η φυσιολογική εξέλιξη του παιδιού διαταραχτεί σε μία ή περισσότερες ηλικίες ή δομές, είναι πιθανό ότι το παιδί θα παραιτηθεί από τις ενορμήσεις του να δρα και να  αισθάνεται στο επίπεδο που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη ηλικία. Θα έχει την τάση να μην εκφράζει τις ικανότητές του και τις συλλήψεις του, είτε επειδή ποτέ δεν έμαθε να το κάνει ή επειδή παραιτήθηκε από αυτές. Στο ενήλικο άτομο αυτές οι δυνατότητες θα είναι υποσυνείδητες και το άτομο δεν θα έχει επίγνωσή τους, δηλαδή θα βρίσκεται στην Πρώιμη Θέση της αντίστοιχης χαρακτηρολογικής δομής, που χαρακτηρίζεται από παραίτηση.
 • Αν οι διαταραχές που αντιστοιχούν σε μια συγκεκριμένη χαρακτηροδομή είναι λιγότερο σοβαρές ή έχουν συμβεί σε μεγαλύτερη ηλικία μέσα στα όρια της ίδιας χαρακτηροδομής, τότε το άτομο θα έχει την τάση να συγκρατεί τις ενορμήσεις του, δηλαδή να μη δρα και να μην αισθάνεται όπως θα ήθελε, ή θα εκφράζει τις ενορμήσεις του με έκαμπτο τρόπο, δηλαδή θα βρίσκεται στην Όψιμη Θέση της αντίστοιχης χαρακτηροδομής, που χαρακτηρίζεται από ψυχολογική θωράκιση (ή ακαμψία, όπως λέγεται συχνά). 

 

Τόσο η Πρώιμη όσο και η Όψιμη Θέση κάθε χαρακτηροδομής συνεπάγεται στρεβλώσεις του Εαυτού και των σχέσεων. Παραδείγματος χάρη, στην Δομή Ανάγκης η πρώιμη Θέση παραίτησης ονομάζεται Απελπισμένη, η όψιμη ή άκαμπτη ονομάζεται Δύσπιστη, ενώ η υγιής και καλά ισορροπημένη Θέση ονομάζεται Ικανοποιημένη.

Ας φανταστούμε ένα μωρό του οποίου η επιβίωση εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη μητέρα ή κάποιο άτομο που ικανοποιεί, ή δεν ικανοποιεί, τις βασικές ανάγκες του. Αν το μωρό δεν έχει την ασφάλεια ότι οι ανάγκες του θα ικανοποιηθούν, θα αισθάνεται βαθιά απόγνωση. Σε κάποιο άλλο μωρό, οι ανάγκες του ίσως ικανοποιούνται μερικές φορές αλλά άλλες φορές όχι. Αυτό το μωρό θα πάψει να εμπιστεύεται τα άτομα που το φροντίζουν, και κατ' αναλογία τους ανθρώπους γενικότερα. Αντίθετα, το μωρό που οι ανάγκες του ικανοποιούνται χάρη στην επαρκή επαφή και φροντίδα της μητέρας του, βιώνει το συναίσθημα της ικανοποίησης τόσο στην προσωπική επαφή όσο για την τροφή, την ασφάλεια, την αγάπη, το παιχνίδι, ή την καθαρή πάνα.

 

Ενώ κάποιες προγενέστερες σωματο-ψυχοθεραπείες διαπνέονταν από τη βασική  Ραϊχική αρχή της θωράκισης-ακαμψίας, το Σύστημα Bodynamic βρήκε αυτή την αρχή μάλλον περιοριστική στην πράξη. Άτομα που είχαν καθοδηγηθεί να εργαστούν διασπώντας απλώς τη θωράκιση, πολύ συχνά κατέληγαν να παλινδρομούν στις καθημερινές λειτουργίες της ζωής. Παρατηρώντας αυτό το προηγούμενο, οι πρωτεργάτες του Συστήματος Bodynamic ερεύνησαν λεπτομερώς τις αλληλουχίες μυικής απόκρισης σε ολόκληρο το σώμα, και κατέληξαν να διατυπώσουν πρώτοι τις έννοιες της υποτονικής μυικής απόκρισης, καθώς και της φυσιολογικής. 

Ενώ οι προγενέστερες προσεγγίσεις έδειχναν να αγνοούν την πιθανότητα υποτονικής απόκρισης, δηλαδή παραίτησης-αδυναμίας, η Ομάδα Bodynamic ήταν η πρώτη που ανάπτυξε τρόπους υποστήριξης των υποτονικών μυών, αναδεικνύοντας και χρησιμοποιώντας τις σωματο-ψυχικές δυνάμεις του ατόμου, πράγμα που επιτρέπει επίσης στους υπερτονικούς μυς να χαλαρώνουν με τρόπο πιο φυσικό και πιο ήπιο για τη συνολική ισορροπία του ατόμου. Το Σύστημα Bodynamic επιτρέπει μεγαλύτερη ενοποίηση-εναρμόνιση, αντίθετα με τη διάσπαση που παρουσιάζεται μερικές φορές ως αποτέλεσμα των αυστηρά Ραϊχικών μεθόδων.

Η  έννοια της υποτονικής μυικής απόκρισης είναι αποκλειστικότητα του Συστήματος Bodynamic, όπως επίσης και η έννοια ότι οι υποτονικοί μύες έχουν ανάγκη να δεχτούν επαφή και υποστήριξη προκειμένου να "μεγαλώσουν". Η έννοια της ουδέτερης ή φυσιολογικής τονικής απόκρισης είναι επίσης αποκλειστικότητα του Συστήματος Bodynamic. Η ουδέτερη απόκριση βοηθά να αναπτυχθούν νέες ψυχικές δυνάμεις, και επιτρέπει ευρύτερο φάσμα επιλογών στη ζωή.

 

Νέες δυνατότητες θεραπείας

 

Αυτή η νέα δυνατότητα να αναγνωρίζουμε την ψυχολογική παραίτηση και να την αντιμετωπίζουμε άμεσα, καθώς και να υποστηρίζουμε το Εγώ να αναπτύξει νέες δυνάμεις, μεταμορφώνει την ψυχοθεραπεία. Στο πλαίσιο της θεραπευτικής σχέσης, οι θεραπευόμενοι μαθαίνουν να αφυπνίζουν νέες και άγνωστες ενορμήσεις και δεξιότητες - νέες δυνάμεις του εγώ, νέες ικανότητες στην κίνηση - ακριβώς εκείνες που τους έλειπαν ενώ συγχρόνως τους ήταν τελείως απαραίτητες. Αυτές οι νέες δυνάμεις επιτρέπουν στο άτομο να επεξεργάζεται με πολύ μεγαλύτερη ευκολία τα θέματα της προσωπικής του εξέλιξης (κατά την παιδική ηλικία) από θέση ασφάλειας και δύναμης.

Η άμεση επεξεργασία της σωματικής παραίτησης μεταμορφώνει τη σωματική ψυχοθεραπεία, αφού επιτρέπει στο θεραπευτή να προσαρμόζει την προσέγγισή του και να χρησιμοποιεί ήπιους και υποστηρικτικούς τρόπους ανάπτυξης ή ανάκτησης των δυνάμεων (resources) που ο θεραπευόμενος είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει. Η θεραπεία δεν επιδιώκει να αποδομήσει τις αντιστάσεις, ούτε να ωθήσει το άτομο σε συγκινησιακή εκτόνωση, αλλά να το μεταμορφώσει ξυπνώντας μέσα του σε μεγάλο βάθος το αίσθημα και την επίγνωση του σώματος (ιδιοδεκτικότητα). Το αίσθημα του σώματος αφυπνίζει λανθάνουσες δυνάμεις βαθιά στον εαυτό, και τις ενθαρρύνει να αναδυθούν στο συνειδητό και στη ζωή.

 

Μεταβίβαση και αντιμεταβίβαση

 

Η μεταβίβαση και η αντιμεταβίβαση είναι σημαντικά μέσα για τη θεραπεία παλιών προβλημάτων παιδικής εξέλιξης. Σύμφωνα με τον Boadella (και άλλους που προηγήθηκαν), η μεταβίβαση αντανακλά την ιστορία παλιότερων ψυχολογικών μορφωμάτων στους μυς, οι οποίες στη συνέχεια προβάλλονται προς τον θεραπευτή, τον εκπαιδευτή ή τα άλλα μέλη της ομάδας.

Όπως έχει φανεί μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας στην εκπαίδευση ψυχοθεραπευτών που χρησιμοποιούν άλλες προσεγγίσεις (δηλαδή όχι Bodynamic), οι χαρακτηροδομές του Συστήματος Bodynamic αποτελούν πολύ ισχυρό εργαλείο για την περιγραφή διαφορετικών μορφών μεταβίβασης και αντιμεταβίβασης. Το σύστημα των Χαρακτηροδομών Bodynamic περιγράφει σχήματα μυικής απόκρισης σε συνδυασμό με το σύνολο των συνηθειών επαφής και συμπεριφοράς του ατόμου.

Ο θεραπευτής-εκπαιδευτής του Συστήματος Bodynamic έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τις μεταβιβάσεις που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες χαρακτηροδομές ή σχήματα παιδικής εξέλιξης, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες ασκήσεις, φραστικές διατυπώσεις που αντιστοιχούν σε υγιή γονεϊκά μηνύματα, ασκήσεις επαφής, ψυχο-κινητικές ασκήσεις, και το λόγο. Όταν το νέο σχήμα επαφής συνδεθεί με τη μεταβίβαση ή "συνήχηση" όπως την περιγράφει ο Boadella, ένα νέο εντύπωμα έχει ενσωματωθεί στην καθημερινή ζωή.

 

 

ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟ ΣΟΚ & ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ (PTSD)

 

 

Η προσέγγιση του Συστήματος Bodynamic στη θεραπεία του τραυματικού σοκ και της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD) περιλαμβάνει το σώμα με εξαιρετικά άμεσο τρόπο. Στόχος της θεραπείας που χρησιμοποιούμε για το σοκ δεν είναι απλώς να αντιμετωπίσουμε τα αίτια και τα χρόνια συμπτώματα του σοκ, αλλά να βοηθήσουμε το θεραπευόμενο άτομο να αναπτύξει νέες γνωσιακές, ψυχοκοινωνικές και σωματικές δυνάμεις (resources) που προσφέρουν αυξημένες δυνατότητες δράσης. Ο θεραπευόμενος θα μπορεί να παραμένει εστιασμένος, διατηρώντας επαφή με τους άλλους, και να περιέχει με επιτυχία τις υψηλές ενέργειες της τραυματικής εμπειρίας του.

Βασικοί συντελεστές στην αντιμετώπιση του τραυματικού σοκ είναι εξίσου η Αμοιβαία Σύνδεση και η Προσωπική Αξιοπρέπεια (όπως περιγράψαμε πιο πάνω) που το Σύστημα Bodynamic χρησιμοποιεί σε συνδυασμό με τις Χαρακτηροδομές και την παιδική εξέλιξη.

Μετά από πολλά χρόνια πρακτικής εμπειρίας και γνωσιακής εμβάθυνσης στην θεραπεία του τραυματικού σοκ γενικότερα, αλλά και του μαζικού σοκ που συνοδεύει τις μεγάλες καταστροφές (με ιδιαίτερη εμπειρία από αρκετές εμπόλεμες ζώνες) τα μέλη της  αρχικής Ομάδας Bodynamic μοιράστηκαν και συνέθεσαν τις διαφορετικές τους εμπειρίες, βελτίωσαν την πρακτική μεθοδολογία, και δημιούργησαν μια πολύπλευρη προσέγγιση για τη θεραπεία του Τραυματικού Σοκ και της Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες, η οποία περιλαμβάνει μεγάλο εύρος θεραπευτικών διαστάσεων και στόχων 

 

 • Ελαττώνουμε και εξαλείφουμε τα συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες (υπερ-εγρήγορση, αυπνία, ξαφνικές έντονες αναμνήσεις-flashback και/ή ιδεοληψία σχετικά με το τραυματικό περιστατικό).
 • Εντοπίζουμε, κατανοούμε και εξαλείφουμε την αποσύνδεση. 
 • Απελευθερώνουμε τις ενορμήσεις που υπήρχαν παγωμένες στο σώμα. 
 • Εντοπίζουμε τις καίριες αποφάσεις ζωής που συνδέονται με το τραύμα, και παίρνουμε νέες αποφάσεις στη θέση τους.
 • Στη θεραπεία της διαταραχής μετατραυματικού στρες, περιλαμβάνουμε το σώμα με άμεσο και υλικό τρόπο, χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως η αίσθηση του σώματος και η κατανόηση των αντανακλαστικών ακολουθιών κίνησης, και βοηθάμε τους πελάτες να αναγνωρίσουν και να χαλαρώσουν τις σωματικές εντάσεις χρησιμοποιώντας αντίσταση στην κίνηση και κινήσεις των ανταγωνιστών μυών. 
 • Βοηθάμε τον θεραπευόμενο να ανακτήσει υγιείς αντανακλαστικές λειτουργίες - Πάλης, Φυγής και Προσανατολισμού. 
 • Βοηθάμε τον θεραπευόμενο να κατανοήσει την κορυφαία εμπειρία που βρίσκεται ενσωματωμένη στο σοκ, και τη δύναμη που χρησιμοποίησε για να επιβιώσει στις συνθήκες του αρχικού σοκ, όποια έκβαση και αν είχε (πάλη, φυγή, αποσύνδεση). 
 • Βοηθάμε τον θεραπευόμενο να κατανοήσει, να αισθανθεί και να ενσωματώσει τον Άμεσο Εαυτό του (το μέρος του ανθρώπου που περιλαμβάνει τα ένστικτα, τις αυτόνομες λειτουργίες, τη διαίσθηση και τη συλλογική γνώση) και να μάθει να τον χρησιμοποιεί όταν βρίσκεται σε καταστάσεις υψηλής ενέργειας όπως το σοκ και οι κορυφαίες εμπειρίες.

 

Κορυφαίες Εμπειρίες και Υπερπροσωπική Πραγματικότητα

 

Το Σύστημα Bodynamic εξερευνά τις Κορυφαίες Εμπειρίες ως μορφή μύησης στην γνώση της υπερπροσωπικής πραγματικότητας, στο αίσθημα ότι το άτομο συνδέεται με πράγματα πέρα από τον εαυτό του. Επεξεργαζόμαστε τις κορυφαίες εμπειρίες ως μέρος της θεραπείας του Τραυματικού Σοκ, αλλά επίσης ως αυτοτελείς θετικές εμπειρίες ενδυνάμωσης. Όταν αντιμετωπίζουμε το σοκ ως κορυφαία εμπειρία, βοηθάμε το άτομο να ανακαλύψει τις δυνάμεις και τα χαρίσματα που εξασφάλισαν την επιβίωσή του κατά τη διάρκεια του σοκ. Η κορυφαία εμπειρία περιλαμβάνει ένα ανώτερο είδος χαράς. Ίσως ακούγεται αντιφατικό ότι ο έντονος φόβος ή φρίκη μπορεί να συνυπάρχει με τη χαρά, αλλά έτσι συμβαίνει, πράγμα που επιτρέπει στο άτομο να ανακτήσει δύναμη και αξιοπρέπεια από την τραυματική εμπειρία.

Το Σύστημα Bodynamic βοηθάει το άτομο να ξαναβρεί την ελπίδα. Ξεφεύγοντας από την παραίτηση της απελπισίας, μπορεί να δει και να αναγνωρίσει την υποσυνείδητη απόφαση που πήρε κατά τη διάρκεια του σοκ, να την επεξεργαστεί και να καταλήξει σε μια νέα απόφαση για το ίδιο θέμα της ζωής του. Η διεργασία αυτή έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία για την επίλυση του συγκεκριμένου σοκ.

Καθώς προσεγγίζουμε την Κορυφαία Εμπειρία, το άτομο συναντά μοναδικά θετικά βιώματα υψηλής ενέργειας που συνήθως τον ξαφνιάζουν. Οι Κορυφαίες Εμπειρίες αξίζουν να τις εξερευνούμε γιατί σφύζουν από ενέργεια και ποιότητα, και επαναφέρουν το άτομο σε πολύτιμες στιγμές γεμάτες χαρά. Βοηθώντας το άτομο να κατανοήσει τους συντελεστές της Κορυφαίας Εμπειρίας, δημιουργούμε νέες δυνατότητες για υψηλότερη ποιότητα ζωής. 

 

Ένστικτα, Συγκινήσεις και Συναισθήματα

 

Η προσέγγιση του Συστήματος Bodynamic προς την κατανόηση και θεραπεία του τραυματικού σοκ και PTSD περιλαμβάνει επίσης την εξερεύνηση των Ενστίκτων, Συγκινήσεων και Συναισθημάτων, και το ξεκαθάρισμα των αλληλένδετων πλεγμάτων που σχηματίζουν στα βιώματα των ανθρώπων.

Οι έρευνες για τον ανθρώπινο εγκέφαλο έχουν δείξει ότι τα Ένστικτα αντιστοιχούν σε δραστηριότητα στο αρχαιότερο επίπεδο του εγκεφάλου - το εγκεφαλικό στέλεχος. Τα ένστικτα ενεργοποιούνται σε καταστάσεις υψηλής έντασης τις οποίες το Εγώ δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί, όπως το τραυματικό σοκ, συνθήκες τρόμου ή φρίκης, και περιστατικά που απειλούν την ίδια τη ζωή. Ο εγκέφαλος προσλαμβάνει ότι η απειλή είναι θέμα ζωής ή θανάτου, ακόμα και αν η απειλή δεν είναι πραγματικά τόσο σοβαρή. 

Οι Συγκινήσεις είναι βασικές αποκρίσεις που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για να αντιμετωπίσει και να ρυθμίσει τις συναναστροφές μας με τον περιβάλλον. Όλα τα θηλαστικά διαθέτουν συγκινήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στον λιμβικό (μεταιχμιακό) επίπεδο ή σύστημα του μεσεγκέφαλου, που περιλαμβάνει τον Αμυγδαλοειδή Πυρήνα και τον Ιππόκαμπο.

Τα Συναισθήματα περιλαμβάνουν συνθέσεις μιας ή περισσότερων βασικών συγκινήσεων με δραστηριότητα στο επίπεδο του εγκεφαλικού φλοιού, και μπορούν να εκφραστούν με σκέψεις και λόγο.

Μελετώντας τις σχέσεις αυτών των τριών επιπέδων του εγκεφάλου, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα με ποιο τρόπο πυροδοτούνται οι αποκρίσεις μας σε σημαντικά γεγονότα, αναμνήσεις, λέξεις ή καταστάσεις. Κάθε ένα από τα τρία επίπεδα του εγκεφάλου μπορεί να προσφέρει εσωτερική καθοδήγηση και δύναμη, αλλά μπορεί επίσης να μας δυναστεύει και να μας ελέγχει.

Το Σύστημα Bodynamic προτείνει μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται να μάθουμε να περιέχουμε την ενέργεια και να επιτρέπουμε στις συγκινήσεις και τα ένστικτα να γίνουν μέρος της εσωτερικής μας καθοδήγησης, ώσπου να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε κάθε χαρακτηριστικό μας ως εσωτερική δύναμη (resource), διευρύνοντας έτσι το φάσμα των επιλογών που έχουμε είτε να εκφράζουμε ή να περιέχουμε-συγκρατούμε κάθε ένα από τα χαρακτηριστικά μας στην καθημερινή ζωή.

 

Μετά από δεκαετίες έρευνας το Σύστημα Bodynamic κατέληξε να προσδιορίσει ένδεκα ιδιαίτερες κατηγορίες ψυχολογικής λειτουργίας που ονομάζουμε Λειτουργίες του Εγώ (ακολουθεί περιγραφή). Κάθε μυς σε ολόκληρο το σώμα περιλαμβάνει κάποιο συγκεκριμένο και αυστηρά ιδιαίτερο ψυχολογικό περιεχόμενο που σχετίζεται με μία από τις Λειτουργίες του Εγώ, και σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερες από μία.

Η τονική απόκριση ενός μυός, την οποία αντιλαμβάνεται ο θεραπευτής ψηλαφώντας τον συγκεκριμένο μυ, προσφέρει ειδικές πληροφορίες για τις Λειτουργίες του Εγώ του συγκεκριμένου ατόμου - και ταυτόχρονα πληροφορίες για τις Χαρακτηροδομές που αφορούν συγκεκριμένες φάσεις της παιδικής εξέλιξης αυτού του ατόμου. Η διασταύρωση των Λειτουργιών του Εγώ με τις Χαρακτηροδομές προσφέρει πολύτιμα νέα δεδομένα που εμπλουτίζουν την κατανόηση της θεραπευτικής διεργασίας. Ταυτόχρονα ο θεραπευτής ενεργοποιεί το συγκεκριμένο μυ ή μυς - με τα χέρια ή υποδεικνύοντας κατάλληλες κινήσεις - και έτσι φέρνει στην επιφάνεια το ψυχολογικό περιεχόμενο του μυός, καθώς και πλήθος χρήσιμων συσχετισμών προς συγκεκριμένες Χαρακτηροδομές και Λειτουργίες του Εγώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008