DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

 

Διαλογισμός

Δρόμος για μια ανώτερη ποιότητα ζωής

 

 

 


Του Γιάννη Σιατόπουλου, Ολιστικού Θεραπευτή

 

Πριν από κάποια χρόνια θεωρείτο από τους περισσότερους, τουλάχιστον αστείος όποιος ισχυριζόταν πως ο διαλογισμός δεν είναι μια μεταφυσική τεχνική αλλά ένας ορθολογιστικός και εφαρμόσιμος τρόπος για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας. Πρόσφατα όμως κάποια επιστημονικά πειράματα απέδειξαν ότι, πράγματι, ο διαλογισμός βασίζεται σε θεμελιώδεις φυσικούς νόμους και ότι τα ευεργετικά του αποτελέσματα είναι μετρήσιμα. Μετά απ’ αυτή τη διαπίστωση οι επιστήμονες, κατά την προσφιλή τους συνήθεια, διχάστηκαν..!

 

Οι αποδείξεις

 

Τις δεκαετίες του 70 και του 80 κάποια πανεπιστήμια στην Ευρώπη και τις Η. Π. Α, κυρίως όμως στην τότε Σοβιετική Ένωση, ξεκίνησαν μια σειρά πειραμάτων. ώστε να διερευνήσουν τα αποτελέσματα του εφαρμοσμένου διαλογισμού. Ίσως οι ερευνητικές αυτές προσπάθειες, στην πραγματικότητα να εξυπηρετούσαν κρυφούς σκοπούς που σχετίζονταν με τα διαστημικά και τα μυστικά πολεμικά προγράμματα των χωρών αυτών. Όποιο κι αν ήταν το κίνητρο, τα αποτελέσματα των πειραμάτων ήταν εντυπωσιακά. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι ασκούνται συστηματικά στο διαλογισμό ή όπως αλλιώς ονομάζεται στο δημιουργικό οραματισμό, έχουν νοητικές διεργασίες ποιοτικά πολύ ανώτερες από έναν κοινό άνθρωπο.

 

Κύματα α και β

 

Για να κάνουν τις μετρήσεις τους οι επιστήμονες στηρίχτηκαν στα ήδη γνωστά στην επιστημονική κοινότητα εγκεφαλικά κύματα ρυθμού α και β. Πρόκειται για δύο κατηγορίες ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που εκπέμπει ο ανθρώπινος εγκέφαλος κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης, όταν δηλαδή είμαστε ξύπνιοι και δραστηριοποιούμαστε και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι δονήσεις αυτές που χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένο ρυθμό που σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα των σκέψεών μας και με την ψυχική μας κατάσταση, μπορούν να μετρηθούν από ειδικά μηχανήματα και να καταγραφούν σε διαγραμματική μορφή.

Τα κύματα τύπου β είναι υψηλότερης συχνότητας και χαρακτηρίζονται από έναν γρήγορο, μπερδεμένο και δυσαρμονικό τις περισσότερες φορές ρυθμό. Είναι αυτά που εκπέμπουμε καθ όλη την ημέρα όταν η νόησή μας πιέζεται από τα στρες και τις αγωνίες της καθημερινότητας. Αντίθετα, τα α κύματα παράγονται όταν κατά τη διάρκεια του ύπνου βρισκόμαστε σε βαθιά χαλάρωση και ηρεμία. Είναι κύματα αργά, χαμηλής δόνησης, και η εκπομπή τους διέπεται από μια σταθερή αρμονικότητα. Ένας κοινός άνθρωπος στη διάρκεια της ημέρας αδυνατεί να παράξει κύματα α ρυθμού, εκτός ίσως από κάποιες ελάχιστες στιγμές, αφού οι αντικρουόμενες και αντιφατικές σκέψεις και συναισθήματα που συνεχώς εκδηλώνει, μόνο κύματα β μπορούν να προκαλέσουν. Από την άλλη η παραμονή του ανθρώπινου εγκεφάλου για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα κύματα β ρυθμού κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι ένδειξη ενός κακού, διαταραγμένου και διακοπτόμενου ύπνου με ένταση ακόμη και εφιάλτες.

Αυτό λοιπόν που διαπιστώθηκε πειραματικά είναι πως οι μεθοδικά και συνεχώς διαλογιζόμενοι, παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην εκπομπή κυμάτων α και κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης.

Αυτό σημαίνει ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματά τους διατηρούνται σε τέτοια κατάσταση αρμονίας, ώστε βρίσκονται στην πλεονεκτική θέση να μπορούν να αντιμετωπίζουν τα διάφορα καθημερινά ζητήματα με νηφαλιότητα, λογική, αισιοδοξία και ψυχραιμία. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι η δημιουργία ενός θετικού και δημιουργικού πεπρωμένου που κάνει τη ζωή τους καλύτερη και τους γλιτώνει από πολλές ταλαιπωρίες και βάσανα που θα έρχονταν, ως συνέπεια  λάθος κινήσεων και επιλογών τις οποίες θα έκαναν υπό το κράτος έντασης.

 

Οι ρίζες του διαλογισμού.

 

Στη Δύση πολύ συχνά η έννοια του διαλογισμού ταυτίζεται αποκλειστικά με τις ανατολικές φιλοσοφίες και κυρίως με την ινδουιστική και τη βουδική Παράδοση, αυτό όμως είναι ανακριβές. Βεβαίως, λαοί όπως η Ινδοί, ή οι Κινέζοι έφτασαν την τεχνική αυτή σε πολύ υψηλά επίπεδα, της προσέδωσαν όμως τα δικά τους χαρακτηριστικά. Στην πραγματικότητα η τεχνική του διαλογισμού συναντιέται με διάφορες μορφές ή παραλλαγές σε όλους τους λαούς και σε όλες τις Παραδόσεις, χωρίς να μπορεί κανείς να εντοπίσει με βεβαιότητα ένα παγκόσμιο κέντρο από το οποίο να πήγασε.

 Αντίθετα, φαίνεται πως από τα πανάρχαια χρόνια οι αντιξοότητες της ζωής και η έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου για εξέλιξη και λατρεία προς το Ανώτερο, ώθησαν κάποιους χαρισματικούς και ιδιαίτερους ανθρώπους στην εξεύρεση τρόπων προκειμένου να βοηθήσουν τα μέλη της φυλής τους να αυξήσουν τις ικανότητές τους σε όλα τα επίπεδα και να γίνουν πιο δυνατοί και αποτελεσματικοί εσωτερικά και εξωτερικά. Οι σπουδαίες αυτές οντότητες με τις σπάνιες πνευματικές και ψυχικές ικανότητες, οι επονομαζόμενοι Μανού, που τα χρόνια εκείνα είχαν ηγετικό ρόλο και συγχρόνως ρόλο ιερέα στις διάφορες φυλές, έθεσαν τις πρώτες βάσεις των διαλογιστικών τεχνικών.

Φαίνεται, επίσης, ότι η ιδέα της προσευχής ήταν τότε άρρηκτα δεμένη με το διαλογισμό, το ίδιο όμως ισχύει, ουσιαστικά και σήμερα. Αν θέλαμε μάλιστα να κάνουμε έναν συσχετισμό διαλογισμού και προσευχής, θα λέγαμε πως ο πρώτος είναι ένα απαραίτητο στάδιο προκειμένου να πραγματοποιηθεί σωστά η δεύτερη. Διαλογισμός χωρίς προσευχή ασφαλώς και μπορεί να πραγματοποιηθεί όχι όμως και το αντίθετο.

Η τέχνη του «διαλογίζεσθαι».

Είπαμε στην αρχή ότι ο διαλογισμός είναι δημιουργικός οραματισμός. Με μια δεύτερη ματιά όμως ο ορισμός αυτός φαίνεται κάπως ασαφής. Ο καθένας από μας μπορεί να κάτσει ήσυχα στο δωμάτιό του και να αρχίσει να φαντάζεται, έντονα, διάφορα όμορφα και αισιόδοξα πράγματα, δημιουργώντας με το μυαλό του ωραίες εικόνες και πηδώντας με τη φαντασία του από το ένα θέμα στο άλλο. Αυτό αν και έχει το χαρακτήρα του δημιουργικού οραματισμού, ωστόσο, πολύ απέχει από το να χαρακτηριστεί διαλογισμός.

Ο διαλογισμός είναι κάτι πολύ περισσότερο και πολύ βαθύτερο. Αν θέλαμε να τον ορίσουμε ακριβέστερα συμπληρώνοντας τον παραπάνω ορισμό θα λέγαμε ότι «διαλογισμός είναι ο δημιουργικός μονοϊδεασμός».

Βεβαίως, υπάρχουν πολλές μορφές και πολλά επίπεδα διαλογισμού που οδηγούν από την απλή αλλαγή της διάθεσης και των στόχων μας έως την πλήρη μακαριότητα, το λεγόμενο «νιρβάνα». Η  πραγματοποίησή τους εξαρτάται από το επίπεδο και την εξοικείωση του διαλογιζόμενου. Τα ανώτερα επίπεδα διαλογισμού είναι αλήθεια ότι απαιτούν καθοδήγηση από έμπειρο δάσκαλο ή  έγκυρη Διδασκαλία.  

Εμείς εδώ όμως θα αναφερθούμε στα απλά και πρώτα επίπεδα δημιουργικού μονοιδεασμού τα οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε μόνοι μας και που αν  πραγματοποιηθούν σωστά και κυρίως με συνέπεια και συνέχεια, μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας προς το καλύτερο. Άλλωστε, αν πρώτα κανείς δεν κατακτήσει τα βασικά και πρώτα στάδια, είναι αδύνατον να προχωρήσει στα ανώτερα.

 Ο διαλογιζόμενος αφού προηγουμένως απομονωθεί σε ένα ήσυχο και καθαρό μέρος που θα μπορούσε ίσως να είναι το δωμάτιό του και αφού κάνει μερικές βαθιές, χαλαρές αναπνοές από τη μύτη, μπορεί να καθίσει άνετα σε μια πολυθρόνα ή στο κρεβάτι του, με την πλάτη χαλαρή αλλά και όσο το δυνατόν πιο όρθια, κάθετη προς τον τοίχο ή την πλάτη της καρέκλας. Τα πόδια καλό είναι να πατούν είτε σε ξύλινο πάτωμα είτε σε κάποιο υλικό που θα εξασφάλιζε τη μόνωση του διαλογιζόμενου από τα γήινα μαγνητικά ρευστά, τα οποία αν και απαραίτητα σε άλλες φάσεις της ζωής μας, δεν ευνοούν τη συγκεκριμένη προσπάθεια. Η στάση του λωτού δεν είναι καθόλου απαραίτητη σύμφωνα τουλάχιστον με τη δυτική Παράδοση. Βέβαια, αυτό σε τίποτα δεν εμποδίζει το διαλογιζόμενο να καθίσει άνετα οκλαδόν κάπου, όπως το κρεβάτι του, αν το προτιμά. Στη συνέχεια, κλείνοντας τα μάτια μπορεί να αρχίσει να εστιάζει τη σκέψη του σε ένα θέμα που από πριν έχει επιλέξει. Η μεγάλη δυσκολία βρίσκεται στο ότι η σκέψη αδυνατεί να μείνει σε ένα μόνο θέμα, γιατί η φαντασία μας έχει συνηθίσει να περισπάται και να τρέχει απ’ τη μια ιδέα στην άλλη. Με τη συνεχή εξάσκηση όμως, αυτό, σταδιακά, καθίσταται εφικτό και μάλιστα σχετικά εύκολα. Το ένα θέμα που θα επιλεγεί κάθε φορά για διαλογισμό χρειάζεται πάντοτε να έχει καλό και ηθικό περιεχόμενο, αλλιώς οι συνέπειες στη ζωή μας μπορεί να είναι δυσάρεστες. Αυτό είναι μια απαραίτητη προυπόθεση την οποία δεν πρέπει να ξεχνούμε  και να παραβιάζουμε ποτέ. Επιλέγουμε για παράδειγμα ένα ελάττωμά  μας ή μια ατέλειά μας και αρχίζουμε να φανταζόμαστε τον εαυτό μας σαν να μην εκδήλωνε το συγκεκριμένο ελάττωμα αλλά την αντίστοιχη αρετή. Η φαντασία μας χρειάζεται να εντοπιστεί όσο το δυνατόν πιο δυνατά, ακόμη και στην πιο μικρή λεπτομέρεια της νέας, θετικής εικόνας του εαυτού μας. Αν μέχρι τώρα οργιζόμασταν με κάθε ευκαιρία με το παιδί μας, το σύντροφό μας, με την κίνηση στο δρόμο κ. λ . π αρχίζουμε να φανταζόμαστε τον εαυτό μας ακόμη και στις πιο μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας να αντιδρά εντελώς διαφορετικά, μειλίχια, υπομονετικά, με ανεκτικότητα σε κάθε μια από τις προκλήσεις που παρουσιάζονται.  Ένα εικοσάλεπτο με μισάωρο καθημερινής εξάσκησης πάνω σε ένα θέμα είναι συνήθως αρκετό για να προλάβει ο νους μας να ηρεμήσει, να γαληνέψουμε και να αρχίσει σιγά-σιγά να αποκρυσταλλώνεται η νέα εικόνα μέσα μας, επιφέροντας τις επιθυμητές αλλαγές στη συμπεριφορά μας. Ανάλογα με την ένταση του ελαττώματος ή της αδυναμίας μας πάνω στην οποία διαλογιζόμαστε, θα χρειαστεί φυσικά και ο ανάλογος χρόνος καθημερινού διαλογισμού. Είναι σημαντικό να μην ξεκινήσουμε με τα μεγάλα μας ελαττώματα και αδυναμίες αλλά με τα μικρά, ώστε ο εαυτός νας προσαρμοστεί σταδιακά. Οι καλύτερες ώρες για το διαλογισμό είναι το πρωί αφού πλυθούμε και φάμε, ή το βράδυ, πριν κοιμηθούμε. Ας σημειώσουμε επίσης ότι η ανθοθεραπεία με τα ανθοιάματα Mπαχ και τα άλλα ανθοιάματα που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια, αποτελεί ιδανικό συμπλήρωμα και βοηθό αυτής της προσπάθειας.

 

Μυστική θεραπεία.

 

Δεν θα ήταν υπερβολή αν ισχυριζόταν κανείς πως τα οφέλη του διαλογισμού είναι όχι μόνο εντυπωσιακά αλλά και βαθιά θεραπευτικά. Αυτό που καταφέρνει όποιος διαλογίζεται συστηματικά πάνω στην αντικατάσταση των αδυναμιών του με θετικότητες, είναι μια πραγματική μεταμόρφωση και ισχυροποίηση της ύπαρξής του. Μοιραίο είναι τότε το άγχος, η ένταση, οι στενοχώριες οι καταθλίψεις, οι αγωνίες και όλες οι άλλες αρνήσεις που μας βασανίζουν να υποχωρούν. Παράλληλα, ο ύπνος γίνεται πιο γαλήνιος και ξεκούραστος, η αυτοπεποίθησή μας και η αποτελεσματικότητά μας αυξάνουν και η αισιοδοξία και η ελπίδα γίνονται σιγά-σιγά μόνιμες καταστάσεις μέσα μας. Πρόκειται για μια αληθινά μυστική και βαθιά θεραπεία της ύπαρξής μας που αντανακλά σημαντικά και ευεργετικά και στο σώμα μας, μια και οι περισσότερες ασθένειες έχουν σαν αίτιο τις νοητικές και τις ψυχικές μας ανισορροπίες.

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008