DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

Νερό: Ένα δώρο της φύσης προς υποβάθμιση και εξαφάνιση;

 

 

Της Μαρίας Ανδρέου

 

 

Μια σύντομη ματιά στη θέση που έχει το πολύτιμο αυτό αγαθό στον κόσμο μας σήμερα

 

«Γαλάζιος πλανήτης» είναι η συμπαντική επωνυμία της Γης και οφείλεται στο γαλάζιο χρώμα, όπως φαίνεται από τους δορυφόρους, που της προσδίδουν οι ωκεανοί. Το μεγαλύτερο τμήμα της γήινης επιφάνειας καλύπτεται από νερό.

Και το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 60% από νερό, ενώ τα όργανα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό είναι ο εγκέφαλος, οι μύες και το δέρμα.

Η συνειδητοποίηση ότι το νερό ήταν και είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του πολιτισμού καθρεφτίζεται στις λαϊκές δοξασίες, στη μυθολογία και στις θρησκείες. Πλήθος μύθων και αλληγορικών μορφών που θεοποιούν τη θάλασσα, τους ποταμούς, τις πηγές, συνωστίζονται στο πάνθεον των λαών.

 

Οι εκτιμήσεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες

 

Το νερό στη φύση μετασχηματίζεται, ταξιδεύει συνεχώς και ανακυκλώνεται. Συγκεντρώνεται σε χειμάρρους, ποτάμια που ρέουν και σε λίμνες, για να δώσουν τοπία μοναδικής ομορφιάς και βεβαίως πολύτιμες πηγές πόσιμου νερού.

Αν και ιστορικά αποτέλεσε κινητήρια δύναμη τεχνολογικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης των χωρών, σήμερα αποτελεί ένα διεθνές ζήτημα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα και δημιουργεί διενέξεις (μελλοντικά ίσως και πολέμους). Οι προβλέψεις και οι διαπιστώσεις είναι αρκετά ζοφερές:

Σε 25 χρόνια, οι άνθρωποι που ζουν σε 17 χώρες της Μέσης Ανατολής, της Νοτίου Αφρικής και σε τμήματα της Ασίας, δε θα έχουν αρκετό νερό για την παραγωγή τροφίμων.

Ο Νείλος, που αποτελεί πηγή τροφής και νερού για 343 εκατομμύρια ανθρώπους σήμερα, μέχρι το 2025 θα μπορεί να ικανοποιήσει μόνον 153 εκατομμύρια.

Η στάθμη του νερού υποχωρεί σταθερά στην Κίνα, την Ινδία και τις ΗΠΑ, οι οποίες παράγουν τη μισή τροφή του πλανήτη. Εκατόν είκοσι εκατομμύρια Ευρωπαίοι, δηλαδή ένας στους επτά κατοίκους της Γηραιάς Ηπείρου, δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε κεντρικό αποχετευτικό σύστημα, εκτιμά ο ΟΗΕ.

Το πρόβλημα του νερού εντοπίζεται αφενός στην κατασπατάληση των υδάτινων πόρων και στην αλόγιστη αστική και αγροτική χρήση τους και αφετέρου στη μόλυνσή τους. Αξιοσημείωτες είναι και οι αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρουν η αποψίλωση των δασών, οι κλιματολογικές αλλαγές και το φαινόμενο του θερμοκηπίου (πλημμύρες – ξηρασίες). Αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ποσότητα των αποθεμάτων νερού όσο και στην ποιότητά του. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα υπάρχει μια αύξηση του BOD από 3% έως και  24%. Αυτό συνεπάγεται μείωση του διαλυμένου οξυγόνου (DO) που είναι μια άλλη σημαντική μεταβλητή, χαρακτηριστική της ποιότητας ενός υδάτινου στρώματος.

 

Τα χημικά πρόσθετα

 

Σε όλο τον κόσμο καταγράφονται καθημερινά κρούσματα επιδημιών και θάνατοι από την κατανάλωση μολυσμένου νερού. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι η χολέρα, ο τυφοειδής πυρετός, οι διάρροιες, οι γαστρεντερίτιδες, η κρυπτοσποριδίαση, η ελονοσία, ο κίτρινος πυρετός κ.ά. από τις οποίες υποφέρει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, κυρίως στην Αφρική αλλά και στην Ευρώπη.

Σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες το ακατέργαστο νερό υποβάλλεται σε μια διαδικασία επεξεργασίας για να θανατωθούν οι μικροοργανισμοί που περιέχει, κατά την οποία προστίθενται χημικές ουσίες, κυρίως χλώριο. Παρά τις διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους φορείς ότι το πόσιμο νερό πληρεί όλες τις επιστημονικές προδιαγραφές ως προς την περιεκτικότητά του σε μικροοργανισμούς και τοξικές ουσίες, δε λείπουν οι καταγγελίες από Οργανισμούς, ιδιώτες επιστήμονες και καταναλωτές για την επικινδυνότητά του, ενώ περιστατικά υδατογενών λοιμώξεων έχουν δει το φως της δημοσιότητας και στη χώρα μας. Ειδικότερα, το χλώριο έχει συνδεθεί με ασθένειες όπως ο καρκίνος, η αρτηριοσκλήρωση, τα καρδιακά νοσήματα, η γεροντική άνοια. Το αρσενικό είναι μια άλλη τοξική ουσία που ανιχνεύτηκε στο πόσιμο νερό, καθώς επίσης και ο μόλυβδος, που χρησιμοποιείται για τη συγκόλληση των υδροσωλήνων. Η συσσώρευση μολύβδου στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο νευρικό σύστημα, μόνιμες αναπηρίες μάθησης και υπερδραστήρια συμπεριφορά.

 

Η λύση του φίλτρου

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην εμπιστοσύνη και προτίμηση των καταναλωτών τα ειδικά φίλτρα καθαρισμού του νερού που φτάνει στα σπίτια μας, τα οποία καθαρίζουν αποτελεσματικά τα χημικά πρόσθετα επεξεργασίας του νερού και τα βλαβερά στοιχεία που συχνά παρουσιάζονται λόγω της κακής κατάστασης του δικτύου ύδρευσης.  Ας σημειωθεί ότι είναι και οικονομικότερα από την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού: λιγότερο από 0,03 € το λίτρο.

Υπάρχουν μάλιστα προτάσεις για χρήση ειδικού φίλτρου και στο ντους, καθώς το ζεστό νερό ανοίγει τους πόρους και χλώριο και μικρόβια εισχωρούν εύκολα στο δέρμα μας.

Ανησυχίες έχουν εκφραστεί και για την εισπνοή των αναθυμιάσεων χλωρίου στο χώρο του μπάνιου.

Τέλος, όσοι σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν φίλτρο, καλό είναι να αποφύγουν τα φίλτρα που χρησιμοποιούν σκόνη αλουμινίου για την εκκαθάριση του μολύβδου στο νερό.

 

Τα εμφιαλωμένα νερά

 

Τα τελευταία χρόνια, η ραγδαία αστικοποίηση, οι νέες αντιλήψεις περί υγιεινής και η αλματώδης αύξηση του εμπορίου των τροφίμων συνέβαλαν στη σταθερή αύξηση της κατανάλωσης εμφιαλωμένων νερών στη χώρα μας αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Τα χαρακτηριστικά των νερών αυτών εκτιμώνται από γεωλογική, υδρολογική, φυσική, χημική και μικροβιολογική άποψη.

Παρόλο που οι ελληνικές μονάδες παραγωγής εμφιαλωμένων νερών προσαρμόζονται, αργά αλλά σταθερά, στην εφαρμογή συστημάτων ελέγχου ποιότητας σε όλα τα στάδια παραγωγής,  έχουν σημειωθεί περιστατικά ανάκλησης προϊόντων, όπου εντοπίστηκαν υπολείμματα επεξεργασίας με απολυμαντικά και υψηλό μικροβιακό φορτίο.

(π.χ. βρώμικα ιόντα)

 

Επίλογος

 

Οι επιστήμονες συνεχώς κρούουν το κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας την πιθανότητα υποβάθμισης της ποιότητας του νερού και της λειψυδρίας στο μέλλον, και προτείνουν λύσεις για μια ορθολογική χρήση του νερού. Και η Ευρωπαϊκή Οδηγία – Πλαίσιο για τα νερά υποδεικνύει τη λήψη μέτρων σε καθέναν από τους επιμέρους τομείς του νερού (υδάτινοι πόροι, έργα, χρήσεις νερού). Η πολιτεία θα πρέπει να προβεί σε συντονισμένες ενέργειες για την εφαρμογή αυτών των μέτρων, με τη βοήθεια ασφαλώς όλων μας.

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008