DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

 

H τεχνική A.R.T

 

 

 

Του Σπύρου Δημητράκουλα, Ρεφλεξολόγου

 

Το ότι η ρεφλεξολογία είναι η δημοφιλέστερη συμπληρωματική θεραπεία αφής είναι γνωστό και φαίνεται στην συνεχώς αναπτυσσόμενη πορεία της τα τελευταία χρόνια. Στην παρουσίαση της τεχνικής A.R.T από τον Αντονυ Πόρτερ, είδαμε και έναν ακόμη λόγο που εξηγεί γιατί έχει κερδίσει την εύνοια του κοινού. Παλιοί και νέοι ρεφλεξολόγοι, έμπειροι και άπειροι καθόντουσαν δίπλα-δίπλα με κοινά γνωρίσματα την ταπεινότητα και την δίψα για μάθηση και εξερεύνηση.

 

Θεραπευτικό μασάζ

 

Ο Αντονυ Πόρτερ θυμίζει διακεκριμένα άτομα των οποίων τα βιώματα και οι  εμπειρίες στην ζωή οδηγούσαν στο να επιτελέσουν συγκεκριμένο και σπουδαίο έργο χρησιμοποιώντας αυτά τα βιώματα. Ο Αντονυ και η αδελφή του έπασχαν από μικρή ηλικία από πολιομυελίτιδα. Τα άκρα τους μούδιαζαν συχνά και είχαν εξασθενήσει. Ο Αντονυ θυμάται τον πάτερα τους να τους τρίβει τα πόδια ανακουφίζοντας τα. Η ιστορία αυτή μας θυμίζει παρόμοιες ιστορίες ρεφλεξολόγων οι οποίοι είχαν, οι ίδιοι η κάποιος συγγενής τους, πρόβλημα υγείας και με αφορμή την επίλυση του προβλήματος κατέφυγαν στην ρεφλεξολογία, π.χ. Μπέρυλ Κρείν και η δική μας Αλεξάνδρα Κολοβού. Ευτυχώς για τα παιδιά, ο πατέρας στο κομμωτήριο του, πρόσφερε μασάζ στα κεφάλι / αυχένα /ώμους  των πελατών του καταρτίζοντας τον εμπειρικά και έτσι μπόρεσε να προσφέρει τα μέγιστα στα παιδιά του. Όταν μεγάλωσε ο Αντονυ, άκουσε και ακολούθησε το ένστικτο του, άρχισε να κάνει μασάζ στα πόδια των πελατών του κομμωτηρίου, ενώ περίμεναν την σειρά τους για να δεχτούν τις υπηρεσίες του πατέρα του. Το περίεργο ήταν, ότι αισθανόντουσαν οι πελάτες τόσο καλά μετά από αυτήν την ξεχωριστή εμπειρία που ερχόντουσαν μετά από κάποιο διάστημα μόνον για το μασάζ αυτό.

Ο Αντονυ συζητούσε για τις εμπειρίες του αυτές με τον οστεοπαθητικό που τον παρακολουθούσε και αυτός ήταν που του είπε ότι εξασκεί την τέχνη ρεφλεξολογία. Ο ίδιος οστεοπαθητικός, τον έφερε σε επαφή με τον Ντουαίτ Μπαίερς, τον ανιψιό της Γιουνίς ¨Ινγκαμ, και οργάνωσαν το πρώτο σεμινάριο ρεφλεξολογίας στο Λονδίνο το 1969 με εκατοντάδες ακροατές.

Ο Αντονυ Πόρτερ εργάζεται επαγγελματικά από το 1972. Την δεκαετία του 80 είχε τη θέση του ευρωπαίου Διευθυντή του Διεθνούς Ινστιτούτου Ρεφλεξολογίας του οποίου ηγείται ο ανιψιός της Ίνγκαμ Ντουαίτ Μπαίερς . Το 90 κάτι όμως άλλαξε. Aρχισε να διαπιστώνει ότι αποκαλύπτονταν στα πόδια σημεία αντανακλαστικά που δεν περιγράφονταν πουθενά μέχρι τότε. Βρήκε εμπειρικά, και από εκπαιδευτικά ταξίδια που έκανε σε πολλές χώρες, ότι δεν αρκεί μία τεχνική, αυτη της κάμπιας που μας κληροδοτήθηκε από την Ινγκαμ, και η κλασική περιστροφή του αντίχειρα για όλες τις περιπτώσεις. Όσο ταξίδευε ανακάλυπτε ότι σχεδόν όλοι οι λαοί είχαν αναπτύξει κάποιας μορφής πελματοθεραπείας και είχαν χαρτογραφήσει χάρτες στα πόδια διαφορετικούς από αυτόν της Ινγκαμ. Παράλληλα είδε, ότι οι χειρισμοί που εφάρμοζαν οι ρεφλεξολόγοι των ΗΠΑ και Ευρώπης είχαν μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στα δάχτυλα των χειριστών, προκαλώντας κούραση και φθορά σε αντίθεση με τεχνικές που είδε στην Ασία και κάποιες που του αποκαλύπτονταν εμπειρικά μέσα από την εργασία του. Ήταν σίγουρος, ότι τα όρια και οι δυνατότητες της ρεφλεξολογίας δεν είχαν εξερευνηθεί πλήρως. Μάλιστα πιστεύει παρά τα όσα έχει να προσθέσει στην παραδοσιακή ρεφλεξολογία, ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να αποκαλυφθούν.

Ο Αντονυ είναι πραγματικός ερευνητής και οι ιστορίες που μοιράστηκε μαζί μας στην εισαγωγική του ομιλία εντυπωσίασαν.

Μας είπε την ιστορία λοιπόν ενός Καναδού Γιατρού, Παθολόγου στην ειδικότητα, του Dr. W. Mahlon Locke MD. O ιατρός αυτός λοιπόν την δεκαετία του 30΄αρχισε να προσφέρει κάποιας συγκεκριμένης μορφής πελματοθεραπείας σε ανθρώπους που έπασχαν από αρθριτικά. Η ιστορία έχει καταγραφεί σε εφημερίδα της εποχής την Willimsburg Times και συνοδεύεται από φωτογραφία του ιατρού να κάθεται σε απλή καρέκλα με τα πόδια του πελάτη ακουμπισμένα στα γόνατα του και τον πελάτη απέναντι του σε άλλη απλή καρέκλα. Μια άλλη φωτογραφία έχει απαθανατίσει την ουρά του κόσμου που περιμένει για να έρθει η σειρά του, το μήκος της ουράς αν ρωτάτε έφτανε τα .......5μίλια. Σε εμάς ακούγεται εξωπραγματικό, αλλά τα γεγονότα δεν σταματούν εδώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Locke φρόντιζε 2300 (δυο χιλιάδες τριακόσια) άτομα την ημέρα. Η παρουσία του ιατρού δεν έπαιξε ρόλο μόνο στην υγεία των πελατών του, αλλά είχε και διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες. Θυμηθείτε, ότι την δεκαετία του 30 είχαμε το μεγάλο οικονομικό κραχ των ΗΠΑ κάτι που επηρέασε όλο τον κόσμο τότε. Στην συγκεκριμένη πόλη ωστόσο, λόγω της παρουσίας του ιατρού, παρατηρήθηκε άνθηση και ανάπτυξη σε ξενοδοχεία και εστιατόρια και σε ότι άλλο πιθανόν να χρειάζονταν οι τότε επισκέπτες της πόλης. Στην πόλη Willimsburg καίει  σήμερα ένας δαυλός αφιερωμένος σε αυτόν τον ιατρό που έσωσε την πόλη με το έργο του. Όσοι έχουν διαβάσει το βιβλίο με την ιστορία της ρεφλεξολογίας της Christine Issel, αντίγραφο του οποίου υπάρχει στην βιβλιοθήκη του ΣΕΡ δωρεά

της  κ. Αλεξάνδρας Κολοβού δεν θα απαντήσουν πουθενά αυτή την τόσο σημαντική ιστορία.

Εντυπωσιακή ήταν και μια εμπειρία του σε συνέδριο στην Σιγκαπούρη, όπου ένας θεραπευτής προσήλθε με έναν πελάτη του σε αναπηρική καρέκλα. Του είπε του Αντονυ, ότι ήθελε να του δείξει κάτι. Έβγαλε τα υποδήματα του πελάτη του και στην συνέχεια με ένα μεγάλο φτερό του διέγειρε τις περιοχές ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών για λίγο. Προς έκπληξη όλων ο άνθρωπος σηκώθηκε και περπάτησε μερικά βήματα καταλήγοντας δυστυχώς ξανά στην καρέκλα του.

 

Το μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα A.R.T.

 

Στα δώδεκα χρόνια έρευνας, οι πληροφορίες που συνέλεξε και κατέγραψε στα ταξίδια του, η κλινική του εμπειρία σε γυναικολογικά προβλήματα και η εμπειρία δυο εκ των συνεκπαιδευτών του που δουλεύουν σε κλινικές και νοσοκομεία με ογκολογικά περιστατικά,  συνθέτουν το μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα A.R.T .

Χαρακτηριστικό είναι το συμπέρασμα του ιατρού γυναικολόγου Λιντσέϊ Μακμιλλαν με τον οποίο συνεργάστηκε ο Αντονυ κατόπιν της ολοκληρώσεως της ερευνάς που έκαναν από κοινού με 85%-90% επιτυχία.

«Στην διαχείριση του χρόνιου πυελικού πόνου, η Ρεφλεξολογία αποτελεί ανεκτίμητο και ουσιαστικό εργαλείο. Οι αποδείξεις προτείνουν ότι για την αντιμετώπιση του εμμηνορρυσιακού πόνου η Ρεφλεξολογία είναι η καλύτερη αφάρμακος μη επεμβατική αγωγή» Lindsay Macmillan FRCOG Consultant Gynaecologist.

 

Ένα απόφθεγμα γνώσης του Αντονυ είναι το έξης για του ρεφλεξολόγους συναδέλφους του:

«Φρόντισε τι βλέπεις και όχι τι ψάχνεις - Τι είδους ασθενής έχει μια ασθένεια και όχι τι ασθένεια έχει ο ασθενής»

 

 

Συνοπτικά παρουσιάζονται τα εξης:

 

§         Νέες τεχνικές εξισορόπησης-χαλάρωσης-πίεσης-διέγερσης

§         Χειρισμοί και σημεία από την οστεοπαθητική και χειροπρακτική.

§         Διαφοροποιημένοι και εξελιγμένοι ρεφλεξολογικοί χάρτες οι οποίοι στηρίζονται στους Κινέζικους μεσημβρινούς και την ανατομική θέση του νευρικού ιστού στα άκρα.

§         Ο διαχωρισμός των τεσσάρων ποιοτήτων υφής του αντανακλαστικού σημείου και η σημασία του καθένα.

§         Η σημασία της επαφής πότε (τόνωση-διασπορά), πόσο (μέγεθος πίεσης), σε ποιον (μοναδικότητα του ασθενή), που (ποιο βάθος-ποια πορεία), για πόσο (διάρκεια συνεδρίας).

§         Εκτίμηση καταστάσεων μέσω της επισκόπησης (60 ευρήματα), μέσω σημείων δακτυλοπίεσης, π.χ. ΣΤ 41 για γυναικολογικά προβλήματα και θερμοκρασία μασχάλης.

§         Θέση και τρόπος εργασίας του/της ρεφλεξολόγου ώστε να επιτευχθούν τα μέγιστα αποτελέσματα με τις ελάχιστες επιβαρύνσεις.

§         Η σημασία της ολιστικής προσέγγισης του ασθενή μέσω των, διατροφή-άσκηση-σκέψη.

 

Μας άρεσε το ότι ήταν διάχυτος με τις πληροφορίες, δεν μας άρεσε ότι κάτι τόσο περιεκτικό συμπιέζεται σε 2 ημέρες. Όσοι σκοπεύετε να τον παρακολουθήσετε να πάτε ξεκούραστοι ώστε να αποκομίσετε τα μέγιστα. 

 

 

 

 

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008