DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

 

Συνθήκες Eργασίας

και

Μυoσκελετικά Προβλήματα

 

 

 

 

του Σπ. Δημητράκουλα, Ρεφλεξολόγου- Σωματοθεραπευτή                    

 

 

Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των μυοσκελετικών προβλημάτων που ταλαιπωρούν τον εργασιακά ενεργό πληθυσμό της χώρας μας. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει τόσο μέσα από τις αυξημένες περιπτώσεις που συναντώ στην εργασία μου, όσο και από περιπτώσεις που περιγράφονται από συναδέλφους και στατιστικές που ανακοινώνονται από τους ανάλογους φορείς.

 

Ένα ακόμη γεγονός που ενισχύει τα παραπάνω είναι ότι ήδη δημιουργήθηκε μια νέα ειδικότητα στην Ιατρική που θα μπορούσε να περιγραφεί με τον τίτλο  «Ιατρός νέων τεχνολογιών».

Πρόκειται για ειδικότητα που καλύπτει προβλήματα τα οποία προκύπτουν από τον σύγχρονο τρόπο εργασίας, όπως, παθήσεις σπονδυλικής στήλης, παθήσεις των άνω και κάτω άκρων και  παθήσεις των ματιών.

Όσον αφορά την προσωπική μου εμπειρία προσπάθησα πολύ να αιτιολογήσω τη φύση κάποιων ανεξήγητων πόνων για τους οποίους παραπονούνται κάποιοι ασθενείς μου. Τις περισσότερες φορές η διαπίστωση ήταν πως υπάρχει άμεση σχέση των πόνων αυτών με τη φύση της εργασίας και του εργασιακού χώρου του ασθενούς.

Στην αρχή φαντάστηκα ότι το πρόβλημα οφείλεται σε συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, αποκλειστικά, τα τελευταία τριάντα χρόνια, αλλά αυτό δεν είναι ακριβές. Από τις αρχές του 18ου αιώνα ο Ιταλός ιατρός Όρντινο Ραματσίνι που θεωρείται ο πατέρας της επαγγελματικής υγείας, περιέγραψε ασθένειες που προκαλούνται από βίαιες και ακανόνιστες κινήσεις του σώματος και αφύσικες στάσεις εργασίας. Είχε προβλέψει μάλιστα την επιδημία των κακώσεων των άνω άκρων, σημειώνοντας ότι για τις ασθένειες αυτές ευθύνονται τρεις αιτίες: «Πρώτον, η καθιστή θέση που έχει συνέχεια ο εργαζόμενος, δεύτερον, η αδιάκοπη κίνηση του χεριού με τον ίδιο τρόπο και τρίτον η προσοχή και η προσήλωση του μυαλού….Ακόμα, το ασταμάτητο γράψιμο κουράζει αρκετά το χέρι και ολόκληρο το βραχίονα εξαιτίας της συνεχούς υπερέντασης των μυών και τενόντων…..».

Τα μυοσκελετικά προβλήματα, συνήθως, έπαιρναν το όνομα τους από το επάγγελμα αυτών που ανέπτυσσαν, κατά κανόνα, μια συγκεκριμένη πάθηση όπως «κράμπα του τηλεγραφητή», «γόνατο της νοικοκυράς», «δάκτυλο του ψαρά», «χέρι του ταπετσιέρη», ενώ ένας μυς ονομάστηκε ραπτικός λόγω της υπερτροφίας που παρατηρούνταν στους ράφτες της εποχής. Βεβαίως και τα αφεντικά των εργαζόμενων πρόσφεραν μια ορολογία σε μια πάθηση, τη λεγόμενη «ο αγκώνας του τενίστα» ή «tennis elbow». 

To 1995 το Εθνικό Ίδρυμα για την ασφάλεια και την υγεία των Η.Π.Α κοινοποίησε τους κυριότερους παράγοντες που οδηγούν στην καταπόνηση.

§         Κακός σχεδιασμός των χώρων εργασίας, μεγάλος φόρτος εργασίας ή πολύ επίπονη εργασία.

§         Επαναλαμβανόμενη εργασία (RSI) με λάθος ρυθμό, πολύ έντονη ή πολύ μονότονη.

§         Συστήματα πληρωμών που αναγκάζουν τους εργαζόμενους να διατηρούν επικίνδυνο ρυθμό εργασίας ή να ακολουθούν επικίνδυνες μεθόδους για να κερδίσουν τα προς το ζην.

§         Έλλειψη έλεγχου πάνω στο σχεδιασμό της εργασίας και στον τρόπο που αυτός γίνεται.

§         Μεγάλο ωράριο, πολλή δουλειά και πολύ λίγα διαλείμματα.

§         Οι ανθρώπινες ιδιαιτερότητες όπως το φύλο, η ηλικία, οι σωματικές ικανότητες ή αναπηρίες, το ύψος ή η διάπλαση, ελάχιστα λαμβάνονται υπόψη.

§          Η επισφαλής θέση του εργαζόμενου στην εταιρεία μειώνει τη δυνατότητα του να αντιμετωπίσει τις κακές συνθήκες.

Για να συμπληρωθεί η εικόνα, ας προσθέσουμε και τις δονήσεις από διάφορα εργαλεία και μηχανήματα, τις ακραίες θερμοκρασίες, τα επικίνδυνα υλικά, τις άβολες και αφύσικες στάσεις εργασίας. Ιδιαίτερο ρόλο στην εμφάνιση τέτοιων προβλημάτων παίζει, ακόμη, ο βαθμός στον οποίο ο μυς παραμένει ακίνητος, επιβαρύνοντας έτσι τον κορμό, τους ώμους και τους βραχίονες.

 Φαίνεται ότι και η ηλεκτρονική παρακολούθηση των εργαζόμενων σχετίζεται επίσης. Όπως προκύπτει από στατιστικές, το 81% των εργαζόμενων κάποιας τηλεφωνικής εταιρείας που εργάζονταν υπό παρακολούθηση, ανέφεραν προβλήματα στον αυχένα σε αντίθεση με το  60%  που ανέφερε το ίδιο πρόβλημα, σε παρόμοια εταιρεία που δεν παρακολουθούσε τους εργαζόμενούς της. Οι εργαζόμενοι που ελέγχονταν, ήταν, επίσης, πιθανότερο να πάθουν κατάθλιψη, να είναι ανήσυχοι και φοβερά κουρασμένοι.

Οι μυοσκελετικές παθήσεις δεν προκαλούνται αποκλειστικά από την ανύψωση φορτίων, τη μεταφορά και την επανάληψη στην εργασία. Εκτός από τα συνηθισμένα συμπτώματα που αφορούν την καταπόνηση των ματιών και γενικότερα την όραση ως αποτέλεσμα του μεγάλου χρόνου παραμονής μπροστά σε οθόνη οπτικής απεικόνισης (ΟΟΑ), οι ερευνητές έχουν δείξει ότι οι πονοκέφαλοι, οι πόνοι στον αυχένα και τη μέση καθώς και οι μυϊκοί σπασμοί, μπορούν να προκληθούν και από την άβολη και αφύσικη στάση του σώματος κατά την προσπάθεια να κρατηθούν τα μάτια σε μια σωστή θέση σε σχέση με την οθόνη.

Η σωστή αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων από τις εταιρείες και τους εργοδότες, μπορεί να τους οδηγήσει σε μία κερδοφόρο πορεία, καθώς επίσης και σε ένα υγιέστερο και πιο ευτυχισμένο εργατικό δυναμικό. Μελέτες έχουν δείξει ότι αποτελεσματικά και καλοσχεδιασμένα εργονομικά προγράμματα μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα :

§         Λιγότερες κακώσεις, λιγότερες παθήσεις.

§         Χαμηλότερα κόστη αποζημίωσης και ασφάλισης.

§         Αυξημένη παραγωγικότητα.

§         Χαμηλότερο ποσοστό των εργαζομένων που εγκαταλείπει την εργασία του για λόγους ασθενείας και αναπτέρωση του ηθικού του προσωπικού.

§         Χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου.

§         Καλύτερη αξιοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων του προσωπικού.

 

Προσεγγίζοντας τώρα την πλευρά του εργαζόμενου, ας θυμίσουμε ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και σχεδόν πάντα κοστίζει πολύ λιγότερο. Μερικές απλές ανέξοδες τροποποιήσεις όπως κατάλληλη καρέκλα εργασίας και ρύθμισή της στο σωστό ύψος ή μετατροπή της κλίσης του πάγκου εργασίας μπορούν να αποσυμφορήσουν τη σπονδυλική στήλη και τους καρπούς.

Ακόμη, σωστή εκμετάλλευση των διαλειμμάτων στην εργασία ώστε να αποσυμφορηθούν οι περιοχές του σώματος που βάλλονται από το RSI και εναλλαγή στην ποικιλία των εργασιών ώστε να αποφευχθεί η βλαβερή μονοτονία που καταπονά συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, θα ήταν πολύ ωφέλιμα.

Τέλος, μετά από την εργασία προτείνονται δραστηριότητες άσκησης και κίνησης όχι τόσο για να γυμνάσουν το σώμα, αλλά περισσότερο για να ωφελήσουν την κυκλοφορία του αίματος στις πάσχουσες περιοχές και στο σώμα γενικότερα. Ασκήσεις δαπέδου τύπου Πιλάτες-Γιόγκα που επιφέρουν οξυγόνωση, ηρεμία και κινητοποίηση των αρθρώσεων σε όλο το εύρος κίνησής τους, κάτι που στερούνται οι αρθρώσεις κατά την εργασία λόγω της επανάληψης και της μονοτονίας, θα βοηθούσαν πολύ. Το κολύμπι μπορεί να λειτουργήσει στο ίδιο ύφος με τις ασκήσεις εδάφους, είναι χαμηλής έντασης και δεν δημιουργεί περαιτέρω καταπονήσεις στο σώμα.

Πολύ αποτελεσματικά, ακόμη, αποδεικνύονται οι περιστροφές χεριών – ώμων και κορμού. Καλό είναι να γίνονται με ρυθμό αργό, σταθερό και το ίδιο συγχρόνως χρειάζεται να συμβαίνει με την αναπνοή. Η σωστή ξεκούραση και ο καλός ύπνος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πρόληψης και τα οφέλη από την ποικιλία των σωματοθεραπειών τύπου μασάζ-ρεφλεξολογία είναι μέγιστα. 

Ο καθ. Ευάγγελος Καφετζόπουλος στο βιβλίο του «Ο Σεξουαλικός Πίθηκος» αναφέρει ότι από την εποχή που εμφανίστηκε ο homo sapiens έως σήμερα, δεν έχει μεσολαβήσει αρκετός χρόνος για να αλλοιωθούν τα ένστικτά του, τα οποία παραμένουν ακόμα ισχυρά. Σκέφτομαι ότι το ίδιο ισχύει και για το ανθρώπινο σώμα. Πώς είναι δυνατόν το σώμα μας, το οποίο  ευεργετείται από την άσκηση και την κίνηση, να το περιορίζεις για ένα 8ωρο σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις κι ύστερα να περιμένεις να είναι καλά..! Κι όλ’ αυτά ιδιαίτερα σε ένα διάστημα μερικών δεκαετιών όπου εμφανίστηκαν οι υπολογιστές..!

 Κάποτε περπατούσαμε στα τέσσερα. Πέρασαν χιλιάδες χρόνια για να αναρριχηθούμε και να στηριχτούμε στα δυο πόδια, ώστε να καταλήξουμε, σε ό,τι έχει να κάνει με τον κορμό και τα σπλάχνα μας, ακίνητοι για ώρες. Προφανώς κουραστήκαμε να εξελιχθούμε έως εδώ και είπαμε να ξεκουραστούμε για λίγο…

 

Τα στατιστικά στοιχεία είναι από το βιβλίο “Η Ευρώπη καταπονείται” που  διανέμεται από την ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.

Μετάφραση : Ελένη Χαλιώρη 

 

 

 

 

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008