DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

«ΑΓΚΑΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ»

 

Μια θεραπεία απ’ το μέλλον.

 

 


Μαρία Ζαπίτη

Θεραπεύτρια «ΑΓΚΑΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ» και Οικογενειακής και Οργανωτικής

Συστημικής Θεραπείας κατά B.HELLINGER

  

 

Όρισε σαν σκοπό της ζωής της να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο διδάσκοντας και εκπαιδεύοντας, διαρκώς, νέους θεραπευτές αλλά και ιδρύοντας σχολές που θα διέδιδαν τη νέα, πρωτοποριακή μέθοδό της υπό το όνομα «Αγκαλιά Αγάπης». Το όνειρο αυτό της Γίρινα Πρέκοπ σιγά σιγά γίνεται πραγματικότητα!

 

 

Η Δρ. Πρέκοπ που γεννήθηκε το 1929, εκδήλωσε από νεαρή ηλικία τα ταλέντα ενός πραγματικά χαρισματικού ανθρώπου. Σπούδασε ψυχολογία, ειδικεύτηκε στις διαταραχές της ανάπτυξης διαπρέποντας γρήγορα στην παιδοψυχολογία και ανέπτυξε τη «Θεραπεία ΑΓΚΑΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ» με μεγάλη επιτυχία και αποτελεσματικότητα. Πολλά από τα βιβλία της όπως το μπέστ σέλερ «Ο Μικρός Τύραννος» έχουν μεταφραστεί σε 16 γλώσσες. Από όλες της τις δραστηριότητες όμως, αναμφισβήτητα, η ανάπτυξη της μεθόδου της αποτέλεσε ένα πραγματικό έργο ζωής και συγχρόνως μια προσφορά προς το συνάνθρωπο.

 

Αποκατάσταση της Αγάπης

 

Ο Νίκολας Τίνμπεργκεν ο οποίος έχει βραβευθεί με βραβείο Νόμπελ φυσιολογίας και ιατρικής το 1973, αποκαλεί τη «Θεραπεία ΑΓΚΑΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ» σαν τον πιο φυσικό τρόπο θεραπείας για διαταραγμένες σχέσεις.

Όταν η άμεση σχέση μεταξύ γονέα-παιδιού ή μεταξύ των μελών ενός ζευγαριού ή μιας οικογένειας έχει πληγεί και δεν υπάρχει πλέον συμφιλίωση μέσω διαλόγου, τότε, η μέθοδος τους δίνει την ευκαιρία της συναισθηματικής αντιπαράθεσης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω σφικτού αγκαλιάσματος. Και οι δύο εκφράζουν τον πόνο τους, πρόσωπο με πρόσωπο, καρδιά με καρδιά, τόση ώρα όση χρειάζεται μέχρι να συναισθανθεί ο ένας τον άλλον και να αρχίσει η αγάπη να ρέει πάλι.

Η ουσία του προβλήματος που έρχεται να αποκαταστήσει η θεραπεία είναι η έντονη τάση φυγής  από τον άλλον, όταν τα συναισθήματα αποστροφής και απέχθειας έχουν γίνει πολύ πιο δυνατά από την αγάπη. Αυτή η τάση φυγής έχει να κάνει με το προστατευτικό ένστικτο φυγής που κάθε άνθρωπος διαθέτει εκ γενετής, όπως όλα τα θηλαστικά, τα ψάρια, τα πουλιά και τα έντομα.

 

Μια σημαντική διαφορά

 

Ο άνθρωπος θα έπρεπε λόγω της συνείδησης και της υπευθυνότητας που διαθέτει ως λογικό ον, να ξεπερνάει αυτή την τάση φυγής και να διατηρεί τις οικογενειακές αλλά και τις άλλες σχέσεις του, κάνοντας ότι καλύτερο για την επανασύνδεση και συμφιλίωση. Αν και θεωρείται το πιο εξελιγμένο ον επάνω στη γη, αφού υπόκειται στους ανώτερους δημιουργικούς νόμους που η κινητήρια δύναμή τους είναι η αγάπη, για να μπορέσει να σταθεί στο ανώτερο επίπεδο που του αξίζει χρειάζεται να θέσει την αγάπη αυτή ως κύριαρχο νόμο του. Πρέπει να τη φροντίζει και να τη σώζει τη στιγμή που διατρέχει κινδύνους, να είναι έτοιμος να μετατρέπει το μίσος σε αγάπη και να την ανανεώνει διαρκώς.

Μέσα από τη σφιχτή αγκαλιά δίνουν και οι δύο τη συγκατάθεση ότι θα αντέξουν την ένταση των διαφορών τους και δεν θα φύγουν ο ένας απ’ τον άλλον, προτού να ξανακυλήσει ανάμεσά τους η αγάπη.

Στις παλαιότερες εποχές κρατούσαν τα παιδιά διαρκώς στην αγκαλιά τους τα πρώτα δύο τρία χρόνια της ζωής τους, ακόμα κι αν αυτά φώναζαν ή θύμωναν. Έτσι γινόταν μέσα τους η καταγραφή ότι μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους χωρίς να κινδυνεύουν από απόρριψη. Η «Θεραπεία ΑΓΚΑΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ» επαναφέρει, λοιπόν, με πολύ φυσικό τρόπο αυτή την αίσθηση ασφάλειας.

Στη σημερινή εποχή το παιδί κάθε άλλο παρά ασφάλεια αισθάνεται. Συνήθως εργάζονται και οι δύο γονείς, μεγαλώνει σε παιδικούς σταθμούς, το κρατάνε ξένες γυναίκες, κι όταν θυμώνει ή κλαίει το τιμωρούν με απομόνωση (στο δωμάτιό σου γρήγορα). Έτσι απομακρύνεται από την αγάπη και πρέπει να τα βγάλει πέρα με τη μοναξιά του και την ανυπαρξία του. Η ανθρωπιά σιγά – σιγά χάνεται κι αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος για τη διάδοση της μεθόδου της Γίρινα Πρέκοπ.

 

Η εφαρμογή της θεραπείας

 

Η «Θεραπεία ΑΓΚΑΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ» εφαρμόζεται:

- Για να επανέλθει ο συναισθηματικός δεσμός μεταξύ μητέρας και παιδιού που διακόπηκε από την αρχή της ζωής τους (π.χ. πρόωρη γέννα, θερμοκοιτίδα, καισαρική, διαμονή του παιδιού στο νοσοκομείο χωρίς τη μητέρα κ.ά.)

- Στις περιπτώσεις συσσωρευμένων αρνητικών συναισθημάτων από διαφορές και  συγκρούσεις, μεταξύ γονέων – παιδιών, ακόμα κι αν τα παιδιά είναι ενήλικα και οι γονείς ηλικιωμένοι.

- Στα ζευγάρια που βιώνουν κρίση στη σχέση τους. Η θεραπεία γίνεται παρουσία και των δύο προσώπων.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις απουσίας ενός εκ των δύο προσώπων μεταξύ των οποίων υπάρχουν μπλοκαρισμένα συναισθήματα ή άλυτα θέματα από το παρελθόν (διαζευγμένα ζευγάρια, υπερήλικοι γονείς με ασθένεια, θάνατος του συζύγου ή του γονέα) η θεραπεία γίνεται με τη βοήθεια θεραπευτικού οραματισμού στην αγκαλιά ενός καλού φίλου ή συντρόφου.

Η «Θεραπεία ΑΓΚΑΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ» έκανε ένα τεράστιο άλμα με τη βοήθεια του Μπέρτ Χέλινγκερ και της «Συστημικής Αναπαράστασης». Με τη «Συστημική Αναπαράσταση», κατανοούμε και αποκαλύπτουμε, επιπλέον, το αίτιο του προβλήματος στη σχέση, ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να επεξεργαστούμε στην κάθε περίπτωση για να πετύχουμε άμεσα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Τον Ιούνιο η Γιρίνα Πρέκοπ έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα κάνει σεμινάρια για γονείς, θεραπευτές, εκπαιδευτές κ. α. Όλοι όσοι ενδιαφέρονται λοιπόν μπορούν να έρθουν σε επαφή με το ελληνικό τμήμα του Ινστιτούτου JIRINA PREKOP.

 

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008