DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

Αυτογενής Χαλάρωση και Μουσική Hemi-Sync

 

 

 

 

Του Νικολάου Κ. Μαγαλιού (Νευροανάδραση, B.A. Ψυχολογία)


 

Μουσική Ημισφαιρικού Συγχρονισμού [Hemi-Sync]

 

Οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν τη φυσική δύναμη του ήχου και της μουσικής, για να επηρεάσουν με ασφάλεια τις καταστάσεις συνείδησης και για να προάγουν την ψυχολογική και σωματική υγεία. Σήμερα, η πεποίθηση ότι τα ηχητικά ερεθίσματα μπορούν να επηρεάσουν τη συνείδηση, είναι ευρέως αποδεκτή (Poole 1993).

 

Το ηχητικό υλικό του ιδρύματος Monroe, συνδυάζει τις συχνότητες του ρυθμού δύο ακουστικών εξόδων, οι οποίες σε συνδυασμό με την επίδραση των κατάλληλων ερεθισμάτων, ενθαρρύνουν την εστίαση του νου, προάγοντας έτσι την πρόσβαση σε ανώτερα συνειδησιακά επίπεδα.

 

Ο Robert Monroe ανέπτυξε την τεχνολογία ρυθμού δύο ακουστικών εξόδων [binaural beats], την οποία ονόμασε Hemi-Sync και αποτελεί την κορυφαία εφαρμογή των φυσικών δυνάμεων του ήχου. Μέσω μοναδικών μουσικών ακουσμάτων και επιλεγμένων ηχητικών συχνοτήτων, επιτυγχάνεται ο ημισφαιρικός συγχρονισμός, που συμβαίνει τυχαία και για λίγα μόνο δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή του διαλογισμού. Σύμφωνα με έρευνες, αυτός ο ολοκληρωμένος τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου, μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση των εξής καταστάσεων: χαλάρωσης, διαλογισμού, μείωσης του stress, ελέγχου του πόνου, ύπνου (Wilson, 1990 – Rhodes, 1993), μνήμης (Kennerly, 1994), δημιουργικότητας (Hiew, 1995), θεραπείας παιδιών με αναπτυξιακά προβλήματα (Morris 1996), σε κορυφαίες καθώς και άλλες εξαιρετικές εμπειρίες (Masluk, 1997), στην απόδοση εγρήγορσης και στην ψυχική  διάθεση (Lane et al. 1998) κ.α.

 

Σύμφωνα με τον Atwater (τμήμα ερευνών - ίδρυμα Monroe), όλοι διατηρούμε μία ψυχοφυσιολογική ομοιόσταση. Ορισμένοι άνθρωποι ενδέχεται να αντισταθούν στην επίδραση της μουσικής Hemi-Sync. Αυτή η αντίσταση στην αλλαγή είναι δυνατόν να διακοπεί με τη χρήση πρακτικών, όπως οι αναπνευστικές ασκήσεις, η βιοανάδραση, και η αυτογενής χαλάρωση (Tart 1975). Με άλλα λόγια, ο συνδυασμός της Hemi-Sync και της αυτογενούς χαλάρωσης, αποτελεί ένα αποτελεσματικό μονοπάτι για την επίτευξη των προσωπικών στόχων.

 

Αυτογενής Χαλάρωση

 

Η αυτογενής χαλάρωση δημιουργήθηκε το 1932 από το Γερμανό ψυχίατρο - νευρολόγο Johannes Schulz, ο οποίος  θέλησε να επιτύχει ορισμένα από τα αποτελέσματα της ύπνωσης (ζεστασιά, βαρύτητα κ.α), δίχως την χρήση αυτής. Πιο συγκεκριμένα, οι λειτουργίες και τα μέρη του οργανισμού που επηρεάζονται με την εφαρμογή της αυτογενούς χαλάρωσης είναι τα εξής: μυϊκό σύστημα, αιμοφόρα αγγεία, κυκλοφορικό σύστημα, αναπνευστικό σύστημα, κοιλιακή χώρα, κεφάλι.

Από το 1932 μέχρι σήμερα, υπήρξαν πολλοί επιστήμονες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την αυτογενή χαλάρωση ή κάποια παραλλαγή της. Ο Ρώσος ιατρός Α. Οντέσκι υποστηρίζει, ότι αυτή η χαλάρωση καλλιεργεί την ικανότητα του ανθρώπου να ελέγχει συνειδητά διάφορες φυσιολογικές του λειτουργίες, όπως το κυκλοφορικό σύστημα, τα συναισθήματα και την συγκέντρωση. Ο Δρ. Άμπρεζολ, έχει εκπαιδεύσει δεκάδες πρωταθλητές, ηθοποιούς, στελέχη επιχειρήσεων κ.α. Οι Γάλλοι ιατροί Μπούν, Νταβρίν και Μακέ, αξιολογώντας την επίδραση αυτών των ασκήσεων σε αθλητές ανακοίνωσαν, ότι υπήρξαν πολλά σωματικά και ψυχολογικά οφέλη.

 

Καταστάσεις που έχουν παρουσιάσει βελτίωση με την αυτογενή χαλάρωση

Υπέρταση
Αϋπνία
Υπερένταση (
stress
)
Γενικευμένο άγχος
Ημικρανίες
Προβλήματα ουροδόχου κύστεως
Ελκώδης κολίτιδα
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Διαβήτης
Θυρεοειδής
Κατάθλιψη
Διατροφικές διαταραχές
Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο (
PMS
)
Άσθμα
Κυκλοφορικές διαταραχές
Πεπτικά έλκη

 

Ένα χαρακτηριστικό της αποτελεσματικότητας της αυτογενούς χαλάρωσης είναι το γεγονός, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν βελτίωση από διάφορες ενοχλήσεις, πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος. Φαίνεται ότι με τη σταδιακή αποκατάσταση της επικοινωνίας σώματος και νου διαλύονται, όχι μόνο οι παλιές σωματικές εντάσεις, αλλά και οι αποκρυσταλλωμένες μορφές συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους Δρ. Ρόζχνοφ και Δρ. Αλέξιεφ, ο επιθυμητός στόχος είναι η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων που υπάρχουν στον άνθρωπο. Με την κατάλληλη εξάσκηση, διαμορφώνονται βαθμιαία σύνδεσμοι επικοινωνίας με το υποσυνείδητο, όπου εδρεύουν βαθιές δυνάμεις του νου και αναπτύσσεται ο εκούσιος έλεγχος των ακούσιων σωματικών λειτουργιών.

Τελειώνοντας, αξίζει να σημειώσουμε ότι, επειδή η αυτογενής χαλάρωση είναι πολυπλοκότερη από τις συνηθισμένες τεχνικές χαλάρωσης, οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν σαν ευκολότερο τρόπο εκμάθησης της τεχνικής, το ομαδικό μάθημα.

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008