DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

ΦΑΣΙΑΘΕΡΑΠΕΙΑ (FASCIATHERAPY)

 

 

 

του Γιάννη Λάμπρου

 

Αν στην φράση «Εν αρχή ήν ο Λόγος» αντικαταστήσουμε τον Λόγο με την Κίνηση τότε η θέαση όλων των πραγμάτων αποκτά καινούργιο περιεχόμενο. Η φασιαθεραπεία αποβλέπει ακριβώς στην κινητικότητα όχι μόνο του σώματος αλλά του ψυχισμού και της νόησης. Δεν είναι δύσκολο ανάλογα με τον τρόπο κίνησης, βηματισμού, στάσης ν’ ανιχνεύσουμε γενικά την κατάσταση ενός ανθρώπου. Έχουμε πρόθεση διαυγή, έχουμε ξεκάθαρο σκοπό να οδηγηθούμε προς ένα στόχο? Όλος ο μηχανισμός της ύπαρξης έχει ήδη κινητοποιηθεί για την εκπλήρωση του προγράμματος. Διαφορετικά, φαίνεται μια αδρανή διαχωριστική γραμμή να παρεμποδίζει τις αρθρώσεις, οι αρμοί βρίσκονται σε ανισορροπία, η εσωτερική αμφιβολία προκαλεί δυσκαμψία, το σύστημα πάσχει.

Η φασιαθεραπεία αυτήν ακριβώς την δυσκινησία ανεβάζει στο προσκήνιο. Εντοπίζει τις ακίνητες περιοχές, και με απόλυτο σεβασμό καθιστά τον θεραπευόμενο ικανό να ανταποκριθεί στο αίτημα της ζωτικότητας του Σύμπαντος.

Η fascia είναι συνδετικός ιστός που καλύπτει σαν τρισδιάστατο πλέγμα το σώμα από το κεφάλι μέχρι τα πόδια. Καλύπτει μύες, όργανα, αγγεία, νεύρα, οστά φθάνοντας μέχρι το επίπεδο των κυττάρων. Κυρίως αποτελείται από ίνες ελαστίνης και κολλαγόνου με άλλες ενδιάμεσες ουσίες που αποτελούν το υπόστρωμα για τη λειτουργία της. Η παραμικρή μεταβολή στις εξωτερικές ή εσωτερικές παραμέτρους την καθιστούν πολύ ευάλωτη. Σ’ ένα άτομο υγιές και δυνατό ο μηχανισμός της ομοιόστασης λειτουργεί διαφορετικά απ’ ότι σε άλλο με αδυναμίες προσαρμογής.

Στη δεύτερη περίπτωση η fascia υφίσταται αλλαγές που αν χρονίσουν εγκαθιστούν δυσκινησία και ασθένεια. Οι ιστοί είναι σε σύσφιξη ή λέμφος δεν διακινείται, το αγγειακό σύστημα πάσχει, ή νευρική αγωγιμότητα παρεμποδίζεται. Το επόμενο βήμα που ακολουθεί είναι η επίσκεψη σε ιατρεία κάθε είδους.

Μια από τις μεγαλύτερες μορφές στον χώρο της φασιαθεραπείας: Γάλλος οστεοπαθητικός Danis Bois έθεσε από την δεκαετία του 1980 τα θεμέλια για πρωτοποριακή έρευνα πάνω στην συμπεριφορά της fascia. Συνεργαζόμενη με επιτελείο επιστημόνων από διαφορετικούς κλάδους (ψυχολόγους, νευροφυσιολόγους, φιλόσοφους κ.α.) άρχισε την αποκρυπτογράφηση της συμπεριφοράς της ανθρώπινης κίνησης. Επιπλέον θεμελίωσε και τρόπους «εκπαίδευσης» πάνω στην κίνηση, αφού ο καθένας μας θεωρείται ικανός να αντιμετωπίσει υπεύθυνα με πρόθεση και προσοχή την προσωπική του πορεία. Κλειδί στην αντιμετώπιση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί για τον D. Bois το λεγόμενο «σημείο στήριξης» (Σ.Σ). Το Σ.Σ. είναι μία ανανεωτική στιγμή, όπου η εσωτερική δυναμική του σώματος βρίσκει τρόπο να οργανωθεί εκ νέου μια οργανική συμπύκνωση της ύλης για ξεδίπλωμα σε απελευθερωμένες περιοχές.

Είναι ο τόπος ενός απόλυτου σεβασμού στο υπάρχον, η συνοδοιπορεία στον ρυθμό της Ζωής. Από το Σ.Σ. εκπηγάζει μια διαυγής πρόθεση της πυρηνικής ουσίας του ψυχισμού, εκφέρεται η κατ’ εξοχήν παρουσία της κίνησης. Δεν είναι τυχαίο που η λέξη Θεός είναι παράγωγο του αρχαιολληνικού ρήματος θεώ= κινούμαι.

Η γραμμική κίνηση.

Ο D. Bois  μας προκαλεί θαυμασμό με την διατύπωση και ανάλυση του όρου γραμμική κίνηση. Στην κλασσική εμβιομηχανική αντιμετωπίζονται μόνο οι κυκλικές κινήσεις. Ενώ οι γραμμικές δεν διατυπώνονται πουθενά. Ο D. Bois συνδέοντας τις γραμμικές κινήσεις με κινήσεις πρόθεσης, προσοχής, αντιληπτικότητας έδωσε τη δυνατότητα στο ανθρώπινο σύστημα να επαναδιαπραγματευθεί την στάση του στον κόσμο.

Αντιγράφουμε: “Πως γίνεται και ο ενήλικας φοβάται τις καινοτομίες? Έχει πολύ φόβο για ολοκληρωμένες νέες εμπειρίες, τις εμπειρίες της πρώτης φοράς. Αλλά μέσα στην ζωή, ο άνθρωπος οδηγείται να ζήσει εμπειρίες μοναδικές και αν δεν είναι παρών αυτές δεν θα υπάρξουν ποτέ. Ένας από τους στόχους της δουλειάς μας είναι να ξαναβρούμε ή να ξαναζήσουμε τη χαρά του καινούργιου. Οι συνήθειες που μας εμποδίζουν να πλησιάσουμε το καινούργιο και γενικά να νιώθουμε απέχθεια για την αλλαγή απ’ την μία μεριά μας δίνουν σιγουριά, όμως απ’ την άλλη δεν μας ανανεώνουν (ρουτίνα). Με  την αντιληπτικότητα μέσο της κίνησης, το άτομο ανακαλύπτει τις καινούργιες συνήθειες στο σώμα του, όχι στην ζωή του…”

Η φασιαθεραπεία εφαρμόζεται σε πληθώρα παθολογιών, των αρθρώσεων, του συνδρόμου κόπωσης, πονοκεφάλων, νευρολογιών, εμβοές αυτιών, οφθαλμών. Έχει άμεση δράση στο νευροφυτικό σύστημα αντιμετωπίζοντας την αρτηριακή πίεση, ψυχολογικά προβλήματα, παθήσεις ενδοκρινών αδένων, παθήσεις των σπλάχνων…. Όπως κάθε άλλη  >>>>>?τύπου  προσέγγιση αποτελεί έξοχο προληπτικό σχήμα. Η δράση της πάνω στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι μεγάλη. Με εργαλείο μόνο την χειραγωγή και τον αυτοθεραπευτικό μηχανισμό που υπάρχει σε κάθε έμβιο ον, η φασιαθεραπεία ανταμείβει με γλυκύτητα και ευελιξία την δύσκολη πορεία μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008