Σελίδα για εκτύπωση Στείλτε το σε ένα φίλο
DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

 

 

Φοβίες

Μπορούμε να τις ξεπεράσουμε.

 

Της Παναγιώτας Κυπραίου

Ψυχοθεραπεύτριας - Συντονίστριας Σχολών Γονέων

 

Ο φόβος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που έχει μεγάλη αξία για την επιβίωσή μας, αφού μας προετοιμάζει ώστε να μπορούμε να προστατευτούμε από καταστάσεις κινδύνου. Τι γίνεται όμως όταν ο φόβος κυριαρχεί στη ζωή μας και μας εμποδίζει να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα ή να απολαύσουμε ευχάριστες δραστηριότητες όπως κοινωνικές συναναστροφές, διασκέδαση με φίλους, ταξίδια και διακοπές;

 

Όταν ο φόβος καθορίζει σε τέτοιο βαθμό τις διάφορες εκδηλώσεις της ζωής μας, τότε μιλάμε για κάποια φοβική διαταραχή όπως είναι η διαταραχή πανικού, η αγοραφοβία, η κοινωνική φοβία και η ειδική φοβία.

Πολλοί άνθρωποι και συχνότερα οι γυναίκες, υποφέρουν από τέτοιες διαταραχές που οφείλονται σε έναν συνδυασμό βιολογικών και ψυχολογικών παραγόντων, κληρονομικών αλλά και επίκτητων. Εμφανίζονται κυρίως σε άτομα που είναι ήδη ευάλωτα, σε περιόδους αυξημένου στρες το οποίο δεν μπορούν να διαχειριστούν ή με αφορμή κάποιο τραυματικό γεγονός. Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση, αφού οι άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό φοβικών διαταραχών έχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν και οι ίδιοι φοβίες.

 

Προηγούμενο
Κορυφή Επόμενο
 
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008