DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

 

Nευρο - Ρεφλεξολογία

 

Εξειδικευμένη και αποτελεσματική

στη διαχείριση του πόνου

 

 


Από τον Σπύρο Δημητράκουλα, Ρεφλεξολόγο

 

 

Αποτελεί μια ειδική θεραπευτική μέθοδο που δεν παύει να εντάσσεται μέσα στον κύριο κορμό της ρεφλεξολογίας του άκρου πόδα, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση λειτουργικών ανωμαλιών του ανθρώπινου οργανισμού. Παράλληλα, όμως, η νεύρο – ρεφλεξολογία διαχωρίζει τη θέση της από άλλες ρεφλεξολογικές μεθόδους, αφού τοποθετεί στο κέντρο της στρατηγικής της τον πόνο του ασθενή, τη διαχείριση του πόνου αυτού  καθώς και τη σχέση του με το νευρικό σύστημα.

 

Το νευρικό σύστημα

 

Οι νευρικές απολήξεις καταγράφουν τόσο τις φυσιολογικές όσο και τις παθολογικές καταστάσεις που εκδηλώνονται σε όλο το σώμα, π.χ. στους μυς, τις αρθρώσεις,  στους συνδέσμους, τα διάφορα όργανα κλπ. Τα μηνύματα αυτά μεταφέρονται μέσω του μυελού των οστών στον εγκέφαλο όπου και επεξεργάζονται. Από  την επεξεργασία και από τις εντολές που δίνονται, προκύπτουν αλλαγές στο σώμα, όπως στην κίνηση, τη λειτουργία των οργάνων, την έκκριση ορμονών και στο ίδιο το νευρικό σύστημα. Όλες αυτές οι αλλαγές σχετίζονται με το συναίσθημα του πόνου και τη γενικότερη κατάσταση του ασθενή.

Ο νεύρο - ρεφλεξολόγος θεραπευτής θα ερευνήσει μέσα από συγκεκριμένο, εξειδικευμένο και κατάλληλο ερωτηματολόγιο και θα αξιολογήσει τα συμπτώματα του ασθενή, ώστε να δημιουργήσει μια ολιστική αντιμετώπιση της κατάστασής του.

 

Η συνεδρία

 

Η συνεδρία περιλαμβάνει την ειδική και συγκεκριμένη  πίεση νευρο – ρεφλεξολογικών σημείων στο σκελετό του ποδιού, σε συνδυασμό με κλασικούς χειρισμούς ρεφλεξολογίας του άκρου πόδα.

Οι τεχνικές αυτές έχουν στόχο να εναρμονίσουν εκτροχιασμένες λειτουργίες, διεγείροντας αντανακλαστικά κάποιες αλλαγές σε μέρη του νευρικού συστήματος, ώστε στη συνέχεια να προκύψει άμεση αλλαγή στον  τρόπο επεξεργασίας των μηνυμάτων από τη σπονδυλική στήλη. Πιέζοντας λοιπόν τα σημεία νεύρο – ρεφλεξολογίας, ο χειριστής, εναρμονίζει όλα τα σημεία του νευρικού συστήματος.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι μειωμένη αίσθηση του πόνου και βελτιωμένη λειτουργικότητα.

Π.χ. στην οστεοαρθρίτιδα που είναι παραμόρφωση των αρθρώσεων μη αναστρέψιμη, η νευρο - ρεφλεξολογία φροντίζει τις λειτουργικές επιπτώσεις αυτής της παραμόρφωσης, δηλαδή το μυικό πόνο, την ανωμαλία στη στάση του σώματος, τους πόνους των  τενόντων κλπ.

Γενικά, η  προσέγγιση της νεύρο – ρεφλεξολογίας είναι εξαιρετική όσον αφορά χρόνιους πόνους όπως αυτοί της μέσης, του αυχένα, της οστεοαρθρίτιδας, αλλά και τις ημικρανίες, τη χρόνια κόπωση, τις φλεγμονές των μυών. Επίσης, πόνους από πιεσμένα νεύρα όπως στην κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, αλλά και τη σκλήρυνση κατά πλάκας ή την ασθένεια του Πάρκινσον.

Η μέθοδος ανήκει και στην ευρεία κατηγορία του RZT (αντανακλαστική ζωνοθεραπεία) που θέσπισε η ρεφλεξολόγος Άννα Μάργκουαρτ και ο μαθητής της, Ουάλτερ Φρονεμπέργκ και η οποία εφαρμόζεται σε όλο το σώμα και κυρίως στην πλάτη,

 

Ένας σημαντικός δάσκαλος

 

Η νεύρο – ρεφλεξολογία αποτελεί σήμερα μια από τις σημαντικές ρεφλεξολογικές σχολές που διευρύνουν όλο και περισσότερο τη δραστηριότητά τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Κύριος  εκπρόσωπός της είναι ο Βέλγος Nico Pauly ο οποίος είναι και ο άνθρωπος που σε  μεγάλο βαθμό έθεσε  τις πλέον σύγχρονες τάσεις της. Φυσιοθεραπευτής από το 1972, είναι ειδικός θεραπευτής manual neurotherapy, manual therapy neurodynamics, όπως επίσης και ειδικός στην κρανίο - ιερή θεραπεία. Είναι μέλος του I.A.SP (International Association for the Study of Pain).

Οι έρευνες και τα αποτελέσματα του Nico Pauly πάνω στην τεχνική της νεύρο – ρεφλεξολογίας, έχουν απασχολήσει τα τελευταία ευρωπαϊκά και παγκόσμια συνέδρια ρεφλεξολογίας. Ο ίδιος έχει συντάξει πολλές και σημαντικές εργασίες γι’ αυτή την τεχνική οι οποίες έχουν δημοσιευτεί σε ιατρικά περιοδικά όπως τα Humaniter, Fluvio, Tijdschrift voor fysische therapy, Kine 2000. Παράλληλα διδάσκει σε παγκόσμιο επίπεδο τη νεύρο – ρεφλεξολογία μέσα από μια οργανωμένη σειρά σεμιναρίων.

Στο σημείο αυτό χρειάζεται να αναφερθεί κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Στις σκανδιναβικές χώρες και κυρίως στην Γερμανία, εφαρμόζονται δύο επίπεδα ρεφλεξολογίας. Η πρώτη γίνεται από φυσιοθεραπευτές, κινησιοθεραπευτές και συναφείς ειδικότητες με ρεφλεξολογική εκπαίδευση 330 ωρών. Η εκπαίδευση αυτή χαρακτηρίζεται ως κλινική. Η δεύτερη γίνεται από ρεφλεξολόγους με εκπαίδευση 80 ωρών και αποσκοπεί στην ευεξία του πελάτη. Τη νευρο – ρεφλεξολογία τη διδάσκονται και  την εφαρμόζουν, μόνον οι θεραπευτές της πρώτης ομάδας.

Η εκπαίδευση στην ΝΡ

 Στα σεμινάρια νευρο - ρεφλεξολογίας που θα παραδοθούν σύντομα και στην Ελλάδα από τον Nico Pauly, μπορούν να λάβoυν  μέρος όλοι οι ρεφλεξολόγοι που έχουν ελάχιστη βασική εκπαίδευση 300 ωρών. Εκτός των άλλων καλύπτονται θέματα νευρολογίας και νεύρο-φυσιολογίας, γι’ αυτό και καλό είναι οι συμμετέχοντες να έχουν βασικές γνώσεις για το κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα, αλλά και σημαντική εμπειρία στην εφαρμογή της ρεφλεξολογίας. Η εκπαίδευση χωρίζεται σε τρία επίπεδα, διαρκεί 48 ώρες κατανεμημένες σε οκτώ ημέρες και η αναλογία  θεωρίας και πρακτικής εξάσκησης είναι πενήντα πενήντα. Οι συμμετέχοντες μπορούν να λάβουν μέρος στο 2ο επίπεδο εφόσον παρακολουθήσουν το 1ο. Το 3ο επίπεδο μπορούν να το παρακολουθήσουν μόνον όσοι παρακολούθησαν τα επίπεδα 1 και 2 . 

Στο 1ο επίπεδο διδάσκεται η οσφυϊκή και η ιερή περιοχή, η κάτω κοιλία, η πύελος και τα κάτω άκρα.

Στο 2ο επίπεδο διδάσκεται η κάτω αυχενική περιοχή, η θωρακική περιοχή, η άνω κοιλία, τα θωρακικά όργανα και τα άνω άκρα.

Τέλος, στο 3ο επίπεδο οι εκπαιδευόμενοι εμβαθύνουν στην άνω αυχενική περιοχή  και την  περιοχή του κρανίου συμπεριλαμβάνοντας και το νεύρο-ενδοκρινικό σύστημα.

Στο τέλος του 3ου επιπέδου οι συμμετέχοντες εξετάζονται και εξιολογούνται και όσοι επιτύχουν αποκτούν δίπλωμα εγκεκριμένου νεύρο-ρεφλεξολόγου.

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008