DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

 

Tuina

 

Κινέζικη Μαλαξοθεραπεία

 

 


της Vita Revelli, Διευθύντριας της Ελληνικής Ακαδημίας Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής

 

 

Η Τuina που στα ελληνικά θα μπορούσε να ονομαστεί «Κινέζικη Μαλαξοθεραπεία» είναι μία φυσική και χωρίς παρενέργειες μέθοδος της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (TCM) που αφορά στην πρόληψη και θεραπεία διάφορων ασθενειών.

Η Tuina βασίζεται στην ίδια θεωρία που στηρίζεται και ο βελονισμός και πολλές φορές χρησιμοποιείται, για καλύτερα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με αυτόν καθώς και με τα κινέζικα βότανα.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ένα ακέραιο σύνολο (σώμα, συναίσθημα, νους, ψυχή), η υγεία του οποίου στηρίζεται στην αρμονική σχέση μεταξύ των κύριων λειτουργιών του: τη δημιουργία και συσσώρευση των ζωτικών «θησαυρών», την παραγωγή των βασικών οργανικών συστατικών και τη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων. Η διατάραξη αυτής της αρμονικής σχέσης ισοδυναμεί με ανισορροπία του ανθρώπινου οργανισμού και οδηγεί στην εμφάνιση της ασθένειας.

Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική η διάγνωση στοχεύει στην αποδόμηση της ασθένειας στα μέρη που την συνθέτουν και στην ανακάλυψη των μηχανισμών μέσω των οποίων αναπτύσσεται.

Στη φάση της διάγνωσης η κατανόηση της αιτιοπαθογένεσης προσπαθεί να δικαιολογήσει τα συμπτώματα της ασθένειας και να την κατατάξει σε ένα από τα σύνδρομα της TCM. Κάθε ασθένεια μπορεί να ανήκει σε ένα ή ταυτόχρονα σε πολλά σύνδρομα. Η θεραπεία βασίζεται στο να αντιστραφούν οι παθολογικοί μηχανισμοί εξέλιξης της ασθένειας και να θεραπευτούν τα σύνδρομα.

Η Τuina εμφανίζεται πρώτη φορά στην Κίνα το 2.000 π.Χ. και βρίσκουμε αναφορές σε αυτή στα «Κλασικά Κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα» ιατρική πραγματεία του 5ου π.Χ. αιώνα. «Tui» σημαίνει σπρώχνω και «Na» σημαίνει πιάνω.

Στην Κίνα η εκπαίδευση στην Tuina αποτελεί Πτυχιακό Πρόγραμμα στα Πανεπιστήμια και θεωρείται γνώση υψηλού επιπέδου. Συνηθως συνδιάζεται με  Qi Gong (καθοδήγηση της ενέργειας).

 

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

 

Αυτό που χαρακτηρίζει την Tuina και την καθιστά ξεχωριστή είναι :

  • η προσοχή που δίνει στη ροή της ενέργειας μέσα στα κανάλια, δηλαδή στο συνδυασμό του χειρισμού και της πρόθεσης, κατά την εκτέλεση της θεραπείας.
  • η ποικιλομορφία των τεχνικών και του συνδυασμού μεταξύ τους  σύμφωνα με την αιτιοπαθογένεση, τη διάγνωση και την παθολογία (μπορεί να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα τεχνικές μάλαξης σε συνδυασμό με τεχνικές διόρθωσης , διατάσεων κλπ).
  • η ταυτόχρονη επίδραση της  στην ενεργειακή λειτουργία των εσωτερικών οργάνων όπως επίσης και σε όλους τους ιστούς.  

Ευεργετικά οφέλη

 

Τα οφέλη αυτά είναι πολλά μπορούν όμως να συνοψιστούν στα παρακάτω:

·         Ομαλοποίηση της ροής της ενέργειας που διατρέχει ολόκληρο το σώμα μέσω των καναλιών  (κύριοι και παράπλευροι μεσημβρινοί).

·         Ενεργοποίηση της ροής της ενέργειας αυτής.

·         Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

·         Ενδυνάμωση των συνδέσμων και των αρθρώσεων, και διευκόλυνση της κίνησης τους.

·         Ηρεμία στο νευρικό σύστημα.

·         Μείωση των σωματικών πόνων.

·         Αύξηση της άμυνας του οργανισμού.

Με την συστηματική εφαρμογή της Tuina επιτυγχάνεται θεραπεία ενός πλήθους ασθενειών που προέρχονται από οργανικά ή και ψυχολογικά αίτια όπως άγχος, αϋπνία, δυσκοιλιότητα, πονοκεφάλους, μυοσκελετικά προβλήματα, ισχιαλγία, οσφυαλγία, αυχενικό σύνδρομο, προβλήματα του κυκλοφορικού και πεπτικού συστήματος κ.α.

Ακόμη, με χειρισμούς tuina για απελευθέρωση του διαφράγματος, μπορούμε να επιτύχουμε αναπνευστική επανεκπαίδευση. Επιπλέον, επιτυγχάνεται Λειτουργική Επανεκπαίδευση και Σωματική Αυτογνωσία για την εξισορρόπηση του μυοσκελετικού συστήματος και της στάσης του σώματος.

Εξαιρετικά σημαντικό, τέλος, είναι ότι σε συνδυασμό με βελονισμό βοηθάει στην θεραπεία δύσκολων παθήσεων όπως ημιπληγία, αρθριτικά κ.α.

 

Οι διαφοροποιήσεις της Tuina

 

Η μικρότερη κίνηση στην Tuina αντιστοιχεί σε μία κίνηση απολύτως «συγκροτημένη» και δικαιολογημένη, ως εφαρμογή μιας συγκεκριμένης τεχνικής όπως ορίζεται βάση παθογενέσης και βάση διάγνωσης. Έχει συγκεκριμένους νόμους εφαρμογής που ορίζονται από τις θεμελιώδεις αρχές της (TCM),  η οποία διέπεται από δικούς της νόμους, κανόνες και φιλοσοφικά πρότυπα. Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με την κάθε διαφορετική αιτιολογία, τους μηχανισμούς παθολογίας αλλά  και  τη σχέση μεταξύ τους, εφαρμόζονται διαφορετικές τεχνικές  Tuina.  Για παράδειγμα, η ισχιαλγία  που παρουσιάζεται σε δυο διαφορετικούς ασθενείς αν και έχει τα ίδια συμπτώματα, μπορεί να μην έχει την ίδια αιτιολογία, του ίδιους μηχανισμούς αιτιολογίας. Επιπλέον, μεταξύ των δυο ασθενών μπορεί να υπάρχουν και άλλες διαφορές όπως για παράδειγμα άλλες παθολογικές εκδηλώσεις σε διαφορετικά μέρη του σώματος (πχ στον έναν πονοκέφαλος και στον άλλο ίλλιγος). Στη Κινέζικη Ιατρική και, επομένως και στη Tuina, η θεραπεία και η επιλογή των χειρισμών θα είναι διαφορετική σε κάθε περίπτωση.

Το ότι μια θεραπευτική τεχνική όπως η Tuina βασίζεται σε μία συγκεκριμένη αιτιοπαθογένεση και διάγνωση, σημαίνει ότι είναι μία επιστήμη και οτι δικαιούται μια σεβαστή θέση δίπλα σε οποιανδήποτε άλλη επιστήμη.

 

Κατηγορίες τεχνικών

 

Στην πρακτική εφαρμογή της η Tuina έχει πολλές κατηγορίες τεχνικών, όπως για παράδειγμα: 

  - χειρισμούς πίεσης

 - τεχνικές γραμμικής κίνησης

 - τεχνικές κυκλικής κινήσεως

 - τεχνικές κυλιόμενου σπρωξίματος

 - τεχνικές τσιμπήματος – αρπάγματος

 - τεχνικές δόνησης

 - τεχνικές χτυπήματος

 - τεχνικές στήριξης – υποστήριξης/ ενίσχυσης - εισαγωγής

 - κυκλικές τεχνικές

 - τεχνικές σπρωξίματος – τραβήγματος

  - τεχνικές απόκρουσης

 - τεχνικές τραβήγματος – διατάσεως

 - τεχνικές ανασηκώματος

 - τεχνικές τινάγματος

 

Στην Μαλαξοθεραπεία Tuina ο θεραπευτής χρησιμοποιεί ένα μεγάλο αριθμό δυναμικών τεχνικών, τις οποίες εφαρμόζει με :

  • τα χέρια,
  • τους αγκώνες,
  • τις φαλαγγικές αρθρώσεις,
  • τα δάχτυλα
  • και ακόμη τη ράχη ή την κόψη της παλάμης του.

Η Τuina εφαρμόζεται σε ολόκληρο το σώμα ή και μόνο στην πάσχουσα περιοχή. Ανάλογα με την περίπτωση επηρεάζουμε συγκεκριμένα σημεία βελονισμού, κανάλια ενέργειας ή και μεγαλύτερες περιοχές στο σώμα.

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008