DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

Υγεία: Στο βωμό της κρατικής λογικής

Μια διαφορετική άποψη

 

 

 

 

Είναι γνωστό ότι το σύστημα υγείας στη χώρα μας είναι απολύτως ιατροκεντρικό.

Για την εκάστοτε εξουσία, ουδείς άλλος συνεισφέρει στην προαγωγή και προάσπιση της υγείας παρά μόνον οι γιατροί της συμβατικής ιατρικής, οι οποίοι βέβαια συνεπικουρούνται από τις φαρμακοβιομηχανίες και τις εταιρείες κατασκευής ιατρικών μηχανημάτων. Η αλυσίδα «φάρμακο - γιατρός - διαγνωστικό και χειρουργικό κέντρο» έχει υιοθετηθεί πλήρως από τους ασφαλιστικούς φορείς και αναγκαστικά ο μέσος πολίτης οδηγείται μέσα σε αυτό το κανάλι, χωρίς να έχει τη δυνατότητα μιας διαφορετικής επιλογής.

Επιγραμματικά, θα λέγαμε ότι το Κράτος ταυτίζει την υγεία με τη συμβατική ιατρική.

Μήπως όμως η αλήθεια για την υγεία είναι αρκετά διαφορετική; Μήπως η συμβολή της συμβατικής ιατρικής στην υγεία είναι σχετικά μικρή –και επομένως δυσανάλογη– σε σχέση με τη βαρύτητα που της έχει αποδοθεί εκ μέρους της Πολιτείας; Μήπως εκεί ακριβώς εστιάζεται και η εξήγηση «γιατί τόσα χρόνια πάσχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα»;

 

Πώς ορίζεται

 

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας που απολαμβάνει το άτομο και όχι απλώς η έλλειψη αρρώστιας ή αναπηρίας». Ερμηνεύοντας τον παραπάνω ορισμό, διαπιστώνουμε ότι η τέλεια υγεία εξαρτάται από την ισορροπία ανάμεσα στο σώμα και το πνεύμα, από την ακέραιη σωματική ζωτικότητα και την εσωτερική αρμονία. Ποιοι παράγοντες, λοιπόν, επηρεάζουν και συντελούν στην ισορροπία ανάμεσα στο σώμα και το πνεύμα, τη σωματική ζωτικότητα και την εσωτερική αρμονία; Μήπως τα χημικά φάρμακα και οι πολλαπλές διαγνωστικές εξετάσεις, τα περίφημα τσεκάπ που η συμβατική ιατρική προβάλλει ως «προληπτική ιατρική»; Ασφαλώς όχι, και ο καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται ότι η επαφή μας με τη φύση και τους νόμους που τη διέπουν, η υγιεινή διατροφή που έχει ως βάση τις βιολογικές καλλιέργειες και την οικολογική κτηνοτροφία, η τακτική σωματική άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος και ο περιορισμός του οινοπνεύματος, η άρνησή μας στον άκρατο καταναλωτισμό και η πίστη μας σε πανανθρώπινες ηθικές αξίες, είναι οι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν τα μέγιστα στην επίτευξη της υγείας.

 

Για μια «τέλεια» υγεία

 

Με άλλα λόγια, ο γονέας που πηγαίνει εκδρομή με την οικογένειά του στη φύση με σκοπό να τη γνωρίσουν και να καρπωθούν τα πολλαπλά οφέλη της, ο γεωργός που καλλιεργεί χωρίς χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, ο κτηνοτρόφος που εκτρέφει τα ζώα του μόνο με φυσικές τροφές και χωρίς τη χρήση ορμονών και αντιβιοτικών, ο γυμναστής που γνωρίζει ότι διαθέτει ένα σπουδαίο προληπτικό και συνάμα θεραπευτικό μέσον, την άσκηση, και επιδιώκει να τη μεταδώσει σωστά στους αθλούμενους, ο διατροφολόγος που, μέσα από τη γνώση της φυσιολογίας, της πέψης και της απορρόφησης των τροφών, με παρρησία συστήνει λιτά και απέριττα γεύματα, ο δάσκαλος που διαθέτει την τόλμη και την ικανότητα να περάσει στο μαθητή μηνύματα όπως «μαγκιά δεν είναι να καπνίζεις και να πίνεις τα σφηνάκια σου ξενυχτώντας, αλλά να προσπερνάς αδιάφορα αυτούς τους πειρασμούς» ή ότι «πρόοδος δεν σημαίνει συσσώρευση υλικού πλούτου, αλλά κυρίως πνευματικού» και, ακόμα, ότι «ευτυχής δεν είναι αυτός που έχει πολλά, αλλά εκείνος που ζητάει λίγα», ο ιερέας που πέρα από τις θρησκευτικές τυπολατρίες και μέσα από τον προσωπικό του τρόπο ζωής κατορθώνει να εμφυσήσει στο ποίμνιό του το πραγματικό πνεύμα, το «αγαπάτε αλλήλους» της διδασκαλίας του μεγαλύτερου επαναστάτη όλων των εποχών, του Ιησού Χριστού, ο συγγραφέας και γενικότερα ο άνθρωπος του πνεύματος που θα οδηγήσει στην εσωτερική αναζήτηση τον αναγνώστη, όλοι αυτοί μαζί, λοιπόν, κι ο καθένας τους ξεχωριστά, έχουν κάθε δικαίωμα να ισχυρίζονται ότι συμμετέχουν στη διαμόρφωση της τέλειας υγείας, όπως την εννοεί και την προσδιορίζει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Στην πραγματικότητα όμως τι συμβαίνει; Πώς έχει περάσει η Πολιτεία το μήνυμα στο μέσο πολίτη και πώς εκείνος το αντιλαμβάνεται;

Σαφέστατα, επικρατεί η άποψη ότι, «αφού δεν παρουσιάζω αρρώστια και δεν έχω κάποια αναπηρία, είμαι υγιής».

Ας νιώθει το σώμα του κουρασμένο και άτονο, ας τον ταλαιπωρούν ημικρανίες και πονοκέφαλοι, ας είναι υπέρβαρος και δυσκοίλιος, ας κυριαρχείται από αγχώδεις και νευρωτικές καταστάσεις, ας υποφέρει από φοβίες και ανασφάλειες.

 

Αντί επιλόγου

 

Η συμβατική ιατρική διαβεβαιώνει το μέσο πολίτη ότι όλα αυτά είναι αναπόφευκτα συμπτώματα του σύγχρονου τρόπου ζωής και μπορεί ευκολότατα να τα εξαλείψει με τα χημικά φάρμακα που διαθέτει στο οπλοστάσιό της. Μόνο που, σχεδόν πάντοτε, ξεχνά, ή σκοπίμως παραλείπει, να τονίσει με έμφαση τις παρενέργειες που προκαλούν τα χημικά φάρμακα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Για τη λανθασμένη ταύτιση της υγείας με τη συμβατική ιατρική, ο Ακαδημαϊκός και καθηγητής της Παιδιατρικής, κ. Νικόλαος Ματσανιώτης, έγραψε σε γνωστό μηνιαίο περιοδικό: «Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει θεοποιήσει την ιατρική και τους γιατρούς. Έχει αλλοτριώσει σε τρίτους ό,τι πολυτιμότερο έχει, την υγεία του. Προσπαθεί να αγοράσει την υγεία του, ενώ στην πραγματικότητα αγοράζει μόνο φροντίδες υγείας. Η υγεία δεν αγοράζεται. Υπάρχει στα γονίδια μας, στη γενετική προίκα που μας έδωσαν οι γονείς μας και κατακτιέται με τον τρόπο που ζούμε. Υπολογίζεται ότι η συμβολή της ιατρικής στη βελτίωση των δεικτών υγείας του ανθρώπου (π.χ. της βρεφικής θνησιμότητας και της μακροβιότητας) δεν υπερβαίνει το 10%. Το υπόλοιπο 90% συναρτάται από οικονομικούς, κοινωνικούς, μορφωτικούς παράγοντες και κυρίως από τον τρόπο που ζούμε. Οι μεγάλοι εχθροί του σύγχρονου ανθρώπου στις αναπτυγμένες χώρες είναι οι ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή που οδηγεί σε παχυσαρκία - υπέρταση - σακχαρώδη διαβήτη, το άγχος, η καθιστική ζωή, καθώς και τα τροχαία ατυχήματα».

Ο καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ευτύχιος Βορίδης, σε συνέντευξή του αναφέρει τα εξής: «Η συμβολή της ιατρικής είναι μετά τα 60 χρόνια, όταν αρχίζει να χαλάει το γόνατο, όταν έρχεται το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Άρα η συμβολή της είναι δαπανηρή και τίποτε άλλο».

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008