DIODOS.info
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός:


Lost Password?

Register now!
 

 

 

 

 

  

Ν     Ο     Ν     Ι

 

Ο   χ υ μ ό ς  τ η ς  ζ ω ή ς!

 

 

 

 

Του Αντρέα Τσισκανέγκωφ

 

Επιστημονικά αποκαλείται Morinda citrifolia.  Είναι ένα άγριο φυτό ανάμεσα σε αναρίθμητα άλλα, που δημιουργούν τις βαθιές ζούγκλες των Τροπικών. Αν όμως η εμφάνισή του δεν το κάνει να ξεχωρίζει μέσα στην πυκνή βλάστηση, ο χυμός του αποτελεί θαυμάσιο θεραπευτικό δώρο προς τον άνθρωπο!

 

 

Ένα Θαύμα του Παραδείσου.

Ο καρπός αυτού του φυτού που οι αυτόχθονες ονομάζουν Νόνι, είναι γνωστός στους τροπικούς πολιτισμούς για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι κάτοικοι και οι παραδοσιακοί θεραπευτές του Νότιου Ειρηνικού, της Νέας Ζηλανδίας,  της Αυστραλίας, της Μαλαισίας, της Ινδίας, των νησιών της Καραϊβικής και της Πολυνησίας, το θεωρούν σχεδόν θαυματουργό και το χρησιμοποιούν τόσο για τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών, όσο και ως θεραπευτική υποστήριξη σε έκτακτες περιπτώσεις. Κατά τα ταξίδια τους στη θάλασσα από νησί σε νησί, οι λαοί αυτοί πάντα έπαιρναν μαζί τους τον καρπό, ως ένα απαραίτητο «βοήθημα εκστρατείας».

Οι πρώτες πληροφορίες για τη χρήση του φυτού έφτασαν στη Δύση από τον Άγγλο θαλασσοπόρο James Cook όταν ανακάλυψε την Ταϊτή και παρατήρησε, εκεί, τη γενικευμένη χρήση του.

Στα μέσα του 2ου παγκοσμίου πολέμου οι επιστήμονες των

Η. Π. Α. συμπεριέλαβαν το Νόνι στον πολεμικό οδηγό επιβίωσης για τη ξηρά, ο οποίος προοριζόταν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του αμερικάνικου στρατού στο Νότιο Ειρηνικό.

Μόλις όμως το 1972, ο δρ. Ραλφ Χαίνικε ανακάλυψε και ονόμασε τις πολύτιμες για τον άνθρωπο ιδιότητες της προξερονίνης και της ξερονίνης, δύο εξαιρετικά σημαντικών ενζύμων, σημειώνοντας ότι το φρούτο Νόνι αποτελεί πλούσια για τον οργανισμό πηγή του πρώτου και κατ’ επέκταση και του δεύτερου.

Όταν κάποιος πίνει το χυμό του φρούτου, η προξερονίνη, που αποτελεί το πλέον σπουδαίο συστατικό του, εισέρχεται στον οργανισμό και περνώντας από το πεπτικό σύστημα καταλήγει στο ήπαρ. Από εκεί, διοχετεύεται στην αιματική κυκλοφορία όπου με μια πολύπλοκη διαδικασία μετατρέπεται σε ξερονίνη κι αυτή με τη σειρά της μεταφέρεται σε όλα τα συστήματα του οργανισμού. Αυτή η ουσία, η ξερονίνη, είναι απαραίτητη σε πολλές πρωτεΐνες προκειμένου να δημιουργηθούν και να ενεργοποιηθούν, εξασφαλίζοντας μια φυσιολογική και ισορροπημένη οργανική λειτουργία.

Ας σημειώσουμε ότι οι τροφές που καταναλώνουμε δεν περιέχουν προξερονίνη κι αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη βελτίωση που βλέπουν στην υγεία τους αυτοί που ξεκινούν να πίνουν το χυμό.

 Τα χρόνια που ακολούθησαν μετά τις διαπιστώσεις του δρ. Χάινικε, οι σχετικές έρευνες συνεχίστηκαν πιο βαθιά, προκειμένου να διερευνηθούν ακόμη περισσότερο οι ευεργετικές επιδράσεις του χυμού του φρούτου Νόνι στην υγεία αλλά και να μπορέσουν αυτές να διαφυλαχθούν, χωρίς να διαταραχθεί η διατροφική τους αξία.

Τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών, εντυπωσιακά και ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, κατέληξαν στο εξής σημαντικό συμπέρασμα:

Ο χυμός του Νόνι αποτελεί πράγματι μια νέα, έξοχη θεραπευτική πηγή, η οποία μπορεί να διατηρηθεί σε συσκευασία και να προωθηθεί στη διεθνή αγορά χωρίς να χάσει καμιά από τις πολύτιμες ιδιότητές της. 

 

Οι 101 χρήσεις του Νόνι στη θεραπευτική!

Ο Δρ. Νέιλ Σόλωμον, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, ειδικός στη διαιτολογία και τη χρήση θεραπευτικών και θρεπτικών ουσιών, επιστημονικός συνεργάτης του CNN, των New York Times και Πρόεδρος διεθνούς κέντρου υγείας και επιστήμης,  μελετάει κι αυτός και ερευνά εμπεριστατωμένα τις θεραπευτικές ιδιότητες του Morinda Citrifolia από το  1997. Μετά από μια ολόκληρη δεκαετία ερευνών δηλώνει πραγματικά εντυπωσιασμένος από τις δυνατότητες του φυτού.

            «Ρώτησα» λέει «περισσότερους από 50 ιατρούς και άλλους ειδικούς σε ζητήματα υγείας και το συμπέρασμα της έρευνάς μου αφορά συνολικά πάνω από 10.000 άτομα που έκαναν και κάνουν χρήση του Νόνι. Φυσικά, ο χυμός του φυτού δεν είναι πανάκεια και δεν λύνει όλα τα προβλήματα υγείας. Όμως το 78% από αυτούς δήλωσαν ότι τους βοήθησε με διάφορους τρόπους. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα βοηθήθηκαν ασθενείς, στους οποίους η παραδοσιακή ιατρική επιστήμη δεν μπόρεσε να προσφέρει καμιά αξιόλογη βοήθεια. Από το υπόλοιπο δε 12% που ανέφερε πως δεν διαπίστωσε βελτίωση, ένα μεγάλο ποσοστό παραδέχτηκε είτε ότι είχε πάρει το χυμό για μικρό χρονικό διάστημα, είτε ότι έπαιρνε μικρές δόσεις.

Όπως έχει διαπιστωθεί, στις ασθένειες που έχει ευεργετική επίδραση συμπεριλαμβάνονται:

-         Καρκίνος. Παρατηρήθηκε παρεμπόδιση της ανάπτυξης σε αρχικό στάδιο και παρεμπόδιση της ανάπτυξης του καρκινικού όγκου. Αυτό είναι επόμενο αφού ο χυμός λειτουργεί σαν εξαιρετικό αντιοξειδωτικό.  

-          Ασθένειες της καρδιάς, γιατί επενεργεί ευεργετικά στην κυτταρική δομή του κυκλοφορικού συστήματος.

-         Πεπτικές διαταραχές. Το παχύ έντερο έχει ανάγκη την ξερονίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για το διαχωρισμό των θρεπτικών ουσιών και την απόρριψη των άχρηστων υλικών.

-         Σακχαρώδης διαβήτης. Ο χυμός παρακινεί τον οργανισμό  προς την παραγωγή ουσιών που εναντιώνονται στην αυξημένη κυκλοφορία σακχάρου στο αίμα.

-         Διαταραχές του ανοσοποιητικού. Με το Νόνι βελτιώνεται ο μεταβολισμός.

-         Εγκεφαλική θρόμβωση.

-         Προβλήματα βάρους, δέρματος, μαλλιών.

-         Υψηλή πίεση.

-         Μειωμένη ενεργητικότητα του οργανισμού.

-         Προβλήματα πόνου.

-         Φλεγμονές, επειδή περιέχει σκοπολετίνη μια ουσία με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

-         Αϋπνία, γιατί συνδυάζεται ωφέλημα με τις ορμόνες μελατονίνη και σεροτονίνη. 

-         Κατάθλιψη, γιατί έχει την ικανότητα να  ενισχύει τις αντικαταθλιπτικές ορμόνες του οργανισμού.

-         Εξαρτήσεις. Αποδείχθηκε ότι ο χυμός είχε ουσιαστική συμβολή στην καταπολέμηση  και τη θεραπεία από εξαρτήσεις όπως η νικοτίνη, η ηρωίνη, η κοκαΐνη, το αλκοόλ  κ.λπ.

Το γεγονός ότι η ευεργετική επίδραση του Νόνι επεκτείνεται σε ένα τόσο ευρύ θεραπευτικό φάσμα - το οποίο περιλαμβάνει πολλά ακόμη προβλήματα εκτός απ’ αυτά που αναφέρθηκαν - οφείλεται στο γεγονός ότι  με την ξερονίνη δρα τελικά στο βασικό κυτταρικό επίπεδο και διεγείρει την παραγωγή των Τ – κυττάρων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ασθενειών.

Στην πραγματικότητα ο χυμός Νόνι έχει πάνω από 100 βασικούς και δευτερεύοντες τομείς θεραπευτικής εφαρμογής!

Αξιοσημείωτο είναι, ότι μπορεί να πίνεται παράλληλα με όλα τα φάρμακα, συμβατικά ή εναλλακτικά και σχεδόν δεν έχει παρενέργειες. Μπορεί άφοβα να χρησιμοποιηθεί ακόμη και στην περίοδο της κυοφορίας ή του θηλασμού, χωρίς κανένα πρόβλημα. Βέβαια, ο θεραπευόμενος είναι καλό να ενημερώνει το γιατρό του για τη χρήση του χυμού.

 

 

 

Πόσο, για πόσο και πότε πίνουμε το χυμό;

Αρχικά, ξεκινούμε με δύο κουταλάκια του γλυκού την ημέρα,  ένα πρωί ένα βράδυ, ώστε να δοθεί στον οργανισμό το περιθώριο να προσαρμοστεί ομαλά, παρόλο που ο χυμός είναι καλά ανεκτός σε πάνω από το 99% των ανθρώπων. Κατόπιν προχωράμε στην προτεινόμενη δοσολογία που γενικά περιγράφεται ως ένα «σφηνάκι» την ημέρα. Αυτή η δοσολογία μπορεί να αυξηθεί κατά περίπτωση.  Ιδανικά, ο χυμός πρέπει να πίνεται μισή ώρα πριν το πρωινό και πριν το  βραδινό γεύμα, προκειμένου όμως να μην το πάρουμε καθόλου κάποια μέρα, είναι προτιμότερο να το πιούμε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αρκεί να έχουν περάσει δύο ώρες από τη λήψη τροφής.

 Ο χυμός αναδεικνύει γρήγορα τη θετική του δράση σε πολλούς ανθρώπους και αρκετοί απ’ αυτούς βλέπουν τα επιθυμητά αποτελέσματα μόλις σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες. Αν μετά από θεραπευτική αγωγή κάποιων μηνών δεν φανεί θεραπευτικό αποτέλεσμα, αυξάνουμε τη δοσολογία μέχρι το ανώτατο όριο, διαιρώντας τη λήψη σε τρεις φορές την ημέρα.

Αν το μπουκάλι παραμείνει σφραγισμένο, διατηρείται εκτός ψυγείου έως και δύο χρόνια, από τη στιγμή όμως που θα ανοιχτεί χρειάζεται ψυγείο όπου και διατηρείται έως και έξι μήνες.

Κάθε λογικός άνθρωπος είναι υποχρεωμένος να συμφωνήσει ότι η πρόληψη είναι προτιμότερη της θεραπείας. Το Νόνι έρχεται να συνηγορήσει και να ενισχύσει αυτήν την άποψη, γιατί εκτός των άλλων είναι ένα θαυμάσιο προληπτικό, θεραπευτικό μέσον. Μπορούμε να το παίρνουμε σχεδόν όλοι, σε οποιαδήποτε στιγμή και ίσως εκπλαγούμε αν δούμε γρήγορα την υγεία μας να μεταμορφώνεται..! 

 

 

 

 

 

 

  
Powered by © e4U e4u.gr 1997-2008